Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De lijstDe lijst
Marelle Boersma

 

‘Mijn domein. Hier breng ik al zo’n vijftien jaar van mijn leven door. Al die jaren heb ik me begraven in het ontrafelen van de oudheid. Ik was urenlang met een kwastje en naald bezig de steenresten te verwijderen om een skelet dat daar vele miljoenen jaren in terecht was gekomen uit te prepareren.’


Erin is archeoloog in Leiden, verloofd met Wim, haar leven leek een vastomlijnd gegeven. Wat saai misschien, maar veilig.
Maar de dood van haar moeder verandert Erins leven drastisch. Ze wist dat ze geadopteerd is en heeft haar moeder altijd meer willen vragen. Het kwam er niet van en nu is het te laat. Maar echt, heeft haar moeder zelf een einde aan haar leven gemaakt? Waarom dan?
Ze leek tevreden met haar leven, ze had succes als journaliste? Miste ze haar man dan meer dan Erin wist?


Als Erin haar moeders woning op gaat ruimen vallen haar een paar vreemde dingen op.
Een envelop die er eerst wel lag, is weg. Een hangmap ontbreekt. En het lijkt wel of die onbekende persoon haar volgt?
Als ze steun zoekt, nadat haar hond is doodgeschoten, blijkt ze die meer te vinden bij een collega dan bij haar verloofde.


Intussen doet de Franse Charlotte, woonachtig in Orleans, haar best om een bakwedstrijd te winnen. Haar droom is het om een beroemd patissier te worden.


In Milaan treffen we Max, een beroemd modeontwerper. Hij droomt van het ultieme ontwerp, dat die hem onsterfelijk zal maken.


Erin, Charlotte en Max. Drie mensen die elkaar niet kennen, nog nooit gezien hebben. Wat hebben ze met elkaar te maken?
Een geheimzinnige lijst brengt de drie hoofdpersonen naar de bron van het kwaad dat hen nog steeds bedreigt. Er is iemand die een geheim koste wat kost een geheim wil laten blijven. Maar wie is dat dan? En waarom?


Een verhaal als een boemerang – het speelt zich af in het heden, maar zijn wortels liggen in het verleden: het is een beproefd recept, maar ook nu werkt het.
Marelle Boersma schrijft vaak over actuele misstanden, vaak gebaseerd op waargebeurde verhalen van slachtoffers. Dit keer heeft ze een onderwerp gekozen dat zich vooral afgespeeld heeft in de eerste helft van de vorige eeuw, waarvan met in 1975 weet kreeg.
De schrijfster heeft zich verdiept in dit drama en daar een schokkend verhaal omheen geschreven. Achterin vertelt ze hoe ze op dit verhaal kwam, de feiten en de bronnen.
Het is een thriller geworden, maar dan gebaseerd op ware gebeurtenissen.


Marelle Boersma (1957) schreef naast thrillers over waargebeurde verhalen ook een serie Vertrek-thrillers: Chateau de Provence, Ciao Sicilia,  Enkele reis naar de Algarve en Terug naar Cornwall, Het Moezelmeisje en De engel van Sevilla volgden.

 

ISBN 9789461098085 | paperback | 384 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | september 2023

© Marjo, 26 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De nazatenDe nazaten
Saskia Noort

Karen is verhuisd naar Hoogerheide, een dorp in Noord-Brabant. Zij, haar dochters en het nakomertje Mik komen oorspronkelijk uit Bergen, Noord-Holland, maar gelukkig hebben ze hun weg weten te vinden in Brabant.
Tot het verleden hen ook daar inhaalt en de hele beerput weer opengetrokken wordt.
Het begint met de ontvoering van de veertienjarige Mik.
Karen raakt volledig in de stress. Mik is haar lievelingetje, al zal ze dat ontkennen. Haar dochters Sofie en Annabelle weten wel beter. Hun broertje krijgt alle aandacht van hun moeder zoals zij die zelf nooit kregen.
Gelukkig zijn zij ook dol op hun broertje, en willen ze net als hun moeder er alles voor doen om hem terug te krijgen.
Maar wie heeft het kind ontvoerd?


Houdt dit verband met het verleden, toen ze in Bergen onder invloed stonden van de familie Vogel, een criminele familie die waarschijnlijk ook te maken had met de dood van Simon, de vader van Mik De meisjes hebben een andere vader.
De familie zit nogal ingewikkeld in elkaar (gelukkig staat voor in het boek een soort stamboom) en Karen weet niet of ze allemaal betrokken zijn bij de criminele praktijken. Net zo min als ze zeker weet dat zij achter de ontvoering zitten. Ze ontkennen natuurlijk. Toch gaat ze er wel van uit.
Het probleem is: Waar haalt ze in vredesnaam zo snel het losgeld vandaan?
De politie mag natuurlijk niet gewaarschuwd worden, dat zou de dood van de jongen kunnen betekenen. Dus gaat ze zelf op zoek. Met hulp van Sophie en Annabelle, die niet altijd open zijn geweest naar hun moeder en dus voor verrassingen zorgen.


Saskia Noort houdt haar lezers lang in spanning en dan leest het boek als een trein. Er vallen ook meer slachtoffers.
Wie kun je geloven? Liegt en bedriegt iedereen elkaar? Zullen ze Mik op tijd vinden?
Maar als eenmaal de dader in zicht komt verdwijnt de spanning. Er volgt nog een afwikkeling, die enigszins afgeraffeld wordt. En dan verslapt de aandacht.
Jammer.


Het boek wordt aangeprezen als het langverwachte vervolg op De eetclub en Debet. Voor wie die boeken nog in het hoofd heeft zitten, voegt dat misschien iets toe, maar als je dat zoals bij ondergetekende niet het geval is, maakt het niet veel uit. Het valt prima los te lezen.


Saskia Noort (1967) is al 20 jaar schrijfster en columniste. Haar werk werd in vijftien talen vertaald en werd bewerkt voor televisie, film en theater. Van haar achtste thriller Bonuskind werden ruim 200.000 exemplaren verkocht en het was tevens het bestverkochte spannende boek van 2020.

ISBN 9789044362374 | Paperback | 272 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juni 2023

© Marjo, 19 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Miss MarpleMiss Marple
De Miss Marple verzameling
Diverse auteurs


Twaalf nieuwe Miss Marple verhalen
, geschreven door diverse auteurs. Anders en toch hetzelfde.
De bekende kenmerken van de verhalen rond Miss Marple, de bekendste vrouwelijke detective uit de geschiedenis van mysterie, moord en misdaad, komen ook hier steeds terug. Of het nu om een moordmysterie gaat, een diefstal of een verdwijning: Miss Jane Marple lost de zaken op de voor haar zo kenmerkende manier op, en net als de personages in de verhalen heeft de lezer geen idee hoe het zit. Verrassende plots dus.


Het meest verrassende verhaal is geschreven door Leigh Bardugo, een Amerikaanse YA-schrijfster. Zij debuteerde met het eerste deel uit de Grisha-Trilogie.
Naomi Alderman won met haar debuut ‘Ongehoorzaamheid’ de Orange Award en de Sunday Times Young Writer of the Year Prize.
Val McDermid is bekend vanwege haar vernuftige thrillers.
Ruth Ware debuteerde succesvol als thrillerschrijfster. ‘De vrouw in suite 10’ is van haar hand.
Natalie Haynes is radiopresentator en classicus. En ze is de schrijver van ‘The Children of Jocasta’, ‘The Amber Fury’ en ‘A Thousand Ships’.
Jean Kwok haalde met haar debuut ‘Bijna thuis’ behaalde de NY Times Bestsellerlijst.
Lucy Foley was redacteur voor ze besloot zelf te gaan schrijven. Haar debuutthriller is ‘De jachtpartij’.
Elly Griffiths schreef een aantal thrillers rond het personage Ruth Galloway.
Karen M. McManus heeft al vele Young Adult boeken op haar naam staan, wereldwijd vertaald naar meer dan 40 talen.
Kate Mosse, ook bekend vanwege haar thrillers, is medeoprichter en directeur van de Orange Prize, een prestigieuze Engelse literatuurprijs. Haar meest recente boek is Schip der zielen.
Alyssa Cole is een Amerikaanse auteur van historische, sciencefiction- en hedendaagse romantische romans en last but nog least
Dreda Say Mitchell is een Britse romanschrijver, presentator, journalist en campagnevoerder. Ze werd in 2020 benoemd tot Lid in de Orde van het Britse Rijk vanwege haar verdiensten voor literatuur en educatief werk in de gevangenis.


Allemaal vrouwelijke schrijvers, en allemaal even sterk in het vertellen van een Miss Marpleverhaal. De bekende elementen komen steeds terug: St Mary Mead, het dorp waar Miss Marple woont – en dat ze regelmatig verlaat om elders met een moord of iets dergelijks geconfronteerd te worden; haar neef Raymond en diens echtgenote Joan, en haar grote hobby: breien.

En daarnaast zijn er de eigen toevoegingen:
Jean Kwok is van Chinese afkomst: in haar verhaal gaat het over Chinese bijgelovigheid. Het verhaal van Alyssa Cole speelt in New York en zo weet iedere schrijver een eigen tintje te geven aan het misdaadverhaal dat zij schreven. Stuk voor stuk boeiend!

Miss Marple verscheen voor het eerst in een verhaal van Christie in 1927 en in 1976 verscheen, postuum, de laatste detective met haar in de hoofdrol. Maar hier is ze dan weer! Alsof ze nooit weg geweest is.
En dat is ze natuurlijk ook niet: Miss Marple is een monument.

Agatha Christie (1890 - 1976) schreef 80 detectives, ruim 200 korte verhalen, 19 toneelstukken en 6 romans als Mary Westmacott.
Haar werken zijn in tenminste 108 talen vertaald en er zijn er wereldwijd ruim drie miljard van verkocht.


ISBN 9789044367010 | Paperback| 336 pagina's | Uitgeverij de House of Books | juli 2023
Vertaald uit het Engels door Annemarie de Vries

© Marjo, 5 september 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Dodelijke cocktailDodelijke cocktail
Nadine Barroso


Charlie, Maaike, Tessel, Isabel en Esmee, vijf jonge studentes, gaan samen naar Italië voor een strandvakantie die eindigt in een nachtmerrie. En ze hadden er nog zoveel zin in:


‘Isabel schudde haar hoofd, maar een glimlach krulde voorzichtig om haar mond. ‘Ik kan niet geloven dat het voor jullie echt alleen maar om seks draait.’
Charlie keek haar even vertederd aan. ‘En ik kan niet geloven dat jij echt denkt dat je op vakantie de liefde van je leven gaat tegenkomen.’ Ze pakte zachtjes een van de loshangende donkerblonde lokken van Isabel en draaide die liefkozend om haar vinger.
‘Lieve schat, gooi je haar toch eens los. Geniet gewoon van de vakantie, van je vrijheid, van je vrouw-zijn. Neem het leven toch niet zo serieus!’


Seks, drank, het vrije leven, dat is de bedoeling. Het zal anders lopen.
Een van hen zal niet terugkeren.
Zoals dat in een goede thriller hoort: wie van hen dat is, ontdekken we pas laat in het verhaal.


In het heden blijken de dames niet zo goed terecht gekomen te zijn. En eigenlijk hebben ze ook niet echt contact meer. Tot er een ansichtkaart in Charlies brievenbus valt: een kaart die twintig jaar eerder in Italië op de bus gedaan zou zijn. Met een nogal dreigende opmerking er onder.
Als ook anderen zo'n kaart krijgen, en er onverklaarbare voorvallen in hun familie voorkomen, komen ze bij elkaar en besluiten ze terug te gaan naar de plek waar de vakantie zo akelig eindigde. Wie heeft die kaarten verstuurd? Wie is er op uit om ook het weekend dat ze nu in Italië doorbrengen te verzieken? Wie is de dader, en wie de prooi?

 

Om en om lees je over deze vakantie en hun leven in het heden. Langzaam worden de verhaallijnen samengevoegd. Extra: op een gegeven moment verschijnen er cursieve tekstjes boven de hoofdstukken die in het heden spelen. De dader?
‘Sisters before misters’ er zit een behoorlijke dosis feminisme in. Zoals mannen hen behandelen, zo zullen zij nu de mannen behandelen.

Nadine Barroso debuteerde in 2016 met haar roman Ego. Een jaar later verscheen haar thriller Ken mij niet, welke in juli 2023 opnieuw is uitgebracht door uitgeverij De Crime Compagnie. In 2022 verscheen haar thriller Verraderlijk spel.


ISBN 9789461097453 | Paperback| 352 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | augustus 2023

© Marjo, 30 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De laatste spijkerDe laatste spijker
6. Fabian Risk
Stefan Ahnhem


De jagers zijn Dunja Hougaard en Fabian Risk. Zij weten het niet van elkaar, maar ze hebben dezelfde prooi: Kim Sleizner, politiechef in Kopenhagen.
Dunja is Deens, zij was rechercheur, ooit was Sleizner haar baas. Zij wordt geassisteerd door twee slimme mannen die haar helpen om zijn gangen na te gaan en bewijzen te verzamelen. Ze weet zeker dat hij de meest verdorven politieman is die er ooit rondgelopen heeft. En ze ontdekt dat hij niet de enige hooggeplaatste functionaris is die zich daaraan schuldig maakt.
Ze is er zich van bewust dat hij in de tussentijd ook op háár hoofd uit is. En meer dan dat.


Fabian Risk is een Zweedse forensisch rechercheur, die door schokkende gebeurtenissen in zijn privéleven eveneens in aanraking komt met Kim Sleizner. Fabian beseft al snel dat hij te maken heeft met een beerput.
Zowel Dunja als Fabian doen alles om de waarheid boven tafel te krijgen.


Het verhaal begint met twee voorstukjes: in het eerste wordt een auto gevonden in de wateren bij Kopenhagen. Met twee lijken er in, een man en een vrouw. De man is het hoofd van de inlichtingendienst. Is de vrouw een prostituee? Wat is hier gebeurd?
Sleizner is bij dit onderzoek betrokken, maar hij geeft de zaak - met een bepaalde bedoeling - aan Jan Hesk, een rechercheur die zichzelf nog moet bewijzen en die meer in zijn mars blijkt te hebben dan zijn baas Sleizner verwachtte!
Dan is er een cursief stukje tekst waarin gesteld wordt dat het bestaan van de wereld, van mens en dier te danken is aan verdorvenheid.


Het eigenlijke verhaal begint met Dunja, die een grotere rol heeft dan Fabian Risk. Niet dat je hem kan uitvlakken in dit zesde deel!
De verhaallijnen – Risk, Hesk en Hougaard - raken sterk verwikkeld met elkaar en de uiteindelijke ontwarring is superspannend!
Het is wel aan te bevelen om de delen rond Fabian Risk op volgorde te lezen, omdat er teruggegrepen wordt naar wat er voorafgaand gebeurde.


De zaak waar het om draait is zoals gezegd een beerput. Gruwelijk met soms akelige details. Maar zo spannend dat je het Ahnhem vergeeft. Steeds die onverwachte wendingen, steeds ontdekken dat je op het verkeerde been bent gezet en tussendoor steeds even een soort pauze waarin andere dingen gebeuren, bijvoorbeeld in het privéleven van de personages: zo hoort een thriller te zijn!
‘De laatste spijker’ is het zesde deel in de reeks rond politieman Fabian Risk.


Stefan Ahnhem (Stockholm) is een zeer succesvol thrillerauteur en scenarioschrijver voor o.a. Wallander en Irene Huss. De vertaalrechten van de Fabian Risk-serie werden aan vijftien landen verkocht. In Scandinavië verkocht hij in totaal meer dan 260.000 exemplaren.

ISBN 9789044363814 | Paperback| 512 pagina's | Uitgeverij House of Books | juni 2023

© Marjo, 23 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Hoe vermoord ik mijn familieHoe vermoord ik mijn familie?
Bella Mackie


De achtentwintigjarige Grace zit in de gevangenis waar ze haar levensverhaal opschrijft.  
Dat ze zich nu in een cel bevindt, vindt ze vreselijk, en dat komt niet doordat ze zondenvrij is. Nee, ze geeft onmiddellijk toe dat ze zes moorden gepleegd heeft!
Maar het is niet vanwege die moorden dat ze opgepakt is, en daar baalt ze eigenlijk wel van. Dat zou nog terecht geweest zijn!
Maar nee: ze schuiven haar een moord in de schoenen die ze helemaal niet gepleegd heeft! En die ook niet op haar programma stond.
Want een programma had ze, er was een lijst. Over wie ze om het leven gebracht heeft, op welke manier en waarom zal ze ons alles vertellen. Ze heeft tijd genoeg immers.


Grace is de dochter van Marie Bernard, een Française die in Londen woonde waar ze een onbezorgd leventje leidde vol feesten en castings voor modellenwerk. Tot ze ongepland zwanger werd. Haar leven stortte als een kaartenhuis in elkaar: de vader was niet bereid om een rol te spelen in het leven van Marie en Grace, hij had al een gezin. Zo beleefde Grace een vaderloze jeugd, maar ze wilde weten waar hij dan wel was. En wie hij was. En waarom hij er niet was.
Marie vertelde veel, maar niet alles.


Grace ontdekt als haar moeder komt te overlijden dat haar vader Simon Artemis is, een van de rijkste mannen ter wereld.
Ze zweert wraak: omdat hij niets van haar wilde weten. Omdat hij haar niet het leven gunde dat zijn wettige dochter wel kreeg. Omdat zelfs toen haar moeder op sterven lag hij niet reageerde op haar smeekbeden.
Zo ontstaat het plan om zijn familie te vermoorden.

 

Grace heeft een cynische kijk op het leven - dat kun je haar niet kwalijk nemen natuurlijk – maar dat maakt dat het een feest is om haar verhalen te lezen. Ze is slim, heeft geduld op de juiste momenten, en natuurlijk heeft ze het geluk aan haar zijde. Heel lang tenminste. Ze zit nu immers wel in die cel!
Dat het haar vrij gemakkelijk afgaat om die perfecte moorden te plegen, zou het verhaal saai kunnen maken, de spanning zit alleen in de manier waarop ze haar slachtoffers benadert. Maar het verveelt geen moment wat voor een deel ook komt door haar rake typeringen van de mensen die ze tegenkomt. Waarbij ze zichzelf niet spaart.


‘Ze had me niet gezien. Mensen als Janine hebben geen normaal gezichtsveld. Ze hebben een blinde vlek voor mensen die ze niet relevant vinden. Ik misgun het ze niet, het is een talent waar ik bewondering voor heb. Waarom zou je tijd verspillen aan mensen die je niets te bieden hebben?’

‘Ik kan me geen ergere dag voor een aanzoek voorstellen dan Kerstmis met het hele gezin. Sophie was hysterisch van blijdschap. Zelfs John zat te stralen tijdens de feestelijke lunch, maar misschien had dat meer te maken met het feit dat hij om elf uur al aan de Buck’s Fizz had gezeten.’


Behalve een heerlijke manier van beschrijven heeft Bella Mackie nog meer pijlen op haar boog. Een duveltje uit een doosje zeg maar! Wil je een spannende actiethriller dan is dit boek ondanks de veelbelovende titel niets voor jou. Wil je een origineel, grappig en ontzettend vermakelijk verhaal, lees dit boek en je zal geen moment spijt hebben!

Bella Mackie (1983) is een freelancejournalist voor o.a. The Guardian, Vice, Vogue en GQ. Hoe vermoord ik mijn familie? is haar fictiedebuut.

 

ISBN 9789044366587 | Paperback| 384 pagina's | Uitgeverij de House of Books | juni 2023
Vertaald door Harmien Robroch

© Marjo, 10 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

PaternosterPaternoster
Een Anne Verelstthriller
Luc Vos


Schuld en boete, het aloude thema wordt in deze thriller specifiek toegespitst op één speciale doelgroep: de priesterlijke stand.
Hoofdcommissaris Jean Martens en zijn collega Anne Verelst krijgen te maken met een bijzondere serie moorden. Omdat de misdaden verspreid over heel Vlaanderen – later ook Wallonië en zelfs Nederland – plaatsvinden, duurt het even voor ze door hebben dat ze wel degelijk te maken hebben met een seriemoordenaar. De werkwijze is steeds dezelfde, en iedere keer slaagt de dader erin geen enkel spoor achter te laten.


Nadat er elf priesters vermoord zijn binnen vier weken, begint het toch wel te dagen bij de politie wat het motief zou kunnen zijn. Maar hoe komt de dader aan hun namen? Aan hun gegevens? En hoe slaagt hij er in hen te overmeesteren?
Martens en Verelst hebben hulp van Marie en John, beide goed onderlegd in het plegen van onderzoek, vooral ook via internet. Op een gegeven moment denken ze zelfs de moordenaar te snel af te zijn…


Er vallen doden, er wordt gespeurd, het is spannend. Echt wel een thriller dus.
Toch: het thema is nogal bijzonder en wordt bovendien met (te) veel details uit de doeken gedaan. Ook wordt breeduit gemeten wat de gevolgen zijn van de misdaden van deze priesters.
Te breeduit misschien, de schrijver vervalt in herhalingen terwijl de lezer het echt al wel begrijpt.


Als tegenwicht zijn er evenwel bijzondere wendingen verwerkt in het verhaal.
Er is bijvoorbeeld de kwestie van betrokkenheid: een rechercheur mag niet persoonlijk te maken hebben met dader, dan wel slachtoffer. Dit kan het oordeel beïnvloeden.
De impact op familie van de slachtoffers als ook die op mensen die niet betrokken zijn, is misschien ook niet wat je zou verwachten.
Op de achterflap staat vermeld dat dit boek chronologisch gezien vooraf gaat aan het eerder verschenen ‘Zeven’. Dat beantwoordt meteen de vraag die in het begin van dit verhaal rijst: Jean Martens heeft het over een nieuwe collega en een eerste opdracht bij hem in Antwerpen.


Luc Vos (Heultje-Westerlo, 1968) is al vele jaren in de ban van het schrijven. Korte en langere verhalen wisselen elkaar in hoog tempo af en vallen met grote regelmaat in de prijzen. In 2022 werd zijn debuut thriller 'Zeven' bijzonder enthousiast onthaald en op ThrillZone uitgeroepen tot het beste debuut. Met Paternoster neemt Luc zijn lezers opnieuw mee op een reis door het turbulente leven van inspecteur Anne Verelst van de Antwerpse politie.


ISBN 9789493192690 | Paperback| 320 pagina's | Uitgeverij LetterRijn| juni 2023

© Marjo, 17 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Iselin was bijna thuisIselin was bijna thuis
Deel 1 Jakob Weber serie
Ørjan Karlsson


Jakob Weber werkt als inspecteur van politie in Bodø, waar zich de hoofdvestiging bevindt van de GIPO (Gemeenschappelijke Eenheid voor inlichtingen, preventie en onderzoek). Het politiedistrict Nordland valt daaronder, zodat Jakob en zijn collega’s ook uitgezonden worden naar omliggende gemeenten.
Bodø is een grote Noorse stad net boven de poolcirkel, op behoorlijke afstand van Oslo. Die afstand is waarom Noora Yun Sande, een jonge rechercheur, sinds kort het team van Weber is komen versterken. De achterliggende reden wordt niet onmiddellijk verteld, maar het vormt het privédraadje binnen dit verhaal. Ook Weber heeft niet altijd zijn handen vrij om te kunnen doen en laten wat hij zou willen.
Dat staat verder los van de plot, die handelt over de negentienjarige Iselin. Zij is vermist. Ze is gaan hardlopen en kwam niet terug. Is ze uit vrije wil vertrokken? Heeft haar vriend een hand in de verdwijning gehad?


In dezelfde tijd is er een Oekraïense jonge vrouw gevonden. Ook bij haar is onduidelijk wat er gebeurd is. Voorlopig houden ze het bij deze Galyna op zelfdoding.
Weber was voordat deze vrouwen verdwenen bezig met een cold case onderzoek: een lichaam van een jonge vrouw was gevonden op de Lofoten. Dit was negenentwintig jaar eerder, maar Weber sluit verband niet uit.
Dan verdwijnt er opnieuw een jonge vrouw.


Als dit boek uit is weet je haast wel zeker dat er meer verhalen over inspecteur Weber zullen volgen. Niet alle vragen die te maken hebben met deze vermoorde jonge vrouwen zijn beantwoord. En bovendien begon het boek met een dader die een slachtoffer in zijn auto gevangen hield, en hij bevond zich niet in Noorwegen maar aan de Zweedse westkust!
Karlsson vertelt het verhaal vanuit verschillende perspectieven. Bij een aantal staat dat boven het hoofdstuk: Weber, Iselin etc. Maar er is ook een anonieme verteller! Dat verhoogt de spanning natuurlijk.
De serie rond Inspecteur Weber past prima in het rijtje Scandinavische speurders die een eigen serie boeken hebben. Op naar het volgende deel dus.


Ørjan Karlsson (Bodø, 1970) is socioloog van beroep, volgde een officiersopleiding in het leger en nam deel aan overzeese missies. Hij heeft bij het ministerie van Defensie gewerkt en is nu manager bij het Noorse directoraat voor civiele bescherming. Ørjan Karlsson heeft zo’n twintig misdaadromans en sciencefictionboeken op zijn naam staan.


ISBN 9789460686283 | Paperback | 352 pagina's | Uitgeverij Marmer| juni 2023

© Marjo, 15 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De engelenmoordDe engelenmoord
1. De Vriese & Durnez
Bjorn van den Eynde


'Het was als een vinylplaat die bleef hangen.
Een Belgisch premier zei ooit: 'We lossen een probleem pas op wanneer het zich stelt.
Onweer hing al boven het land, ongezien intens en dodelijk. Al wist nog niet iedereen dat. Het werd alleen voorspeld door een onervaren, vrouwelijke rechercheur van zevenentwintig.
De bliksem kon elk moment inslaan'.


Aan het einde van de jaren negentig werden mensen vermoord op een gruwelijke wijze. Er moet een seriemoordenaar aan het werk geweest zijn, maar hij (of zij) werd nooit gepakt. Rechercheur de Vriese had zich vastgebeten in die zaak, maar slaagde er niet in de dader te vinden. Misschien was het wel gelukt als hij niet zelf vermoord was!
Zijn dochter Marjolein is eveneens bij de politie, de lokale politie in Genk, gegaan: zij wil haar vaders werk afmaken!
Dat het geen cold cases zouden blijven, maar dat er daadwerkelijk een zaak lag had ze niet echt verwacht. Maar voor ze het weet zit ze er tot haar nek in.


Het begint met de dood van de achttienjarige Julie Dumoulin. Wat zij precies te maken heeft met de moorden van vroeger is niet duidelijk: alleen de werkwijze komt overeen. Is er een copycat bezig?
Maar wat betekenen dan de boodschappen bij de slachtoffers, achtergelaten door de moordenaar? Die zijn specifiek aan Marjolein gericht! En aan haar partner Nathan Durnez.
In het begin is er nogal wat animositeit tussen deze twee, maar ze moeten samenwerken.


Als er een tweede slachtoffer gevonden wordt, worden de twee – tijdelijk – overgeplaatst naar Brussel. Niet dat ze veel tijd hebben daar te verblijven: er volgen meer slachtoffers, waarbij er via een code steeds gehint wordt dat De Vriese en Durnez hen kunnen redden. Maar dan zullen ze hun gevoelens opzij moeten zetten.


Intussen speelt het verleden van Marjolein een rol, natuurlijk omdat haar vader er bij betrokken was, maar er is meer aan de hand.
En om het nog spannender te maken zijn er de tussenstukjes van de dader, die natuurlijk niet meteen zijn ziel blootlegt.


Op het einde past alles in elkaar, terwijl er ook een opening is voor een vervolg.
Bjorn van den Eynde is duidelijk Vlaams – er zijn ook Franse dialogen – maar dat stoort niet. Het maakt het geheel nog sappiger eigenlijk.
Een heerlijke thriller, die meteen uit doet kijken naar het tweede deel!


Bjorn Van den Eynde (1984) is een Vlaamse jeugdauteur, televisiescenarist en regisseur afkomstig uit Kessel. Na de opleiding 'Audiovisuele Kunsten' aan het RITS, waar hij in 2006 met onderscheiding afstudeerde, heeft hij een jaar gewerkt als regisseur voor productiehuis Eyeworks. Daarna heeft hij zich volledig toegelegd op fictie en schreef de serie Team Mortis.

ISBN 9789463373135 | Paperback| 384 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | juni 2023

© Marjo, 7 augustus 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

StormwachtStormwacht
Deel 1. August Strindberg serie
Kristina Ohlsson


Het plaatsje Kungshamn ligt aan de Zweedse westkust, zo’n beetje tussen Oslo en Gotenburg. Op de dag dat er een man uit Stockholm arriveert, gaan de praatjes al rond: hij heeft het failliete uitvaartcentrum gekocht en hij schijnt niet eens een begrafenisondernemer te zijn!
Hij gaat ook niet in het pand wonen, maar hij heeft het huis gehuurd van de Janssons in Hovenäset, een plaatsje verderop. En iedereen weet dat niemand in dat huis wil wonen!
De timing is ook slecht: juist op de dag dat hij naar Hovenäset komt, is het dorp in rep en roer: er is een vrouw verdwenen!
Agnes Eriksson is geliefd in haar woonplaats. Iedereen kent haar, ze heeft de meeste inwoners les gegeven. Wat is er met haar gebeurd?

De Stockholmer is August Strindberg, hij is van plan een winkel met tweedehandse spullen te openen in het pand in Kungshamn. En omdat daar nog het een en ander moet gebeuren, huurt hij elders. Hij is er niet van op de hoogte dat het betreffende huis een een slechte naam heeft.


Tegen wil en dank raakt hij betrokken bij de gebeurtenissen, niet bepaald een gunstig begin van zijn nieuwe leven. Maar één ding maakt veel goed: hij leert door alle verwikkelingen Maria Martinsson kennen. Zij leidt de plaatselijke boekenclub maar ook het politieonderzoek. Als de tijd verstrijkt en er geen spoor van Agnes gevonden wordt, neemt de angst toe dat Agnes niet meer in leven is.

Het verhaal loopt van 25 augustus tot 7 september, met daarna een enkele sprong in de tijd. De vrij korte hoofdstukken worden vanuit wisselende personages verteld, zodat de lezer goed kan volgen wat er gebeurd is, en wat de gevolgen zijn.
Maria is een van die personages. Zij blijkt in haar privéleven de nodige problemen te hebben, die de gebeurtenissen extra ingewikkeld maken. Natuurlijk vormt ook de relatie met Augustus een deel van het verhaal, het is tenslotte deel een van een serie rondom Augustus Strindberg.

In ‘Stormwacht’ gebeurt nogal veel; ook het verleden is belangrijk, er is bijvoorbeeld het dagboek van Agnes, waardoor er bij de lezer begrip groeit over wat er aan de hand is/ was. Maar de politie en de inwoners van de dorpjes kennen die feiten niet.


Het is het eerste boek van de Zweedse misdaadauteur Kristina Ohlsson, die al eerder een vijfdelige serie schreef rond Fredrika Bergman.
Het is een prima boek, en daardoor jammer dat er nogal eens wat schort aan de vertaling. 'Hij beveelde' dat is ronduit fout.
Maar ook constructies als ‘hij kijkt onbegrijpelijk’ en' ik vervloek mijn vergetelheid’, dat loopt niet lekker.
Als je je daar niet aan stoort, is het zeker een boek om van te genieten!

Kristina Ohlsson is een van Zwedens succesvolste misdaadauteurs. Zij werkte voor de OSCE (Organisation for Security and Cooperation Europe), de Zweedse Veiligheidsdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken, voordat ze in 2009 fulltime schrijfster werd.

ISBN 9789044364767 | Paperback| 512 pagina's | Uitgeverij de House of Books | mei 2023
Vertaald uit het Zweeds door Elisabeth Van Houtte

© Marjo, 1 augustus 2023

lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Aanslag op de DamAanslag op de Dam
15. Anne Kramer
Joop Van Riessen


In de nacht voorafgaand aan 4 mei 2022 zijn Samantha en haar partner Marit op stap in Amsterdam: Marit is de dochter van Anne Kramer, de welbekende chef Recherche.
Als zij belaagd worden door een groepje donken mannen is duidelijk dat Marit haar mannetje staat.


‘Nah? Eine Lesben Schlampe? ‘Hij lalde en zijn adem stonk naar drank. ‘Hé, Schlampe. Soll ich dich mahl…’
‘Afblijven.’ Marit deed een stap naar voren zodat ze voor haar vriendin kwam te staan. ‘Ik zei: afblijven!’
Hij rochelde en spuugde richting Samantha’s hoofd, maar de klodder miste haar.
Tijd voor een tweede poging kreeg hij niet. Toen hij zijn arm nogmaals uitstrekte om Samantha beet te pakken, haalde Marit uit.’


Een voorval zoals wel vaker voorkomt in het uitgaanswereldje van Amsterdam, maar nu zal het een staartje krijgen.
De middag van dezelfde dag krijgt Anne Kramer bericht over een anonieme melding waarvan de chef van de Inlichtingendienst vindt dat ze het serieus moet nemen. Er zal een aanslag gepleegd worden op de Dam, diezelfde avond tijden de kranslegging. Doelwit: het koningspaar.
De tijd dringt. Moet ze de officiële wegen bewandelen waarvan ze weet die die log en traag zijn en het risico nemen dat er niet tijdig maatregelen getroffen kunnen worden?
Maar als ze de Driehoek (de hoofdcommissaris, de burgemeester en de hoofdofficier) passeert, zal ze het daarna flink te verduren krijgen.
Het is een moeilijke zo niet onmogelijk beslissing. Moet ze de Herdenking afgelasten?
Dat kan ze niet maken toch? Maar wat dan?

Dit verhaal over een mogelijke aanslag op de Koning is gebaseerd op een waargebeurde ervaring van Joop van Riessen, uit de tijd dat hij commissaris was. In 2000 kreeg hij een ambtsbericht van de Binnenlandse Veiligheidsdienst over een aanslag die gepland zou zijn door een Molukse groepering. Toen was koningin Beatrix het doelwit.


Het verhaal in deze thriller is anders. Het is een fictief verhaal gebaseerd op de werkelijkheid, met ook rollen voor bekende hooggeplaatste personen.
Van Riessen laat Anne Kramer worstelen met een gruwelijk dilemma: haar meerderen negeren en zelf de beslissingen nemen die ze nodig acht. Het kan haar haar baan kosten. Daar lijkt het dan ook op als we lezen hoe die hoger geplaatsten zich druk maken om hun eigen hachje en veel moeite doen om eventuele verantwoordelijkheid voor het geval het fout gaat op andermans bordje te schuiven.
Ook dit is schokkend: het achterbakse gekonkel van deze mensen.


De belangrijkste vraag kan lange tijd niet beantwoord worden: is dit een fakebericht of is er echt sprake van een dreiging?
Van uur tot uur volgen we de gebeurtenissen en naarmate de tijd verder verstrijkt neemt de spanning toe. Hoe gaat dit aflopen?


Naast deze spannende plot is er ook nog het verhaal over Marit en Samantha, die op de Dam de herdenking bijwonen. En natuurlijk krijgt de pers er lucht van, een complicerende factor.
De vijftiende Anne Kramer is misschien wel de spannendste van de hele serie. Waarvan de delen afzonderlijk te lezen zijn.

Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. Inmiddels heeft hij zijn eigen onderneming: Joop van Riessen, Communicatie & Advies. In 2009 verscheen zijn eerste politiethriller, Vergelding (shortlist Schaduwprijs 2010). De tv-rechten op de Anne Kramerreeks zijn verkocht.

ISBN 9789462972643 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij De Kring | april 2023

© Marjo, 14 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zwarte leugens Zwarte leugens
Linda Jansma

 

Ruby heeft een succesvolle vlog over cold cases waarbij ze behalve dat ze zelf onderzoek doet ook de hulp van haar volgers inroept.
Na een anonieme mail over een verdwenen baby verdiept ze zich in deze zaak. De baby van toen zou nu ongeveer 34 jaar oud zijn, zolang is het al geleden. Echt een cold case dus.
Het valt dan ook niet mee om nog gegevens uit die tijd boven water te krijgen. Het officiële dossier lijkt ook nog eens zoekgeraakt.
Dat schiet allemaal niet op. En dan is er ook nog iemand die wil dat ze haar onderzoek staakt! Maar de mail waarin staat: ‘ze is niet dood’ laar haar niet los, nu kan Ruby het niet meer laten gaan…


De baby verdween in 1987. De kinderwagen waarin zij met haar tweelingbroer lag, stond maar even onbeheerd. Hun moeder moest naar een broertje dat gevallen was.
Toen ze terugkwam was baby Tess verdwenen! En werd nooit terug gevonden.


Ruby doet dit werk omdat ze graag de mensen die na een akelige daad van een onbekende in onzekerheid achterblijven. Ze weet wel dat het gevaarlijk kan zijn, ze heeft net een hele nare ervaring gehad. Maar ze kan het niet laten.
Haar ex sommeert haar ermee op te houden. Maar wat gaat het hem aan? Hij heeft een nieuwe relatie, waar bemoeit hij zich mee!
Haar buurman, Tristan, is ook bezorgd, maar hij probeert haar te helpen. Net zoals haar vriendin Annika. Zij zorgen bijvoorbeeld voor Ruby’s hond Pip, als dat nodig is.


Baby Tess kan dan nog zo lang geleden zijn ontvoerd, de achterblijvers zijn haar niet vergeten. Dus gaat Ruby op zoek naar getuigen, naar de rechercheurs die erbij betrokken waren en naar de familie. Maar ze wordt gestalkt en zelfs bedreigd!
Wat is er gebeurd dat er na al die jaren nog mensen zijn die niet willen dat de waarheid boven water komt?


Spannend verhaal, dat kalm begint. Want och, zo’n oude zaak, dat wordt opgelost en klaar is Kees.
Dat denk je…
Maar niets is minder waar. Het wordt steeds ingewikkelder, en daardoor ook spannender.


Linda Jansma maakt haar personages levensecht. Als lezer leef je zodanig mee dat je door wilt lezen. Je wil weten hoe dit afloopt!
Leeft de baby nog? Zo ja, wie is het dan?
Er duiken in het verhaal steeds kandidaten op, die - zonder het zelf te weten - Tess zouden kunnen zijn.
En als ze niet meer leeft, wat is er dan gebeurd zoveel jaren geleden?


De verhaallijn van het heden met ook de teksten van de vlogs van Ruby wordt herhaaldelijk onderbroken door wat er in 1987 gebeurde. Dat verhoogt de spanning alleen nog maar meer!
Aan het einde worden alle vragen keurig beantwoord, en dat is toch een knap staaltje na een ingewikkelde plot als deze!


Linda Jansma (1967) is al geruime tijd succesvol: zij schrijft psychologische thrillers met een maatschappelijk thema en heeft intussen dertien titels op haar naam staan, waaronder de bestsellers Kwetsbaar en Verbroken. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald. Houvast en Verbroken kregen een plek op de longlist van de Diamanten Kogel en Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013.


ISBN 9789461096319 | Paperback | 300 pagina’s | Uitgeverij de Crime Compagnie | april 2023

© Marjo, 12 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Vanuit het duister
Eva Björg Ægisdóttir


In het eerste cursieve stuk maken we kennis met een meisje, dat op haar kamer ligt en een man over de trap naar boven hoort komen. In de volgende cursieve hoofdstukken lezen we meer over de jeugd van Elísabet, die eerst haar vader verliest. Dan wordt er een broertje geboren, dat na een paar weken komt te overlijden. Haar moeder kan dit niet verwerken en vlucht in de drank. Elisabeth wordt verwaarloosd en trekt eigenlijk alleen met Sara op, terwijl een buurvrouw zich soms een beetje om haar bekommert.


Op 18 november 2017 begint Elma bij de politie in haar geboorteplaats Akranes, nadat ze eerder in Reykjavik bij de politie heeft gewerkt. Een jonge vrouw is mishandeld door haar veel oudere partner, maar wil geen aangifte doen. Ze heeft ook oudere verwondingen, maar beweert dat ze regelmatig valt. De vrouw is zwanger en is van mening dat ze daarom geen aangifte tegen haar partner kan doen. Elma voelt zich machteloos en kan alleen maar hopen dat de jonge vrouw bij zinnen komt, hoewel ze dat niet verwacht. We krijgen ook een blik in het leven van Åsa en Hendrik en dat van hun zoon Bjarni en zijn vrouw Magnea. De laatste opent op een gegeven moment de deur, waar een vrouw voor staat, die haar wil spreken. Ze spreken af dat ze elkaar later zullen ontmoeten bij de vuurtoren.


De volgende dag wordt bij de vuurtoren het lichaam van een vrouw gevonden. Dit blijkt uiteindelijk Elísabet Hölludóttir te zijn. De vrouw werkte als piloot en had als kind in Akranes gewoond. Nu woonde ze met haar man bij de kop van de Hvalfjörður en volgens hem wil ze eigenlijk nooit naar Akranes. Boodschappen worden gedaan in Reykjavik of Borgarnes, hetgeen haar man niet altijd even praktisch vindt.


Er komen zaken uit het verleden aan het licht en mensen willen die zaken liever verborgen houden. Bovendien is Arkenes een kleine plaats, waar mensen elkaar kennen en misschien liever niets weten van de duistere kantjes. Men wil de dood van Elisabet graag afdoen als een noodlottig ongeval, maar dat is natuurlijk moeilijk, als de auto van de vrouw uiteindelijk wordt teruggevonden in de garage van een echtpaar dat op vakantie is geweest.


Het is een spannend boek geworden, dat zeker naar meer smaakt.


ISBN 978 94 261 5246 7 | Paperback | 319 pagina’s | De Fontein | december 2021
vertaald door Willemien Werkman

© Renate juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De krokodilvogel
Deel 1 uit de serie Bureau Kopenhagen
Katrine Engberg


Als de oude Greger ’s morgens om half 7 de vuilniszak naar beneden wil brengen, ziet hij op de eerste etage de achterdeur op een kier staan, terwijl er licht brandt. Met de punt van z’n pantoffel duwt hij de deur verder open, maar hij bedenkt zich en besluit de deur dicht te trekken, omdat hij niet gezien wil worden als een oude viezerik. In het huis wonen namelijk 2 jonge vrouwen. Als hij zich voorover buigt om het handvat beet te pakken, onderschat hij de afstand en hij verliest z’n evenwicht. Hij lijkt op een paar schoenen terecht te zijn gekomen, maar er blijken benen aan vast te zitten. Even later ziet hij overal bloed.


Rechercheurs Jeppe Kørner en Annette Werner worden er bij geroepen. De oude man, die het lichaam heeft gevonden, is naar het ziekenhuis gebracht, maar er is nog een bewoonster in het pand, een zekere Esther de Laurenti, die verhoord moet worden.


Esther de Laurenti is een gepensioneerde docente literatuurwetenschappen, die de neiging heeft om te veel rode wijn te drinken en die het plan heeft opgevat om een thriller te schrijven. Ze is de eigenares van het pand waarin de moord is gepleegd. Het slachtoffer is een van de 2 studentes die de woning op de eerste etage delen. Vreemd genoeg lijkt de moord op de moord die Esther de Laurenti in de thriller die ze aan het schrijven is, beschreven wordt. Dat maakt haar misschien een beetje verdacht, hoewel het moeilijk voor te stellen is dat een oudere vrouw een jonge studente vermoord en verminkt.


Esther de Laurenti geeft nog wel eens etentjes voor bevriende kunstenaars en schrijvers en ze zit met een aantal andere schrijvers in een soort schrijfgroep, waarbij men via internet manuscripten uitwisselt en becommentarieerd. De verdachte zou zich dus ook in die kring kunnen bevinden. De verdenking valt op Kristoffer, een vriend van Esther, die haar zangles geeft. Hij is componist en werkt in een theater en komt wat eigenaardig over. Bovendien heeft hij iets gehad met het slachtoffer. Maar dan wordt zijn lichaam op een lamp in het theater waar hij werkt, gevonden en het gaat er op lijken dat iemand indirect Esther de Laurenti wil treffen.


Het is een spannend boek geworden, dat beslist naar meer smaakt.


ISBN | Paperback | 388 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2019
vertaald door Corry van Bree

© Renate, 2 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

- Een krokodilvogel is een vogeltje dat etensresten uit de bek van een krokodil wegpikt en dat dus een symbiotische relatie met de krokodil heeft. Zoals de poetsvis een soort schoonheidsspecialist voor vissen is, is de krokodil een soort mondhygiënist voor krokodillen. -

Dodenmasker
Deel 3 uit de serie Bureau Kopenhagen
Katrine Engberg


Het boek begint met een proloog die zich afspeelt op maandag 15 april. In een vuilverbrandingsinstallatie wordt een lichaam gevonden. Vervolgens springen we naar zaterdag 13 april als rechercheurs Jeppe Kørner en Annette Werner genoodzaakt zijn om hun vrije weekend op te offeren, omdat de vijftienjarige Oscar is verdwenen. Hij is een van de kinderen van een rijke, excentrieke familie en een achtergelaten brief lijkt op de mogelijkheid van een zelfmoord te duiden.  Aan de andere kant wordt de mogelijkheid van een ontvoering ook niet uitgesloten. De familie heeft namelijk eerder dreigbrieven ontvangen, omdat het veilinghuis van de familie verdacht is geweest van prijsopdrijving, bij veilingen.


Het lichaam in de vuilverbrandingsinstallatie blijkt van Malthe Sæther, de leraar Deens van Oscar, te zijn en men vraagt zich af of Oscar eerst z’n leraar heeft vermoord en daarna zelfmoord heeft gepleegd.

 

Esther de Laurenti heeft het idee opgevat om een nieuw boek te schrijven.
Verder hebben we nog Kasper Skyttes, de vader van Iben, een klasgenoot en vriendin van Oscar. Kasper is ingenieur en werkt bij de vuilverbrandingsinstallatie, waar het lichaam van Malthe Sæther is gevonden. Jenny Kaliban is de zus van de moeder van Oscar. Zij is een kunstenares, die in een museum werkt. De sociale dienst zet haar uitkering stop, omdat men van mening is dat ze maar wat meer moet gaan werken.


Het boek is zeer spannend en het blijft lang onduidelijk wat alle personen nu eigenlijk met de zaken te maken hebben. Het is zelfs niet duidelijk of de vermissing van Oscar met de dood van Malthe te maken heeft. Op het moment dat je uiteindelijk denkt te weten hoe het een en ander in elkaar zit, blijkt het allemaal toch nog net iets anders te zijn.


ISBN 978 94 005 1353 2 | Paperback | 347 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2021
vertaald door Corry van Bree

© Renate, 2 juli 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Liever het bloed
Michael Bennett

In de proloog, die speelt in het jaar 1863, wordt het verhaal verteld over foto van een daguerreotypist. Deze foto en het gruwelijke verhaal erachter zal een grote rol spelen in de zaak waar Hana Westerman mee te maken krijgt. 


Zij is gescheiden, en woont met haar tienerdochter in Auckland. Ze is politie-inspecteur bij de afdeling Zware Delicten. Haar achtergrond is Maori en daar is ze trots op. Tegelijk weet ze dat ze haar eigen mensen en haar eigen cultuur in haar beginjaren als agente flink beschaamd heeft. Door op te treden tegen haar eigen volk heeft ze verraad gepleegd.
Het liefst zou ze dat vergeten…

Dat valt niet mee in de wereld zoals die ontstaan is in Nieuw-Zeeland. Een wereld waarin Maori’s de minderheid vormen en vaak met de nek aangekeken worden.
Als ze een filmpje ontvangt van een anonieme afzender, vraagt ze zich af waarom zij dat gekregen heeft. Wordt ze hier persoonlijk aangesproken? Waarom dan wel?
Het filmpje leidt haar en haar collega’s naar het eerste slachtoffer, een totaal onbekende voor Hana.


Als deze eerste moord gevolgd wordt door een tweede, en een derde, moet de politie flink aan de bak: deze moordenaar moet gestopt worden!
Maar wat hebben de slachtoffers met elkaar te maken?  Ogenschijnlijk helemaal niets, maar Hana ontdekt toch een mogelijkheid, ze vindt namelijk de oude foto en haar leven en dat van haar dierbaren loopt ook gevaar: de moordenaar blijkt veel te weten over haar.


Liever het bloed blijkt een eerste deel te zijn in een trilogie met in de hoofdrol Hana Westerman. Ook de andere delen zullen waarschijnlijk het verleden van Nieuw-Zeeland als achtergrond hebben. Michael Bennett is zelf Maori, en is nog eens extra in zijn eigen geschiedenis en cultuur gedoken om ons een gedegen verhaal te kunnen vertellen.
Ja, het is een thriller, maar veel meer is het een historisch verhaal over een volk dat gekolonialiseerd is, uitgebuit en onderdrukt, zelfs gedecimeerd.


De kern is het idee van Utu:
Utu staat voor de wederkerigheid van vriendelijke daden maar ook het zoeken naar wraak.
Het is een van de belangrijkste principes van de constitutionele traditie van Māori.
Er zijn voetnoten naar aanleiding van Maoriwoorden in de tekst en in een appendix vertelt hij nog meer over de achtergrond.
Het is vrij filmisch geschreven en al weet je wie de moordenaar is – hij heeft een eigen stem – het blijft spannend, en vooral ook boeiend, tot het einde.


Michael Bennett (Ngāti Pikiao, Ngāti Whakaue) Auckland, Aotearoa (Nieuw-Zeeland), is auteur, scenarioschrijver en regisseur. Zijn films werden geselecteerd voor diverse festivals, waaronder Cannes, Berlijn, Toronto en New York.


ISBN 9789400515475 | Paperback | 336 pagina’s | Uitgeverij A.W. Bruna | april 2023
Vertaald uit het Engels door Catalien van Paassen

© Marjo, 27 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

LupinLupin
1. Koningin aan zet
Bertrand Puard


De fans van de NetFlix- serie Lupin zullen zich er niet van bewust zijn, maar Lupin is vooral in Frankrijk sinds jaar en dag een bekende figuur.


Toen Sherlock Holmes een groot succes bleek, dacht de Franse schrijver Maurice Leblanc: dat kan ik ook. En ja, dat bleek te kloppen. In 1905 verscheen het eerste boek en dat werden er 21, allemaal met Arsène Lupin in de hoofdrol. Hij werd een van Frankrijks meest geliefde personages.
In 2021 verscheen de eerste serie op Netflix. Dat zijn er intussen al drie. Dit boek is dan weer gebaseerd op de televisieserie, niet hetzelfde dus als de oorspronkelijke Lupinboeken, maar wel herkenbaar voor de seriekijkers.


Assane Diop en zijn vriend Benjamin Férel, de antiquair, zijn de hoofdfiguren.
Als er ingebroken wordt in de Parijse villa van de ouders van Férel blijkt het meer om de vader van de antiquair te gaan, want hij wordt ontvoerd. Zijn moeder schiet nog wel op de indringers, maar kan niet verhinderen dat haar man verdwijnt. Benjamin wil niet dat de politie zich bemoeit met de zaken van zijn ouders en besluit de hulp in te roepen van zijn beste vriend Assane Diop. Was Benjamins vader bezig met louche zaakjes? Heeft het beschadigde schaakstuk dat het speurdersduo vindt iets met zijn verdwijning te maken?


Benjamin ontdekt dat zijn vader nog een code heeft kunnen noteren. Dat zullen voor de ontvoerders betekenisloze krassen geweest zijn, maar in het verleden hebben Benjamin, Assane en hun vriendin Claire samen met Férel een code ontwikkeld, waarmee ze spannende spelletjes speelden. Maar dat is al wel lang geleden! Hoe zat het ook al weer met die code?
Er blijkt sprake van een schat, maar dat weten de criminelen ook! En die hebben een gijzelaar…


Er moet een code gekraakt worden. Er moet een puzzel worden opgelost en er moet een schat gezocht worden. Het verhaal speelt zo’n twintig jaar geleden, toen de technologie nog niet zo ver ontwikkeld was als nu het geval is. Dat geeft soms een grappig effect.
Het is geen hoogstandje, meer een vermakelijke en spannende ‘Krimi’.


Bertrand Puard is een Franse schrijver en heeft al meer dan 30 boeken op zijn naam staan. Hij schreef ook mee aan scenario's voor films, games en stripverhalen.
Koningin aan zet is het eerste boek van zijn hand dat in het Nederlands vertaald is.

ISBN 9789464103373 | Paperback| 320 pagina’s | Uitgever Horizon | maart 2023
Vertaald uit het Frans door Henriette Gorthuis

© Marjo, 23 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

StrijderStrijder
1. Lucia Guerrero
Bernard Minier


Lucia Guerrero (de achternaam betekent ‘strijder’, hetgeen de titel verklaart) stort zich helemaal op haar werk bij de UCO (= Unidad Central Operative, een onderdeel van de Guarda Civil). De prijs: ze is gescheiden en ziet haar zoontje nauwelijks. Ze beseft wel dat zij zelf deze keuze heeft gemaakt, en voor het verhaal betekent het dat ex en zoon ook slechts aan de zijkant een rolletje hebben.
Ergens in het boek zegt ze dat haar baan niet ideaal is: je moet dag en nacht beschikbaar zijn en als je een nacht geen gelegenheid hebt om te slapen, nou, dan wil dat niet zeggen dat je de volgende ochtend slaap kunt inhalen.

De zaak waar ze zich mee bezig gaat houden begint met de vondst van een gekruisigde man.


‘Lucia keek ernaar: Heel even deed het beeld haar aan een ander denken en het deed haar verstijven. Daarna opende ze haar mond. Een stille schreeuw die in haar keel bleef steken toen de werkelijkheid van wat ze zag tot haar doordrong. Nee, dat kon niet waar zijn: dat kon hem niet zijn…’

Maar het klopt wat ze ziet: het is haar collega Sergeant Sergio Moreira die op een gruwelijke manier aan zijn einde is gekomen. Sergio was meer dan een collega,  Lucia is compleet van haar stuk.
Vrijwel onmiddellijk heeft de politie een verdachte: ene Gabriel Schwartz. De man blijkt een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis te hebben, is nauwelijks toerekeningsvatbaar.
Dat de moord in scene is gezet blijkt van grote betekenis te zijn Lucia wordt later geconfronteerd met meerdere moorden waarbij de slachtoffers op een bepaalde manier zijn neergezet.
Maar dan kan de moordenaar niet dezelfde zijn: de eerdere verdachte is op raadselachtige manier in zijn cel om het leven gekomen.Salomon Borges, werkzaam als professor in de criminologie aan de rechtenfaculteit van Salamanca, neemt contact op met Lucia als hij en zijn studenten met wie hij werkt aan een digitaal opsporingsprogramma iets groots heeft ontdekt: in de database hebben ze een link ontdekt tussen drie moordzaken, waarvan de eerste dertig jaar eerder heeft plaatsgevonden en de laatste twee in recentere jaren. Steeds gaat het om een soort tableaus, maar over het hoe en waarom tasten ze nog in het duister. Scènes: net als de moord op Sergio!


Er spelen nog een paar andere zaken: Lucia moet nog in de rechtbank verschijnen omdat ze onlangs een arrestatie heeft verricht, waarbij ze niet volgens het boekje heeft gehandeld.
En op de universiteit is een man die vrouwen belaagt actief. Is hij misschien dezelfde als de moordenaar die ze zoeken?


De samenwerking van de professor en de inspecteur leidt tot een spannende jacht op verdachten. Er vallen helaas nog meer slachtoffers, voor Lucia door begint te krijgen wat er aan de hand is.
De lezer heeft dan ook al wel vermoedens, maar wordt eerst nog meegesleurd op diverse dwaalsporen. Minier laat zijn lezers eveneens in spanning als hij trakteert op zijsporen, die niet altijd iets met het verhaal te maken hebben, maar niettemin interessant zijn. Bijvoorbeeld over de omgeving, geografisch en historisch.
Zeer onderhoudende thriller, die je zeker laat uitkijken naar een tweede deel.


Bernard Minier (1960) groeide op in de Pyreneeën. Zijn debuut Een kille rilling werd lovend ontvangen door de Franse pers, wereldwijd vertaald en verfilmd voor Netflix.
Na zeven delen in een serie over hoofdinspecteur Servaz, is dit keer de hoofdrol weggelegd voor een vrouwelijke inspecteur.

ISBN 9789401619240 | Paperback| 384 pagina’s | Uitgever Xander| april 2023
Vertaald uit het Frans door Aniek Njiokiktjien

© Marjo, 20 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Rust zachtRust Zacht
4. Een Eyewitness Thriller
Wim Hendrikse


Het detectivebureau Eyewitness heeft al eerder bijzondere moordzaken tot een oplossing weten te brengen. Richard Hamelink was altijd de drijfveer, werkend achter de computer stuurde hij dan zijn zoon Joop er op uit om getuigen en verdachten aan de tand te voelen, en aanwijzingen te vinden.
Maar Richard is op leeftijd en hartpatiënt. Hij bevindt zich nu na een zware operatie in het ziekenhuis en ligt al een aantal dagen in coma. Zijn vrouw Martha houdt er al rekening mee dat hij het niet zal overleven. Dat deed hij zelf ook trouwens: zijn door hem zelf opgestelde overlijdensbericht ligt al klaar!
Martha vindt tussen zijn papieren op een nog onopgeloste zaak. Er ligt een e-mail van een Somalische vrouw, die op zoek is naar haar broer die vooruit gereisd was naar Europa. Ze heeft al lang niets meer van hem gehoord, maar ze wist wel dat hij in Antwerpen beland was en een Nederlandse vriend had.
Bureau Eyewitness zit in Terneuzen, dicht bij Antwerpen dus. Zodoende kwam de Somalische bij Richard Hamelink terecht.
En nu zal zijn zoon zich er mee bezig gaan houden, daarbij geassisteerd door ex-rechercheur Zedendelicten Theo de Rooy. Joop en Theo werken al lang samen, maar nu komt er aanvulling: de vriendin van Joop, Carina, staat te trappelen om te laten zien wat zij zoal kan.
De ‘echte’ politie is niet altijd even blij met hun werk, zeker nu het niet meer Hamelink senior is die de scepter zwaait, maar gelukkig is er Leon Francke, de lijkschouwer die in ruil voor een biertje veel details prijsgeeft en hen op deze manier vaak op weg helpt.

Terwijl Joop en Theo nog zitten te bedenken hoe ze de Somaliër op kunnen sporen, krijgen ze een anonieme e-mail. Die verwijst naar een homobar in Antwerpen.
Inderdaad kunnen ze vanaf daar het spoor volgen.
Meerdere mails van die onbekende afzender volgen en naarmate de zaak zich ontwikkelt vallen er meerdere slachtoffers.

Carina bewijst dat ze een aanwinst is voor het team en dat is fijn want met Richard gaat het niet best. Het verhaal van haar ontwikkeling tot detective plus de privébesognes en het gekissebis van de andere speurders zorgen er voor dat het geheel bijna gezellig wordt.
Bijna: want vergis je niet: er gebeuren hele akelige dingen, er is een moordenaar actief - misschien wel meer dan één!– er wordt wel degelijk veel gevraagd van bureau Eyewitness.

Het verhaal speelt zich af in en rond Terneuzen, we wandelen – of rennen! – mee door de straten van de stad, en bezoeken meerdere horecagelegenheden.
Behalve de actualiteit is er ook het verleden. Martha vertelt daar graag over!
Het zijn zijsporen, maar die storen geenszins. Ze verlevendigen het verhaal.

Wim Hendrikse verwerkt ook regelmatig momenten waarin even in het kort herhaald wordt waar het ook al weer over gaat, daarbij een enkele keer in overbodige herhaling vervallend.
Rust Zacht is een fijne thriller die je graag leest, zoals menig lezer van de eerdere Eyewitnessboeken je al had kunnen vertellen. Je speurt namelijk als lezer mee: wie is hier degene die anderen naar het leven staat? En wat is zijn of haar motief?
Wie stuurt die e-mails en hoe kan het dat die persoon zo goed lijkt te weten hoe de stand van zaken is?

Wim Hendrikse (1958) schreef reeds drie boeken in de Eyewitness-serie: Bloedband (2018), Duister verleden (2019) en Jeugdzonde (2021).

ISBN 9789464629736 | Paperback| 341 pagina’s | Uitgever Aspekt | mei 2023

© Marjo, 15 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Openbaring Openbaring
Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer


Simon Ryevaar, de hoofdpersoon, is religieus antropoloog aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in ‘eindtijdbewegingen’ – geloofsgroepen die menen dat het einde van de wereld binnen afzienbare tijd aanbreekt.
Als hij bericht krijgt van een goede vriend over een bijzondere ontdekking in een grot in Turkije regelt hij dat hij meteen naar Turkije kan gaan. Dit op dringend verzoek van een vriend, Thomas Weissenberg. Deze archeoloog is daar aan het werk en laat weten dat een van zijn studenten iets ontdekt heeft in een grot, wat Simon echt zelf moet zien!


En die kan niet anders dan concluderen dat Thomas gelijk heeft: de Bijbel krijgt door deze vondst een compleet andere betekenis! Het zal de gemoederen zeer beroeren.
Maar Weissenberg heeft het nieuws over de vondst meteen naar buiten gebracht om fondsen te werven voor meer onderzoek. Helaas leidt deze bekendmaking tot zijn dood.
Als ook de studente vermoord wordt en nog een wetenschapper die op de hoogte was gebracht, beseft Ryevaar dat ook hij gevaar loopt.


Intussen is onderzoeksjournalist Nova le Temps, woonachtig te Leiden, bezig met een artikel over een groepering die zich The Bride noemt. Een eindtijdprediker, Jozias de Redder, leidt de groep met nogal harde hand. En Nova heeft zo haar vermoedens over diens luxe leventje en geruchten over machtsmisbruik. Zij probeert te infiltreren, maar Jozias heeft haar door. Kan Nova haar tipgever zo ver krijgen dat ze meer vertelt?


Een derde verhaallijn brengt een Bulgaarse huurmoordenaar ten tonele, ene Dragonov.
Van een opdrachtgever die lang onbekend blijft, krijgt hij gruwelijke opdrachten. Niet alleen moeten de doelwitten dood, maar ze moeten ook verbrand worden!
Natuurlijk komen deze drie verhaallijnen samen, om dan met een razende snelheid te eindigen in een zinderend slot, dat natuurlijk mogelijkheden biedt voor meer.


Wat dit boek vooral interessant maakt zijn de theorieën die Windmeijer en Evenboer uiteen zetten over het boek Openbaring, en over het leven van de profeten en Jezus zelf.
Het zou een voordeel zijn als je bijbelvast bent, maar het is niet noodzakelijk. Het wordt allemaal heel duidelijk uitgelegd.
Of het waar is, of het allemaal klopt? Tja, het zet een mens in ieder geval aan het denken. De schrijvers combineren feiten en fictie, maar de scheidslijn is niet altijd even duidelijk.
Zou het echt zo kunnen zijn dat mensen, al of niet gelovig, het Bijbelboek al tweeduizend jaar lang verkeerd interpreteren? Wat men gelooft ten aanzien van de eindtijd en de wederkomst van Jezus, dat zou gebaseerd zijn op verkeerde interpretaties?


Jeroen Windmeijer en Tjarko Evenboer kunnen dat heel goed: een spannend en boeiend verhaal neerzetten, dat reikhalzend doet uitkijken naar het tweede deel.

Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met Het Petrusmysterie, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Daarna publiceerde hij bij HarperCollins Holland: Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim (met Jacob Slavenburg), De Genesissleutel en Het Evacomplex (met Jacob Slavenburg). Zijn werk is naar verschillende talen vertaald.


ISBN 9789401619103 | Paperback| 528 pagina’s | Uitgever Xander | maart 2023

© Marjo, 8 juni 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De diepteDe diepte
Kyle Perry

Aan de kust van Tasmanië spoelt een jongen aan, gewond en broodmager. Tot ieders verbijstering blijkt hij een van de al jaren vermiste personen te zijn van een machtige beruchte familie in Shacktown. De familie Dempsey wordt gevreesd omdat zij een goedlopend imperium leiden in drugs. Iedereen weet dat, maar het gebeurt onder de dekmantel van visserij en ze komen overal mee weg, zo rijk en machtig zijn ze.
Aan het hoofd staat de weduwe Ivy. De personen die al zeven jaren vermist waren, zijn haar zoon Jesse, met zijn vrouw Alexandra en hun zoon Forest.
Forest is nu terug! Hij heeft een eigenaardige tatoeage op zijn rug DIT IS FOREST DEMPSEY. WEET WAT JE WENST.


Een andere telg van het gezin Dempsey is MacKenzie, bijnaam Mackerel. Hij is juist ontslagen uit de gevangenis, na een twintig jaar durende straf wegens moord. Vanaf zijn jeugd was hij al de minkukel, het zwarte schaap. Hij raakte verslaafd. Nu wil hij een nieuw bestaan opbouwen: clean, zonder criminele activiteiten en los van zijn familie.


De komst van Forest lijkt zijn plannen danig in de war te sturen.

Een derde verteller is Ahab, zwager van Ivy. Ook hij probeert buiten de klauwen van de drugswereld te blijven. Hij is een goede duiker, ren verdient de kost met zeeoorvisserij, dat ook de dekmantel is voor de drugshandel. Hij probeert zijn achterneefje Forest te behoeden voor de inmenging van Ivy. Agent Linda en rechercheur de Corrado doen hun best er achter te komen waar de jongen al die jaren was, en waar zijn ouders zijn. Forest lijkt evenwel doodsbang te zijn en hij weigert te vertellen over wat hem overkomen is.


Het verhaal dat zich langzaam zal ontvouwen bevat vele geheimen. Er zijn veel personages en die zijn niet altijd zoals ze zich voordoen. Er vallen meerdere slachtoffers, en het duurt lang voordat enigszins duidelijk wordt hoe het allemaal precies zit.
Het niet weten wie goede dan wel slechte bedoelingen heeft, maakt het verhaal alleen maar spannender. Kyle Perry schept een duistere sfeer door een flink deel van het verhaal onder water – in de diepte dus – te laten spelen, in donkere spelonken en grotten die met vloed onder water lopen.
Een verrassende thriller, die je niet graag weg legt.


Kyle Perry (1991) is jeugdwerker en werkt in een afkickkliniek voor jongeren met alcohol- en drugsproblemen.

ISBN 9789402712049 | Paperback | 432 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | april 2023
Vertaald uit het Engels door Angelique Verheijen

© Marjo, 31 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Geloof mij nooitGeloof mij nooit
Loes den Hollander


Het huwelijk van Jochem en Pattie, twee vertellers in deze thriller, loopt mis.
Jochem had graag willen blijven vanwege hun dochter Kiki, maar Pattie wilde dat absoluut niet. Ze houdt zelfs een omgangsregeling tussen vader en dochter tegen, tot Jochems verdriet.
Al gauw wordt duidelijk dat Pattie geheimen had voor haar ex, en om te voorkomen dat hij nog contact zoekt, maakt ze hem zwart door allerlei leugens te verkondigen.
Jochem vraagt zijn broer Ted, die psycholoog is, om hulp.
Die verklaart dat hij altijd al geweten heeft dat Pattie een persoonlijkheidsstoornis heeft: ze denkt het slechtste over iedereen en is egocentrisch. Je weet niet wat je aan haar hebt.

Na een traag begin wordt duidelijk dat het meer draait om het gezin Tersteege - Jochem, Ted en hun ouders - dan om Pattie. Al is zij wel de trigger voor alles wat er gaat gebeuren.


Zoals gezegd zijn Pattie en Jochem vooral degenen van uit wie het verhaal verteld wordt, maar tussendoor staan er ook stukken tekst die van een dader zijn, en waarin heel langzaam duidelijk wordt wie dat is, en wat die persoon uitspookt.
Er vallen doden, maar een echte spannende thriller wordt het niet.
Als lezer heb je namelijk snel een vermoeden wie degene is die die cursiefjes vertelt, maar eerst zet Loes den Hollander je een paar keer op het verkeerde been.
Helaas ben je dan misschien niet meer echt geïnteresseerd want de indirecte vertelstijl maakt dat het geheel vrij saai is. Het is dat je wilt weten hoe het precies zit, maar Loes den Hollander kan veel beter dan dit!
Jammer.

Loes den Hollander schreef al ruim vijfentwintig thrillers, meestal bestsellers. Van haar boeken zijn ruim 1 miljoen exemplaren verkocht.

ISBN 9789461097446 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | mei 2023

© Marjo, 31 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Alsof ik nooit bestaan hebAlsof ik nooit bestaan heb
Johnny Bollé

 

Het leven is de bijna veertigjarige Gabriel niet echt goed gezind geweest. Zijn vroege jeugdjaren, toen zijn vader nog in het gezin aanwezig was, waren gelukkig, maar nadat zijn jonge zusje door een tragisch ongeval om het leven kwam, veranderde alles drastisch. Geen zusje meer, zijn vader ging weg en zijn moeder werd een depressieve moeder die haar zoon terroriseerde. Ze tiranniseerde hem, praatte hem schuldgevoelens aan, hij kon nauwelijks iets goed doen.
Als hij ook nog ontdekt dat hij gevoelens heeft voor mannen terwijl hij weet hoezeer zijn moeder anti-homo is, groeit zijn wanhoop nog meer. Hoe moet hij haar tevreden stellen? Want dat is toch wat hij wil, ondanks alles. Zij is toch zijn moeder?

En dan ontmoet hij Tom. Tom die zijn grote liefde zal worden en altijd zal blijven.
Helaas blijft het noodlot hem achtervolgen. Olivia, de zus van Tom, van wie Gabriel dacht dat ze hem goedgezind was, blijkt degene te zijn die de doorslag geeft bij de rechtszaak die volgt na opnieuw een akelig ongeluk.

Gabriel belandt in de gevangenis.
Zijn vrijlating na twintig jaar moet een nieuw begin zijn. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het leven is moeilijk voor een ex-gedetineerde. Bovendien is daar nog altijd Olivia, die nu getrouwd is en twee dochters heeft. Zij is op het oog gelukkig, maar dat is schijn. Het gaat niet goed met haar oudste dochter en dan verdwijnt bovendien de jongste!
Heeft Gabriel iets te maken met de ontvoering van de het jongste meisje? Is hij uit op wraak?
Is hij Wolf, degene die losgeldbriefjes schrijft?
Wie is die geheimzinnige Lana, die steeds tussen het verhaal door opduikt?


Dit is een spannende psychologische thriller, waarbij je als lezer steeds voor verrassingen komt te staan. Er zijn in het begin zoveel mogelijkheden, het is allemaal wat schimmig. Natuurlijk zal het licht doorbreken, maar Johnny Bollé doet dat op zijn gemak, en met omwegen.

Daardoor is het leesplezier alleen maar groter! Ook de verschillende verhaallijnen, de geheimzinnige deelnemers daarvan en de korte hoofdstukken dragen daar aan bij.
En natuurlijk de flashbacks, want we lezen ook wat er twintig jaar eerder gebeurde.
Tenslotte haakt alles weer netjes in elkaar en zijn de vragen beantwoord.


Johnny Bollé (Antwerpen) Is intussen absoluut gevestigd als thrillerschrijver. Zijn verhalen wonnen verschillende prijzen. Zijn debuutthriller Egyptisch blauw verscheen in 2018.
Alsof ik nooit heb bestaan is zijn zevende thriller.

 

ISBN 9789493192683 | Paperback | 260 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | april 2023

© Marjo, 30 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven