Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe beschermengel
Dolores Redondo

Het jonge meisje is gevonden bij de rivieroever. Het touw waarmee ze is gewurgd zat nog om haar hals. De zwarte lakschoenen van het meisje stonden als een soort wegwijzer, keurig naast elkaar, in de berm van de bovengelegen weg. De kleren van het meisje zijn met iets scherps losgesneden en op het onderlichaam van het slachtoffertje prijkt een cakeje.

De moord wordt in verband gebracht met een moord die een maand eerder is gepleegd en al snel is overduidelijk dat de misdaden door dezelfde dader zijn begaan. Er is een seriemoordenaar actief die het heeft voorzien op jonge meisjes. Wat hebben deze meisjes, kinderen nog, de dader misdaan? Waarom wordt de slachtoffers een maagdelijk uiterlijk aangemeten en waarom worden er cakejes op de lichamen achtergelaten?

Inspecteur Amaia Salazar mag zich over deze vraagstukken gaan buigen. Ze woont in Pamplona  maar is opgegroeid in Elizondo, de woonplaats van de slachtoffers. Samen met haar man James reist ze naar haar geboortestreek waar ze voor de duur van het onderzoek bij tante Engrasi zullen logeren. Amaia is opgegroeid bij deze tante. Haar zussen Ros en Flora  woonden wel gewoon thuis. Engrasi is een kleurrijk persoon. Ze is waarzegster en zeer bedreven in het leggen van tarotkaarten.

Wanneer de sporen op de lichamen van de slachtoffers zijn onderzocht, staat het onderzoeksteam voor een raadsel. De sporen zijn dierlijk. Is er een beer afgekomen op de zoetigheden die op de lichamen lagen? Er worden berenexperts ingeschakeld. En dan valt het woord basajaun. Een basajaun is een reusachtig, mythisch wezen dat in de bossen leeft. Een beschermer van het woud. Al snel neemt de pers het woord over en wordt de moordenaar aangeduid als De basajaun.

Het onderzoek naar de dood van de meisjes vergt veel van Amaia maar ze heeft vooral moeite met de terugkeer naar haar geboorteplaats. Er is iets gebeurd in haar jeugd, iets waardoor ze nog steeds niet durft te slapen met het licht uit. Het heeft te maken met haar moeder, een geesteszieke vrouw die niet in staat was om haar jongste dochter lief te hebben. Nu Amaia terug in Elizondo is worden de nachtmerries heviger en nemen ze zelfs gevaarlijke proporties aan. De angst die Amaia in haar greep houdt, wordt steeds omvangrijker.

De beschermengel
is meer dan een thriller over een moordenaar. Het is een vertelling over familiebanden, een jeugdtrauma en de geschiedenis van de streek, het Spaanse Baskenland, waar het verhaal zich afspeelt. Het verhaal biedt ruimte voor mystieke zaken zoals het leggen van tarotkaarten. De basajaun blijft terugkeren maar dit wezen bestaat niet. Of toch wel? Er zijn gelovigen, ongelovigen en mensen die niet kunnen plaatsen wat ze hebben gezien en ervaren.

De vele informatie die me overspoelde tijdens het lezen leidde me regelmatig af van het verhaal. Niet altijd vond ik het moment waarop nieuwe wetenswaardigheden werden toegevoegd mooi gekozen. Het is een boek om bedachtzaam en rustig te lezen. Laat de informatie inwerken en ontdek hoe compleet en interessant het verhaal is. Deze thriller is niet ijzingwekkend spannend maar er sluimert steeds een verontrustend vermoeden. Iets onheilspellends ligt op de loer. In De beschermengel gaan wetenschap en mythologie hand in hand. Werkelijkheid, mythes en bijgeloof zijn in Elizondo onlosmakelijk met elkaar verbonden.

ISBN 9789023480495| paperback |432 pagina's| Cargo | maart 2013

© Annemarie, 22 april 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven