Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

HaatHaat
Arne Dahl


De verantwoording drukt loodzwaar op de schouders van Paul Hjelm. Hoewel de functie van teamleider hem op het lijf is geschreven, is het niet eenvoudig mensen doelbewust op het gevaar af te sturen. Moet hij het grote geheel of juist het welzijn van de leden van het speciale Opcop-team vooropstellen? Daarnaast is het moeilijk om altijd in de schaduw te moeten opereren. Opcop is een geheime afdeling van Europol. Het team moet zo onzichtbaar mogelijk indrukwekkende resultaten behalen. Soms heeft Paul het gevoel dat hij de hele wereld in balans moet houden.


Twee jaar geleden hebben twee teamleden hun toewijding met de dood moeten bekopen. Tijdens hun onderzoek naar de ‘Ndrangheta, de Zuid-Italiaanse maffia, liepen ze in de val. Paul wordt opgeslokt door schuldgevoelens. Hij is immers verantwoordelijk voor zijn team. Hij heeft ze de dood ingestuurd. Wanneer ook een derde teamlid, de Italiaanse Donatella Bruno, om het leven wordt gebracht, is Paul de wanhoop nabij. Toch peinst hij er niet over op te geven. Zo is hij niet. Paul Hjelm is gevoeliger dan hem lief is maar als het om het Opcop-team gaat kan hij ook bikkelharde beslissingen nemen. De teamleden zijn immers goed getrainde professionals die bewust voor hun beroep hebben gekozen.


Op wonderlijke wijze gaat de dood van Donatella Bruno samen met een wederopstanding. Een onbekende heeft Paul een recent opgenomen filmpje gemaild waarop de twee dood gewaande leden van het Opcop-team, Fabio Tebaldi en Lavinia Potorac, levend te zien zijn. De schok is groot. Tebaldi en Potorac worden al twee jaar - naar alle waarschijnlijkheid door de ‘Ndrangheta - gevangengehouden. Al die tijd hebben moeten ze wanhopig op een reddingsactie van hun nietsvermoedende collega’s hebben gewacht. Blijdschap, afschuw, opluchting en schuldgevoel wisselen elkaar in hoog tempo af.


Toen de laffe moordaanslag op Donatella werd gepleegd, werkte ze aan een officieus onderzoek naar de Italiaanse maffia. Wie was de geheime bron die haar van informatie voorzag? Wanneer de teamleden ontdekken dat Fabio Tebaldi een verborgen verleden heeft, wordt alles op alles gezet om de waarheid te achterhalen. Wie was de Italiaanse Fabio Tebaldi voor hij als tiener onder deze naam opdook en waar kwam hij precies vandaan?


Er zijn meer onderzoeken die de aandacht van het Opcop-team opeisen. Zo heeft een klokkenluider contact met de Zweedse politie gezocht. Tijdens een vakantiebaantje bij het biotechnologiebedrijf Bionovia AB heeft de jonge Gustaf Horn ontdekt dat er meerdere keren op het systeem van het bedrijf is ingebroken. Een hacker heeft mogelijk belangrijke informatie weten te bemachtigen. Wanneer Gustaf verslag aan zijn meerderen uitbrengt, wordt de Skype-verbinding niet goed afgesloten waarna Gustaf hoort dat de twee hoge piefen het over mogelijke bedrijfsspionage door de Chinese overheid hebben. Ook wordt er een naam genoemd: project Myo.


In de dagen die volgden merkt Gustaf dat de directieleden niet naar de politie zijn gestapt, terwijl dat wel verplicht is als een buitenlandse overheid op een computersysteem inbreekt. Waarom zwijgt Bionovia AB? Zijn de bedoelingen van het bedrijf wel zuiver? Als de Chinese overheid inbreekt op een bedrijf dat zich bezighoudt met het menselijk DNA, wil Paul weten waarom. Er zit niets anders op dan opnieuw twee teamleden in gevaar te brengen. Marek Kowalewski en Corine Bouhaddi gaan naar China.


Haat is – helaas- het laatste deel van de Opcop-reeks. De gebeurtenissen in de afgelopen delen bouwen toe naar de grootse ontknoping die in dit boek plaatsvindt. Ik raad dan ook aan eerst de vorige delen te lezen want dit is zonder twijfel een van de beste reeksen van de afgelopen jaren.


Als een ware literaire en maatschappijkritische kunstenaar is Arne Dahl erin geslaagd om alle ontwikkelingen in de vier delen van deze reeks samen te laten smelten tot een perfect kloppend geheel. Alles is minutieus uitgewerkt, tot in de kleinste details. De auteur maakt pijnlijk goed duidelijk hoe het met de hedendaagse mensheid is gesteld. Niet het belang van de bevolking maar persoonlijk gewin staat voorop. Mensenlevens zijn speelballen in een wereld vol grijpgrage mensen geworden. Wanneer het om geld gaat, worden principes zonder aarzelen overboord gegooid.


Hoewel het verhaal fictief is, bekroop mij als lezer regelmatig het verontrustende gevoel dat de gebeurtenissen in dit boek weleens minder ver van de werkelijkheid af kunnen staan dan ik zou willen. Arne Dahl laat met deze reeks op scherpe toon weten dat belangrijke beslissingen alleen genomen moeten worden door mensen die gevoelens van empathie niet schuwen. Wie geen hart heeft, zal immers harteloos handelen.


ISBN 9789044535921 | paperback | 535 pagina's | Uitgeverij De Geus | mei 2017
Vertaald door Ron Bezemer

© Annemarie, 5 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven