Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het EvacomplexHet Evacomplex
Jeroen Windmeijer en Jacob Slavenburg


Na het Isisgeheim is er opnieuw een thriller in samenwerking met Jacob Slavenburg: dat belooft weer een interessante thriller te worden met veel feiten. In dit geval is dat Bijbelse geschiedenis.


Hoofdpersoon is de slangendeskundige Frank van As, werkzaam bij Naturalis, het natuurhistorisch museum in Leiden. Dat is ook de stad dat het decor vormt van het verhaal.
Behalve dat hij beroepsmatig geïnteresseerd is in slangen, heeft van As ook thuis diverse terraria met deze exotische dieren. Hij is getrouwd met Cat. Samen zijn ze betrokken geraakt bij de Pinkstergemeente te Leiden, maar gaandeweg is Frank fanatieker geworden dan zijn vrouw. Niet zo heel vreemd als je bedenkt dat binnen de Pinkstergemeente gepredikt wordt dat de vrouw onderdanig moet zijn aan de man. De leider van de groep, Hugo, heeft belangstelling voor de slangenkerk, een kerkgenootschap in de Verenigde Staten.


‘Maar echt risico’s durven nemen, echt voor de honderd procent vertrouwen op God…’
‘En dat is in dit geval?’

‘Dat is in dit geval precies wat Jezus tegen zijn discipelen zegt als Hij hen eropuit stuurt om het goede nieuws te verspreiden. In Zijn naam zullen ze demonen uitdrijven, ze zullen spreken in onbekende talen en met hun handen zullen ze slangen oppakken…’


Hugo is een charismatische spreker, die zijn geloofsgenoten weet op te zwepen tot waar hij ze hebben wil. In Frank vindt hij een medestander die de slangen levert, al houden ze hun slangenbijeenkomsten in besloten kring. Als de eerste dode valt is het nog niet zeker dat de oorzaak slangengif is, maar als er meer doden vallen zijn er duidelijk slangenbeten op de lichamen te vinden.
Dat merkt ook de politie op, als die in de persoon van Willem Rijsbergen op een moordzaak wordt gezet die misschien ook wel zelfmoord is. Of een ongeluk. Aan Rijsbergen en zijn team om daar achter te komen.


Magda Filippo is de ex van Frank en de beste vriendin van Cat. Een hachelijke situatie? Of is het mogelijk dat de drie een goede verstandhouding hebben?
Magda is behalve werkzaam als journaliste een boek aan het schrijven over Vrouwen in de Bijbel. Over sterke vrouwen. En dat is natuurlijk een doorn in het oog van de voorganger!
Magda ontdekt dat de rol van Eva niet 100% is zoals men eeuwen lang uitgelegd heeft. Eva zou verantwoordelijk zijn voor de erfzonde omdat zij van de appel at en Adam ook daartoe verleidde. Maar het verhaal lijkt anders in elkaar te zitten! 
Magda wil dat graag toelichten in een lezing voor de vrouwen van de Pinkstergemeente, ondervindt ze flinke tegenstand. En dan doet ze ook nog ontdekkingen die te maken hebben met Michelangelo en de Sixtijnse kapel.


Een spannende thriller boordevol feiten en weetjes, die raken aan diverse religieuze stromingen waarvan je alleen maar meer wil weten. Als alles op waarheid berust dan komt de basis van de Westers samenleving op losse schroeven te staan. Geen wonder dat streng gelovigen dit absoluut niet willen horen.


Het eerste deel van het boek is het verhaal van Frank, Magda, Cat en Hugo. In deel twee komt de inspecteur erbij, die de nog twijfelachtige moordzaak op moet lossen. Er is een actuele achtergrond, namelijk de brand in Notre-Dame, Parijs. We verplaatsen ons door Leiden, en krijgen allerlei wetenswaardigheden voorgeschoteld over religie en kunst.
Zee boeiend allemaal! En dan ook nog zo geschreven dat je wel door moet lezen: korte hoofdstukken, cliffhangers, en spanning tot op het einde!


Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met Het Petrusmysterie, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Daarop volgden Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim (met Jacob Slavenburg) en De Genesissleutel.
Jacob Slavenburg - die van Windmeijer de credits krijgt voor het idee en de feiten - is een Nederlands cultuurhistoricus, die bekendheid heeft verworven door zijn boeken over vroegchristelijke stromingen, hermetica en mysteriën. Slavenburg studeerde geschiedenis en specialiseerde zich in de gnostiek en de hermetica. Met uitgebreide bibliografie achterin.


ISBN 9789402707212 | Paperback | 400 pagina's | Uitgeverij HarperCollins | april 2021

© Marjo, 16 juni 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven