Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De verdedigingDe verdediging
John Grisham


Wie aan boeken van misdaadschrijver John Grisham denkt, denkt aan verhalen over dappere advocaten die, met gevaar voor eigen leven desnoods, opkomen voor onrecht en onschuldige cliënten. Het zijn advocaten die tot het uiterste gaan om het recht te doen zegevieren. Ware helden. Niets van het bovenstaande geldt echter voor de advocaat die de hoofdrol in De verdediging voor zijn rekening neemt. Dit boek had ook “De lotgevallen van een louche advocaat” kunnen heten.


Advocaat Sebastian Rudd heeft er een handje van iedereen tegen zich in het harnas te jagen. Zijn kantoor bestaat uit een volledig voor dat doeleind ingerichte, kogelvrije bus en zijn enige werknemer is een ex-cliënt die ook als bodyguard fungeert. Na het afronden van een pittige rechtszaak duikt Sebastian vaak onder in onopvallende, afgelegen hotels. Waarom Sebastian op deze manier leeft? Hij vertegenwoordigt beruchte misdadigers of verdachten in geruchtmakende zaken. Ook deinst hij er niet voor terug een kritisch boekje over de politie open te doen. Zijn leus is: “Iemand moet het doen”.


De cliënt die hij in het begin van dit boek verdedigt, is de achttienjarige Gardy uit het stadje Milo. Gardy is een simpele ziel die ervan verdacht wordt twee meisjes vermoord te hebben. De inwoners van Milo zijn uitzinnig van woede. Dat Gardy de dader misschien niet is, doet er niet toe. Er zal iemand voor de gruwelijke moordpartij moeten boeten en Gardy, met zijn zwartgeverfde haar en piercings, vormt het ideale doelwit. Ook de officier van justitie doet weinig moeite het onderzoek naar de moord te verdiepen. Sebastian zit echter niet stil en komt met een nieuwe verdachte op de proppen. Bovendien zet hij MMA-vechter (Mixed Martial Arts) Tadeo in om aan overtuigend bewijsmateriaal te komen. Niemand speelt het spel eerlijk dus Sebastian Rudd doet dat ook niet. Om zijn doel te bereiken, is valsspelen toegestaan.


Gardy was misschien niet schuldig maar Sebastian staat ook cliënten bij die dat overduidelijk wel zijn. Zo vertegenwoordigt hij de steenrijke Link Scanlon die zich in de dodencel bevindt. Sebastian is niet Scanlons eerste advocaat. Zijn voorganger is vermoord. Niemand vond het verstandig dat Sebastian Scanlon zou gaan vertegenwoordigen. Wie weet zou het hetzelfde lot als zijn voorganger ondergaan. Sebastian vond het echter geen probleem maar nadat Link voor een spectaculaire actie zorgt, beseft Sebastian dat hij beter naar de mensen in zijn omgeving had moeten luisteren.


Sebastian springt ook in de bres voor Doug Freno die van geweldpleging tegen een politieagent wordt verdacht. De man krijgt een opmerkelijk aanbod. In ruil voor een bekentenis zal hij als vrij man door het leven mogen gaan.  Doug slaat het aanbod af. Hij heeft immers niet zomaar een politieman neergeschoten. De politie bevond zich midden in de nacht schietend in zijn huis. Tijdens de gewelddadige inval – op het verkeerde adres – werden Dougs echtgenote en hond doodgeschoten. Doug schoot om zichzelf en zijn vrouw tegen de onbekende indringers te beschermen. En nu zou hij moeten boeten voor deze vreselijke gebeurtenis? De politie wil hun blunder zo snel mogelijk vergeten maar dat zijn Doug en Sebastian niet van plan.

 

Ook de zaak van MMA-vechter Tadeo die een scheidsrechter tot moes slaat, komt aan bod en Sebastian raakt tegen wil en dank betrokken bij een vermissingszaak. Verder duikt er iemand uit het verleden op. En dan is er nog de voogdijstrijd waar Sebastian en zijn ex-vrouw Judith in verwikkeld zijn. De zevenjarige Starcher is de dupe van het gerechtelijke gevecht. Helaas trekt het zoontje van Sebastian en Judith ook nog eens de aandacht van de verkeerde mensen.


Over het vorige boek van Grisham schreef ik “Hij slaat met Dilemma de plank mis maar hij heeft zijn hart laten spreken. Deze sympathieke schrijver heeft mij jaren geleden al van zijn talent overtuigd en ik heb dan ook goede hoop dat zijn volgende boek weer raak zal zijn.” En jawel: Grisham heeft mijn verwachtingen waargemaakt. Ik heb enorm genoten van De verdediging. Het verhaal is vlot geschreven, scherp, afwisselend, spannend, gevat en zit vol vaart. Het is vermakelijk om te lezen over een advocaat die regels zonder pardon aan zijn laars lapt om zijn doel te bereiken. Sebastian Rudd is een schelm die je tegen wil en dank in je hart sluit. De verdediging is Grishams beste werk van de afgelopen jaren. 


ISBN 9789400506336 | paperback | 391 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2015
Vertaald door Jolanda te Lindert

© Annemarie, 6 november 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven