Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De ontsnapping
David Baldacci


Tijdens een hevige storm valt de stroom in de zwaarbewaakte militaire gevangenis bij Fort Leavenworth uit. Uiteraard beschikt de gevangenis over een noodgenerator maar er gaat iets mis en de stroomvoorziening komt niet op gang.  Het gevangenissysteem is zo ontwikkeld dat alle celdeuren bij een stroomuitval automatisch op slot gaan. Ook dit gaat mis. Alle celdeuren springen open en de gevangenen stromen de  cellen uit. Door een kordaat optreden van de toegesnelde militaire politie loopt het incident met een sisser af. In een mum van tijd bevinden alle gevangen zich weer in hun cellen. Alle gevangenen op één na.

In de gevangeniscel van voormalig majoor Robert Puller wordt een dode man aangetroffen. Wie de man is, weet niemand maar Robert Puller is het in ieder geval niet. Robert is spoorloos verdwenen. Hij is erin geslaagd de gevangenis tijdens het tumult te ontvluchten. Een paar jaar geleden is de geëiste doodstraf voor Robert Puller op het nippertje omgezet in een levenslange gevangenisstraf. Robert heeft hoogverraad gepleegd en de nationale veiligheid in gevaar gebracht. En nu is hij op vrije voeten.

Voordat Robert achter de tralies verdween was hij een militair in hart en nieren. Robert maakte in sneltreinvaart carrière en ging een glansrijke toekomst tegemoet. Toch werd hij betrapt met geheime informatie op zak. Het bewijsmateriaal was overweldigend en Robert mag blij zijn dat hij nog leeft. Robert onderhoudt nog altijd een hechte band met zijn broer. Speciaal agent John Puller zoekt zijn grote broer Robert trouw in de gevangenis op. John is nog altijd verbijsterd over het feit dat zijn broer hoogverraad heeft gepleegd. Hij blijft, tegen beter weten in, in de onschuld van zijn broer geloven.

Roberts ontsnapping veroorzaakt een schokgolf. Ook John weet niet wat hij hoort. Waarom is Robert ontsnapt? Hoe denkt hij uit handen van het complete Amerikaanse leger te blijven? Iedereen is erop gebrand Robert zo snel mogelijk op te sporen en dat is dan ook de reden dat John zelf op het onderzoek wordt gezet. John kent Robert immers door en door. Als iemand Robert Puller kan vinden dan is het zijn bloedeigen broer wel.

John probeert zijn nieuwe taak als een doodgewone opdracht te zien. Hij moet een verdwenen militair opsporen en dat het doelwit in kwestie toevallig zijn eigen broer is, doet er niet toe. Tenminste: dat houdt John zichzelf voor. Allereerst richt John zich op de stroomstoring in de gevangenis. Hoe komt het dat alles in de soep liep? Al snel stuit John op een aantal onregelmatigheden. Er klopt iets niet maar wat is het? Heeft Robert hulp bij zijn ontsnapping gehad of is er iets heel anders aan de hand? Hoe verder het onderzoek vordert, hoe groter het mysterie wordt. John wordt tegen wil en dank geassisteerd door de charmante Knox. Is deze bevallige dame wel te vertrouwen?

De ontsnapping is het derde boek met John Puller in de hoofdrol. Ik ben helemaal niet zo dol op Amerikaanse legerverhalen maar voor boeken over Puller maak ik graag een uitzondering, ook al deden alle legerafkortingen me duizelen. John Puller is uit het juiste hout gesneden. Hij is trouw aan zijn land maar doet niet klakkeloos wat hem opgedragen wordt. John denkt na, is intelligent en eerlijk. Hij stopt niks in de doofpot en rust niet voor hij de waarheid boven tafel heeft gekregen. Ik mag deze stoere legerman wel.

Een andere goede eigenschap van John Puller is zijn liefde voor zijn familie. Hij bezoekt zijn demente vader trouw en voelt een grote sympathie voor zijn broer Robert. Hij gaat voor Robert door het vuur en ook Robert op zijn beurt zal zijn broertje tijdens dit spannende actieverhaal regelmatig te hulp schieten. Het mooiste aan deze thriller vind ik dan ook de broederliefde die van de pagina’s spat. Ik heb genoten van de beschrijvingen van de innige band tussen de twee broers. De ontsnapping is alweer een meer dan geslaagde thriller van de onvermoeibare David Baldacci.

ISBN 9789400504455 | paperback | 448 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 15 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven