Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

24 dagen24 dagen
Guillaume Musso


Het leven van de 25-jarige Arthur Costello ziet er goed uit. Hij is bezig met zijn specialisatie tot eerstehulparts, een lange studie die hij zelf betaald heeft. Zijn broer en zus hebben de uitgeverij overgenomen, dat door de grootvader opgericht is. Arthur wilde een ander leven.
Zijn moeder leeft niet meer. Zijn vader is niet zijn biologische vader, maar Arthur heeft het goed.
Tot op die ene dag in juni 1991 als zijn vader hem vertelt dat Arthur geen cent uit het bedrijf zal krijgen, maar alleen de vuurtoren erft, 24 Winds Lighthouse, met een bijbehorend huis. Het is een aankoop van zijn grootvader, die tijdens de opknapwerzaamheden spoorloos verdween.


Zijn vader laat Arthur een ondergrondse kamer zien in het vuurtorenwachterhuis, en wijst een stuk muur aan waarachter een ijzeren deur zou zitten. Hij heeft hem op verzoek van de grootvader in 1958 dichtgemetseld, vertelt hij. Aan de erfenis zijn twee voorwaarden verbonden: de vuurtoren mag niet verkocht worden, en de ijzeren deur moet intact blijven. Arthur tekent. Maar tegelijk vertelt hij dat Arthur de enige is die het geheim van wat er zich achter de deur bevindt kan oplossen.
En Arthur breekt de deur open. Wat hij aantreft gaat zijn (en ons) voorstellingsvermogen te boven, en zal niet alleen zijn eigen leven, maar ook dat van zijn toekomstige vrouw, en andere familieleden beïnvloeden. 


Lisa Ames is een knappe jonge vrouw, die een mooie carrière als model en actrice voor zich ziet. Ze valt voor Arthur, maar de manier waarop hun gezamenlijke leven zich zal ontwikkelen is voor hen beiden erg moeilijk, zo niet onmogelijk. 24 jaar lang rust er een vloek op Arthurs leven, en daarna zal de vloek vreselijke gevolgen hebben voor allemaal.


‘De douche deed me goed. Ik had me al drie dagen niet gewassen. Of misschien wel drie jaar. Eigenlijk had ik geen enkel gevoel meer voor tijd. In een poging het onbegrijpelijke te vatten, werkten mijn hersenen uit alle macht, maar ik kon er geen logische verklaring voor vinden.’


Deze thriller is ontzettend bevreemdend met een waanzinnige en ongelooflijke ontknoping. Wat niet vreemd is met een verhaal als dit, is dat Guillaume Musso een van de bestverkopende auteurs in Frankrijk is. Zijn werk wordt in 36 landen uitgegeven en van zijn boeken zijn al meer dan 18 miljoen exemplaren verkocht. Eerder verschenen van zijn hand Central Park, Bericht uit Parijs en Vlucht uit New York. 


Typisch voor Musso lijkt ook te zijn dat zijn boeken zich afspelen in New York, terwijl hij toch echt in Frankrijk woont. In een interview zegt hij dat de reden daarvoor is dat hij afstand creëert tussen hemzelf en het verhaal, zodat zijn schrijven zijn dagelijkse keven niet in de weg zit. New York kent vrij goed. Hij heeft er een aantal maanden gewoond en gewerkt.  Wie New York kent zal diverse locaties in het boek herkennen. Omdat het verhaal begint in 1991 en zich met horten en stoten naar de tijd van nu verplaatst, wordt de lezer de wereldgeschiedenis in vogelvlucht voorgeschoteld, als ook de veranderingen in de cultuur, boeken, muziek, films etc.  Een fantastisch verhaal!


ISBN 9789400507081 | paperback| 240 pagina's | Uitgeverij A W Bruna| maart 2016
Vertaald uit het Frans door Maarten Meeuwes

© Marjo, 20 april 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven