Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stille getuigenStille getuigen
Daniëlle Hermans


Daniëlle Hermans kennen we van haar historische thrillers. Zij sluit zich nu aan bij de Nederlandse detectiveschrijvers, door een serie te schrijven die de naam ‘LIFE-thriller’ draagt. De verhalen spelen in het hier en nu, en een forensisch bureau, LIFE dus, speelt de hoofdrol. Het bureau wordt geleid door Madeleine Bekkers. Aan haar de taak om er een succes van te maken en tegelijk de uitgaven te laten kloppen met de wensen van politie en onderzoekers.


Hoofd van het team is Alex van Brederode, eigengereid en eigenwijs natuurlijk, maar ook heel goed in zijn vak, zoals het een goed thrillerpersonage betaamt.
De titel van dit eerste deel is eigenlijk niet zo veelbelovend. Nu zeggen titels van thrillers meestal niet veel, maar 'Stille getuigen' getuigt niet van originaliteit.
Dit verhaal begint met de vondst van een dood lammetje, dat op een misselijkmakende manier aan zijn eind gekomen is en op een akelige manier door de dader ‘opgeruimd’. Agent Boersma die behalve dit lammetje nog andere macabere vondsten heeft gedaan, schakelt LIFE in, tegen de zin van zijn meerderen. Want, wie gaat dat betalen? Het zijn maar dieren! Het forensisch bureau heeft zijn handen inderdaad al vol aan twee dubbelmoorden; twee echtparen zijn op gelijke manier vermoord. Is er sprake van een seriemoordenaar?
Alex werkt zoals hij gewend is samen met rechercheur Tom Vroom. Samen komen ze er wel uit denkt hij, al zijn helpende handen voor de kleinere klusjes wel prettig. Over zijn vorige assistent, Justus, was hij heel tevreden, maar Justus is verdwenen.
Alex zit dus helemaal niet te wachten op een nieuwe stagiaire, en is niet bepaald welwillend als zijn baas hem Suzanne toeschuift. Wat moet hij met dat jonge eigenwijze grietje, dat eerder sensatiebelust lijkt dan er op uit om moord op te lossen?


Natuurlijk – dat hoort zo als je een serie gaat schrijven – hebben onze hoofdpersonen niet een privéleven dat zo saai is dat je er niet over hoeft te schrijven, dus we lezen ook over de zus van Alex die ghostwriter is; over Tom die vanwege zijn homoseksualiteit in het corps gepest wordt; en over Suzanne die ook een bijzondere hobby heeft. En wat Madeleine betreft wordt de kiem van problemen in haar verleden geopenbaard. Die lijntjes zullen wel doorlopen in de volgende delen en uitgebreid worden. Ook de verdwenen Justus lijkt een vast gegeven.


Voor de liefhebber is dit een prima serie. Danielle Hermans weet te boeien, en te verrassen.
Alles past perfect.


ISBN 9789022996522 | paperback | 160 pagina's |Bruna | juni 2013

© Marjo, 28 juli 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven