Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altZielloos
Corine Hartman

Bijna een jaar geleden is Nick, de zoon van rechercheur Jessica “Jessy” Haider, op gruwelijke wijze om het leven gekomen. Nick viel in handen van de wraakzuchtige psychopaat Rolf Brezinger die nog een appeltje met Jessy te schillen had. Brezinger heeft zich gewroken door Nick zoveel mogelijk te laten lijden. Jessy slaagde er niet in om haar zoon op tijd te redden, iets wat ze zichzelf nooit zal vergeven.

Korte tijd geleden is ook de vader van Jessy overleden. Jessy schitterde door afwezigheid aan het ziekbed van haar vader waardoor de relatie met haar zus enigszins bekoeld is. Om haar emoties de baas te blijven, stort Jessica zich op haar werk. Haar baas Boet roept haar echter een halt toe. Boet is van mening dat Jessy rust nodig heeft en zet haar op een oude zaak. De politiechef maakt zich zorgen om de gedreven rechercheur. Bovendien is Brezinger nog altijd voortvluchtig.

In de ogen van haar collega’s is Jessy een doorgewinterde rechercheur die soms iets te veel opgaat in haar werk. Ze heeft zo haar eigenaardigheden maar wordt alom gerespecteerd. Niemand vermoedt dat Jessy een dubbelleven leidt en zich regelmatig aan de verkeerde kant van de wet bevindt. Jessy is niet langer op zoek naar de moordenaar van haar zoon omdat ze precies weet waar de man zich bevindt. Brezinger zal zijn wraak nooit meer doen gelden. Nog niet zolang geleden sloot Jessy zich aan bij het geheime elitekorps Saligia, een organisatie die de wet aan zijn laars lapt om criminelen te laten boeten voor hun daden. De eigenzinnige maar vriendelijke rechercheur Jessica Haider is in haar vrije tijd een meedogenloze, coke snuivende moordenaar.

Terwijl Jessica zich op haar werk morrend bezighoudt met de verdachte dood van een klein kind, stuiten haar collega’s op een aantal gruwelijke moorden. Jessy kan het niet laten zich met de moordzaken te bemoeien en dat komt haar duur te staan. De slachtoffers zijn op een ongebruikelijke wijze tentoongesteld en Jessy herkent haar eigen werkwijze in de moorden. Iemand probeert haar aandacht te trekken, iemand kent haar verborgen identiteit. Is het de onbekende man die haar op haar vaders begrafenis een boodschap stuurde en het bericht ondertekende met “Brezingers Son”?

De moorden zijn bedoeld als een persoonlijk boodschap aan Jessica maar dat kan ze haar collega’s natuurlijk niet laten weten. Ze gaat zelf op onderzoek uit en bestrijdt de gevoelens die haar hoofd bijna doen exploderen met drugs, drank en seks. Tegelijkertijd splitst Saligia haar een pittige opdracht in de maag. Iemand heeft de organisatie geschaad en moet uit de weg geruimd worden. Het beoogde slachtoffer heeft Jessica geïntroduceerd bij Saligia en is bovendien haar jeugdliefde. Is Jessy ook in staat te moorden als het doelwit een geliefde is? Als ze faalt, zal Saligia haar dat niet in dank afnemen.

Ondertussen houdt - in een vredig klooster in de Eiffel - moeder-overste Agnes zich obsessief bezig met bijen. Ze ziet de vele bijensteken die haar lichaam overdekken als een zegen van god. Ook wordt er in het klooster een mysterieuze operatie uitgevoerd. En dan is er nog neef Andreas uit Oostenrijk. Hij dringt wel erg op een bezoekje aan Jessica’s zus aan.  

Zielloos is het derde deel in de Jessica Haider-reeks. Er zit een mooie diepgang in het verhaal en aan “griezelmomenten” geen gebrek. In het eerste en tweede boek kreeg de lezer al behoorlijk wat pittige en gruwelijke gebeurtenissen voorgeschoteld en ik hoopte dat het verhaal en het personage Jessica Haider in het derde boek niet met de auteur op de loop zouden gaan. Ik vreesde dat het verhaal op een gegeven moment te gruwelijk zou worden maar mijn zorgen waren onterecht: ook in dit derde boek beheerst Corine Hartman het verhaal volkomen en raakt het nergens uit balans. Corine Hartman blinkt uit in het creëren van een haast ondraaglijke spanning. De twee verschillende gezichten van Jessica zorgen voor een indrukwekkend contrast. Er zijn momenten dat ik het personage Jessy omarm terwijl ik haar tegelijkertijd vrees.

Jessica Haider is geen doorsnee politievrouw en de gebeurtenissen in het boek zijn verre van alledaags maar toch is het verhaal geloofwaardig. Jessica maakt interessante ontwikkelingen door en de diverse verhaallijnen lopen mooi in elkaar over. Het resultaat is een compleet, goed uitgewerkt en mooi afgerond verhaal dat toch ook ruimte overlaat voor een volgend deel. Corine Hartman  is – naar mijn mening - momenteel de beste thrillerschrijfster van Nederland.

ISBN 9789045204840 | paperback | 320 pagina's| Karakter Uitgevers B.V. | februari 2014

© Annemarie, 27 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven