Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

PlaygroundPlayground
Lars Kepler


Jasmin Pascal-Anderson weet inmiddels dat ze maar beter niet over de Chinese havenstad kan praten. Haar familie reageert gestrest als ze toch probeert het onderwerp aan te kaarten. De havenstad bestaat immers niet. Toch vindt Jasmin het moeilijk dat te accepteren. De stad bestaat niet maar… hoe kan het dan dat ze er is geweest?


Een aantal jaar geleden kwam Jasmin, tijdens een legermissie, bijna om het leven. Toen Jasmin zwaargewond het ziekenhuis werd binnengebracht, stond haar hart 1 minuut en 40 seconden stil. Terwijl de artsen haar leven probeerden te redden, bevond Jasmin zich in een Chinese havenstad. Lange rijen mensen gingen aan boord van grote schepen. De rest van haar herinneringen bestaan uit flarden. Verwarrende maar levensechte flarden. Jasmin leert al snel dat ze maar beter haar mond kan houden. Niemand gelooft haar. Jarenlang suddert haar leven voort. Ze is uit het leger gestapt en woont samen met haar oud-collega Mark die tussen zijn missies door een losbandig leven leidt. Wanneer Jasmin ontdekt dat ze zwanger is, besluit ze een nieuwe weg in te slaan. Haar kind zal een stabiel leven nodig hebben.


Vijf rustige jaren gaan voorbij. Jasmins zoon Dante groeit uit tot een vrolijk en tevreden jochie. Jasmin aanbidt hem. Over de havenstad praat ze nooit meer, ook al heeft ze afschuwelijke nachtmerries over het duistere oord. Sinds de komst van Dante heeft Jasmin haar leven weer op orde. Toch gaat het opnieuw mis. Wanneer ze op de crèche van Dante ziet hoe een vader aan een hartstilstand dreigt te bezwijken, probeert ze hem uit alle macht voor de gevaren in de havenstad te waarschuwen. Haar goedbedoelde adviezen worden niet op prijs gesteld en Jasmin belandt in een psychiatrisch ziekenhuis.


Lange tijd wordt Jasmin voor een psychose behandeld. Nog altijd is ze overtuigd van het bestaan van de havenstad maar ze beseft dat ze haar overtuiging zo diep mogelijk weg moet stoppen. Dante heeft zijn moeder nodig. Jasmin wil niet het risico lopen uit de ouderlijke macht gezet te worden. Ze knokt zich een weg terug en wordt uiteindelijk voor haar inspanningen beloond. Jasmin mag opnieuw beginnen, samen met Dante. Even lijkt alles goed maar dan krijgen Jasmin, Dante en Jasmins moeder een vreselijk auto-ongeluk. Jasmin is weer terug in de havenstad, het bestaat echt!


Alles ziet er precies zo uit als in haar herinneringen. Jasmin ontdekt dat de stad een voorportaal van de dood is. De doden stromen in een lange rijen naar de schepen die hen naar het onbekende zullen voeren. Jasmin krijgt echter een zilverkleurig plaatje om haar nek gehangen. Het is een soort visum. Over haar lot is nog niet beslist. Jasmin zweeft als het ware tussen leven en dood en verblijft in de stad tot er zekerheid is.


Ook dit keer mag Jasmin naar het rijk der levenden terugkeren maar kort na haar ontwaken doet ze een vreselijke ontdekking. Dante is zwaargewond. Om zijn leven te kunnen redden, zal zijn hart korte tijd stilgezet moeten worden. Jasmin beseft dat de vijfjarige Dante moederziel alleen in de havenstad zal belanden. Jasmin weet nu dat het daar gevaarlijk is. Eens werd er eerlijk over leven en dood beslist, maar nu tiert de misdaad er welig. Een gewelddadige triade steelt visums en de kleine Dante zal geen schijn van kans maken. Jasmin besluit haar zoon bij te staan, ook al brengt haar beslissing extreme maatregelen met zich mee.


Misschien knipper je na het lezen van bovenstaande verbaast met je ogen. Gaat het werkelijk over een boek van Lars Kepler? Waar is politieman Joona Linna gebleven? In een brief aan hun lezers verzekeren Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril – die samen onder het pseudoniem Lars Kepler schrijven - dat Joona terugkomt. Ook al is dit verhaal anders, de schrijfstijl en opmaak zijn vertrouwd.


Als je niet leeft maar ook niet dood bent, waar blijft je ziel dan? Dit bijzondere verhaal is deels gebaseerd op de bijna-doodervaringen van Alexanders vader en vele anderen. Hoe kan het dat zo veel mensen soortgelijke ervaringen delen? Lars Kepler heeft de verhalen van deze mensen op intrigerende wijze uitgewerkt. Het resultaat is een hypnotiserend verhaal dat me tijdens het lezen volledig omsloot. Playground is een bloedstollende en intens geschreven thriller over de strijd tussen moederliefde en de dood. Over geloven in jezelf en letterlijk vechten voor je leven. Ik heb dit fascinerende verhaal vol enthousiasme verslonden.


ISBN 9789023495338 | paperback | 381 pagina's| Cargo | november 2015
Vertaald door Ydelet Westra

© Annemarie, 11 december 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven