Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een schitterend mysterieEen schitterend mysterie
Louise Penny

Ergens in Canada, aan een baai die zich aan het einde van de wereld lijkt te bevinden, ligt het klooster Saint-Gilbert-Entre-Les-Loups. Sinds een paar jaar heeft het klooster een betoverende aantrekkingskracht op de rest van de wereld maar nieuwsgierige bezoekers stranden stuk voor stuk bij de enorme poort die het klooster van de buitenwereld afsluit. Vandaag zullen hoofdinspecteur Armand Gamache en zijn jonge collega Jean-Guy Beauvoir van de Sûreté geschiedenis schrijven. Voor hen zal de poort geopend worden. In het eens zo vredige klooster is een moord gepleegd.


De politiemannen worden ontvangen door dom Philippe, de abt van het klooster. De oude man is duidelijk ontdaan. Het slachtoffer bevindt zich in de prachtige privétuin van de abt. Het gaat om frère Mathieu, de wereldberoemde koorleider en prior van het klooster. De dode ligt opgekruld in het gras. Zijn hoofd is ingeslagen wat de doodsoorzaak verklapt. Frère Mathieu is geen zachte dood gestorven.


In het klooster woonden 24 monniken. Nu frère Mathieu is vermoord, zijn er nog 23 over. 23 verdachten dus. Eén van de vredelievende monniken heeft een moord gepleegd. Eén van de monniken heeft het vredige kloosterbestaan grote schade toegebracht. In het klooster geldt een stilteregel maar dom Philippe heft deze op zodat de monniken verhoord kunnen worden. Toch blijven de in afzondering levende mannen zwijgzaam. Het oplossen van de moord zal een pittige klus worden.


Tot voor kort kende vrijwel niemand het klooster Saint-Gilbert-Entre-Les-Loups. De monniken leefden een onopvallend bestaan maar toen verscheen er een cd met daarop prachtige, gregoriaanse gezangen. De wereld raakte betoverd door de hemelse stemmen van de monniken en het klooster was in één klap wereldberoemd. Dankzij de inkomsten van de cd kon het klooster een aantal noodzakelijke reparaties uitvoeren en het imposante gebouw moderniseren. Toch bracht het succes van het koor niet alleen voorspoed. Op het moment van de moord heerste er verdeeldheid in het klooster.


Het verblijf in het klooster is confronterend voor Gamache en Beauvoir. Wanneer ze met eigen ogen zien dat de monniken zonder uitzondering tevreden en gelukkig met hun levens zijn, overdenken ze hun eigen bestaan. Vooral Beauvoir slaat aan het twijfelen. Sinds kort heeft hij een relatie met Annie, de dochter van Gamache. Binnenkort zullen ze het heugelijke nieuws aan Gamache en zijn vrouw vertellen maar… zal Gamache het nieuws wel goed opvatten? Gamache heeft hem altijd als een zoon behandeld maar betekent dat ook dat hij hem als schoonzoon zal willen verwelkomen?


Niet lang geleden waren beide politiemannen betrokken bij een inval met dramatische gevolgen. Een aantal politiemannen kwamen om het leven en ook Beauvoir legde bijna het loodje. Na die bijna fatale dag ging het bergafwaarts met Jean-Guy Beauvoir. Hij raakte verslaafd aan pijnstillers. Dankzij de hulp van zijn mentor Gamache gaat het nu weer goed met hem maar de verslaving ligt nog altijd op de loer. Dan, terwijl het onderzoek naar de moord op frère Mathieu nog altijd moeizaam verloopt, gooit een onverwachte én ongewenste gast roet in het eten.


Hoewel dit boek over monniken en kerkelijke gezangen gaat, is Een schitterend mysterie bovenal een onvervalste detective. Een whodunnit. Het is aan Gamache en Beauvoir om te achterhalen wie of wat de verdeeldheid in het klooster heeft veroorzaakt. Wie heeft de prior vermoord en met welk motief? Het verhaal ontpopt zich tot een vlot geschreven en onderhoudend detectiveverhaal. Heerst er haat en nijd onder de monniken? Dragen ze schandalige geheimen met zich mee of zijn de monniken echt zo puur als ze overkomen? In ieder geval is één van hen een moordenaar.


De in Canada woonachtige auteur Louise Penny heeft met haar Gamache-serie al vijf keer op een rij de Agatha Award gewonnen. Na het lezen van Een schitterend mysterie begrijp ik heel goed waarom haar werk zo populair is. Het verhaal is sterk geschreven, origineel, verfrissend en boeiend. Ook de hoofdpersonen en hun persoonlijke perikelen zijn levendig beschreven. Ik heb genoten van dit boek!


ISBN 9789022568224 | paperback | 392 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Susan Ridder

© Annemarie, 30 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven