Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dagboek uit de rivierDagboek uit de rivier
Frederik Baas


Het kiezen van de perfecte vakantiebestemming neemt enige tijd in beslag. Voor het eerst zullen Barbara, haar nieuwe vriend Robbert en Barbara’s achtjarige zoon Rens samen op vakantie gaan. Barbara geniet van het nieuwe geluk dat op haar pad is gekomen. Na een zware tijd is er zowaar een nieuw gezinnetje ontstaan. Op welke plek komt dit prille geluk het beste tot zijn recht? Met een vakantie moet niet lichtzinnig omgesprongen worden.


Na lang wikken en wegen wordt er gekozen voor de Ardennen. De prachtige omgeving biedt genoeg mogelijkheden er samen op uit te trekken. Ook kan Robbert, die uitgever is, zich af en toe terugtrekken om in alle rust wat manuscripten te lezen. Het werk van een uitgever gaat immers altijd door. Barbara begrijpt dat best. In de periode die volgt wordt reikhalzend naar het uitje uitgekeken. Barbara geniet van het enthousiasme van haar zoon.


Dan is het eindelijk zover. Ze nemen hun intrek in een vakantiehuis dat hen door een bekende schrijver is aanbevolen. Een aantal jaar geleden heeft Robbert het eerste boek van deze schrijver uitgegeven. Het oprechte verhaal over de moeder van de auteur werd een daverend succes. Van het geld dat het boek opleverde kocht de schrijver een huisje in de Ardennen. Daar werkt hij nu al een aantal jaar aan zijn tweede boek.


Het vakantiehuisje valt een beetje tegen. Rens ziet meteen dat de televisie weinig voorstelt. Gelukkig maakt een bezoekje aan de schrijver veel goed. Er dribbelt een hond door het huis en Rens is meteen verkocht. In de dagen die volgen is er regelmatig contact. Terwijl Robbert zich op zijn manuscripten stort, struinen Barbara, de schrijver en Rens door de prachtige omgeving. Rens is dol op hond Clint maar al snel slaat de verveling toe. Tot overmaat van ramp is de accu van zijn tablet leeg en is de oplaadkabel zoek. Het aanvankelijke enthousiasme van de jongen slaat om in ontevredenheid.


Barbara is een toegewijde moeder. Ze heeft haar kind een onvergetelijke vakantie beloofd en dat zal het worden. Ze verzint een plan. Een aantal jaar geleden is er in de omgeving een meisje verdwenen. Barbara weet dit omdat de schrijver haar daarover heeft verteld. Het boek dat maar niet geschreven lijkt te willen worden, gaat over dit meisje. Dag en nacht is hij met haar bezig. Voor Barbara vormt de verdwijning inspiratie voor een speurtocht. Ze zorgt ervoor dat Rens “toevallig” op een soort dagboekpagina’s stuit. Zijn ze soms van het verdwenen meisje? De jongen stuitert bijna van spanning en enthousiasme. Barbara’s plannetje werkt. Ze heeft alleen niet voorzien dat er tijdens de speurtocht ook aanwijzingen worden gevonden die ze niet zelf heeft achtergelaten.


Dagboek uit de rivier is het thrillerdebuut van Frederik Baas, een pseudoniem van Jan van Mersbergen. In dagboekvorm beschrijft de hoofdpersoon, de schrijver die naar de Ardennen is verhuisd, over de komst van de vakantiegangers. Ook de gedachtes die Barbara met hem heeft gedeeld, worden door dit personage aan het papier toevertrouwd.


Wat meteen opvalt is de heerlijk ongecompliceerde schrijfstijl van de auteur. Het is een berekenende eenvoud die een prachtige diepgang en een kalme spanning herbergt. Leidt de verzonnen speurtocht van het drietal soms per ongeluk naar de waarheid? Barbara beseft dat het herwonnen geluk weliswaar een sprookje is maar dat sprookjes verzinsels zijn. Dagboek uit de rivier doet snakken naar meer. Hopelijk verhuist Jan van Mersbergen niet naar de Ardennen want een tweede thriller van Frederik Baas mag niet al te lang op zich laten wachten!


ISBN 9789026337543 | paperback | 215 pagina's | Ambo|Anthos | februari 2017

© Annemarie, 23 februari 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven