Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Black heartBlack Heart
Deel drie van de Kaapstadtrilogie
Mike Nicol


Het hart van Mace Bishop is zwart. Inktzwart. Het is gevuld met haat die zich een plek naar buiten vecht. Mace wil doden, het leven van Sheemina February beëindigen. De meedogenloze advocate is verantwoordelijk voor de dood van zijn vrouw Oumou. Zij heeft ervoor gezorgd dat Mace zijn prachtige vrouw, badend in een plas bloed, voor zijn ogen zag sterven. Zij heeft de zon in Maces leven voor duisternis verruild.


Samen met Oumou lijkt ook alle voorspoed uit Maces leven verdwenen te zijn. De beveiligingsservice die hij met zijn beste vriend Pylon Buso runt, verkeert in financiële nood. Mace dreigt niet alleen zijn inkomsten maar ook zijn prachtige huis, waar hij met Oumou gelukkig was, te verliezen. Het contact met zijn tienerdochter Christa heeft een dieptepunt bereikt. Het intense verdriet om Oumou drijft hen uit elkaar. Mace weet niet hoe hij toenadering moet zoeken en slaat alle adviezen van Pylon in de wind. Zijn eigen verdriet is te groot. Mace kijkt in een gapende afgrond maar hij weigert terug te deinzen. Zijn woede houdt hem overeind.


Een nieuwe opdracht vervult Mace en Pylon met hoop. Pylon kan zijn hoogzwangere vrouw geruststellen, er zal weer wat geld op de bedrijfsrekening binnenkomen. De klus is niet al te moeilijk. De rijke Amerikanen Silas Dinsmoor en zijn vrouw Veronica willen zich veilig door Kaapstad kunnen verplaatsen. Veel te laat vertrouwen ze Mace en Pylon toe dat ze geen toeristen maar zakenlui zijn. Ze willen een aantal casino’s in Zuid-Afrika openen.


Op het moment dat Mace beseft dat de beveiliging niet toereikend is, is het al te laat. Ze worden aangevallen en de situatie loopt volledig uit de hand. Terwijl Mace twee aanvallers doodschiet en zo Silas weet te redden, ziet hij Pylon op de grond vallen. Hij is door een kogel geraakt. Gelukkig overleeft Pylon de schietpartij maar hij kan voorlopig niet werken. Tot overmaat van ramp is Veronica spoorloos. De overvallers hebben haar ontvoerd.


Terwijl een overactieve journaliste het ene na het andere vernietigende krantenartikel over Mace en Pylon schrijft, richt Mace zich op een tweede opdracht. Ook nu lijkt het aanvankelijk om een vrij eenvoudige bewakingsklus te gaan. Een getalenteerde wetenschapper moet veilig naar Zuid-Afrika teruggebracht worden. Mace zal hem op gaan halen. Helaas weet hij niet dat de wetenschapper tevens een gezochte oorlogsmisdadiger is.


Black Heart is het derde en laatste deel van de Kaapstadtrilogie. Alle gebeurtenissen in het boek bouwen naar een onvermijdelijk moment toe. Uiteindelijk zullen Mace en Sheemina de confrontatie met elkaar aangaan, dat kan niet anders. Sheemina is een beeldschone maar uiterst griezelige dame. Jaren geleden heeft ze iets vreselijks meegemaakt. Niemand minder dan Mace en Pylon hebben haar vreselijk mishandeld. Nu is Sheemina bikkelhard, haar ziel is verwoest. Haar haat heeft zich vooral op Mace gericht. In dit laatste deel zet ze alles op alles om hem voorgoed uit te schakelen. Mace is een marionet en Sheemina trekt aan de touwtjes.


Hoewel Sheemina Mace tot in het diepst van haar hart haat, vindt ze hem tegelijkertijd bijzonder aantrekkelijk. Gelukkig weet Mace niet dat de vrouw die zijn geliefde heeft gedood, regelmatig over hem fantaseert. Ook al gaat alles mis, Mace probeert zich nog altijd uit alle macht staande te houden. Hoewel hij alles dreigt kwijt te raken, weigert hij op te geven. Kan de wilskracht van de mens een overdosis rampspoed overwinnen?


Met pijn in mijn hart neem ik afscheid van Mace en Pylon. Tot mijn verbazing kan ik deze twee gewezen schurken beslist niet haten. Mace en Pylon hebben onvergeeflijke daden op hun geweten. Ze kijken echter niet terug naar het verleden maar richten hun blik op de toekomst. Zij hebben geleerd van hun fouten en beseffen nu dat het in het leven niet om macht en geld maar om familie gaat. Mensen als Mace en Pylon bewijzen dat er iets goeds uit het kwaad kan voortkomen en dat het kwaad zelfs in goede mensen kan huizen.


Mike Nicol heeft een verbluffend goede reeks geschreven. De Kaapstadtrilogie is zo veel meer dan alleen een spannende reeks. Het biedt actie maar ook een prachtige breekbaarheid. Als het om hun dierbaren gaat, veranderen de stenen harten van Mace en Pylon in uiterst kwetsbare organen. De Kaapstadtrilogie heeft me vermaakt en geraakt. 


ISBN  9789044532661 | paperback | 406 pagina's | Uitgeverij De Geus | september 2016
Vertaald door Ton Heuvelmans

© Annemarie, 19 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven