Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De ijsvogelDe ijsvogel
Lineke Breukel


Openingszin:
‘Op een bankje ligt een vuurwapen, open en bloot, aan de rand van een speelplaats. Het heeft geen eigenaar en niemand neemt de verantwoordelijkheid voor het feit dat het daar is achtergelaten’.

Als het verhaal verder gaat lijkt het er even op dat het vuurwapen de protagonist is. Dat komt ook doordat het een naam heeft: De IJsvogel. Maar dan blijken toch twee jongeren de hoofdpersonen te zijn: Joey en Vera, die - nadat ze op een akelige manier kennis hebben gemaakt met het wapen - op zoek gaan naar de eigenaar.

Het is te verwachten: het wapen maakt slachtoffers, maar op een heel ongewone manier.
De eigenaar houdt zich bezig met experimenten die in de Tweede Wereldoorlog zijn opgezet, en om begrijpelijke redenen werden onderbroken. De man erfde alles wat hij nodig had om er mee door te gaan, en wist ook wetenschappers uit deze tijd er bij te betrekken. Oude ideeën in een nieuw jasje.
Als Joey ontdekt dat het niet zomaar willekeurig is dat hij tegen het wapen aanliep, en dat men bepaalde plannen met hem heeft, wordt zijn speurtocht erg gevaarlijk. Hij moet voorzichtig zijn: voor zichzelf, en voor Vera, het meisje uit zijn klas, waar hij stiekem een beetje verliefd op is.
Daar vinden we nog een romantisch element, binnen een superspannende en intrigerende thriller.


Het verhaal heeft een prima sfeertje: het speelt in de duinen van de Noord-Hollandse kust, waar nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog liggen, en waar het heel dikwijls flink waait. Natuurlijk zijn er speurders in een thriller, en in dit geval is dat de moeder van Joey, die bij de recherche zit en hulp krijgt van haar maat Nico.

 

Dit debuut is op een speciale manier ontstaan. Een kern van een zevental schrijfsters hebben samen met Lineke Breukel ‘De ijsvogel’ geschreven, met gebruikmaking van ideeën die aangeleverd werden door vele anderen. Dat gebeurde via Facebook. De bedoeling was om aan te tonen dat schrijven goed te leren is. Ook leerden de schrijvers hoe een manuscript tot stand komt.
Het resultaat mag er zijn! Het is een origineel verhaal, met leuke verrassende wendingen, humor en veel couleur-locale. Het is geschreven in de tegenwoordige tijd, hetgeen de snelheid opvoert. Vaart zit er absoluut in, je ligt dit boek niet zomaar weg!
Gezien de filmische beschrijvingen zou het mij niets verbazen als dit ooit verfilmd zou worden. En dan ga ik zeker kijken!

ISBN 9789461851963| paperback |244 pagina's | Uitgeverij Village| juni 2017

© Marjo, 8 december 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven