Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De vrouw in de blauwe mantelDe vrouw in de blauwe mantel
Geschenkboek Spannende Boeken Weken 2017
Deon Meyer


Het lichaam van de onbekende vrouw wordt gevonden door dertien Xhosa-vrouwen die bij een uitkijkpunt tussen Umtata en Kaapstad wachten tot de chauffeur van hun taxibusje klaar is met zijn sanitaire stop. Door hun gegil en de daaropvolgende ontdekking plast de chauffeur van schrik over zijn schoen. Hij haast zich terug naar het busje en start de motor maar daar zijn de passagiers niet van gediend. Vertraging of niet, de politie moet gebeld worden. Ook na het telefoontje weigeren de vrouwen te vertrekken. Ze vormen een kring om het lichaam van de dode vrouw en zingen zachtjes kerkliederen tot de politie arriveert. Ook een dode verdient immers respect.


De opgetrommelde politie van Somerset West weet zich geen raad met de lugubere vondst. Volgens de lijkschouwer is de hoofdwond aan de achterkant van haar hoofd de doodsoorzaak. Om een noodlottig ongeval gaat het in ieder geval niet. Iemand heeft de vrouw volledig ontkleed en met bleekmiddel gewassen. Het sterk geurende goedje zit werkelijk overal. Hoewel ze op het uitkijkpunt is gevonden, is ze daar niet om het leven gebracht. Zonder plaats delict zal het niet eenvoudig worden de moordzaak op te lossen. Na een oproep in de media komt er iets meer duidelijkheid. De vrouw wordt geïdentificeerd als Alicia Lewis.  Brigadier Tando Duba springt nog net geen gat in de lucht wanneer blijkt dat het slachtoffer een Britse toerist is. Nu mogen de Valken, de rechercheurs van de afdeling Ernstige Delicten, het van hem overnemen.


Pas 96 uur na de vondst van het lijk krijgen rechercheurs Bennie Griessel en Vaughn Cupido de zaak toebedeeld. Aangezien de eerste 48 uur bij een moordzaak het belangrijkst zijn, is er veel kostbare tijd verloren gegaan. Toch zullen de twee ervaren rechercheurs een poging moeten wagen. Allereerst moet worden onderzocht waarom de Britse Alicia Lewis naar Zuid-Afrika is gekomen. Heeft ze zichzelf op een vakantie in deze prachtige omgeving getrakteerd of heeft ze de lange reis met een andere reden gemaakt? Bennie en Vaughn beginnen hun onderzoek in het hotel waar Alicia verbleef. Ze weten nog niet dat de zaak een bijzonder kunstzinnig én Nederlands tintje zal krijgen.


De vrouw in de blauwe mantel is het geschenkboek van de Spannende Boeken Weken 2017 (9 t/m 25 juni 2017). Het is geschreven door Deon Meyer, van wie onlangs ook de thriller Koorts is verschenen. Voor de vele fans van deze begenadigde schrijver is De vrouw in de blauwe mantel een prachtig cadeau waarin hoofdpersonage Bennie Griessel van plan is zijn vriendin Alexa ten huwelijk te vragen. Vaughn gunt zijn collega en vriend het liefdesgeluk maar hij maakt zich ook zorgen. Hoewel Bennie al enige tijd niet meer drinkt, is hij nog altijd een alcoholist en dat geldt ook voor Alexa. Vormen de twee wel een goed koppel? Bennie weet niet goed hoe hij het heerlijke gevoel van geborgenheid dat hem dagelijks overvalt aan zijn collega moet beschrijven. Hoewel hij er klaar voor is de rest van zijn leven met Alexa te delen, wacht hem nog een lastige taak. Er moet een mooie verlovingsring komen en verlovingsringen zijn peperduur.


Mocht je nog nooit een boek van Deon Meyer gelezen hebben dan vormt dit geschenkboek een uitstekende kennismaking met de Zuid-Afrikaanse schrijver. Hoewel het geen dikke pil is, is het een echt Bennie Griessel-boek. Dit boekpersonage behoort al jaren tot mijn favorieten. Wees gewaarschuwd: de kans is groot dat je na het lezen van dit boek op een drafje terug naar de boekwinkel zal gaan om meer boeken van deze fantastische auteur in te slaan!


Deon Meyer brengt de liefde voor zijn land niet alleen tot uiting in zijn fantastische thrillers maar ook in de prachtige foto’s die hij maakt. Keer op keer geniet ik van de indrukwekkende wijze waarop hij het kleurenpalet en het pure van uitgestrekte landschappen vastlegt. De onderste foto op de cover van dit boek is door hem gemaakt. Wil je meer van zijn foto’s zien? Dat kan! Afgelopen dinsdag heeft de auteur een fototentoonstelling in de Schiphol Airport Library geopend. Daar – en in de bibliotheken in Almere, Ede, Wageningen, Muiden, Den Helder, Tilburg, Middelburg, Harderberg en Zwolle - kun je zijn indrukwekkende werk tijdens de Spannende Boeken Weken bekijken. Mocht je in de gelegenheid zijn te gaan, aarzel dan niet!  


ISBN  9789059654228 | paperback | 95 pagina's | Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en A.W. Bruna Uitgevers| juni 2017
Vertaald door Martine Vosmaer en Karina van Santen

© Annemarie, 9 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven