Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dodelijke zomerDodelijke zomer
Antonio Hill


‘Maar uit liefde vermoord je nooit iemand. Degelijke onzin wordt alleen in tango’s uitgekraamd. Moorden doe je uit hebzucht, wraak of jaloezie, neem dat maar van mij aan.’

 

Als we kennis maken met Inspecteur Héctor Salgado doen we dat niet op het meest geschikte moment. Hij staat op non-actief omdat hem een proces te wachten staat: in een woede-uitbarsting heeft hij een mogelijke getuige aangevallen, die natuurlijk een aanklacht heeft ingediend. De politie was net een eind op scheut in een onderzoek naar vrouwenhandel, maar dat staat nu weer stil. Men is niet blij met hem.
Maar commissaris Savall weet wel iets te doen voor hem. Na de dood van een jonge man, waarschijnlijk een ongelukkige val uit een zolderraam,  belt de moeder van de overledene alsmaar met de commissaris. Ze wil er niet aan dat het een ongeluk was. Twee vliegen in één klap, denkt Savall: Salgado is bezig, de moeder is tevreden.
Maar dan blijkt de zaak van de jongen groter dan die van de aanklacht. En het slachtoffer daarvan, een man die aan voodoopraktijken deed, is verdwenen. Salgado probeert niet te denken aan de gevaren die hij en zijn (ex-)gezin lopen, en concentreert zich op de zaak van de 21-jarige Marc.
Dat de dode jongen iets te maken blijkt te hebben met drugs, is niet zo vreemd, maar er zijn in zijn verleden nog andere voorvallen geweest, die hun tentakels uitstrekken naar het heden.
Als er nog een dode valt, komt alles in een stroomversnelling.


Je zou dit boek een psychologische thriller kunnen noemen, eentje die heel knap in elkaar zit. De titel vind ik niet mooi, misschien was een letterlijke vertaling van ‘El verano de los juguetes muertos’ mooier geweest. Maar gelukkig hoef ik daar niet over te beslissen. Het doet natuurlijk aan het verhaal niets af!
Dit is een veelbelovend debuut.


Antonio Hill is psycholoog van beroep en hij heeft veel boeken vertaald. Daarbij heeft hij ongetwijfeld goed opgelet. Perspectiefwisselingen, klifhangers, flashbacks - soms in tegenwoordige tijd, hetgeen spanningsverhogend werkt - dat maakt allemaal al dat je het boek niet weg wilt leggen. Maar er is meer: ook al is het kort, de zijdelingse thema’s spelen wel degelijk een rol: Eenzaamheid, pedofilie, vooroordelen tegen homofilie, het negatieve nieuws over de Kerk in de afgelopen decennia. Liefde, een hete zomer en misdaad: voilà een donker Barcelona!


ISBN 9789056724306| paperback | 280 pagina's | Signatuur | mei 2012
Vertaald uit het Spaans door M. Vanderzee.

© Marjo, 20 juli 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven