Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De diepteDe diepte
Kyle Perry

Aan de kust van Tasmanië spoelt een jongen aan, gewond en broodmager. Tot ieders verbijstering blijkt hij een van de al jaren vermiste personen te zijn van een machtige beruchte familie in Shacktown. De familie Dempsey wordt gevreesd omdat zij een goedlopend imperium leiden in drugs. Iedereen weet dat, maar het gebeurt onder de dekmantel van visserij en ze komen overal mee weg, zo rijk en machtig zijn ze.
Aan het hoofd staat de weduwe Ivy. De personen die al zeven jaren vermist waren, zijn haar zoon Jesse, met zijn vrouw Alexandra en hun zoon Forest.
Forest is nu terug! Hij heeft een eigenaardige tatoeage op zijn rug DIT IS FOREST DEMPSEY. WEET WAT JE WENST.


Een andere telg van het gezin Dempsey is MacKenzie, bijnaam Mackerel. Hij is juist ontslagen uit de gevangenis, na een twintig jaar durende straf wegens moord. Vanaf zijn jeugd was hij al de minkukel, het zwarte schaap. Hij raakte verslaafd. Nu wil hij een nieuw bestaan opbouwen: clean, zonder criminele activiteiten en los van zijn familie.


De komst van Forest lijkt zijn plannen danig in de war te sturen.

Een derde verteller is Ahab, zwager van Ivy. Ook hij probeert buiten de klauwen van de drugswereld te blijven. Hij is een goede duiker, ren verdient de kost met zeeoorvisserij, dat ook de dekmantel is voor de drugshandel. Hij probeert zijn achterneefje Forest te behoeden voor de inmenging van Ivy. Agent Linda en rechercheur de Corrado doen hun best er achter te komen waar de jongen al die jaren was, en waar zijn ouders zijn. Forest lijkt evenwel doodsbang te zijn en hij weigert te vertellen over wat hem overkomen is.


Het verhaal dat zich langzaam zal ontvouwen bevat vele geheimen. Er zijn veel personages en die zijn niet altijd zoals ze zich voordoen. Er vallen meerdere slachtoffers, en het duurt lang voordat enigszins duidelijk wordt hoe het allemaal precies zit.
Het niet weten wie goede dan wel slechte bedoelingen heeft, maakt het verhaal alleen maar spannender. Kyle Perry schept een duistere sfeer door een flink deel van het verhaal onder water – in de diepte dus – te laten spelen, in donkere spelonken en grotten die met vloed onder water lopen.
Een verrassende thriller, die je niet graag weg legt.


Kyle Perry (1991) is jeugdwerker en werkt in een afkickkliniek voor jongeren met alcohol- en drugsproblemen.

ISBN 9789402712049 | Paperback | 432 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | april 2023
Vertaald uit het Engels door Angelique Verheijen

© Marjo, 31 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Geloof mij nooitGeloof mij nooit
Loes den Hollander


Het huwelijk van Jochem en Pattie, twee vertellers in deze thriller, loopt mis.
Jochem had graag willen blijven vanwege hun dochter Kiki, maar Pattie wilde dat absoluut niet. Ze houdt zelfs een omgangsregeling tussen vader en dochter tegen, tot Jochems verdriet.
Al gauw wordt duidelijk dat Pattie geheimen had voor haar ex, en om te voorkomen dat hij nog contact zoekt, maakt ze hem zwart door allerlei leugens te verkondigen.
Jochem vraagt zijn broer Ted, die psycholoog is, om hulp.
Die verklaart dat hij altijd al geweten heeft dat Pattie een persoonlijkheidsstoornis heeft: ze denkt het slechtste over iedereen en is egocentrisch. Je weet niet wat je aan haar hebt.

Na een traag begin wordt duidelijk dat het meer draait om het gezin Tersteege - Jochem, Ted en hun ouders - dan om Pattie. Al is zij wel de trigger voor alles wat er gaat gebeuren.


Zoals gezegd zijn Pattie en Jochem vooral degenen van uit wie het verhaal verteld wordt, maar tussendoor staan er ook stukken tekst die van een dader zijn, en waarin heel langzaam duidelijk wordt wie dat is, en wat die persoon uitspookt.
Er vallen doden, maar een echte spannende thriller wordt het niet.
Als lezer heb je namelijk snel een vermoeden wie degene is die die cursiefjes vertelt, maar eerst zet Loes den Hollander je een paar keer op het verkeerde been.
Helaas ben je dan misschien niet meer echt geïnteresseerd want de indirecte vertelstijl maakt dat het geheel vrij saai is. Het is dat je wilt weten hoe het precies zit, maar Loes den Hollander kan veel beter dan dit!
Jammer.

Loes den Hollander schreef al ruim vijfentwintig thrillers, meestal bestsellers. Van haar boeken zijn ruim 1 miljoen exemplaren verkocht.

ISBN 9789461097446 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij de Crime Compagnie | mei 2023

© Marjo, 31 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Alsof ik nooit bestaan hebAlsof ik nooit bestaan heb
Johnny Bollé

 

Het leven is de bijna veertigjarige Gabriel niet echt goed gezind geweest. Zijn vroege jeugdjaren, toen zijn vader nog in het gezin aanwezig was, waren gelukkig, maar nadat zijn jonge zusje door een tragisch ongeval om het leven kwam, veranderde alles drastisch. Geen zusje meer, zijn vader ging weg en zijn moeder werd een depressieve moeder die haar zoon terroriseerde. Ze tiranniseerde hem, praatte hem schuldgevoelens aan, hij kon nauwelijks iets goed doen.
Als hij ook nog ontdekt dat hij gevoelens heeft voor mannen terwijl hij weet hoezeer zijn moeder anti-homo is, groeit zijn wanhoop nog meer. Hoe moet hij haar tevreden stellen? Want dat is toch wat hij wil, ondanks alles. Zij is toch zijn moeder?

En dan ontmoet hij Tom. Tom die zijn grote liefde zal worden en altijd zal blijven.
Helaas blijft het noodlot hem achtervolgen. Olivia, de zus van Tom, van wie Gabriel dacht dat ze hem goedgezind was, blijkt degene te zijn die de doorslag geeft bij de rechtszaak die volgt na opnieuw een akelig ongeluk.

Gabriel belandt in de gevangenis.
Zijn vrijlating na twintig jaar moet een nieuw begin zijn. Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Het leven is moeilijk voor een ex-gedetineerde. Bovendien is daar nog altijd Olivia, die nu getrouwd is en twee dochters heeft. Zij is op het oog gelukkig, maar dat is schijn. Het gaat niet goed met haar oudste dochter en dan verdwijnt bovendien de jongste!
Heeft Gabriel iets te maken met de ontvoering van de het jongste meisje? Is hij uit op wraak?
Is hij Wolf, degene die losgeldbriefjes schrijft?
Wie is die geheimzinnige Lana, die steeds tussen het verhaal door opduikt?


Dit is een spannende psychologische thriller, waarbij je als lezer steeds voor verrassingen komt te staan. Er zijn in het begin zoveel mogelijkheden, het is allemaal wat schimmig. Natuurlijk zal het licht doorbreken, maar Johnny Bollé doet dat op zijn gemak, en met omwegen.

Daardoor is het leesplezier alleen maar groter! Ook de verschillende verhaallijnen, de geheimzinnige deelnemers daarvan en de korte hoofdstukken dragen daar aan bij.
En natuurlijk de flashbacks, want we lezen ook wat er twintig jaar eerder gebeurde.
Tenslotte haakt alles weer netjes in elkaar en zijn de vragen beantwoord.


Johnny Bollé (Antwerpen) Is intussen absoluut gevestigd als thrillerschrijver. Zijn verhalen wonnen verschillende prijzen. Zijn debuutthriller Egyptisch blauw verscheen in 2018.
Alsof ik nooit heb bestaan is zijn zevende thriller.

 

ISBN 9789493192683 | Paperback | 260 pagina's | Uitgeverij LetterRijn | april 2023

© Marjo, 30 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Vlijmscherpe tranenVlijmscherpe tranen
S.A. Cosby

 

Ex-bajesklant Ike Randolph leidt al vijftien jaar een ‘schoon’ leven, dat wil zeggen dat de politie hem niet meer hoefde op te pakken. Hij heeft een succesvol tuinbedrijf weten op te bouwen, is getrouwd met Mya en heeft een zoon, nu al volwassen.


Als op een dag twee agenten voor zijn deur staan, wordt hij dan toch ergens van verdacht?
Het is erger: zijn zoon Isiah is vermoord. Samen met zijn man Derek is hij op brute wijze vermoord. En de politie geeft de zaak al snel op.


Op de begrafenis van de twee mannen heeft Ike de vader van Derek even gesproken: Buddy Lee, een aan lager wal geraakte man, die in een trailerpark woont en graag een borrel lust. Na een tijdje benadert Buddy Lee Ike: het kan toch niet zo zijn dat de daders vrijuit gaan!? Ze moeten zelf op onderzoek uit!


Virginia, waar dit zich afspeelt, is een staat waar veel zwarten wonen, en rassendiscriminatie nog steeds speelt. Ook de lhbti gemeenschap wordt met de nek aangekeken.
Derek was blank, Isiah zwart, en ze waren getrouwd. Is dat de reden waarom ze vermoord zijn?


De twee vaders hebben meer gemeen dan op het eerste gezicht lijkt: beiden hadden ze moeite met de geaardheid van hun zoon. Beiden hebben ze een verleden waarin wapens en ander geweld een rol spelen. En ze zijn allebei opa van de driejarige Arianna, die nu opgevoed zal worden door Mya en Ike. En nu hebben ze beiden wraakgevoelens.
Toch besluit Ike pas met Buddy Lee mee te doen als hij constateert dat het graf van de twee mannen vernield is. Maar dan gaan de twee ook echt los!
Alles lijkt te draaien om die jonge vrouw, Tangerine. Maar wat heeft zij er mee te maken? En waar hangt ze uit?
Toen het homostel nog leefde hadden ze geen van beiden echt contact met hun zoons. Beiden hebben wroeging, een ‘had ik maar’-gevoel, hetgeen hen meedogenloos maakt. Maar dat zijn hun tegenstanders ook.


Dat resulteert in een spannende, rauwe thriller, met veel geweld dat in alle details verteld wordt. Niet voor tere zieltjes dus, hoewel je heel goed kunt meeleven met de twee door verdriet gedreven vaders. De dood van hun zoons doet hen beseffen dat wat er nu eigenlijk echt belangrijk is in het leven, iets wat ze graag eerder hadden geweten.
Het verhaal wordt wisselend verteld door Ike en Buddy Lee, met af en toe ook andere vertellers. Het hoofdstuk begint met hun naam, het is dus goed te volgen.


S. A. Cosby is schrijver van misdaadromans uit de "Southern noir". Hij woont in Gloucester, Virginia, aan de Chesapeake Bay. Cosby heeft drie misdaadromans gepubliceerd: My Darkest Prayer, Blacktop Wasteland en Razorblade Tears.

ISBN 9789044365504 | Paperback | 336 pagina's | Uitgeverij The House of Books | maart 2023

© Marjo, 19 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Weigering
Felix Francis


Dit boek heeft als ondertitel: “Een Dick Francis-thriller”. Ik weet niet of dit ook op de andere boeken van Felix Francis staat, maar in dit geval klopt dit wel een beetje, want in dit boek is de hoofdrolspeler ex-jockey en detective Sid Halley, die ook de hoofdrol speelde in een paar boeken van Dick Francis, de vader van Felix. Sid is op verzoek van z’n tweede vrouw, met wie hij een dochtertje heeft, gestopt met detectivewerk. Hij verdient z’n brood nu met beleggingen.


Sir Richard Steward, de voorzitter van de hippische bond, vraagt hem om onderzoek te doen naar een aantal races waar volgens hem een luchtje aan zit. Sid weigert dit en de volgende dag wordt Sir Richard dood gevonden. De politie doet de zaak af als zelfmoord, maar de ex-schoonvader van Sid, die nog steeds een goede band heeft met Sid en z’n nieuwe gezin, is daar niet van overtuigd. Sid krijgt een duister telefoontje van iemand die hem zegt dat hij een rapport moet schrijven waarin staat dat er geen sprake is van duister spel op de renbaan. Als hij dit niet doet, zal hij het moeten ontgelden.


Sid legt de bedreiging naast zich neer, maar al snel escaleert de situatie. Z’n dochtertje wordt ontvoerd, maar keert even later ongedeerd terug. Hij ontdekt dat een zekere Billy McCusker achter de zaak zit. Deze man heeft een zeer gewelddadig verleden in Noord Ierland, waar hij, met een bende, katholieken vermoord heeft, die volgens hem op de verkeerde plek woonden. Een van z’n slachtoffers was een jongen met de naam Darren Paisley, die hij op een vloer heeft vastgespijkerd, daar deze door uitdroging is overleden. Deze protestantse jongen had namelijk een kind met een katholiek meisje.

 

Voor deze moord is hij tot levenslang veroordeeld, maar na het vredesakkoord kreeg hij amnestie. Niet dat hij hierna z’n gewelddadige leven stop heeft gezet. Op een gegeven moment moesten hij en z’n bende uit West-Belfast verdwijnen en ze vertrokken naar Manchester. Op een gegeven moment heeft McClusker een bookmakerskantoor overgenomen. Kortom, iemand die je niet als vijand wilt hebben.


Maar ja, Sid Halley laat zich door niemand vertellen wat hij moet doen. Hij kan ook moeilijk anders, want als iemand zich eenmaal in de klauwen van Billy McClusker bevindt, wordt deze niet meer losgelaten. Sid moet het gevecht dus wel aangaan. Op een gegeven moment wordt hij zelfs beschuldigd van seksueel misbruik van kinderen en z’n dochtertje wordt zelfs meegenomen door de kinderbescherming.


Het is een spannend verhaal geworden, waarmee Felix duidelijk in de voetsporen van z’n vader, van wie ik heel veel gelezen heb, treedt. Ik zou niet kunnen aangeven waar de boeken van Felix verschillen van die van z’n vader. Ze schetsen beide toch wel een beetje een zelfde soort wereld. Een standenmaatschappij, waarin het eigenlijk niet de bedoeling is dat een jockey een relatie krijgt met de dochter van de eigenaar van renpaarden. Wat mij betreft zijn het echt boeken om een beetje ontspannen te lezen. Je zou het vakantieboeken kunnen noemen.


ISBN 978 90 214 0058 7 | Paperback | 310 pagina’s | Uitgeverij Q | 2016
Vertaald door Waldemar Noë

© Renate 7 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De Samaritaan
Rönning & Stilton 7
Cilla & Rolf Börjlind


Het boek begint met een ik-figuur die op de vlucht lijkt te zijn. Wie dit is, wordt redelijk snel duidelijk als de ik-figuur later weer aan het woord is. Dan weten we ook voor wie deze persoon op de vlucht was.


Olivia Rönning wordt vermist en Tom Stilton, die zich samen met z’n vriendin Luna heeft teruggetrokken op een eilandje in de archipel voor Stockholm, voegt zich bij Lisa Hedqvist om naar Olivia op zoek te gaan.  Lukas, de partner van Olivia, lijkt zich geen zorgen te maken over haar verdwijning, maar dat is vooral een manier om zichzelf te beschermen. Als hij zich wel zorgen zou gaan maken, zou hij volkomen instorten en dat wil hij niet, nu hij z’n leven een beetje op de rails heb. In de eerdere boeken uit de serie hebben we namelijk kunnen zien dat Lukas ernstige psychische problemen heeft gehad.


Olivia blijkt ontvoerd te zijn door Sara, een vrouw die er van overtuigd is dat Lukas de ware is voor haar. Ze wil dan ook dat Olivia uit het leven van Lukas verdwijnt.
Sara heeft een moeilijke jeugd gehad. Haar moeder heeft in haar jeugd het huis in brand gestoken, waarbij de vader van Sara en haar broer Oskar, om het leven zijn gekomen. De moeder belandde hiervoor in de gevangenis en Sara en Oskar belandden bij hun tante Ellinor. Hoe haar jeugd daar was, ontdekken we in de loop van het boek. Op een gegeven moment hoort Olivia Sara een telefoongesprek voeren met iemand waarover ze later zegt dat deze persoon haar leven heeft verwoest.


De zoektocht naar Olivia leidt naar een afgelegen boerderijtje, dat in brand blijkt te staan. Er wordt het lichaam van een vrouw in gevonden en later blijkt dat deze vrouw door geweld om het leven is gekomen.


Het verhaal speelt zich af midden in de corona-pandemie en dat speelt ook zeer belangrijke een rol in het boek. Mette Olsäter is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van het transport van de vaccins. Er zijn namelijk signalen dat er fanatieke tegenstanders van vaccinaties het daarop gemunt hebben. Het lijkt er op dat er bij een transport met vaccins elders in Europa de koeling is gesaboteerd, zodat deze onbruikbaar zijn geworden. Later lijken er ook ergens gevaccineerde mensen aan een vergiftiging overleden te zijn. Kortom, genoeg redenen om beter op de vaccins te letten.


Er is een groep, waarvan de leider De Samaritaan genoemd wordt, die gelooft dat de wereld geregeerd wordt door een genootschap van satanistische pedofielen, die kinderbloed drinken om jong te blijven. Volgens deze groep zijn zowel de pandemie, als het vaccin bedoeld om de bevolking te decimeren, kortom het hele Qanon verhaal.
Intussen haalt een visser op een meer in Zuid Zweden een kreeftenfuik met een aangevreten lichaam uit het water...


Het is weer een heel spannend verhaal geworden, waarbij allerlei zaken met elkaar te maken blijken te hebben. Tom Stilton belandt met corona in het ziekenhuis, wat nog voor een extra spanningslaagje zorgt.


ISBN 978 94 005 1148 4 | Paperback | 368 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | september 2022
vertaald door Corry van Bree

© Renate 7 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

WakkerWakker
Ingrid Oonincx


Je kan er vreselijk moedeloos van worden als het je maar niet lukt om eens een keer e goede nachtrust te hebben. Maar nog erger: het kan je leven op een negatieve manier beïnvloeden: chagrijnig er van zijn is nog het minste, wat als je reactievermogen er door vermindert? Wat als je je niet meer kunt concentreren?


Robin is zangeres in een bandje, maar doordat het haar niet lukt om te slapen dreigt ze uit de band gezet te worden: ze vergeet haar teksten en is niet meer stemvast.
Liv werkt bij de media, en ziet hoe jongere streberige collega’s haar voorbij gaan als zijzelf niet productief genoeg meer is of te laat op vergaderingen verschijnt.
Jonathan heeft geen nacht meer geslapen sinds hij vader is geworden, en verliest de controle over zichzelf. Zijn vrouw wil hem niet meer voor hun kind laten zorgen.


Deze drie mensen beginnen een een nieuwe experimentele slaaptherapie. Ze komen terecht in een voormalige abdij en ontmoeten daar hun medecursisten.
Dat het anders is dan ze dachten dat begrijpen ze nog wel, maar op het moment dat er doden gaan vallen, loopt alles uit de hand. Waar zijn hun begeleiders gebleven?

 

‘Waar zijn we in vredesnaam in terecht gekomen?’ vraagt Robin zich af.
Slaap krijgen ze niet het is erg lastig om hun gedachten erbij te houden, als de gebeurtenissen zich opstapelen en ze moeten vrezen voor hun leven.
Wie trekt hier aan de touwtjes? En waarom zijn zij hierbij betrokken?

 

Het mooie van deze spannende thriller - en dat kun je dan ook wel aan Ingrid Oonincx overlaten! – is dat de personages zich terwijl ze de uitdagingen het hoofd moeten zien te bieden ook nog worstelen met wie en wat ze zelf zijn.
Hoe was hun leven tot dan toe? Waar komen hun slaapproblemen vandaan?


Ingrid Oonincx (Baarle-Nassau, 1968) studeerde journalistiek. Naast thrillerauteur is ze persvoorlichter en adviseur onderzoekscommunicatie bij een hogeschool. Haar psychologische thrillers oogsten veel succes: Nickname, het debuut uit 2010, werd genomineerd voor de Schaduwprijs voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut en de Crimezone Award voor de beste Nederlandstalige thriller. Inmiddels heeft ze zes thrillers en een aantal korte verhalen op haar naam staan.


ISBN 9789461096869| paperback | 300 pagina’s | Uitgever de Crime Compagnie | maart 2023

© Marjo, 15 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Het bloed van de zwaan
Hugo Luijten


Commissaris Richard Meisters van de Pruisische Kriminalpolizei in Düsseldorf heeft een flinke kluif aan een nieuwe zaak. Er is een jong meisje, een kind nog, vermoord, en brand gesticht op dezelfde plek. Met zijn collega hoofdinspecteur Piaszkowski, kort Piszko genaamd, start hij een onderzoek, dat al snel bemoeilijkt wordt doordat er meer moorden gepleegd worden. Er lijkt geen verband maar de patholoog meldt dat het erop lijkt dat de hoeveelheid bloed die men vindt op de plaats delict niet in overeenstemming is met de hoeveelheid messteken die toegediend zijn.
De hoofdcommissaris is er op gebrand een dader aan te wijzen, en klopt zichzelf al op de borst terwijl Meisters er van overtuigd is dat de man die ze opgepakt hebben niet de dader is. Dat maakt het onderzoek er niet gemakkelijker op, terwijl de dader intussen steeds moordlustiger wordt.
Ook de pers bemoeit zich er mee, en dat zit de hoofdcommissaris natuurlijk dwars.


Omdat we als lezers zijn verhaal ook volgen, weten we niet alleen wie hij is, maar ook wat hij allemaal nog meer mispeutert. Hij is getrouwd, en zijn vrouw heeft wel een vermoeden dat er iets gaande is, maar ze wil er liever niets van weten.

1929, de tijd van economische malaise. De gevolgen van de Eerste Wereldoorlog wegen nog zwaar en de nationaalsocialisten zwepen het volk op. Het Bloed van de Zwaan is gebaseerd op de zaak van Peter Kürten, die de bijnaam ‘de vampier van Düsseldorf’ kreeg.

In een verantwoording vertelt Hugo Luijten dat het vreemd is dat deze zaak die in Duitsland zoveel ophef veroorzaakte nauwelijks bekend is in Nederland.
Daar is nu hopelijk verandering in gekomen, want dit boek hoort vele lezers te krijgen!
Niet alleen heeft Luijten zich verdiept in de moordzaak, dat deed hij ook wat betreft de politieke en sociale achtergrond en de stad Düsseldorf

Het Bloed van de Zwaan is het eerste deel van een thrillerreeks waarin beruchte seriemoordenaars uit de geschiedenis centraal staan.
Zoals we dat kennen van deze schrijver zijn de dialogen lekker pittig (bijvoorbeeld als de moordenaar in gesprek is met zijn fantoom) en is de verdeling in hoofdstukken zodanig dat de spanning tot op het laatst blijft bestaan, ook al weet je wie de dader is en ook al is het verhaal in feite een soort documentaire over ware gebeurtenissen.


Hugo Luijten is schrijver, columnist en historicus. Van zijn hand verschenen oorlogsroman Offer voor een verloren zaak (2017) en de thrillers Verast (2018), De Brexitmoorden (2019) en Het jaar van de slang (2020). Ook schreef hij de twee Undercoverthrillers Alles of niks (2020) en Ramkraak (2021) bij de gelijknamige televisiereeks. In 2021 werd hij met Alles of niks genomineerd voor de Gouden Strop en won hij de Zilveren Strop met zijn kortverhaal Handbagage.


ISBN 9789464014594 | Paperback | 300 pagina's | Uitgeverij Pelckmans | juli 2022

© Marjo, 8 mei 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Stil
Een Robin Escher misdaadroman
Eva Burgers


Ergens is dit een merkwaardige thriller. Er lijken twee verschillende plotlijnen te zijn.
In de eerste plaats zijn er de problemen waar Robin Escher op haar werk bij de politie mee te maken krijgt en dan gaat het niet om de misdrijven, maar om de problemen die ze met haar collega’s krijgt als ze het opneemt voor een collega, die geklaagd heeft over grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast loopt er een zekere Ed rond, die op wraak zint, voor iets wat hem is aangedaan. Deze figuur komt aan het woord in stukken die in een ander lettertype zijn gedrukt.


Het verhaal begint met een proloog, die zich 3 jaar eerder afspeelt. Hierin laat een zekere Storm foto’s aan een vrouw zien, waarvan deze behoorlijk over haar toeren raakt. Storm loopt samen met Robin het huis uit en als ze weg zijn steekt de vrouw een mes in haar pols.


Na deze proloog volgt deel 1, dat zich in het nu afspeelt. Hierin zien we Robin Escher, die op de redactie van een krant werkt, waarvoor ze stukken over misdaad schrijft. Door een e-mail van een oud-collega, denkt terug aan een turbulente periode in haar leven, die twee jaar geleden afgesloten is.


Deel 2 speelt zich 4 jaar eerder af. Robin Escher begint op de afdeling zware criminaliteit, waar ze kennis maakt met Storm Burns. Al snel volgt deel 3, dat zich dan weer 2 jaar later afspeelt en waarin Robin dus de eerder genoemde problemen met haar collega’s krijgt. De mannen in het team lijken een front te vormen, waar Robin het slachtoffer van wordt. Het doet me denken aan een uitspraak uit een boek van ‘Sjöwall en Wahlöö: “Er zijn genoeg goede politiemannen… Maar het zou beter zijn als er meer goede mensen bij de politie zouden werken.” In dit deel wordt er iemand vermoord, die deel uitmaakt van een crimineel netwerk. Ook wordt de collega, die geklaagd heeft over ongewenste intimiteiten neergestoken. Robin vermoedt dat er ergens een lek bij de politie zit, maar Storm denkt dat ze complotten ziet. Aan het eind van het derde deel neemt Robin een drastisch besluit.


We zijn nog niet op de helft van het boek, als deel 4 begint, dat zich weer in het nu afspeelt. Ed, die kennelijk in de gevangenis heeft gezeten is door een vormfout weer op vrije voeten en zint nog steeds op wraak voor de dood van z’n partner, die door de politie attent is gemaakt op het feit dat hij er andere partners op na hield en vervolgens zelfmoord heeft gepleegd.


Robin werkt als journalist en woont inmiddels in Den Haag. Toch laat haar oude werk haar niet helemaal los. Ze beantwoordt de e-mail van de collega, die in het eerste deel al genoemd is. Ze maakt een afspraak met deze Mark die de zoon van een crimineel zou hebben doodgeschoten. Zelf kan hij zich er niets van herinneren, maar het wordt gezien als zelfverdediging. Hij zit nu ziek thuis en heeft de indruk dat hij in de gaten wordt gehouden.


Robin krijgt weer contact met Storm, hoewel ze nog steeds een beetje kwaad is, omdat geen van haar collega’s het indertijd voor haar op heeft genomen. Ze denkt nog steeds dat er ergens een lek zit bij de politie en weet niet goed wie ze kan vertrouwen. Er vallen wat doden en de zaken, waar Robin eerder mee te maken had, spelen nog steeds een rol in het boek. Er lopen vrij veel personen in het boek rond en je moet dus goed je hoofd er bij houden om het een en ander een beetje te volgen.


Het lijkt het eerste deel van een serie te zijn, maar tot nu toe lijkt er nog geen vervolg te zijn verschenen, hoewel er in de epiloog wel een aanzet voor lijkt te zijn. Het is in ieder geval een spannend boek geworden, dat naar meer smaakt.


ISBN 978 90 00 37724 4 | paperback | 294 pagina’s | Het Spectrum | november 2019

© Renate 23 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

VinexVinex
Bernice Berkleef


‘Jaarlijks zijn meer dan achthonderdduizend mensen slachtoffer van structureel huiselijk geweld. (-) Gemiddeld komt een Nederlander die tachtig jaar wordt, in zijn leven zeker drie moordenaars tegen.’


Na lezing van dit boek begin je je af te vragen: drie moordenaars? Woont er misschien een hier in de buurt? Ken ik er eentje?
De personages waar het allemaal om draait in dit verhaal zijn namelijk heel gewoon. Pas als je hem betert leert kennen, ontdek je wat voor monster die normale aardige buurman is. Of wat voor iemand die lieve buurvrouw is…

 

Het verhaal speelt zich af in een Vinex wijk in Amstelveen. Een doodgewone straat. Daar wonen Evi en Thijs, met hun twee jonge kinderen.
Evi heeft samen met haar man er voor gekozen om haar baan buitenshuis op te zeggen, maar als Thijs nauwelijks meer thuis is omdat zijn baan erg veeleisend is, begint ze te mopperen. Ze heeft helaas weinig mogelijkheden om haar leven leuker te maken, en ze kiest net die ene...
Haar vriendin, verderop in de straat, is Joyce, een politieagente die na een akelig ongeluk thuis zit. Maar zij verveelt zich en probeert zich een beetje te vermaken door zich te verdiepen in haar buren.
En Hein en Simone wonen er ook. Zij komen uit Amsterdam Ze hebben bewust een rustige straat uitgezocht en hebben het liefst zo weinig mogelijk contact met de buren. Maar het is er wel erg rustig. Dus, als Evi een buurtfeest wil organiseren beloven ook zij te komen.
Bij Hein en Simone komt twee maal per week een jong meisje over de vloer als hulp in de huishouding: de zeventienjarige Lina heeft een akelig verleden achter de rug, zij werd als wees van het ene pleeggezin naar een ander tehuis gebracht. Ze hoopt nu een vaste plek gevonden te hebben in Amsterdam, als ineens een geest uit het verleden opduikt.


Op een heel originele manier worden deze mensen aan elkaar verbonden. Niet omdat zij toevallig in dezelfde straat wonen, er is natuurlijk meer aan de hand.
Het is een verbijsterende en best akelige gedachte dat de schrijfster zich zo heeft ingeleefd in de gedachtegang van een moordenaar.


‘Wij zijn geen gewone mensen. Als wij ons in het keurslijf van het normale moeten wringen, is er toch gewoon geen f… meer aan?’

 

De plot zit ingenieus in elkaar. Hoe Berkleef de eindjes aan elkaar knoopt: petje af!
Superspannend, en eigenlijk best wel gruwelijk verhaal. Want ja, zou die ene buurman niet misschien…?


Bernice Berkleef is moeder van twee kinderen, gelukkig getrouwd en heeft duizenden leeskilometer gemaakt. Ze is freelance journaliste en continu om haar heen op zoek naar dingen die haar intrigeren en inspireren. Cody is haar thrillerdebuut.


ISBN 9789044354942 | Paperback | 304 pagina’s | Uitgeverij House of Books | februari 2023

© Marjo, 23 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

KoekoeksjongKoekoeksjong
Fjällbacka 11
Camilla Läckberg


Inspecteur Patrik Hedström en zijn echtgenote Erica Falck, een schijfster die zich graag stort op cold cases, hebben intussen drie kinderen, die gelukkig lieve grootouders hebben. Patrik en Erica hebben het namelijk ook in dit nieuwe verhaal weer reuze druk met andere zaken dan hun gezin.
Patrik raakt betrokken bij het onderzoek naar een moord:


Rolf is een beroemde fotograaf. Hij wordt dood aangetroffen in een showroom, waar hij bezig was een tentoonstelling samen te stellen van zijn eigen werk. Rolf was getrouwd met Vivian. Een tweede huwelijk, na de dood van zijn vrouw Cecily, omgekomen bij een auto-ongeluk, waarvan de dader nooit gevonden werd.


Op een klein eiland vlak voor de kust wonen Henning Bauer, die genoemd wordt als toekomsstige Nobelprijswinnaar voor literatuur, en zijn vrouw Elisabeth, uitgever van Hennings boeken. Het verhaal begint met het feest voor hun gouden huwelijk, dat afgezien van die ene kleine wanklank, een mooi, groots feest is.
Peter en Rickard zijn hun zonen, getrouwd met respectievelijk Louise en Tilde. Louise is degene die het feest georganiseerd heeft. Zij is bevriend met Erica, en zij heeft Erica verteld over Lola, een bisgender die met haar dochtertje in de jaren tachtig omgekomen is bij een brand.


In een aparte verhaallijn lezen we over de problemen die deze Lola ontmoette in haar leven, maar ook over hoe gelukkig zij was met haar kind. Terwijl haar verhaal zich langzaam ontwikkelt, wordt duidelijk wat het te maken heeft met het heden, waarin men opgeschrikt wordt door de moord op Rolf.
De moordenaar(s) heeft nog meer pijlen op zijn boog!
Voor Patrik en zijn collega’s een flinke kluif. En ook Erica heeft het niet gemakkelijk: veel informatie die zij voor haar boek wil hebben lijkt onder de mat geschoven te zijn.


Behalve dat er die kleine ergernis is in het begin van het boek waar een enkele keer de namen niet kloppen (Louis terwijl ze Louise heet, en Elisabeth waar duidelijk Erica moet staan) word je als lezer meegesleept in dit verhaal vol intriges, waarin het verleden zijn tentakels uitstrekt tot in het heden.
Je puzzelt volop mee: wat is hier aan de hand? En als je denkt het te weten, dan is het toch haast onmogelijk dat je het hele plaatje begrijpt voor Camilla Läckberg het helemaal uit de doeken doet.
Een fijne thriller met een actuele thematiek.


Fjällbacka is een plaats in de gemeente Tanum in het landschap Bohuslän en de provincie Västra Götalands län in Zweden. De plaats heeft 859 inwoners en een oppervlakte van 105 hectare.
Camilla Läckberg (1974) is hier geboren en haar boeken spelen zich in deze omgeving.
Ze zijn los van elkaar te lezen, maar voor wie liever de volgorde van de serie aanhoudt, is dit de juiste:
1. IJsprinses 2. Predikant 3. Steenhouwer 4. Zusje 5. Oorlogskind 6. Zeemeermin 7. Vuurtorenwachter 8. Engeleneiland 9. Leeuwentemmer 10. Heks

 

ISBN 9789044354614 | Hardcover | 448 pagina’s | Uitgeverij the House of Books | februari 2023
Vertaald uit het Zweeds door Ron Bezemer.

© Marjo, 16 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Gebroken stemmenGebroken stemmen
Lotte Leenaerts


Margot en Anthony hebben een ongezonde relatie. Margot zit danig onder de knoet, hij houdt haar zelfs op haar werk in het restaurant met camera’s in de gaten, ze kan geen stap vrijuit zetten.
Maar ze weet niet wat ze er aan kan doen.


In dat restaurant komt Jade van Hoof vaak om te lunchen. Haar oog valt op verdachte blauwe plekken bij Margot, maar Jade aarzelt of ze het meisje aan zal spreken. Het is wel haar doelgroep: in de praktijk waar ze als psycholoog werkt, heeft ze vaak te maken met beschadigde vrouwen.
Nog niet zo lang geleden werkte ze als gerechtspsycholoog, en als de politie haar nu in die hoedanigheid om raad vraagt, gaat ze hen helpen bij het onderzoek dat open ligt: er is een jonge vrouw gevonden, onmiskenbaar vermoord.
Voorlopig tast de politie in het duister: wie is deze vrouw? Wat is er met haar gebeurd? Was ze een willekeurig slachtoffer of had de moordenaar haar specifiek in het vizier?


Ergens zullen deze verhaallijnen elkaar wel raken, maar het duurt even voor duidelijk wordt wat de link is. Eerst moeten er nog meer slachtoffers vallen…


Natuurlijk zijn er ook nog journalisten die op zoek zijn naar meer nieuws dan ze krijgen, en er is een persoonlijk verhaal: Jade had ooit een relatie met David die ze nu in zijn functie van rechercheur weer tegen komt. Een ongemakkelijke situatie. Zijn ze professioneel genoeg om de zaak van wat intussen een seriemoordenaar lijkt voorrang te geven boven hun persoonlijke probleempjes?


Gebroken stemmen is het thrillerdebuut van de Vlaamse Lotte Leenaerts, en zij mag dit boek gerust opvolgen met nog meer van dit soort spannende verhalen. Het concept is vaker toegepast: meerdere verhaallijnen waarvan eentje van de dader is, zodat je als lezer meer weet dan de politie.
Maar niettemin slaagt Leenaerts er in de spanning er in te houden! Prima!
De couleur locale voegt nog wat extra’s toe, als je tenminste een beetje bekend bent in de omgeving van Antwerpen: het speelt zich af in Zoersel, Brecht, Rijkevorsel en Mortsel.

Lotte Leenaerts (Rijkevorsel) studeerde Taal- en Letterkunde.

ISBN 9789464019551 | Paperback | 325 pagina’s | Uitgeverij Pelckmans| januari 2023

© Marjo, 11 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De zaak Tom
Jean-Paul Dullers
 
Dit lijkt het eerste deel te zijn van een serie over de inspecteurs Coppens en Vercauteren. Hierbij moet ik denken aan het duo Vincke en Verstuyft uit de thrillers van Jef Geraerts. Bij Jean-Paul Dullers zijn beide inspecteurs verstokte vrijgezellen. Vrouwen lijken alleen goed te zijn voor enig vermaak in bed en moeten bij voorkeur geen karakter hebben en mooi zijn. Wat dat aangaat lijken de heren in het verleden te zijn blijven hangen en ik kan niet zeggen dat ze hierdoor veel sympathieker worden. Ze mogen dan wel wars van racisme zijn, hun ideeën over vrouwen vind ik toch wel achterhaald.

In de Genkse manege Kattevenia wordt Tom, een jonge kerel met het syndroom van Down meer dood dan levend gevonden. Hij is door iemand neergeslagen en de inspecteurs Coppens en Vercauteren moeten uitzoeken wie dit op z’n geweten heeft. Tom is bij iedereen geliefd, hoewel hij wel eens wat problemen had met de klusjesman Maurice. Helaas houdt iedereen de kaken stijf op elkaar, want men wil de manege niet in problemen brengen. Tom blijkt toch wel wat minder aangename kantjes te hebben. Omdat hij in een kunstmatige coma wordt gehouden, kan hij zelf ook niets zeggen, dus de inspecteurs staan er helemaal alleen voor.
 
Het is een spannend verhaal geworden, dat helaas ontsierd wordt door een paar taalfoutjes. Zo staat er ergens: "net zoals hij het gelezen had in het boek 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan', noch steeds een van zijn lievelingsromans." ‘Noch moet hier natuurlijk ‘nog’ zijn. Elders vinden we de zin: "Op enkele foto's zijn weliswaar een boze klusjesman te zien." ‘De klusjesman’ is hier het onderwerp en het moet dus enkelvoud zijn. Als kers op de taart vinden we dan aan het eind nog het “Dankword”. Ontbrak er ruimte voor een tweede ‘o’? Misschien leg ik te veel op alle slakken zout, maar voor mijn gevoel staat het slordig.
 
ISBN 978946396766 | Paperback | 255 pagina’s | Hamley Books | september 2020

© Renate 9 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Hoog spelHoog spel
Patrick de Bruyn

 

Na een inleidend stuk waarin een man in de afgrond wordt geduwd, een val die hij niet overleeft, ontmoeten we in een nieuwe verhaallijn Eva, bij het publiek bekend vanwege de televisie en alleenstaande moeder. Tegen beter weten in - want had zij niet beter wat meer tijd met haar zoontje doorgebracht? - gaat ze op stap met een hooggeplaatst persoon uit de politiek, die strikte geheimhouding rondom hun relatie wenst. Als Eva ontdekt dat hij daarbij nogal ver gaat, heeft ze er genoeg van. Maar hij is haar voor.


Ook is er Amy, eveneens alleenstaand, maar zonder banden. Zij heeft een beginnende relatie, die zozeer in een beginstadium is dat ze eigenlijk niet eens weet waar haar uitverkorene zich mee bezig houdt. Als ze na een tijdje door de politie benaderd wordt omdat ene Jan Vandecasteele vermist wordt, heeft ze dan ook geen idee dat de man die zij kent onder de naam John Duchateau, dezelfde is.
Waar hij is weet ze niet, ook voor haar is het een raadsel.
Ze beseft eigenlijk ook nauwelijks dat ‘beschikbaar blijven voor de politie’ betekent dat ze ergens van verdacht wordt. Ze heeft nog minder een idee dat haar leven vanaf dat moment totaal zal veranderen. Met andere woorden: hoe een doodgewoon bestaan verandert in een avontuurlijk, zelfs gevaarlijk leven.


‘Als er ergens een schip met ellende de haven zoekt, dan ben ik gegarandeerd de vuurtoren,’ zegt ze.


Dat de twee vrouwen, die elkaar niet kennen, gelinkt zijn, dat zit er wel in, en de manier waarop brengt ons meteen naar het thema: uitbuiting, roof en hebzucht die het systeem van ontwikkelingshulp ontwricht.
Wat heeft Duchateau daar mee te maken? Aan welke kant staat hij? En wat wil hij precies van Amy?
Zij dacht de ware gevonden te hebben, maar of ze bereid is het leven te leiden dat hij haar biedt is de vraag. Al lijkt het alsof ze de spanning en de luxe waar ze mee te maken krijgt, wel prettig vindt. Maar tot hoever wil ze gaan?


In het begin is de wisseling van verhaallijnen best ingewikkeld. Naast de twee vrouwen komen er namelijk nog anderen aan bod. Later als de verhalen meer in elkaar overvloeien wordt het beter te volgen maar tegelijk ook spannender.
En die laatste wending, hè, wat doet de Bruyn zijn lezers aan?
Omdat zijn eerdere thrillers stand-alones waren, zit er een eventueel vervolg waarschijnlijk niet in, dus er blijven vragen open.
Als je dat niet erg vindt, dan is dit een heerlijke thriller, met een maatschappelijk tintje, dat hopelijk niet op feiten berust.


Patrick De Bruyn is misdaadauteur. Van zijn hand verschenen dertien thrillers. Voor Dodelijk verlangen ontving hij de Hercule Poirotprijs.


ISBN 9789464012194 | Paperback | 416 pagina’s | Uitgeverij Pelckmans | oktober 2022

© Marjo, 6 april 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De kelderDe kelder
Tom Babylon 4
Marc Raabe


Al meer dan twintig jaar is Tom zijn zusje Viola kwijt. En al even zoveel jaar is hij naar haar op zoek, omdat hij voelt - en intussen weet - dat hij zelf ook te maken heeft met haar verdwijning.
In de eerdere delen over Tom Babylon kwam de verhaallijn over Viola wel steeds ter sprake, maar meer als een extraatje.
Nu lijkt het er op dat Tom zich volledig gaat richten op de speurtocht naar zijn zus.


Na een proloog over Toms vader in Berlijn begint deel 4 in Engeland. Tom heeft geen idee hoe hij daar gekomen is. Bovendien bevindt hij zich in een ziekenhuis, en heeft hij niets bij zich! En zijn geheugen is ook niet meer wat het zijn moet.
In het ziekenhuis krijgt hij hulp van dokter Harris, die vaker zijn pad zal kruisen.
Zij helpt hem ook om contact te leggen met zijn gezin in Duitsland. De enige die hij kan bereiken is Jo Morten, zijn collega. Tom ontdekt dat hij geen werk meer heeft!
En dat zijn vrouw met hun zoontje verdwenen is!
Hij ontdekt eveneens dat zijn vader een ongeluk heeft gehad. Dat blijkt niet helemaal zuivere koffie.
Was het een moordaanslag?


Bij het onderzoek stuit Tom op Walter Bruckmann, ook al een oud-collega, maar deze zit wegens wandaden opgesloten in een psychiatrische kliniek in de Alpen.  (zie deel 3)
Dan kan hij toch niet degene zijn die Toms vader heeft vermoord?
Maar Bruckmann heeft wel gezworen dat Toms geliefden een doelwit zijn als hij niet krijgt wat hij wil.
Maar wat wil hij precies? Vrijheid ja, maar is hij ook echt Toms vijand?
Natuurlijk duikt ook Sita op, de enige die Tom trouw blijft, al twijfelt hij daar soms aan.
Tom staat dus vrijwel alleen, en hij heeft wel vijanden: iemand zit achter hem aan. Waarom dan wel?
En is Viola inderdaad nog in leven?

Marc Raabe maakt het voor de lezer niet gemakkelijk. Zelfs al weten we meer dan Tom, er zijn ook andere verhaallijnen die Toms verhaal afwisselen. En omdat er steeds tijdswisselingen zijn, moet je goed opletten.
Maar: het is fascinerend hoe het allemaal in elkaar steekt! En wie er wel of niet mee te maken heeft, en aan welke kant ze dan staan.
Of het verhaal nu helemaal klaar is? Dat is de vraag. Er zijn nog onbeantwoorde vragen.

De kelder is de vierde razend spannende pageturner in de serie met rechercheur Tom Babylon en Sita Johanns in de hoofdrol.
Het is aanbevelingswaardig om de delen op volgorde te lezen voor een beter begrip. Vooral wat betreft de verhaallijn over Viola.


Marc Raabe (1986, Keulen) is redacteur, grafisch ontwerper en ook nog manager van een eigen filmproductiebedrijf. En schrijver!
In 2012 verscheen zijn debuut Schnitt, in 2018 gevolgd door Schlüssel 17. Dat is het eerste van een trilogie, die in Duitsland al een groot succes werd.

ISBN 9789400515680 | Paperback | 544 pagina’s | Uitgeverij Bruna | februari 2023
Vertaald uit het Duits door Marcel Misset

© Marjo, 28 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik
HIER

De laatste verdwijning
Jo Spain

Zin in een thriller waarbij je van het begin tot het einde geboeid blijft en er allerlei onverwachte plotwendingen zijn? Zo spannend zelfs dat je het boek eigenlijk niet weg zal kunnen leggen, maar dat je het in één keer uit wilt lezen? Dan heeft Jo Spain met De laatste verdwijning precies het juiste verhaal voor jou geschreven!
In het ijskoude Finland heeft Vicky als reisleidster een geweldige baan. Haar leven bestaat uit het naar de zin maken van de toeristen door op sneeuwscooters over het bevroren meer bij Koppe te rijden, te ijsvissen en te genieten van het noorderlicht. Samen met de andere reisleiders vormen ze een hechte vriendengroep. Ten minste, zo lijkt het.

Eerst withete kwelling.
Ze kan niet denken. Kan niet reageren.
Het ijskoude water verlamt elke spier.
Haar hele lichaam wordt één wanhopige smeekbede: laat het ophouden.
Wie dit doormaakt, overleeft het niet.
Net op het moment dat ze het gevoel heeft dat ze doodgaat van de pijn, verdwijnen de prikkende naalden, en komt er een diepe pijn voor in de plaats terwijl haar cellen zich proberen aan te passen aan de schokkend lage temperatuur.
De oppervlakte. Ze moet naar de oppervlakte. Die gedachte verdringt al het andere.
Het overlevingsinstinct wint het van de angst, de ontkenning, het onbegrip.
Haar benen trappelen, haar armen maaien, op zoek naar het gat waar ze door gevallen is, de breuk in het ijs.
Omhoog, omhoog, en haar hoofd is helder en ze snakt naar lucht.
De plotselinge hap zuurstof brengt een explosie van adrenaline teweeg en nu weet ze wat ze moet doen.
Eén. Vechten tegen het slopende geklop dat haar weer omlaag zou kunnen trekken.
Twee. Het water uit en het ijs op.
Drie. Een veilig heenkomen vinden.


De wereld van Alex, de broer van Vicky, stort in als hij net voor Kerst te horen krijgt dat zijn zusje verdronken is. Hij vertrekt onmiddellijk naar het ver afgelegen Koppe om Vicky te kunnen identificeren en daarna mee te nemen naar huis. Het loopt echter anders als hij in Finland arriveert. Dacht hij eerst dat Vicky’s dood een ongeluk was en hij haar gelijk mee zou mogen nemen naar huis om haar daar te begraven, krijgt hij van rechercheur Agatha Koskinen te horen dat zij vermoedt dat er meer aan de hand is en dat Vicky niet mee mag. Een mededeling die de wereld van Alex op zijn kop zet.


In de zoektocht naar de moordenaar van zijn zus komt Alex tegen steeds meer vragen aan te lopen. Hoe zit het met de vrienden van Vicky? Waren het echte vrienden of is één van hen de dader? Hoe zit het met de inwoners van Koppe en alle geheimen die er in het stadje zijn? Hoe zit het met de drie andere vrouwen die verdwenen zijn in de afgelopen jaren? Is er sprake van een seriemoordenaar? Waarom zijn zusje?
Het mysterie wordt versterkt door de andere verhaallijn van één van de verdwenen vrouwen die dwars door het boek loopt. Dit maakt dat je als lezer in je hoofd constant bezig bent met het zoeken naar de dader.


Jo Spain heeft al meerdere boeken geschreven en heeft een fulltime baan als scriptschrijfster. Net als in haar vorige boeken weet zij in De laatste verdwijning al de personages goed en gelovenswaardig neer te zetten. Kortom, een echte aanrader om te lezen!


ISBN 978 90 261 6204 6| NUR 305 | Paperback | 355 pagina’s | Uitgeverij De Fontein | maart 2023
De laatste verdwijning is uitstekend vertaald door Anna Livestro.

© Els ten Voorde, 23 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Kom eens gauw
Deel 11 van de Helen Grace-reeks
M.J. Arlidge


Een jonge vrouw ligt al in haar bed en wacht op haar man. Ze hoort iemand het huis binnengaan en gaat er van uit dat het haar man is, die na het hardlopen thuis is gekomen. Op een gegeven moment slaat ze het bed aan zijn kant vast open, maar in plaats van haar man komt een vreemde man de slaapkamer binnen, die haar met veel geweld overvalt en een bloedbad aanricht.
Haar man wijst de politie op een oud-collega van de vrouw, die ooit even iets met haar gehad heeft en die haar na het verbreken van de relatie gestalkt en lastiggevallen heeft. In het volgende hoofdstuk krijgen we de indruk dat dit inderdaad de dader is.


Helen Grace heeft een nieuwe aartsvijand, die nog op vrije voeten is en gedreigd heeft haar te laten vermoorden. Hem zijn we al tegengekomen in het vorige verhaal, waarin hij wist te ontkomen. Dat betekent dat ze voortdurend op haar hoede is en ze iedere keer een andere route naar huis heeft. Korpschef Alan Peters mag hier niets van weten, want hij is op zoek naar een reden om van haar af te komen, omdat ze te eigengereid is, haar eigen gang gaat en zich niets aantrekt van de gezagsverhoudingen. Bij haar team is ze overigens wel geliefd en rechercheur Japhet Wilson is zelfs speciaal om met haar te kunnen werken naar Southampton gekomen.


Joseph Hudson is min of meer uit beeld verdwenen, hoewel we hem in de loop van het verhaal nog wel een paar keer tegen zullen komen. Emilia Garanita is nog steeds niets veranderd. Ze doet alles voor een goed verhaal, ook als ze daarmee mensen kwetst en ze heeft het nog steeds gemunt op Helen Grace. We leren haar in dit boek weer ietsje beter kennen, omdat er ook wat aandacht voor haar privéleven is.
Charlie Brooks, die in het vorige boek met zwangerschapsverlof was, is weer terug in het team. Ze lijkt op een gegeven moment wat problemen in haar huwelijk te hebben en in de loop van het verhaal moet ze de taken van Helen Grace overnemen, iets waarvan ze het gevoel heeft dat ze daar nog niet helemaal klaar voor is.


Er valt een tweede slachtoffer, een tienerjongen wordt namelijk met hetzelfde wapen vermoord. Op een gegeven moment vermoed men een verband met een aantal zeer gewelddadige overvallen, die met vreemde tussenpozen gepleegd worden, terwijl er van de buit nooit iets terug wordt gevonden. Men denkt daardoor aan iemand die op een schip werkt.
Al met al is het een zeer spannend verhaal geworden met een aantal onverwachte ontwikkelingen. Er is wat aandacht voor het privéleven van een paar hoofdpersonen, maar dat zit het verhaal niet in de weg. Het privéleven van Helen Grace draait eigenlijk alleen om de dreiging die op haar afkomt.


ISBN 978 90 225 9121 5 | Paperback | 522 pagina’s | Meulenhoff Boekerij | juni 2022
vertaald door Harmien Robroch

© Renate 19 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Niet mijn droomNiet mijn droom
Eva Nagelkerke
              

Kim en Rutger hebben een groots besluit genomen: ze gaan de droom van Rutger waarmaken: een half jaar zeilen. Eerst naar Tenerife en dan - ‘als de boter smelt’ – het zeil hijsen en op weg naar de Caraïben. Rutger wilde dit al vanaf zijn jeugd, en Kim is er langzaam in mee gegroeid. Maar ze snapt best dat hun achtjarige dochter Peru niet staat te springen. Een kind van die leeftijd heeft het er veel moeilijker mee om haar vertrouwde leventje en haar vriendinnen achter te laten. Zij kan nog niet overzien dat het ‘maar voor een half jaar’ is.
Dan zullen ze ook 24 uur per dag op elkaars lip zitten. Ze zullen volledig op elkaar aangewezen zijn. Dat werkt wel op hun zenuwen. Kleine onenigheden zouden zomaar in een ruzie kunnen ontaarden, maar:


‘Ze laat haar mondhoeken opkrullen. Precies die glimlach die haar moeder altijd opzette wanneer haar vader haar bekritiseerde. Haar ouders hadden nooit ruzie, tenminste, niet waar zij bij was. Die harmonie, daar is ze aan gewend. Het is de rustigste manier om te leven, zonder spanningen of confrontaties die bakken met energie kosten. En het is kinderlijk eenvoudig.’

Kim schikt zich naar haar man. Dat moet Peru ook: er is een rantsoen, dus niet zomaar een zakje chips opentrekken en iedere avond spelen ze Yahtzee waarbij haar vader haar echt niet laat winnen. Het valt niet meer voor een achtjarige. De spanning is duidelijk aanwezig.


Daarnaast is er het verhaal van Rosalia, hoogzwanger van een vierde kind terwijl haar man moet werken. Werk waarbij hij dagen van huis is. Het gezin woont in Bluefields, Nicaragua, maar Rosalia heeft ook een droom: ze wil uiteindelijk naar Miami. De zwangerschap valt haar zwaar, wanneer komt Raul weer thuis?


In de proloog is er sprake van een dode. Maar wie dat is weet je natuurlijk niet. En er zijn vele kandidaten. Voordat de ontknoping daar is, krijg je als lezer nog een heleboel te verwerken. Er gebeurt van alles. De afwisseling van de verhaallijnen en de onverwachte wendingen maken het een superspannend verhaal. De personages gaan gedurende het verhaal ook steeds meer leven, deze psychologische thriller leg je niet zomaar even weg.


Eva Nagelkerke is de schrijversnaam van de zussen Alexandra en Victoria Nagelkerke. Ze schrijven psychologische thrillers vol onderhuidse spanning en levensechte personages. Hun thrillers Stille wateren en De perfecte engel stonden op de shortlist voor de Hebban Thriller Prijs.

ISBN 9789461096814 | Paperback | 300 pagina’s | Uitgeverij de Crime Compagnie | februari 2023

© Marjo, 14 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De zondaarDe zondaar
Van Zandt 3
Hans Faber

Vince van Zandt is misdaadverslaggever, en deed dat werk tot voor kort met veel plezier. Maar er waait een nieuwe wind door de redactie van de krant. Het moet nu gaan over human interest. Laat Vince daar nu net een hekel aan hebben, maar na de perikelen rondom zijn laatste artikel heeft hij niet veel goodwill meer. In ieder geval niet bij de nieuwe hoofdredacteur, die Vince nu het liefst alleen bureaudienst zou willen geven.
Maar dat is niets voor hem.

Dan stuit hij op een bericht over een lichaam dat gevonden is op het strand bij Urk. Ernaast staat een tekst geschreven, in het zand. Het wekt onmiddellijk zijn interesse en hij reist af naar Urk. Het slachtoffer is een gerespecteerde Urker, lid van een van de vele gereformeerde kerken, de Orankerk.
Tegen de wens van zijn hoofdredacteur maar met hulp van stagiaire Iris duikt Vince in de zaak. Daarvoor begeeft hij zich meerdere keren naar Urk, waar de sfeer steeds grimmiger wordt. Er vallen namelijk meer slachtoffers, en op Urk willen ze absoluut geen bemoeienis van buiten.
Maar wat voor tegenstand Vince ook tegenkomt, hij geeft niet op.

Er is een proloog die zich in het verleden blijkt af te spelen. Het personage uit dat stuk breekt regelmatig in bij het hoofdverhaal. Waarom is al snel duidelijk, het verhaal gaat dan ook vooral om de naspeuringen van Vince. Over de sfeer op Urk. Het verhaal geeft een beeld van de gesloten gemeenschap die op Urk het leven beheerst. Dat leven wordt bepaald door de kerk.

Hans Faber kwam op meerdere momenten in zijn leven in aanraking met de gereformeerde gemeente. De schijnheiligheid leek daar schering en inslag te zijn: binnenshuis medebewoners kleineren of zelfs mishandelen, en dan op zondag met een uitgestreken gelaat naar de kerk gaan.
Dit is een thema van De Zondaar, als ook het zwijgen van de gemeenschap die er wel degelijk van wist.
Dat alleen al maakt het een interessant verhaal, dat ook nog gebaseerd is op een ware gebeurtenis, maar het is dus wel een thriller: spannend, met plotwendingen en addertjes onder het gras. Vooral psychologisch, maar er is genoeg actie te vinden.

Hans Faber was journalist voor onder meer de Volkskrant en Het Financieele Dagblad. Voor de Volkskrant schreef hij vaak over het schemergebied tussen onder- en bovenwereld en was hij twee keer genomineerd voor Het Gouden Pennetje, de prijs voor talentvolle journalisten.

ISBN 9789044366624 | Paperback | 320 pagina's | The House of Books | 24 januari 2023

© Marjo, 9 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Een lege plekEen lege plek
Sophie Wester    


Sander en Annabel willen graag een kind, maar het lukt maar niet. Ze hebben al veel artsen bezocht zonder resultaat. Dan haalt Sander zijn vrouw over om zijn ex-vriendin om hulp te vragen. Annabel vindt het maar niks, maar het is de laatste mogelijkheid. Hun geld is op.
Birgit is mede-eigenaar van een vruchtbaarheidskliniek, ze heeft denkt ze, haar leven goed op de rit. Als Sander haar benaderd blijkt dat eigenlijk niet zo te zijn. Heeft ze echt nog gevoelens voor hem?
Ook al is weet ze dat haar besluit niet door de beugel kan ethisch gezien: ze wijst hem niet de deur.
Maar als het proces eenmaal in gang is gezet, komen bij alle drie de betrokkenen achtergronden naar voren die hun situatie niet bepaald rooskleurig maakt.


Heeft Annabel te maken met de bedreigingen die Birgit krijgt? Is het die sociaal onhandige collega die stiekem verliefd op Birgit blijkt te zijn? Of is er nog een buitenstaander in het spel?

In vijf delen ontvouwt zich een spannend verhaal, hoewel je aanvankelijk meer het gevoel hebt een roman te lezen. Door de proloog weet de lezer dat er echt wel iets meer aan de hand is, maar daar wordt slechts tergend langzaam naar toe gewerkt. Om dan heftig los te barsten, met diverse plotwendingen.
Sympathiek zijn de hoofdpersonages niet echt. Eigenlijk lijkt alleen Mathieu, de tropenarts die bij Birgit in het appartement woont, normaal.
Sander is een machotype die denkt dat de wereld om hem draait. Annabel heeft last van de hormonen die ze nu al zo lang moet gebruiken, maar of ze zonder al die behandelingen wel aardig zou zijn? En Birgit, het slachtoffer van al die akelige voorvallen, heeft last van een jeugdtrauma.
Jaloezie en woede leiden in dit verhaal tot drama.


Sophie Wester is het pseudoniem van het schrijversduo Sophie Fraza en Ester Ankoné. Ze delen als voormalige docenten Nederlands een grote liefde voor taal. Samen rondden ze een schrijfopleiding af aan de Schrijversacademie waar het plan ontstond om samen een thriller te schrijven. Dit resulteerde in 2022 in het debuut Moordende hitte.

ISBN 9789461096838 | Paperback | 300 pagina’s | Uitgeverij de Crime Compagnie | februari 2023

© Marjo, 7 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Veenlijk
Jacob Vis

Dit boek is eerder in 1998 verschenen onder de titel Wetland (dat staat in ieder geval op het kaartje van de bibliotheek). Op de voorkant staat: ‘Een fascinerende crimi met politieman Ben van Arkel in de hoofdrol’. Dit klopt niet helemaal, want hoewel Ben van Arkel wel een rol speelt in het verhaal, wordt het verteld door advocaat Maurits Wieland, die in De Kragge in het gehucht Kerkdorp in woont. Kerkdorp is op m’n kaarten nog wel te vinden in Gelderland bij Overijssel, maar het ook genoemde IJsselmonde lijkt fictief te zijn. Er is natuurlijk wel een deel van Rotterdam met die naam, maar dat ligt toch wel erg ver uit de buurt. In de omgeving van Kerkdorp ligt wel IJsselmuiden, maar dat ligt dan weer ten noorden van Kerkdorp, terwijl volgens de achterflap De Kragge ten noorden van IJsselmonde ligt.

Als Wieland met z’n hond Joe in z’n boot weer onderweg is naar huis, ziet hij een otter zwemmen, een dier, dat natuurbeschermers graag weer in het gebied uit zouden willen zetten. Sinds de laatste otter onder verdachte omstandigheden is verdwenen is er echter nooit meer een otter gezien. Een tijdje later ziet hij de boot van Otto Berends, de opzichter bij de stichting Wetlands Overijssel. Hij is de beheerder van De Kragge en een fanatieke natuurbeschermer voor wie alles moet wijken. Dat maakt hem natuurlijk niet zo populair bij de rietsnijders en vissers. De boot is leeg en Otto is nergens te zien. Even later ziet Wieland de beheerder voorover in het water liggen. Hij trekt het lichaam aan boord van de boot en er zit een stok in een van de ogen. Deze trekt hij er uit en het oog komt mee. Vervolgens belt hij een politieagent uit z’n bed, die daar natuurlijk niet echt blij mee is, omdat het pas half 6 is.

De beschuldigende vinger wijst al snel naar Arthur Romkes, omdat iemand hem met Otto ruzie heeft zien maken. De familie Romkes is niet bepaald populair in het dorp. Het zijn rietsnijders die het niet zo nauw nemen met de regels. Bovendien zijn ze niet vies van geweld en bedreigingen. Wieland maakt zich niet populair in het dorp, als hij de verdediging van Arnold Romkes op zich neemt, die er van wordt beschuldigd dat hij geweld tegen de politie heeft gebruikt. Wieland heeft op het moment dat Arnold gearresteerd wordt piketdienst en hij is van mening dat hij de opdracht niet kan weigeren. Bovendien is hij van mening dat ieder mens recht heeft op een advocaat.
Het is een spannend verhaal geworden, dat een zeer verrassende ontknoping heeft. Onder het veen ligt namelijk een gruwelijk geheim verborgen.


ISBN 97890 8975 740 1 | Paperback | 256 pagina’s | Just Publishers | juni 2015

© Renate 6 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Sterf voor mijSterf voor mij
Henrik Hedin, deel 1
Michaela Bley

Caroline was ooit een succesvol filmactrice. Maar Gustav Jovanovic wist haar hart te winnen en trouwde met haar – tegen de zin van haar ouders. Er kwamen kinderen, twee meisjes, en Caroline besloot thuis te blijven.
In de ogen van de buitenwereld vormen ze een ideaal gezinnetje, maar is dat ook zo?
Gustav heeft een zeer goed lopende onderneming, heeft er miljoenen mee verdiend, maar onlangs heeft hij een paar foute beslissingen genomen. Een ervan is dat hij hulp is gaan vragen bij zijn neef, die net als Gustav zelf van de Balkan afkomstig is, en die goed boert binnen de Familie, een misdaadorganisatie. Gustav heeft al lang met de Familie gebroken, maar deze toenadering van zijn kant heeft vervelende gevolgen.
Als Gustav, notabene op het moment dat een belangrijke bespreking zou beginnen, gestoord wordt omdat de politie hem wil spreken, is dat het begin van nog meer ellende.
De politie wil na een verontrustend telefoontje van Carolines vriendin weten waar zijn vrouw is? En hun kinderen?


Gustav weet het niet – daar gaan we op dat moment van het verhaal van uit – maar de lezer weet intussen dat Caroline ontvoerd is in de achterbak van een auto en nu opgesloten is. Ze is zwanger, en lijdt aan diabetes, waarvoor ze geen medicijnen bij zich heeft.
Het ziet er slecht voor haar uit als ze niet snel gevonden wordt!


Henrik Hedin en Leia Kaplan, twee Zweeds criminele onderzoekers, worden op de zaak gezet, die duidelijk niet zomaar opgelost is. 
De zaak is namelijk nogal ingewikkeld. Temeer omdat niemand het achterste van hun tong laat zien. Is er iemand die de waarheid vertelt?
Heeft Gustav zijn vrouw, met wie hij voor de bühne een ideaal huwelijk heeft, mishandeld? Is hij degene die haar en de kinderen ontvoerd heeft? Hij heeft niet het meest aangename karakter, is fel, en vaak wantrouwend, waardoor hij op zijn beurt niet op zijn woord geloofd wordt door de politie.
Maar het kan net zo goed iets te maken hebben met de Familie, of zijn hangende faillissement.


Als meedenkende lezer wordt je steeds op verkeerde been gezet. Niets lijkt waar, en tegelijk toch ook weer wel.
Pas op het einde kom je te weten wie in dit verhaal te vertrouwen was.
Of toch ook niet?


Het is het eerste deel van een nieuwe serie rond twee Zweedse speurders, die ook hun persoonlijke sores hebben.
Henrik, pas aangekomen in Malmö, heeft een bijnaam: The Killer. Hoe komt hij aan die naam?
En waarom is hij niet thuis bij zijn gezin in Stockholm? De eerste kennismaking tussen Henrik en Leia zorgt voor spanningen en wantrouwen, maar ze zullen moeten samenwerken in deze ingewikkelde zaak.
De lezer kan niet anders dan geïntrigeerd door blijven lezen: wat is hier toch allemaal gaande?


Mikaela Bley (Stockholm, 1979) brengt het verhaal door middel van drie hoofdpersonen: Gustav, Caroline en Henrik. Pas later besef je hoezeer ze met de lezer speelt!
Zo weet ze de spanning op te voeren, net zoals ze dat deed in haar thrillerserie met misdaadverslaggever Ellen Tamm in de hoofdrol.


ISBN 9789400515147 | Paperback | 432 pagina’s | Uitgeverij Bruna | januari 2023
Vertaald uit het Zweeds door Corry van Bree

© Marjo, 3 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De slapende nimf
Ilaria Tuti


Er zijn soms boeken, die me nieuwsgierig maken naar bepaalde achtergronden van het verhaal. Daarbij denk ik bijvoorbeeld aan ‘Tokio’ van Mo Hayder, waarin de wandaden van Japan in Nanking in China een rol spelen. Ook in ‘Dossier 64’ van Jussi Adler-Olsen speelt een donker stukje geschiedenis een rol.


In het eerste boek van Ilaria Tuti is sprake van een medisch-psychologisch experiment, dat gebaseerd is op experimenten die werkelijk hebben plaatsgevonden. Dit nieuwe boek van deze auteur speelt zich deels af in Val Resia, het dal van de Resia in het gebied dat grenst aan Slovenië en Oostenrijk. De bevolking hier spreekt een eigen taal, het Resiaans, dat als een Sloveens dialect wordt beschouwd, hoewel de bevolking daar zelf anders over denkt, en een eigen cultuur.


Het boek begint met het eind, waarin commissaris Teresa Battaglia aan de dood denkt. Haar verstand laat haar in de steek en ze bevind zich met de moordenaar in een huis. Hoe dit af moet lopen is onduidelijk.


In het volgende stukje gaan we terug naar het begin, waarin we een kunstenaar zien, die een tekening van een slapende vrouw maakt. Dit werk zal centraal staan in het boek, want als het verhaal werkelijk begint, heeft men het werk naar een kunsthandelaar gebracht om de echtheid vast te laten stellen.


De kunstenaar is een man die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer gepraat heeft en alleen nog lijkt te vegeteren. Hij woont bij z’n achterneef, die het kunstwerk in een spleet heeft gevonden. In het werk wordt bij het onderzoek veel bloed gevonden, waarmee het deels getekend is. In het bloed zijn ook minuscule fragmenten van hartweefsel gevonden. DNA-onderzoek wijst naar Val Resia als herkomstplaats van het slachtoffer. De vraag is of de kunstenaar de moordenaar is, of dat er iemand anders bij is betrokken.


Het verhaal springt nogal heen en weer. Er zijn fragmenten over iemand die zich de Ticô Wariö of ‘Wrede Wachter’ noemt, terwijl er ook stukken zijn die zich in maart 1945 afspelen. Eerlijk gezegd is het moeilijk om het allemaal te beschrijven. Het is niet echt een pageturner in mijn ogen, maar het is wel een spannend verhaal geworden.


Er is een nieuwe hoofdcommissaris, die een soort aartsvijand van commissaris Battaglia lijkt te zijn. Wat er zich tussen de twee heeft afgespeeld is onduidelijk, maar de hoofdcommissaris lijkt er vooral op uit te zijn om Teresa Battaglia onderuit te halen.
Het team van Teresa Battaglia en Massimo Marini wordt min of meer versterkt met de blinde Blanca en haar hond Smoky, die zich bezig houden met Human Remains Detection, dus het vinden van menselijke resten. Dit wordt niet bepaald op prijs gesteld door andere mensen van de politie, die zich met hun honden bezig houden met het vinden van lijken. Teresa Battaglia heeft echter vertrouwen in de kwaliteiten van Blanca en haar hond.


ISBN 978 94 0161 164 0 | Paperback | 461 pagina’s | Xander Uitgevers | januari 2020
Vertaald door Saskia Peterzon-Kotte

© Renate 26 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

WoedeWoede
Tamara Geraeds

Vijf jaar geleden is Robin, de toen zesjarige zoon van Koen en Myrna de Wit verdwenen. Niemand heeft hem nog gezien, niemand weet wat er met hem gebeurd is.


Terwijl Koen er nu toch wel van uit gaat dat ze hem nooit meer levend zullen terugzien, heeft Myrna de hoop nooit opgegeven. Zij komt nogal eens in de problemen doordat ze een jongen van de leeftijd die Robin zou hebben gehad aanziet voor haar zoon. Steeds moet ze toegeven dat ze het fout heeft.


En dan gaat op een avond de bel. Er staat een kind voor de deur. Ongeveer elf jaar is de verwaarloosd uitziende jongen die zich in de armen van Myrna werpt. Is hij het echt? Is Robin terug?
Het gezin, ook broer Daan en zusje Sofie verwelkomen de jongen: ja, dit is Robin.
Maar gaandeweg zijn er twijfels: hoe kan het dat hij zich niets herinnert van toen hij nog thuis woonde? En waarom vertoont hij zulk vreemd gedrag? Niet altijd overigens, Meestal is hij een lief kind dat hun liefde verdient. Maar vooral tegen zijn vader doet hij soms vreemd.
Ook Myrna, die zo graag wil dat hij haar eigen Robin is, begint te twijfelen.
Maar hij moet het wel zijn toch? Wie zou hij anders zijn?


Het is logisch dat de terugkeer van een verloren zoon niet zonder slag of stoot gaat. Maar er is meer aan de hand. Koen verbergt ook het een en ander voor zijn vrouw. Gaat hij misschien vreemd?


In deze originele psychologische thriller wordt het verhaal verteld door de drie belangrijkste personages: Myrna, Koen en natuurlijk Robin. Het grootste deel speelt in het heden, maar er zijn ook flashbacks. Steeds wordt duidelijk aangeduid met wie het perspectief vormt en in welke tijd.
Gelukkig, je zou er anders weinig van begrijpen!
Mocht je tijdens het lezen denken dat je weet hoe het zit, forget it: er zijn steeds bijzondere wendingen, waardoor alles weer anders is. Dat heeft te maken met de manier waarop de verschillende verhaallijnen stukje voor stukje duidelijk maken hoe het in elkaar steekt, om pas tegen het einde duidelijkheid te bieden.


Woede heet het boek. En ja, die emotie speelt een grote rol, in al zijn facetten.
Als je weet dat pesten een van de thema’s is, begrijp je dat woede ook daar een rol speelt.
Hoe ga je om met zo’n sterke emotie, zonder dat je er zelf onderdoor gaat? En zonder dat je omgeving er last van heeft?


Tamara Geraeds (1981, Arnemuiden) werkt naast auteur als freelance docent Engels, Nederlands en creatief schrijven, en als redacteur voor verschillende uitgeverijen. Geraeds schrijft zowel spannende boeken voor Young Adults als voor volwassenen.


ISBN 9789461097002 | Paperback | 329 pagina's | Uitgeverij De Crime Compagnie | december 2022

© Marjo, 23 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Heilige grondHeilige grond
Sander Blom


De Groningse rechercheur Martin Doodeman krijgt een nieuwe zaak. Er is een uitgebrande caravan gevonden, waarin iemand opgesloten zat. Deze persoon had geen schijn van kans: de enige uitgang was met een ketting dichtgemaakt.
Wie is het slachtoffer? Wie is de dader? En wat is het motief achter deze afschuwelijke misdaad?
Het is aan de rechercheur om met zijn team deze vragen te beantwoorden.
De zaak speelt zich af in de ommelanden van Aduard, een dorp ten noordoosten van de stad Groningen.
Het team ontdekt dat het slachtoffer een Franse professor is, die met een nogal omstreden boek bezig was over Johannes de Doper en Gerard van Tours, een tempelridder die meedeed aan de tweede kruistocht.


Deze tweede tocht, die plaatsvond van 1147 tot 1149 vormt de achtergrond van een tweede verhaallijn, over de jonge Gaudri, die onwrikbaar gelooft in het doel dat de tempelridders nastreven: het Heilige Land bevrijden van moslims. In La Rochelle voegt hij zich bij de manschappen van Willem van York, die hij erg bewondert. De reis begint maar wordt onderbroken in Lissabon, om daar de Moren te verjagen.
Daar begint onze hoofdpersoon te twijfelen als hij ziet hoe zijn maten tekeer gaan in de pas veroverde stad: zij gedragen zich niet naar de afgelegde geloften!
Toch zet hij de reis verder voort, en trekt mee op naar Jerusalem.
Onderweg trekt hij de aandacht van Willem van York, en hij krijgt een speciale opdracht.


Hoe deze verhalen met elkaar samenhangen, dat lees je in deze historische thriller.
Wat heeft de Orde van de Tempeliers te maken met het platteland van Groningen? Is er een verband met de opgravingen die op dat moment plaatsvinden bij een oud klooster?
En wat heeft Amiens, met name de kathedraal, met hun zaak van doen? Zo zijn er nog meer vragen. Vragen die Doodeman moet zien te beantwoorden.


In een prettige afwisseling veranderen we steeds van verhaallijn na korte hoofdstukken met een cliffhanger. Doodeman is de hoofdpersoon, maar ook de Fransman Darius volgen we, en broeder Peter. In de twaalfde eeuw is het Gaudri die we op zijn avonturen vergezellen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat er allemaal aan de hand is. Helaas vallen er nog meer slachtoffers.


Spannend en meeslepend. En voor een deel – maar we weten niet welk deel! – gebaseerd op ware feiten. De achtergrond, het Groningse platteland, is realiteit, en ook voor een deel de inspiratiebron geweest voor deze thriller. Bij het klooster in Aduard werden namelijk nog niet zo lang geleden middeleeuwse overblijfselen, met name een riool gevonden.
En er is het verhaal over de rechterarm van Johannes de Doper die werd eeuwen bewaard werd in de Martinikerk in Groningen. Tot het gereformeerde geloof aan het einde van de zestiende eeuw de heersende religie werd en een relikwie niet geaccepteerd werd. De arm verdween.


Liefhebbers van de boeken van Dan Brown en Jeroen Windmeijer zullen dit verhaal van Sander Blom zeker ook waarderen!
Sander Blom (1993) is schrijver en filmmaker met een grote historische belangstelling. Eerder publiceerde hij bij Uitgeverij Passage 'Mythisch Groningen' en 'Mythisch Drenthe' en verschenen er twee thrillers van zijn hand.

ISBN 9789054524144 | Paperback | 240 pagina's | Uitgeverij Passage | november 2022

© Marjo, 21 februari 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven