Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De BrexitmoordenDe Brexitmoorden
Hugo Luijten


Commissaris Stef Cools wordt bij een moordzaak geroepen in de stad Brussel. Hij gaat wel af en toe terug naar ‘zijn’ stad, Antwerpen, om bijvoorbeeld zijn zoon te zien, maar veelal bivakkeert hij in Brussel, waar men druk doende is met de Brexitonderhandelingen.


Het slachtoffer is de assistente van een Europese politicus. Zij is levenloos – leeggebloed – aangetroffen met naast haar haar baas, onder het bloed, maar naar eigen zeggen onschuldig. De bewijzen lijken wel degelijk te leiden naar de politicus, maar het lijkt er tegelijk op dat iemand niet wil dat die bewijzen afdoende zijn voor een arrestatie.
En Cools begint te twijfelen: is de verdachte er in geluisd? Waarom dan?
Als er meer doden vallen en er politiemedewerkers bij betrokken zijn, beseft Cools dat hij zich in een wespennest bevindt. En wespen vallen aan als zich bedreigd voelen…


In de Wetstraat heeft premier Pierlot het intussen zwaar. Hij voert verhitte discussies met de partijen die deel uitmaken van zijn nogal labiele regering: de Vlaamse populisten onder leiding van Vox deden het beter in de peilingen dan de partij van Pierlot. De rechtsen zijn tegen de goedkeuring van de Brexitdeal, ook al waarschuwt Pierlot voor de grote nadelige gevolgen van de Belgische economie. Pierlot ziet de gebeurtenissen met afgrijzen aan: wat betekent dit voor zijn regering? En dus voor de Brexitdeal?


En dan is er nog een geheimzinnige derde verhaallijn: een vrouw heeft afspraakjes met een vadsige gastronoom. Zij heeft duidelijk een hekel aan de man, waarom blijft ze hem dan ontmoeten?
Wat speelt hier?


Wie de thriller ‘Verast’ heeft gelezen, kent Stef Cools en zijn naaste medewerker Ilse Lemmens. Het tweetal heeft een vruchtbare manier van samenwerken. Samen gaan ze tegen de gevestigde orde in, al moeten ze natuurlijk wel de regels volgen om de bewijslast te kunnen laten werken.
Het lijkt geen probleem om dat voorafgaande boek niet te kennen, je begrijpt ook zo wel dat Cools een eigengereide maar zeer bekwame commissaris is. Hij lust ook graag een glaasje – wel eens te veel en onderdanigheid is hem absoluut vreemd.
Dwars door de bocht, maar met resultaat, Cools haalt alles uit de kast om de moorden op te lossen.


Onze commissaris komt graag op voor de onderbedeelde medemens, waardoor er een lichte maatschappijkritiek te bespeuren valt. Brussel is immers dè plek van demonstraties en ongeregeldheden.
Hoewel er genoeg verteld wordt over wat er zich op de achtergrond afspeelt, de internationale politiek dus, is er nergens sprake van saaie uiteenzettingen. De vaart blijft er goed in. En zelfs al weet je misschien als lezer eerder dan je lief is wie de dader is, de spanning blijft er ook in. Ook humor kun je verwachten bij een figuur als Cools, zodat deze thriller leest als een trein.


Hugo Luijten (1969) is sinds 2016 fulltime schrijver.

Voor wie meer wil weten is er de website met een kwinkslag.


ISBN 9789401452472 | Paperback | 367 pagina's | Uitgeverij Lannoo | mei 2019

© Marjo, 6 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven