Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De jachtDe jacht
Deel 5 van de Meave Kerrigan-reeks
Jane Casey


De gladde tv-presentator Hugh en zijn jonge fan Megan hoorden de schoten in het stille gebied weerklinken. Voor de schoten de stilte doorboorden, verveelde Megan zich enorm. Het uitje met de beroemde tv-persoonlijkheid was op een teleurstelling uitgelopen. Dassen spotten zag er in het programma van Hugh interessant uit, in werkelijkheid was het dodelijk saai. Tot overmaat van ramp bleek het karakter van Hugh bijzonder goed bij de nachtelijke activiteit te passen. Nadat het geluid van de schoten was weggestorven en een auto met gedoofde lichten passeerde, ontpopte Megan zich tot de dapperste van de twee. Het was Megan die uiteindelijk op het lijk in de auto stuitte.


Toen het slachtoffer zijn laatste adem uitblies, genoot rechercheur Maeve Kerrigan samen met haar vriend Rob en haar collega’s van een gezellig bruiloftsfeest. Het bruidspaar straalde, de sfeer was gezellig en niets stond een feestelijke avond in de weg. Bijna niets dan want Maeve had oproepdienst. Moordenaars houden geen rekening met bruiloften en Maeve moest haar collega Josh Derwent het slechte nieuws vertellen toen hij zich net met een bruidsmeisje voor een “onderonsje” in zijn auto had teruggetrokken. De autorit naar de plaats delict verliep dan ook niet erg gezellig.


Op de plaats delict aangekomen blijkt het slachtoffer politieman Terence Hammond te zijn. Hij moet na afloop van zijn dienst naar de afgelegen plek zijn gegaan. Waarom zit hij aan de passagierskant van zijn eigen auto en waarom is zijn auto afgesloten? Heeft de moordenaar dat gedaan? Het is Maeve die als eerste beseft wat er is gebeurd. Terence Hammond was niet alleen. Toen de schutter op hem vuurde zat er iemand over zijn schoot heen gebogen. Terence was aan de passagierskant gaan zitten omdat het stuur anders in de weg zou hebben gezeten. Terence Hammond ging het op moment van zijn dood vreemd. De heer of dame in kwestie moet hebben geweten wat er zou gaan gebeuren want de auto stond precies goed geparkeerd om de verdekt opgestelde schutter een dodelijk schot te laten lossen. Terence Hammond is met voorbedachte rade vermoord.


Maeve en Derwent hebben hun handen vol aan het moordonderzoek. De vrouw en dochter van Terence Hammond reageren vrij koel op het akelige bericht. De zoon van Terence reageert helemaal niet, hij heeft een aantal jaar geleden hersenletsel opgelopen na een ernstig auto-ongeluk. Het gezin Hammond komt niet erg gelukkig over maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze bij de moord betrokken zijn. Maeve en Derwent sluiten echter niets uit. Dan wordt het politiekorps opgeschrikt door een vreselijke gebeurtenis. Een aantal politiemannen zijn in de val gelokt en zonder pardon afgeknald. Er waart een politiemoordenaar door Londen rond.


Het moordonderzoek verandert in een race tegen de klok. Wie heeft het op politiemensen voorzien? Gaat het om een losgeslagen gek of is er een groep moordenaars actief? En waarom ziet politiechef Godley er steeds slechter uit? Maeve ontdekt dat hij in de problemen zit. Tegen wil en dank komt Maeve achter gevoelige informatie die levens kan ruïneren. Wat moet ze doen? Dan slaat het noodlot ook in haar privéleven toe.


De jacht is het vijfde deel van de Maeve Kerrigan-reeks maar is ook prima los te lezen. Het verhaal lijkt in het begin wat rommelig maar het is een door de schrijfster bewust gecreëerde en georganiseerde chaos. Niemand leidt nu eenmaal een strak georganiseerd leven en dat geldt ook voor Maeve en haar collega’s. Al snel ontstaat er een prettige evenwicht tussen het dagelijks leven en het moordonderzoek waarna het verhaal steeds meeslepender wordt. Ik ging binnen de kortste keren helemaal in het verhaal op.


De uit Dublin afkomstige auteur Jane Casey schiet in de roos met haar personage Maeve Kerrigan. Maeve is stoer en ambitieus maar geen heldin. Ze heeft net als iedereen te maken met privéproblemen en twijfels. Haar barse, ongevoelige collega Derwent vormt een mooie tegenhanger. Welk verleden houdt hij zo angstvallig voor zijn omgeving verborgen. Heeft het te maken met zijn tijd in het leger? De jacht zit van begin tot eind uitstekend in elkaar en smaakt naar meer.


ISBN 9789026329913 | paperback | 383 pagina's| Ambo|Anthos | mei 2015
Vertaald door Maartje van de Loo

© Annemarie, 21 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven