Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

DoorgeslagenDoorgeslagen
Cath Staincliffe

 

Dit is het eerste deel van de politieverhalen over rechercheurs Janet Scott en Rachel Bailey, waar ook een TV-serie van gemaakt is.
In dit boek maken de dames kennis met elkaar, een kennismaking die niet bepaald zonder problemen verloopt. Janet Scott is al wat ouder, getrouwd met Ade en heeft 2 dochters. Ze is tevreden met haar baan en heeft niet de ambitie om hogerop te komen, maar wil gewoon haar werk zo goed mogelijk doen.
Rachel Bailey is jonger, impulsief en staat snel met haar oordeel klaar. Ze heeft zich aan haar milieu ontworsteld en wil daar het liefst zo min mogelijk mee te maken hebben. Ze oordeelt dan ook nogal hard over mensen die dat niet doen. De dames worden bij elkaar gebracht door inspecteur Gill Murray, een gescheiden moeder met een zoon.
Janet en Gill kennen elkaar al langer en hebben ook een soort verleden samen. Dit zijn de 3 belangrijkste spelers in het boek, waarvan je ook wat van het privéleven ziet. Deze inkijkjes in het privéleven leiden niet af van het echte verhaal. Vergelijk het maar een beetje met de aandacht voor het privéleven van Martin Beck en Kollberg in de boeken van Sjöwall en Wahlöö.


Na het vinden van een vermoorde tiener in een armoedige flat in Manchester moeten Scott en Bailley aan de slag. Dit is hun eerste zaak samen. De moeder van de tiener is kapot van verdriet. Jaren geleden heeft ze haar dochter toevertrouwd aan Jeugdzorg en nu is het kind afgegleden in een milieu van drugs, vage types en criminaliteit. De zoektocht naar de dader levert wel een paar verdachten op, maar de afloop is vrij onverwacht, zonder dat je het gevoel hebt dat er een konijn uit de hoge hoed wordt getoverd. Bailey zorgt door haar impulsiviteit een aantal keren voor problemen, maar haar vasthoudendheid levert wel een een onverwachte verdachte op.


Al met al is het een spannende politieroman met veel aandacht voor de interactie tussen de verschillende hoofdfiguren. De zaak blijft centraal staan en het een en ander komt geloofwaardig over. Er zijn ook de frustraties over dingen die niet bewezen kunnen worden, maar waar men wel vermoedens over heeft. Het boek smaakte in ieder geval naar meer.


ISBN 9789026133930 | 316 pagina's | Nur 332 | De Fontein | april 2015
Vertaald door Ans van der Graaff

© Renate, 15 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven