Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kwaad licht
Ellen Tamm serie: Deel 3
Mikaela Bley


Minister van Justitie Louise Bohman wordt op een ochtend wakker gebeld met het bericht dat haar persvoorlichter dood is aangetroffen. Eerst wordt aan zelfmoord gedacht, maar al snel gaat men toch aan moord denken en de beschuldigende vingers wijzen naar Louise Bohman, die nogal omstreden is, onder andere door haar feministische opvattingen. Daarnaast heeft ze kritiek geleverd op de handelswijze van de politie bij een demonstratie. Ze wordt in de pers afgeschilderd als een monster, dat verantwoordelijk is voor de dood van haar persvoorlichter. De vrouw van het slachtoffer beweert ook dat de minister veel te hoge eisen aan haar personeel stelde en dat haar man ook daar het slachtoffer van was. Het feit dat Louise Bohman een rijke echtgenoot had, met dure handtassen liep en tegelijkertijd lid was van de Sociaal Democratische Partij valt ook niet erg goed bij de media.


Misdaadverslaggeefster Ellen Tamm krijgt de opdracht om een documentaire over de minister te maken. Als ze de vrouw ontmoet, krijgt ze een heel ander beeld van haar dan in de media geschetst wordt.


Ellen Tamm wordt ook nog steeds geplaagd door spoken uit het verleden. De dood van haar tweelingzus Elsa laat haar niet los. In het vorige boek hebben we kunnen lezen dat Didrik hiervoor verantwoordelijk is, maar niemand lijkt dat te willen geloven. Haar moeder blijft geloven dat de dood van Elsa een soort ongeluk was, waarvoor Ellen misschien wel verantwoordelijk is, maar dat haar niet echt aangerekend kan worden.

Elsa was in zekere zin de goede zus, het meisje dat lief en aardig was, goed was in allerlei dingen, terwijl Ellen het kind was, dat voor problemen zorgde. De moeder van Ellen ziet Didrik bovendien als de perfecte partner voor haar dochter, maar Ellen heeft een andere kant van Didrik gezien, die haar moeder niet wil erkennen. Ze heeft bovendien het gevoel dat Didrik haar in Stockholm achtervolgt, maar ook dit ziet haar moeder als een waandenkbeeld. De moeder van Ellen neemt het haar kwalijk dat ze gestopt is met de gesprekken met de psycholoog, die haar zou moeten helpen bij het verwerken van de dood van Elsa.


Op een gegeven moment wordt Ellen gebeld door haar moeder, omdat er brand is uitgebroken op het landgoed waar de familie altijd gewoond heeft. Ellen gaat er naar toe en krijgt na een feest ruzie met haar moeder. Het gaat over Didrik. De brand is aangestoken en Ellen beschuldigd Didrik, waarna haar moeder Ellen zelf de schuld geeft.


Er zijn allerlei bewijzen, die naar de minister wijzen, zo is haar toegangskaart gebruikt bij het gebouw waar de persvoorlichter van af is gesprongen, of is gegooid. Bovendien is de politie met haar telefoon gebeld over het lichaam. Louise beweert dat ze beide eerder kwijt is geraakt, maar de politie weigert dit te geloven. Uiteindelijk wordt Louise opgepakt, maar Ellen blijft geloven dat ze onschuldig is en doet er alles aan om dit te bewijzen, zeer tegen de zin van de hoofdredacteur, die vindt dat ze gewoon een documentaire moet maken.


Het is een spannend boek met een heel verrassende ontknoping. Een nadeel vind ik ergens wel dat het verhaal ook wel heel erg over Ellen en haar problemen gaat. Daar komt bij dat Ellen ook nogal de neiging heeft om troost te zoeken bij allerlei mannen, waar ze al dan niet een relatie mee aan wil gaan.

ISBN 978 94 005 1011 1 | Paperback | 400 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | september 2018
vertaald door Tineke Jorissen-Wedringa en Sophie Kuiper

© Renate 10 april 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven