Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

VerraadVerraad
Lotte & Søren Hammer

Hoofdinspecteur Konrad Simonson heeft een zware hartaanval overleefd en is nu zover hersteld dat hij weer voorzichtig aan het werk mag gaan. Slecht een paar uurtjes per dag om mee te beginnen. Om hem niet al te veel te vermoeien wordt hij op onbelangrijke zaak gezet. Een postbode is overleden na een ongelukkige val van een trap en er moet vastgesteld worden of zijn dood wel echt een ongeval is geweest. Er is geen enkele aanwijzing die doet denken aan een misdrijf en Konrad voelt zich betutteld.

Zijn eerste werkdag verloopt echter alles behalve rustig want een depressieve tiener heeft zich met een wapen in zijn school verschanst en een leraar gedood. Het is een paniekerige situatie die gelukkig snel tot een eind gebracht kan worden. De jongen blijkt verliefd te zijn op een klasgenote die in dubieuze praktijken met de nu dode leraar verzeild was geraakt. Dan blijkt dat de vermoorde postbode regelmatig een beroep deed op de diensten die deze leraar aanbood. De saaie zaak van Konrad krijgt ineens een pittiger tintje. Zou de postbode dan toch om het leven zijn gebracht?

Wanneer Konrad en zijn team dieper in het leven van de postbode duiken blijkt de man obsessieve interesse getoond te hebben voor een nog onbekend jong meisje. De zolder van het huis waar hij woont, hangt vol met afbeeldingen van haar. Uit het testament van de postbode komt naar voren dat zijn geld is nagelaten aan stichting die zich bezighoudt met vermiste kinderen. Nog meer spitten in het verleden van de man levert op dat er tientallen jaren geleden iets ingrijpends is gebeurd. Een gebeurtenis die het leven van de postbode voorgoed veranderd heeft.

Konrad bijt zich als een haai vast in de zaak. Hij is er inmiddels van overtuigd dat de postbode vermoord is en hij weet ook al in welke richting hij moet zoeken. Maar met slechts vermoedens komt hij er niet, hij zal het bewijs moeten leveren. De foto’s van het meisje die op zolder gevonden zijn hebben allerlei oude herinneringen opgeroepen bij Konrad. Na zijn hartaanval is hij wat emotioneler van aard geworden en is hij erg met het verleden bezig. Vooral met Rita, het meisje waar hij begin jaren zeventig een relatie mee had. Het was een woelige tijd waarin de meningen van de jonge politieagent Konrad en de activiste Rita lijnrecht tegenover elkaar stonden. Nu duikt zij telkens weer op in zijn gedachten. Tegenwoordig heeft Konrad een relatie met een vrouwelijke collega. Ze wonen samen maar Konrad heeft zijn appartement aangehouden. Wordt het tijd voor een volgende stap?

Het boek begint met de schietpartij op de school waardoor de toon meteen is gezet. Dat dit boek een flinke dosis spanning met zich mee zal brengen is de lezer direct duidelijk. Broer en zus Hammer zijn zelf fervent thriller-lezers. Zij houdt van Henning Mankell en hij leest graag Sjöwall en Wahlöö. De liefde voor deze drie auteurs is terug te vinden in de stijl van dit boek. Het boek maakt deel uit van een reeks die zich voornamelijk in en rondom Kopenhagen afspeelt. Hoewel ik, na het lezen van dit derde deel, niets liever wil dan de twee voorgaande delen ook lezen, fungeert het boek ook prima als standalone. Gebeurtenissen uit het verleden die belangrijk zijn voor de lezer om te weten worden duidelijk uitgelegd zonder dat deze teveel ruimte in beslag nemen.

Het verhaal zit uitstekend in elkaar, alles klopt tot in de kleinste details. Heel mooi hoe alles verband houdt met elkaar en heel aannemelijk blijft. De hoofdpersonen zijn boeiend. Naast Konrad is vooral zijn collega Pauline Berg interessant. Ze ondervindt veel psychische schade van haar ontvoering een jaar eerder. Het herstel van de traumatische ervaring gaat met pieken en dalen. Een ander thema van het boek is pesten. De jongen die het vuur opende op zijn leraar was slachtoffer van pesterijen evenals een aantal mensen die meer weten over het meisje op de foto’s van de postbode. De vraag die hierbij gesteld wordt, is of het pesten bepaalde daden in de hand heeft gewerkt.

Liefhebbers van Scandinavische thrillers kunnen een nieuwe favoriet aan hun lijstje toevoegen: Lotte & Søren Hammer. Aan deel vier en vijf van deze reeks wordt geschreven. En dat is maar goed ook want na het verslinden van dit boek wil ik meer, veel meer van deze auteurs lezen.

ISBN 9789022999257 | Paperback |  320 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2012
Vertaald door Geri de Boer en  Nanny Roed Lauridsen

© Annemarie, 21 mei 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven