Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bevroren vlammenBevroren vlammen
Deel 3 van de Niels Oxen-reeks
Jens Henrik Jensen


Nadat oorlogsveteraan Niels Oxen de maatschappij de rug toekeerde, belandde hij tijdens zijn zwerversbestaan op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Tegen wil en dank raakte hij betrokken bij een onderzoek naar de duistere praktijken van Danehof, een geheime organisatie van invloedrijke lieden die in Denemarken achter de schermen aan de touwtjes trekt. De macht van Danehof is groot. Zó groot dat Niels opdraaide voor de dood van de eigenaar van een viskwekerij. In de ogen van zijn landgenoten was hij niet langer een oorlogsheld, maar een crimineel. Een moordenaar.


Niels Oxen heeft de oude man niet vermoord. Ze waren vrienden. De viskweker bood Niels een rustig bestaan toen hij het leven niet langer bij kon benen. De moord op de man voelt voor Niels als het ultieme verraad. Opnieuw voelt hij zich door de maatschappij in de steek gelaten. Door het hele gebeuren zitten de spoken uit zijn oorlogsverleden hem meer dan ooit op de hielen. Niet alleen zijn er destijds vreselijke dingen gebeurd, ook zijn een aantal zeer kwalijke zaken in de doofpot gestopt. Niels voelt zich onbegrepen en in de steek gelaten. Daarnaast lijdt hij aan een ernstige vorm van PTSS, waaraan hij niet behandeld wil worden. Het probleem is te omvangrijk. Niels weet niet wat er zal gebeuren als hij zijn emoties de ruimte geeft.


Hoewel Niels nog altijd van moord verdacht wordt, is niemand meer naar hem op zoek. Niels is dood. Hij is op zee tijdens een explosie om het leven gekomen. Dat is tenminste wat iedereen denkt. Alleen Niels en de in afzondering levende schilderes Tessa weten dat hij de dood ontlopen is. Toen hij zwaargewond op het eiland van Tessa aanspoelde, heeft ze zich over hem ontfermd. Tessa stelde geen vragen en gaf Niels de tijd te helen. Lichamelijk gaat het weer goed met Niels maar in zijn hoofd is het een chaos. Voor de buitenwereld, en dus ook voor Danehof en de politie, bestaat hij niet meer en dat is wel zo veilig. Niels wil echter zijn naam zuiveren, ook al zet hij daarmee zijn leven op het spel.


Niels wil zich niet langer verstoppen. Hij wil niet dat zijn zoon denkt dat zijn vader een moordenaar was. Hij besluit contact met Margrethe Franck en haar baas Axel Mossman van de PET, de Deense veiligheidsdienst, op te nemen. Mossman heeft hem destijds gedwongen mee te werken aan een onderzoek naar Danehof en Margrethe werd als Niels’ partner aangewezen. De schrik is groot wanneer Niels ontdekt dat Margrethe en Mossman buitenspel zijn gezet. Margrethe werkt tegenwoordig als schoonmaakster en caissière en Mossman is gedwongen met vervroegd pensioen gegaan. Danehof trekt nog altijd aan de touwtjes. Hoe kunnen drie mensen die door de maatschappij zijn uitgespuugd een machtige organisatie als Danehof ten val brengen?


Bevroren vlammen is het derde en laatste deel van de Niels Oxen-reeks. Niels, Margrethe en Mossman moeten het opnemen tegen een vijand zonder gezicht. Wie moeten zij als leider van Danehof ontmaskeren? Het moet om een machtige man of vrouw gaan, dat is de enige zekerheid die het drietal heeft. Wat ze ook vrijwel zeker weten, is dat ze goed in de gaten worden gehouden. Het is geen toeval dat Margrethe na haar ontslag bij de PET alleen nog waardeloze baantjes kan behouden. De leuke banen worden haar door Danehof afgepakt.


Door de Niels Oxen-reeks is auteur Jens Henrik Jensen tot de top van de Deense thrillerschrijvers doorgedrongen. De drie boeken zijn van een indrukwekkende kwaliteit. Het verhaal van Niels is hartverscheurend. Hij is een gebroken man die blijft weigeren in duizend stukjes uiteen te vallen. Een vechter die weigert op te geven. Niels Oxen staat symbool voor de schade die de machtige rijken kunnen aanrichten. Het welzijn van burgers wordt opgeofferd om misstanden onder het tapijt te vegen.


Deze reeks vertelt niet alleen het verhaal van Niels maar ook dat van een zogenaamd democratische maatschappij die in werkelijkheid een speelbal van een aantal machtige lieden is. Is het puur fictie of verrassend realistisch? Toen ik na het dichtslaan van dit boek naar adem snakte, besefte ik dat ik het slot met ingehouden adem had gelezen. Begin met De hondenmoorden, ga verder in De Schaduwmannen en laat je ten slotte overrompelen door de briljante ontknoping in Bevroren vlammen!


ISBN  9789400508316 | paperback | 496 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | maart 2017
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 22 maart 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven