Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

ZondvloedZondvloed
Texelse thrillers 3
Peter van Beek


Als brandweerduikers tijdens een oefening een oldtimer in de Mokbaai op Texel vinden, met op de bestuurdersstoel het lichaam van een jonge vrouw, tast de politie aanvankelijk in het duister.


Het spoor leidt naar sekteleider Theo Hoornaerts, die met meerdere jonge vrouwen en een paar mannen samenwoont in een boerderij. Als het onderzoek hier vastloopt, gaan Lone Telander en haar collega en vriendin Mihra Mahinović undercover in de sekte.
Tussen de vrouwen in de sekte heerst een gespannen sfeer, omdat ze allemaal geacht worden gemeenschap met de sekteleider te hebben en er een vrouw uitverkoren zal zijn om zijn kind te dragen.


Halverwege het boek is er ineens een sprong terug in de tijd, waarin het besluit valt om undercover in de sekte te gaan, omdat men niet verder lijkt te komen met het oplossen van de moord. Later lezen we ook nog fragmenten uit het dagboek van een van de vrouwen, dat Lone gevonden heeft.

De hoofdstukken over het leven van Lone en Mihra in de sekte worden afgewisseld met hoofdstukken waarin iemand vastgebonden in een souterrain ligt.


Het is weer een spannend boek geworden, dat soms wel een beetje verwarrend is, omdat er meerdere mensen zijn die tamelijk vreemd overkomen. In hoeverre Theo werkelijk gelooft in zijn visioenen is maar zeer de vraag. De hoeveelheid geld die de mensen voor hun verblijf op de boerderij moeten betalen doet mij vermoeden dat Theo de sekte vooral heeft opgericht om er zelf beter van te worden.


Qua niveau vind ik het boek niet ver boven de boeken van Baantjer staan, maar wie een lekker spannend boek zoekt, wat gemakkelijk wegleest, kan dit zeker proberen.

ISBN 978 94 92435 04 0 | Paperback | 179 pagina’s | QV Uitgeverij | mei 2017

© Renate 20 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Verraad van spionnenVerraad van spionnen
Manda Scott


Dit boek is niet zomaar een thriller, het is een ode aan de Franse verzetsstrijders tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Maquis. Niet alleen aan hen, maar ook aan de Special Operation Executives van Operatie Jedburgh. Het laat zien dat gebeurtenissen die inmiddels zo lang geleden zijn, generaties lang blijven doorwerken. Maar eerst even in het kort, wat deden de mensen van Operatie Jedburg eigenlijk?

Operatie Jedburgh was een geallieerde operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog in aanloop naar de invasie op D-Day op 6 juni 1944. Hierbij landden speciale eenheden per parachute of zweefvliegtuig achter de vijandelijke linies in Frankrijk, België en Nederland om sabotage- en guerrilla-acties uit te voeren tegen de Duitse bezetters en plaatselijke verzetsgroepen te organiseren. De operatie was vermoedelijk vernoemd naar de Schotse plaats Jedburgh, een prachtige plek overigens. Winston Churchill was de initiator van deze teams, die bedoeld waren om Europa, en dan met name de Duitse belangen, in vuur en vlam te zetten. Er zijn in de loop der jaren verschillende uitgaven verschenen met gewaagd uitgevoerde acties van deze teams.

Het boek zelf focust met name op Frankrijk, met uitstapjes naar Engeland, Schotland, en later in de tijdlijn het Duitsland van achter het ijzeren gordijn. De samenwerking tussen de Jedburgh Teams en het Franse verzet wordt op een indringende manier beschreven, ook de verschrikkelijke gebeurtenissen, die weinig te maken hebben met de manier waarop dit soms verfilmd wordt. Het is een spionagethriller op hoog niveau, als je eenmaal vertrouwd ben geraakt met de familiebanden leest het bijna op een verslavende manier weg. Zeker als je wat vertrouwd bent het de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard kan ik hier het plot en de plotwendingen niet omschrijven, maar geloof me, ze zijn de moeite waard. Ik denk vaak dat ik het wel ongeveer kan voorspellen, maar dit einde zag ik niet aankomen

Zoals de auteur in het nawoord terecht stelt, dit boek kan alleen nog maar in deze tijd gesitueerd worden. Over een aantal jaar zullen helaas alle ooggetuigen van, en deelnemers aan de Tweede Wereldoorlog ons ontvallen zijn. Dit geeft het boek ook een hoge mate van urgentie. Het mooie hiervan is, dat het makkelijker is om helemaal ‘in’ het boek te komen. We herkennen ons gemakkelijk in de hoofdpersoon, het verhaal speelt zich immers in onze tijd af. Het kan ons dus ook overkomen, zo’n confrontatie met het verleden. Zolang er mensen leven die de Tweede Wereld oorlog hebben meegemaakt, kan er nieuwe informatie boven komen. Om nog maar niet te spreken over de dossiers over dit onderwerp, die in de komende 25 jaar nog vrijgegeven zullen worden. De auteur maakt hier overigens ook dankbaar gebruik van.

Over dossiers gesproken, het boek geeft ook een mooi beeld van het ontstaan en de ontwikkeling van de verschillende inlichtingendiensten. Het in schokkend om te lezen dat de geallieerde inlichtingeneenheden zonder blikken of blozen de grootse Nazi oorlogsmisdadigers beschermden omdat ze wellicht van belang konden zijn in de strijd tegen de Sovjet-Unie. Blijkbaar zijn dan de nationale belangen groter als de misdaden die gepleegd werden tijdens het Hitler-Bewind. Dit geeft overigens de Neurenberg processen een ietwat wrange nasmaak.

Als je van thrillers houd, en van geschiedenis, is dit het perfecte boek. Goed geschreven, goed historisch onderbouwd ook. De plots zijn spannend, en de flashbacks zijn mooi vormgegeven. Je voelt je echt afwisselend in het Engeland en Frankrijk van 1944, of het hedendaagse Frankrijk. De hoofdpersonen zijn goed neergezet, maar zijn achteraf niet helemaal wie ze pretenderen te zijn. Als je eenmaal begint, hoop ik dat je wat vrije tijd kunt maken, want dan moet het boek uit ook. Aanrader!

ISBN 9789022587904 | Paperback | 512 pagina's | Boekerij | augustus 2019
Vertaald door Waldemar Noë

© Jan Keuken, 10 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

In de maneschijnIn de maneschijn
Deel 8 van de Helen Grace-reeks
M.J. Arlidge

Na het wat kortere 'Klein klein kleutertje', dat zich op een dag afspeelt, is dit weer een ouderwets Helen Grace verhaal. Haar mentor Grace Simmons is inmiddels commissaris geworden. Helen Grace heeft indertijd haar voornaam als achternaam gekozen, om afstand te nemen van haar verleden.
Er is ook een opvolger van rechercheur Sanderson, die in het vorige boek zo tragisch om het leven kwam. Dat is Joseph Hudson, die gefascineerd lijkt te zijn door Helen Grace.
 
Helen Grace heeft nog steeds te maken met schuldgevoelens, waar haar gevoel medeverantwoordelijk te zijn voor de dood van rechercheur Sanderson ook nog bij komt. Met Charlie Brooks gaat het ook wat minder. Haar dochtertje wordt 's nachts vaak in paniek wakker en haar man wil eigenlijk een tweede kind.
Journaliste Emilia Garanita is ook weer van de partij. Ze is niet echt veranderd en doet nog steeds alles voor een goed verhaal. Haar acties worden niet altijd gewaardeerd door haar chef. Ze lijkt wel wat minder geobsedeerd te zijn door Helen Grace.

Het verhaal begint als Melanie Walton wakker wordt in de tent waar ze met haar partner Tom Campbell lag te slapen en Tom verdwenen blijkt te zijn. Later zien we dat Tom wordt opgejaagd door een gemaskerde figuur. Uiteindelijk vindt een boswachter zijn lichaam ondersteboven hangend in een boom, doorboord met 3 pijlen uit een kruisboog.

De eerste verdachte is een radicale milieuactivist, die zich terug heeft getrokken in het bos, waar hij als een jager-verzamelaar leeft. Als men een paar wilde pony's vindt, die ook met pijlen gedood zijn, iets dat al eerder gebeurd moet zijn, begint men te vermoeden dat er toch een andere dader moet zijn. Natuurlijk vallen er meer doden en er duiken verschillende figuren op, die op z'n zachtst gezegd merkwaardig zijn en als potentiële daders in aanmerking komen. De uiteindelijke oplossing is toch nog verrassend.

Het is weer een spannend boek geworden, dat ik bijna in een adem uit heb gelezen. Toch blijf ik een beetje ontevreden achter, hoewel ik niet helemaal kan verklaren waarom...

ISBN 978 90 225 8556 6 | Paperback | 523 pagina’s | Meulenhoff Boekerij | november 2018
vertaald door Harmien Robroch en Annemarie de vries

© Renate 6 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De zwarte koningDe zwarte koning
Michael Kestemont


Op zijn sterfbed vertelt Karel, graaf van Vlaanderen, aan zijn neef Boudewijn (koning van België) over een voorwerp dat hij verborgen heeft in zijn villa in Raversijde waar hij zijn laatste jaren van zijn leven gesleten heeft. Hij geeft Boudewijn een kistje waarin zich de documenten bevinden waarin alles beschreven staat.


‘Je moet me vertrouwen. Als dit geheim uitkomt, kan dit het einde van de monarchie betekenen. De ultieme schandvlek voor onze familie. Je vijanden zullen het gebruiken om het weinige wat rest van het koninklijk gezag omver te werpen.’


Verbijsterd neemt Boudewijn het kistje aan. Op dit voorval volgen werkzaamheden in de koninklijke crypte, waarover niets uit mag lekken.

Jaren later is Anna, docent klassieke talen toevallig getuige van een moordaanslag. Zij stoort de dader, die het slachtoffer blijkbaar nog iets had willen ontfutselen. Nu is Anna degene die een raadselachtige sigarenkoker van de stervende man in handen geduwd krijgt met de boodschap die naar Jef Janssens te brengen. En hij drukt haar op het hart: niets vertellen aan de politie.


Wat nu? Moet ze die man op gaan zoeken? Wat zit er dan in die sigarenkoker? Ze kan het niet laten: ze onderzoekt het ding en vindt een sleutel. Dankzij een tip van haar moeder ontdekt ze waar die sleutel van is, en gaat ze verder op onderzoek uit. Pas dan besluit Anna om Janssens op te zoeken, een gepensioneerde hoogleraar in de cultuurgeschiedenis. Intussen heeft ze gehoord dat de man die ze heeft zien sterven een politicus was, tevens hoogleraar ethiek. Ze heeft dan nog geen idee in wat voor wespennest ze zich begeeft. Er zullen meer slachtoffers vallen en ook zijzelf wordt gevolgd en bedreigd.


Om er achter te komen wat er precies aan de hand is leidt de schrijver ons terug in de tijd. Er is een geheimzinnige kunstschat, er is een politieke crisis ten tijde van het begin van de Tweede Wereldoorlog, met betrokkenheid van het Koningshuis en de toenmalige regering.
Er er zijn meerdere partijen die azen op hat geheimzinnige artefact, waartoe Anna nu toegang lijkt te hebben. Omdat zij nogal nieuwsgierig van aard is, neemt ze mensen in vertrouwen – hoewel haar dat afgeraden was – en gaat ze op zoek.


Het is het thrillerdebuut van een Antwerpse hoogleraar. Hij verweeft feiten en fictie in een spannend verhaal. Het is een nogal ingewikkeld verhaal, voor de Nederlandse lezer extra lastig omdat in onze geschiedenisboeken niets geleerd wordt over het Belgische koningshuis en kwesties daaromheen. Kennis daarvan zou verhelderend kunnen werken, een inleidend voorwoord zou op zijn plaats zijn geweest.
Of misschien meer informatie op de website www.dezwartekoning.be


Buiten dat gaan de hoofdstukken met verschillende verhaallijnen zonder duidelijke overgang in elkaar over. Een tijdsaanduiding was handig geweest, nu zoekt de lezer- soms lang! – naar aanwijzingen over wanneer het precies speelt. Natuurlijk wordt dat gemakkelijker naarmate je verder in het boek komt. Dat je verder komt is zeker, het is een spannend en intrigerend verhaal, en je wilt absoluut weten waar dit allemaal naar toe gaat.
Ondanks deze kanttekeningen is De zwarte koning een prettig leesbare Vlaamse thriller.


Michael Kestemont is professor digitale tekstanalyse aan de Universiteit Antwerpen.


ISBN 9789401458689 | paperback | 288 pagina's | Uitgeverij Lannoo | juni 2019

© Marjo, 6 oktober 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER 

OktoberOktober
Søren Sveistrup


Het boek begint met een aantal gruwelijke moorden op 31 oktober 1989.  - Wat deze zaak met de rest van het boek te maken heeft, komt later aan het licht. -  In een ruimte in de kelder vindt de politieman, die het huis waar de moorden zijn gepleegd, doorzoekt op een aantal planken allemaal kastanjemannetjes, -vrouwtjes en -dieren. Op dat moment raakt een bijl zijn kaak en is de proloog afgelopen.


Dan gaan we naar het heden en dit verhaal begint op 5 oktober met de gruwelijke moord op een vrouw. Een van haar handen wordt afgehakt. Bij het lichaam van de dode vrouw wordt een kastanjemannetje gevonden, dat een geheim bij zich blijkt te dragen. Dat het kastanjemannetje een belangrijke rol in het verhaal zal spelen, blijkt ook al uit de originele titel van het boek.


Op 6 oktober krijgt Naia Thulin deze zaak toegewezen, iets waar ze eigenlijk helemaal geen behoefte aan heeft, want ze wil graag overgeplaatst worden naar de afdeling cybercrime. 
Ze krijgt assistentie van Mark Hess, die eigenlijk bij Europol in Den Haag werkt, maar daar geschorst is. Zijn prioriteit ligt eigenlijk bij een terugkeer naar z'n baan bij Europol. Op diezelfde dag keert Rosa Hartung terug als minister van Sociale Zaken. Een jaar geleden heeft ze, na de verdwijning van haar 12-jarige dochter, verlof genomen. Een psychisch gestoorde man heeft de moord op haar dochter bekend, maar het lichaam is nooit gevonden.

Hess krijgt steeds meer het gevoel dat er iets niet klopt en bijt zich vast in de zaak, waarbij hij ook de vermissing van de dochter van Rosa Hartung betrekt. Dit wordt hem niet in dank afgenomen en hij wordt zelfs tegengewerkt. Er valt nog een ander slachtoffer en ook hier wordt een kastanjemannetje gevonden.
Hess gelooft dat de man die veroordeeld is voor de moord op de dochter van Rosa Hartung niets met de ontvoering te maken heeft. Hess wordt door z'n meerderen bij de politie in Denemarken als een bemoeial gezien, die er alleen maar op uit is om twijfels te zaaien over een opgeloste zaak. Men wil er niet aan dat er misschien fouten zijn gemaakt.


Een ambtenaar die door Hess om informatie wordt gevraagd, heeft iets anders aan z'n hoofd en beweert dat hij niets meer kan vinden, gewoon omdat hij geen zin heeft om meer moeite te doen. Het hoofd van de moordcommissie Nylander volhardt in het idee dat de vermissing van de dochter van Rosa Hartung goed is aangepakt en dat geldt ook voor de rechercheurs die bij deze zaak een bekentenis hebben afgedwongen. Er komen allerlei zaken aan het licht, met name over de partners van de vermoorde vrouwen.


Al met al is het een spannend verhaal geworden, met een verrassende ontknoping. Ik verwacht niet dat er een vervolg op dit boek met dezelfde hoofdpersonen komt, maar je weet maar nooit.

ISBN 978 94 005 1034 0 | Paperback | 542 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2018
vertaald door Corry van Bree

© Renate 29 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Verwante geesten

Verwante geesten
Brenda Bond


Amerika, 1969. De tijd waarin de eerste man voet zet op de maan en de oorlog in Vietnam de gemoederen bezig houdt. Als Terry Ives het verhaal hoort over een wetenschappelijk experiment waar haar kamergenoot Stacey aan heeft meegedaan, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Als Stacey zegt dat ze onder geen beding terug gaat, neemt Terry haar plaats in. Ook de vijftien dollar die ze er mee verdient is welkom.

‘Ze had nooit volgens de burgerlijke maatstaven geleefd, en had dan ook honderden vragen over van alles en nog wat. Haar vader had haar geleerd opmerkzaam te zijn; ze wilde geen gelegenheid voorbij laten gaan om iets te doen wat er echt toe deed.‘


Als ze zich in de plaats van Stacey meldt wordt ze snel genoeg ontmaskerd, maar ze mag blijven.


Met drie anderen laat ze zich iedere week in een onopvallend busje naar een afgelegen plek brengen om mee te doen aan geheimzinnige experimenten. Alice is een bijzondere jonge vrouw: zij werkt in de garage van haar oom en is technisch begaafd. Gloria is een jonge zwarte vrouw, zij studeert biologie. En dan is er de jongen Ken, die beweert paranormaal begaafd te zijn. Dat we daar eigenlijk gedurende het hele verdere verhaal weinig van zullen merken kan maar vast gezegd worden.


Bij de experimenten onder leiding van dokter Brenner krijgen ze LSD toegediend, in steeds hogere doses. Die dokter is een schimmig figuur, hij vertelt niet veel, en als Terry ontdekt dat er ook jonge kinderen in het laboratorium zijn, vermoedt ze dat er iets gaande is dat niet alleen mysterieus is, maar wat ook niet door de beugel kan. En het is gevaarlijk.


De gevolgen van de experimenten worden steeds akeliger. Alice ziet gruwelijke monsters, Terry en Gloria hebben visioenen, die al of niet iets met helderziendheid te maken hebben. Terry ontmoet het meisje Kali, vijf jaar oud is ze, en in het experiment wordt ze 008 genoemd. Wil dat zeggen dat er al zeven andere kinderen zijn (geweest)? Terry vertrouwt het niet en vraagt de anderen om elkaar ook buiten de sessies te ontmoeten.
Ze besluiten dat ze het meisje en eventuele andere kinderen willen bevrijden, maar dan moeten ze het opnemen tegen de machtige Dr Brenner.


'Ze had nooit verwacht dat haar strips een training voor het leven zouden zijn, maar ze had ook nooit verwacht dat ze een vriendin zou hebben die door middel van een zelfgemaakt electroshockapparaat visioenen wilde delen. Het bleek dat de strips in ieder geval in één ding gelijk hadden: het hebben van magische krachten bracht gevaar met zich mee. Zelfs de nabijheid van mensen met magische krachten is gevaarlijk. En het gevaar is nog veel groter als je te maken krijgt met mensen die controle over die magische krachten willen hebben.
Dat wist ze zeker.'


Dit boek is een prequel op de succesvolle Netflix serie "Stranger Things'*, een mix van sciencefiction en horror. Voor mensen die de serie gezien hebben is duidelijk dat het gaat over de hoofdpersoon in die serie, ‘Eleven’. Als je de serie niet kent, blijf je zitten met veel vragen, dus dan zou je alsnog moeten gaan kijken (als dat kan?).


Terry is het enige personage dat we een beetje leren kennen, en dat dan nog omdat ook haar vriend een rol speelt in het verhaal, zij het zijdelings. Andrew is nog gevrijwaard voor Vietnam omdat hij studeert, maar ook hier blijkt Dr Brenner een vinger in de pap te hebben. Zo is duidelijk dat je deze man maar beter niet kunt onderschatten. Dat lijken de vier proefpersonen wel te doen, ze storten zich nogal makkelijk in dat klusje om 008 te bevrijden.
Dat is eigenlijk de toon van het hele verhaal: het blijft nogal ‘gemakkelijk’ met andere woorden: oppervlakkig. Een werkelijke ontknoping is er niet, er blijft veel onduidelijk. Maar het leest wel lekker weg en is spannend.
Komen er meer boeken of is het bedoeld als inleiding voor de televisieserie?


Gwenda Bond (1969) is in Amerika bekend als fantasyschrijver, vooral gericht op Young Adults.


ISBN 9789044356755 | paperback | 368 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juli 2019
Vertaald uit het Engels door Pieter Cramer

© Marjo, 25 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER 

Klein klein kleutertjeKlein klein kleutertje
M.J. Arlidge


Helen Grace is weer terug bij de politie na haar verblijf in de gevangenis, waar ze onschuldig vast zat. Commissaris Jonathan Gardam, haar vorige baas heeft het korps verlaten, maar er is nog geen opvolger benoemd, zodat Helen ook zijn taken over moet nemen. Daarnaast moet ze ook weer vertrouwen krijgen in haar team. Alleen Charlie Brooks, die altijd in haar onschuld heeft geloofd, vertrouwt ze echt. Brigadier Sanderson is degene die het meeste last heeft van het gebrek aan vertrouwen van Helen.


Het boek begint met de moord op een vrouw. Even later wordt het slachtoffer door Helen Grace gevonden, maar ze is niet meer in staat om haar leven te redden. Later wordt er ook een apotheker in z'n winkel vermoord en wat volgt is een klopjacht op de daders, waarbij er natuurlijk weer de nodige verwijten in de richting van de politie gaan.


Emilia Garanita, de journaliste, die Helen Grace maar wat graag aan de schandpaal wilde nagelen, is ook weer van de partij. Na haar blunder met de veroordeling van Helen Grace, die uiteindelijk onschuldig bleek te zijn, is haar status flink gedaald. Haar oude baan is ze kwijt en ze is gedegradeerd naar iets dat ze als een soort veredelde stageplaats beschouwd. Ze wil dan ook alles doen om weer op haar oude positie te komen en dit verhaal is natuurlijk een uitgelezen gelegenheid.


Het hele verhaal speelt zich op een dag af en is een regelrechte achtbaanrit. Er is dan ook weinig ruimte voor het privéleven van de hoofdpersonen, hetgeen geen probleem is. Het verhaal wordt wel weer vanuit verschillende personen verteld. Het zijn allemaal korte hoofdstukken en het kostte me moeite om het boek weg te leggen.


ISBN 978 90 225 8285 5 | Paperback | 348 pagina’s | Meulenhof Boekerij | april 2018
vertaald door Harmien Robroch

© Renate 23 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

MoordeilandMoordeiland
Peter van Beek


Het boek begint met iemand die een aanrijding veroorzaakt, een gebeurtenis die zich nog niet direct laat plaatsen. In het volgende hoofdstuk zien we Maud Morgenster, die een afspraak met iemand heeft, met wie ze tegen betaling het bed zal delen. Dit loopt anders dan ze zelf verwacht.


Wethouder Esther Morgenster van onderwijs meldt zich in het volgende hoofdstuk op het politiebureau, om aangifte te doen van de verdwijning van haar 19-jarige dochter Maud. Rechercheur Lone Telander neemt de aangifte op, maar het een en ander lijkt op dat moment nog niet zo belangrijk te zijn. Er is ook nog een pyromaan die het eiland Texel al een aantal maanden teistert. Bovendien zit Lone met haar vader die niet lang meer te leven heeft en naar huis komt, omdat hij niet in het ziekenhuis wil sterven.


In dit boek komen we ook weer verschillende mensen uit het vorige boek tegen, zoals haar vriendin Mihra Mahinović en rechercheur Simon Kraus. En natuurlijk speelt op de achtergrond ook de relatie van Lone met haar vader een rol.


Doordat het boek op verschillende plaatsen ook de visie van de dader beschrijft is rond pagina 115 wel duidelijk wie dat is en hoe een aantal dingen in elkaar zitten. Toch loont het zeer de moeite om verder te lezen, want het boek heeft nog wel de nodige verrassingen en de zaken zitten complexer in elkaar, dan op het eerste gezicht lijkt. Het is weer een spannend boek en ik wil beslist meer over Lone Telander lezen.


ISBN 9789082080087 | Paperback | 238 pagina’s | QV Uitgeverij | november 2015

© Renate, 23 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

SystemaSystema
Simon de Waal


In 2016 schreef Simon de Waal het geschenkboek van de Spannende Boekenweken, Vector. Dat ging over een gevaarlijk virus dat na de val van de Sovjet-Unie uit een laboratorium was verdwenen. In dat boekje heeft de lezer kennis kunnen maken met Alex Koesman, de zoon van een naar Nederland gevluchte Russische wetenschapper. Hoewel Systema volledig los te lezen is van Vector is de hoofdpersoon wel dezelfde Alex, eigenaar van een Amsterdamse lunchroom.

Bij Vector, het geheime Russische laboratorium, werd vanwege de wapenwedloop tussen Oost en West gewerkt aan de ontwikkeling van virussen en bacteriën. Een van de vraagstellingen was: hoe kon je er voor zorgen dat een land en de bevolking in complete chaos geraakten?
De mensen bij Systema wisten wel dat bij gebruik van de virussen een complete vernietiging kon volgen: het Westen zou immers net zo hard terug slaan. Na de omwenteling in het communistische Rusland, eind jaren tachtig, vluchtten veel wetenschappers naar het Westen. Met medeneming van de virussen.


En nu is er iemand begonnen sporen uit te wissen: de verdwenen wetenschappers worden opgespoord en gedood. De virussen moeten onschadelijk gemaakt worden. Bovenaan de lijst staat Mikhail Pavlik, die met zijn dochter Sookie in Edinburgh woont. Hij belandt in het ziekenhuis na een aanval met gifgas, Sookie weet te ontsnappen. Na een telefoontje naar haar moeder besluit ze op onderzoek uit te gaan.
Wie waren die twee mannen die hen aanvielen?


Ongeveer tegelijkertijd overlijdt de vader van Alex in Amsterdam. De politie vraagt hem naar het bureau te komen, omdat Alex zijdelings betrokken was bij een schietpartij. (zie ‘Vector’)
Alex licht de inspecteur in over de Rus, Jevhen Bulikin, die zijn vader opgezocht heeft, en vertelt over Vector en Systema. Het is evenwel niet die Jevhen die het slachtoffer was van de schietpartij, hoewel het wel een Rus was. De politie lijkt niet van plan verder iets te ondernemen, maar het blijft Alex dwars zitten. Dan ontdekt hij dat de kist van zijn moeder uit het gezamenlijke graf van zijn ouders is verdwenen. Hij vermoedt dat daar de virussen in zaten waar zijn vader over vertelde.


Net als Sookie besluit hij het er niet bij te laten zitten. Als de politie het niet doet, dan doet hij het zelf wel. Zijn moeder heeft immers recht op haar laatste rustplaats, naast zijn vader.
Dat blijkt een ingewikkelde zaak te zijn. Terwijl de een uit is op het vernietigen van de virussen, is er nog iemand die die virussen juist in bezit wil krijgen. Het is niet moeilijk te raden met welk doel. Beide partijen deinzen nergens voor terug, en in dat wespennest duiken de twee burgers Sookie en Alex met gevaar voor eigen leven.

Aanvankelijk wisselt de plaats van actie steeds van stad naar stad. Van Edinburgh, Amsterdam, Parijs naar Moskou of elders, waarbij we ook steeds andere personages volgen. Naarmate de verhaallijnen meer in elkaar haken neemt de spanning toe en worden de hoofdstukken korter. Tot een lang hoofdstuk waarin de ontknoping volgt.
Er zijn veel personages, waardoor je soms wel terug moet zoeken wie die ene persoon ook al weer was. Maar doordat er plaatsaanduidingen boven de hoofdstukken staan en het verhaal chronologisch is, is dat terugzoeken niet zo lastig.


Simon de Waal streeft er naar het verhaal zo realistisch mogelijk te maken. Zo voert hij de brand in Notre-Dame op, en heeft Vector net als Systema echt bestaan. Ook de locaties en straten kloppen. Dit levert een superspannend, levensecht verhaal op.


De Waal (1961) is auteur, scenarist, regisseur en rechercheur zware misdaad. Hij schreef de thrillers Cop vs Killer (nominatie Gouden Strop) en Pentito (winnaar Diamanten Kogel, nominatie Gouden Strop), en startte met Appie Baantjer in 2009 de succesvolle De Waal & Baantjer-reeks. Daarnaast won hij een Gouden Kalf voor het scenario van Lek, een van de beste Nederlandse misdaadfilms aller tijden. In 2016 schreef hij Vector, het geschenk van de Spannende Boeken Weken, en Nemesis, dat ook werd genomineerd voor de Diamanten Kogel en de Gouden Strop.


ISBN 9789048840007 | Paperback | 256 pagina's | Uitgeverij Lebowski | juni 2019

© Marjo, 18 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Zwarte golvenZwarte golven
Eric Wewerinke


‘Waarom doe ik dit eigenlijk?
Ik weet het antwoord al: omdat ik iets moet afmaken waar ik twintig jaar geleden aan ben begonnen.’

Tijdens een reis naar India heeft Tim Julia ontmoet, maar hij had niet gedacht ooit nog iets van haar te horen. En dan belt ze, niet voor niets. Ze vertelt dat ze werk gevonden heeft:

’Als au pair. Bij een miljonair die met een zeiljacht naar Corfu gaat zeilen.’

Tot Tims verbazing vraagt ze hem of hij mee wil, want ze wil niet in haar eentje op een boot zitten met een man die ze nauwelijks kent. Ze moeten namelijk de kinderen oppikken in Portugal. Tim hoeft er niet over na te denken. Hij is van de partij!
De miljonair, Robert, blijkt een charmante man die volop vertelt over al zijn avonturen. Hij accepteert zonder meer dat Tim, die hij niet kent en die ook niet kan zeilen, meegaat.


‘Wij drieën gaan een tocht maken. Eentje die je nooit meer zal vergeten.’


Dat klopt in ieder geval. Al begint Tim al snel te twijfelen aan al die spannende verhalen, en ontdekt hij dat Robert een enorme leugenaar is, nee, deze reis zal hij nooit meer vergeten!


Robert doet steeds vreemder. Hij is gul en innemend, windt iedereen om zijn vinger, maar hij heeft steeds een ander verhaal over het waarom de kinderen waar Julia tenslotte voor aangenomen is, maar niet aan boord komen. Klopt het verhaal van Julia eigenlijk wel? Was Robert inderdaad ook voor haar een onbekende? En waarom laat die man hen geen seconde alleen?

Toch geniet Tim ook, het zeilen gaat hem al snel beter af dan Robert – heeft die daar ook al over gelogen? En er is volop de tijd om te genieten van de fauna die vooral de Middellandse Zee biedt. Dolfijnen, walvissen, schildpadden, het zijn onvergetelijke ervaringen.
Maar gaandeweg kruipen er steeds meer unheimische gevoelens binnen. Het wordt gevaarlijk om met deze man op zee te zijn. Iemand die met keelpijn naar bed gaat als de boot midden in een ziedende storm terecht komt en zijn metgezellen aan hun lot overlaat, dat geloof je toch niet.


‘Ik moet bijna lachen om de absurditeit. We zitten midden in een storm op een van de gevaarlijkste zeeën, de schipper is naar bed gegaan en twee jongeren die nauwelijks kunnen zeilen moeten de boot overeind houden.‘


Het is een waanzinnig verhaal. En dan lees je dat de schrijver het verhaal heeft gebaseerd op het avontuur dat hij zelf beleefde ruim twintig jaar geleden. Ongelooflijk!
Je leest over de reis zelf met de belevenissen op de boot, rond het zeilen en de gevaren van het water. En tegelijk is er het verhaal van de drie mensen op die boot, waarvan er eentje duidelijk absoluut niet te vertrouwen is. Hoe gaan de andere twee daar mee om? Ze zijn kwetsbaar, en moeten heel omzichtig handelen. Het ziet ernaar uit dat het verkeerd af gaat lopen.

Het nadeel van een autobiografische thriller is dat het einde niet zo spannend is. Er is niet echt een climax, waarschijnlijk omdat de schrijver zich aan de waarheid wil houden. Niettemin is het een verbijsterend verhaal. En goed geschreven, het psychologische proces dat zich afspeelt op de zeilboot is zeer overtuigend. Een prima debuut!


Eric Wewerinke (1973) is marketeer. De laatste jaren heeft hij zijn werkzaamheden als marketeer gecombineerd met het schrijven van ‘Zwarte golven’.


ISBN 9789492495662 | Paperback| 220 pagina's | Uitgeverij Water | juni 2019

© Marjo, 18 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De BrexitmoordenDe Brexitmoorden
Hugo Luijten


Commissaris Stef Cools wordt bij een moordzaak geroepen in de stad Brussel. Hij gaat wel af en toe terug naar ‘zijn’ stad, Antwerpen, om bijvoorbeeld zijn zoon te zien, maar veelal bivakkeert hij in Brussel, waar men druk doende is met de Brexitonderhandelingen.


Het slachtoffer is de assistente van een Europese politicus. Zij is levenloos – leeggebloed – aangetroffen met naast haar haar baas, onder het bloed, maar naar eigen zeggen onschuldig. De bewijzen lijken wel degelijk te leiden naar de politicus, maar het lijkt er tegelijk op dat iemand niet wil dat die bewijzen afdoende zijn voor een arrestatie.
En Cools begint te twijfelen: is de verdachte er in geluisd? Waarom dan?
Als er meer doden vallen en er politiemedewerkers bij betrokken zijn, beseft Cools dat hij zich in een wespennest bevindt. En wespen vallen aan als zich bedreigd voelen…


In de Wetstraat heeft premier Pierlot het intussen zwaar. Hij voert verhitte discussies met de partijen die deel uitmaken van zijn nogal labiele regering: de Vlaamse populisten onder leiding van Vox deden het beter in de peilingen dan de partij van Pierlot. De rechtsen zijn tegen de goedkeuring van de Brexitdeal, ook al waarschuwt Pierlot voor de grote nadelige gevolgen van de Belgische economie. Pierlot ziet de gebeurtenissen met afgrijzen aan: wat betekent dit voor zijn regering? En dus voor de Brexitdeal?


En dan is er nog een geheimzinnige derde verhaallijn: een vrouw heeft afspraakjes met een vadsige gastronoom. Zij heeft duidelijk een hekel aan de man, waarom blijft ze hem dan ontmoeten?
Wat speelt hier?


Wie de thriller ‘Verast’ heeft gelezen, kent Stef Cools en zijn naaste medewerker Ilse Lemmens. Het tweetal heeft een vruchtbare manier van samenwerken. Samen gaan ze tegen de gevestigde orde in, al moeten ze natuurlijk wel de regels volgen om de bewijslast te kunnen laten werken.
Het lijkt geen probleem om dat voorafgaande boek niet te kennen, je begrijpt ook zo wel dat Cools een eigengereide maar zeer bekwame commissaris is. Hij lust ook graag een glaasje – wel eens te veel en onderdanigheid is hem absoluut vreemd.
Dwars door de bocht, maar met resultaat, Cools haalt alles uit de kast om de moorden op te lossen.


Onze commissaris komt graag op voor de onderbedeelde medemens, waardoor er een lichte maatschappijkritiek te bespeuren valt. Brussel is immers dè plek van demonstraties en ongeregeldheden.
Hoewel er genoeg verteld wordt over wat er zich op de achtergrond afspeelt, de internationale politiek dus, is er nergens sprake van saaie uiteenzettingen. De vaart blijft er goed in. En zelfs al weet je misschien als lezer eerder dan je lief is wie de dader is, de spanning blijft er ook in. Ook humor kun je verwachten bij een figuur als Cools, zodat deze thriller leest als een trein.


Hugo Luijten (1969) is sinds 2016 fulltime schrijver.

Voor wie meer wil weten is er de website met een kwinkslag.


ISBN 9789401452472 | Paperback | 367 pagina's | Uitgeverij Lannoo | mei 2019

© Marjo, 6 september 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ResetReset
Blake Crouch


FMS. Het klinkt als een vreselijke ziekte, maar het is geen ziekte in de zuivere zin van het woord. Het False Memory Syndroom is het gevolg van onverstandig gerommel door wetenschappers. Natuurlijk dachten ze goed bezig te zijn. Veel uitvindingen die met de beste bedoelingen gedaan worden, pakken faliekant verkeerd uit als ze in de verkeerde handen vallen.

Het verhaal begint met een vrouw die op het dak van een wolkenkrabber zit. Rechercheur Barry Sutton is in de buurt en wordt gesommeerd haar te bepraten en er voor te zorgen dat ze niet gaat springen. De vrouw vertelt hem dat ze lijdt aan FMS, het leven is haar te zwaar geworden. De dood van de vrouw zit Barry danig dwars, te meer omdat hij zelf zijn dochter verloren heeft. Het is al weer elf jaar geleden, maar het doet nog steeds pijn. Ze was pas zestien en het heeft hem zijn huwelijk gekost.
Als hij er over praat met een collega vertelt ze hem, dat het geval van deze vrouw niet op zich staat:

In alle gevallen had de patiënt last van acute valse herinneringen. Niet slechts een of twee. Een volledig ingebeelde geschiedenis die grote delen van hun leven tot dat moment besloeg. Vaak ging die maanden of jaren terug. In sommige gevallen decennia.’
’ Dus ze verliezen de herinneringen aan hun echte leven?’
’ Nee, ze hebben plotseling twee sets herinneringen. Een set echte en een set valse. In sommige gevallen kregen de patiënten het idee dat hun herinneringen en bewustzijn van het ene naar het andere leven waren verhuisd. In andere ervoeren patiënten een plotselinge flits van valse herinneringen uit een leven dat ze nooit geleefd hadden.’

Als Blake hoort dat het zelfmoordcijfer erg hoog ligt, gaat hij op onderzoek uit. Wat is hier aan de hand?

Een andere verhaallijn speelt zich elf jaar eerder af, met als hoofdpersonage neurowetenschapper Helena Smith, die er van droomt een middel te vinden om patiënten met Alzheimer te helpen, met name haar eigen moeder. Haar wordt een zeer verleidelijk aanbod gedaan, en inderdaad vindt ze een techniek die herinneringen kan manipuleren. Helaas heeft haar baas een andere doelstelling dan zij. En dan loopt alles fout het eind der tijden aanbreekt.


In korte hoofdstukken waarbij je goed moet letten op de tijdsaanduiding wordt een ongelooflijk verhaal verteld. Spannend en futuristisch met door elkaar lopende tijdlijnen, hetgeen steeds ingewikkelder wordt. Stel je eens voor dat een techniek als deze echt uitgevonden zou worden? Crouch laat zien wat er zou kunnen gebeuren als de mens kan spelen met de tijd en met herinneringen. Wat gebeurt er als iemand je herinneringen verandert? Hoe weet je of de ander goede, dan wel slechte bedoelingen heeft?


Blake Crouch (1978) is een Amerikaanse auteur, vooral bekend om zijn Wayward Pines Trilogy, die werd aangepast in de televisieserie Wayward Pines. Hij speelt graag met soortgelijke thema’s in zijn boeken: Wat als je leven niet is zoals je dacht…


ISBN 9789044355826 | paperback | 347 pagina's | Uitgeverij House of the Books | juni 2019
Vertaald uit het Engels door Caspar Wijers en Henk Moerdijk

© Marjo, 31 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De stille doodDe stille dood
Volker Kutscher


Het is 1930, de tijd waarin het de geluidsfilm de stomme film aan het verdringen is. Er worden veel films gemaakt, in verschillende studio’s, waar producers elkaar de loef af proberen te steken. Het is dan ook het eerste motief dat in de hoofden van de inspecteurs die op de moordzaak gezet worden opkomt: jaloezie, concurrentie.


Er is een actrice vermoord, Betty Winter. Is dat de daad van de concurrentie? Want dat het geen ongeluk is, dat hebben ze al snel door. Er is geknoeid met de ophanging van een lamp, die Betty precies op het hoofd raakte. Daarbij ontwikkelde zich een enorme hitte en haar tegenspeler, toevallig ook haar echtgenoot, dacht er goed aan te doen een emmer water over haar heen te gooien. Dat kostte haar het leven.


Gereon Rath, bekend uit Schaduw over Berlijn, bevindt zich nog steeds in Berlijn en wordt op de zaak gezet. Aan hem de taak om de wirwar van eventuele verdachten en hun motieven uit te pluizen. Voor hij evenwel de zaak oplost, wordt er opnieuw een filmster gevonden, in een lege bioscoop. Het slachtoffer was al eerder vermist. 
De kranten spreken meteen van een seriemoordenaar, maar Raths chef wil daar niets van weten. De relatie tussen deze man en Rath is niet al te best, omdat deze laatste een eigenzinnige manier van werken heeft. Regels lapt hij vrij makkelijk aan zijn laars. Bovendien heeft hij andere bezigheden – een zaak oplossen voor zijn vader en nog een privéopdracht – zodat hij niet altijd beschikbaar is als men dat wil.


'Rath dacht aan zijn eigen vader en diens devies. Kennis is macht. Het was mooi als je alles tot zulke simpele uitspraken kon reduceren. Dat schiep orde in de wereld. Zelf kon hij dat niet. En hij wilde het ook niet. Rath was bang dat hij dan op een gegeven moment de werkelijkheid niet meer zou zien. En daar draaide het toch om in zijn werk? Hij moest aan het lícht zien te brengen wat er werkelijk gebeurd was, hoe ingewikkeld, chaotisch en onlogisch dat soms ook kon zijn en hoe ingewikkeld, chaotisch en onlogisch dat meestal ook was.'


Volker Kutscher is de Duitse tegenhanger van Elisabeth George. Beiden hebben een soepele, meeslepende manier van vertellen, waarbij ze veel - maar niet teveel - details gebruiken.
De verschillende verhaallijnen, ook die van de moordenaar, wisselend elkaar goed af, waarbij het privéleven van de speurder niet vergeten wordt. De relatie met zijn ouders, de - eigenlijk ex - vriendin, het geharrewar met zijn meerderen en collega’s, het maakt de man zeer menselijk en sympathiek.
Er is een speciale rol weggelegd voor een verweesde hond, en voor de Chinese vrucht Yangtao, een vrucht die we kennen als kiwi.


Het is geen tenenkrommende actiethriller, maar er zit absoluut spanning genoeg in en voor de liefhebber van een lekker uitgesponnen verhaal is dit genieten.
Kutscher brengt het verhaal zeer beeldend, hij tekent ook de beklemmende sfeer van de tijd waarin het speelt: communisten en nazi’s die streven naar de macht, zonder dat het een politieke thriller wordt.


Volker Kutscher (1962) studeerde filosofie en geschiedenis en werkte als journalist.
Moge er nog vele Gereon Rath-mysteries volgen!


ISBN 9789044354560 | Paperback | 624 pagina's | Uitgeverij House of the Books | mei 2019
Vertaald uit het Duits door Jacques Meerman

© Marjo, 30 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

DodenstoelDodenstoel
Johan Andersen


Op de voorkant van het boek staat de tekst: 'Pas als mijn wraak compleet is, stop ik met moorden...'


Het verhaal begint als ex-commando en veiligheidsadviseur Eugène Hamer, die zich bij voorkeur Hamer laat noemen, uit bed wordt gebeld door Raaf, die hem vertelt dat zijn assistentie gewenst wordt bij de moord op een voormalig officier van het Nederlandse leger. Op de plaats van het misdrijf wordt hij opgevangen door Ivan van der Hoeve van de recherche, die hem introduceert bij inspecteur Neli Panka.


De voormalig officier en zijn vrouw blijken op gruwelijke wijze om het leven te zijn gebracht en Neli Panka denkt dat dit het werk van een seriemoordenaar is, terwijl Hamer aan een afrekening denkt. In een kast in de slaapkamer wordt een vastgebonden jongen gevonden, die in zware shock is. Op de spiegel in de badkamer staat de tekst: "MIJ IS DE WRAKE!"


Zo begint een spannend verhaal, dat de lezer langs verschillende plaatsen voert. Er komen vrij veel mensen in het boek voor, hetgeen het volgen van het een en ander misschien wel eens ingewikkeld maakt. Het boek volgt alleen Hamer en Neli Panka en er zijn geen uitstapjes naar het verleden, of naar de gedachtewereld van de moordenaar. Men komt op het spoor van een netwerk dat zich met mensenhandel en drugsmokkel bezig houdt, maar hoe alles samenhangt met de moorden die gepleegd worden, blijft onduidelijk.


Naar het einde toe komen er toch wat slordigheidjes in het boek. Zo krijgt Neli op pagina 282 een bericht, waarin Hamer haar vraagt op in de taxi te stappen, die over 10 minuten bij haar is.  Later komt de zin: 'Er was geen twijfel dat ze niet zou gaan.' Dat zou volgens mij dus moeten betekenen dat ze niet in de taxi zal stappen, maar dat is ze dus juist wel van plan.
Later rijdt ze van de Amsterdamse wallen, waar ze een ontmoeting met Hamer heeft gehad, weg en dan volgt de zin: 'Onderweg naar Amsterdam parkeerde ze bij een tankstation en belde Van Overdreef.' Dat lijkt me niet te kloppen, omdat ze uit Amsterdam is vertrokken. Bovendien komt ze uiteindelijk in Zoetermeer aan.
Op pagina 299 belt Hamer Raaf, om hem in te lichten en dan komt de volgende tekst: ''Ik heb je lijst gelezen,' zei Raaf bij wijze van groet. 'Foute boel. Wat een puinhoop. Maar het verklaart een hoop. ... En volgens de lijst die Hamer heeft gevonden...'' Dat komt natuurlijk vreemd over, omdat Raaf Hamer aan de telefoon heeft. Je krijgt hier bijna het idee dat de schrijver even de draad kwijt was.


Al met al is het een spannend verhaal geworden, dat mij naar meer doet verlangen.
Om de tekst op de voorplaat van het boek te parafraseren: 'Pas als ik dit boek uit heb, stop ik met lezen...'


ISBN 978 94 027 0271 2 | Paperback | 413 pagina’s | Harper Collins | 28 mei 2019

© Renate 28 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Niets is wat het lijkt. Het witte dorpNiets is wat het lijkt. Het witte dorp
Bo Vickery

‘Een boek lezen is meevliegen op de vleugels van de fantasie van de schrijver.’

Dat is wat een lezer dan ook graag doet. Zeker als het gaat om de Vlaamse Dan Brown!
Het verhaal speelt in en rond Lissewegen, een deelgemeente van Brugge.
(http://www.lissewege.be)

Luca Viseur, commissaris van de Federale Gerechtelijke Politie heeft een jaar geleden te maken gekregen met gruwelijke moorden. Bij ieder slachtoffer was een P op het voorhoofd gekerfd. De P van Peccata, legde Luca’s collega uit. Roberto Chieti is van Italiaanse afkomst. Hij heeft ook de nodige kennis om de verwijzingen naar de Goddelijke Komedie te duiden. Daarin beschrijft Dante een reis door de drie rijken van het hiernamaals: hel, louteringsberg en hemel.
Op de louteringsberg wordt de zondige mens geconfronteerd met de zeven hoofdzonden: hebzucht, hoogmoed, woede, jaloezie, gulzigheid, lust en traagheid.

Het eerste slachtoffer had een goudstuk in de mond: avaritia = hebzucht. Zijn naam: Frank Metdepenninge (!), een medewerker bij een bank. Er lag een briefje bij zijn lijk:

                  ‘Wie van geld houdt, kan er niet genoeg van krijgen.
                   Wie verzot is op rijkdom, is altijd op meer belust.
                   Ook dat is enkel leegte. (Prediker 5:9)


Het was een gigantische taak voor Luca. Steeds een nieuw slachtoffer, steeds nieuwe raadsels.

Als we haar in het heden tegenkomen, is ze bezig te verwerken dat ze uit een coma is ontwaakt en dat ze niets meer weet van wat daarvoor gebeurd is.

‘Over het verleden moeten we maar geloven wat er ons verteld wordt.
Ze kende haar eigen verleden maar deels, ze moest geloven wat haar verteld werd over haar voorgeschiedenis. Daarbovenop was ze een deel van haar geheugen kwijtgeraakt, omdat de coma dat had vernietigd. Wat als haar eigen geschiedenis anders bleek te zijn dan dat men haar vertelde? Dan kon ook de gewone geschiedenis anders zijn dan gedacht. Zolang niemand een zwarte zwaan had gezien, dacht men vroeger dat er alleen maar witte zwanen bestonden. Luca was juist op zoek naar die zwarte zwaan, de zwarte zwaan van haar eigen verleden, de zwarte zwanen van de geschiedenis.‘

Hier is ze tijdens haar herstel druk mee bezig: ze onderzoekt de geschiedenis van Lissewege. Het zou zomaar kunnen dat de Orde van de Tempeliers (een deel van) de Heilige Graal hebben ondergebracht in de buurt van Brugge.

‘De tempeliers zouden bij hun arrestatie op 13 oktober 1307 een schat in veiligheid gebracht hebben. Met hun schepen, richting Schotland of het Zuiden van Frankrijk. Zodat de Franse koning Philips de Schone hun schat niet kon veroveren. Er is eeuwenlang overal gezocht. De meest genoemde plaatsen zijn de Rosslyn Chapel in Schotland en Rennes-le-Chateau in Frankrijk. IK heb echter al jaren het gevoel dat men in Vlaanderen moet zijn.’

En waarom niet? Luca wordt geleid door stemmen, en ze aarzelt om dat te vertellen tegen haar psychiater, Barbara Vanderzielen (!) maar ze is er wel van overtuigd dat die stemmen het goed met haar voor hebben. Ze wordt steeds in de goede richting geleid. Al erkent ze ook wel dat het gezegde ‘wie zoekt, die vindt’ heel goed waar kan zijn.
Toch: ze vindt zoveel aanwijzingen!
Bovendien helpt het schrijven van een boek over de Graal haar haar geheugen terug te vinden.
Want natuurlijk is er een verband tussen de moorden en Luca’s onderzoek. Het onderzoek bleek niet zonder gevaar. De zeven slachtoffers blijken leden van een geheime organisatie, de NOS7, bestaande uit overheidsambtenaren, mensen met macht, uit de financiële sector, ondernemers. Hun doel was nog meer macht te verkrijgen en gingen daarbij heel ver.
Maar wie is degene die het op hen gemunt heeft? Wat is zijn motief? En waarom loopt ook de commissaris gevaar?

Het is een boek dat in twee delen uiteenvalt: enerzijds de speurtocht naar de dader van de gruwelijke moorden, anderzijds het onderzoek van Luca naar de Graal.
Allebei de delen brengen veel details met zich mee, zoals een adept van Dan Brown betaamt: De goddelijke Komedie, de Bijbel, Nostradamus, de Tempeliers en nog veel meer. Af en toe maken we een duik in het verleden, naar 1328 en 1831.

Het debuut van Bo Vickery is een thriller die meer geheimen ontrafelt dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Nog meer informatie vind je op haar site https://www.bovickery.eu 
Bo Vickery weidt niet uit over onbelangrijke nevenverschijnselen zoals de liefde en sociale verwikkelingen. Ze blijft dicht bij haar onderwerp. Dat heeft voor – en nadelen: je hoeft geen overbodige verhaallijnen te lezen, maar je moet er wel met je hoofd bijblijven.

In het boek staat een flinke hoeveelheid (kleur)foto’s die bij het verhaal passen: van kaarten, de omgeving, monumenten, afbeeldingen van gravures van Breugel, alles ter illustratie, zodat je de naspeuringen goed kan volgen. Het boek is gekoppeld aan een spotifylijst.  

En eventueel zelf op onderzoek uit kan gaan, al geeft de schrijfster duidelijk aan dat haar verhaal fictief is.

ISBN 9789463886697 | paperback | 260 pagina's | Uitgeverij Bo Vickery | augustus 2019

© Marjo, 23 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

De laatste getuigeDe laatste getuige
Liv Constantine


Op de dag dat haar moeder begraven wordt, ziet Kate haar beste vriendin Blaire weer terug. Na een akelige ruzie hebben ze elkaar jaren niet gezien, maar desondanks vallen ze elkaar in de armen.
De moeder van Kate, Lily, is vermoord, dader tot op heden onbekend, de politie is nog bezig met het onderzoek. Als Kate vervelende sms’jes krijgt, wordt er bewaking op het huis gezet.


‘Wat een prachtige dag voor een begrafenis. Ik heb genoten toen ik naar je keek terwijl ze je moeder in de aarde lieten zakken. (-) Je denkt dat dat je nu verdrietig bent… Wacht maar. Tegen de tijd dat ik klaar met je ben, zou je willen dat jij vandaag werd begraven.’


Het leven was zo mooi voor Kate. Ze is een succesvol arts, woont in een prachtig huis en heeft geen geldzorgen. Ze is gelukkig getrouwd met Simon, met wie ze een dochtertje heeft. Annabelle is vijf, en beseft nog niet dat ze haar geliefde oma niet meer zal zien.
Natuurlijk is de wrede moord op haar moeder een schok, maar het blijft daar niet bij. Haar leven verwordt tot een nachtmerrie en maakt haar een wrak. Ze slikt te veel valium om maar rustig te blijven, maar ze lijkt wel paranoïde te worden. Ze beschuldigt iedereen, omdat het steeds duidelijker wordt dat de bedreigingen van iemand uit haar omgeving moeten komen. De politie tast in het duister.


Wie heeft het op haar voorzien? Die collega van haar man, die duidelijk een oogje heeft op Simon?
Simon zelf? Het kindermeisje? Kate vertrouwt niemand meer.
Het verhaal speelt in het milieu van rijkelui, geld speelt geen rol. Of juist wel? Want misschien gaat het toch niet zo goed met de zaken van Simon?


Intussen is Blaire haar steun en toeverlaat, en aangezien die detectives schrijft, samen met haar man, die overigens niet aanwezig is, denkt zij dat ze de politie wel kan helpen.


Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Kate en Blaire, en komt vooral in de eerste helft nauwelijks boven een damesromannetje uit. Pas als we als lezer een vermoeden beginnen te krijgen wordt het meer een thriller. Het is een prima verhaal om mee te ontspannen maar wie diepte of een interessante achtergrond wil kan dit boek beter links laten liggen.


Liv Constantine is het pseudoniem voor een tweetal auteurs, te weten Lynne en Valerie Constantine. De twee zijn samen én ieder voor zich, zeer succesvol. Hun gezamenlijke debuutthriller The last mrs. Parrish ontving meerdere aanbevelingen en nominaties en werd bewerkt voor televisie.


ISBN 9789402702729 | Paperback | 352 pagina's | Uitgeverij House of the Books | mei 2019
Vertaald uit het Engels door Jolanda te Lindert

© Marjo, 11 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Moord om de hoekMoord om de hoek
Vera Stupenea


Als een meisje van 16 door haar vader dood wordt gevonden en een briefje ligt waarin ze aangeeft zelfmoord te hebben gepleegd, waarvan ze haar lerares Jonna de schuld geeft, is een provinciestadje in rep en roer. Later wordt ook de buurvrouw dood gevonden, door haar stiefzoon.Rechercheur Pieter Gravemaker onderzoekt de zaak en ondervraagt de aantrekkelijke Jonna, waarbij er al snel iets opbloeit tussen de twee Jonna is vroeger de lerares van Pieter geweest en alle jongens uit de klas hadden een oogje op haar.


Jonna is gescheiden van haar man Hein, die wilde dat ze, omwille van z'n politieke carrière, het bed deelde met een partijgenoot, iets wat ze weigerde. Samen hebben ze een zoon van 12 (Chris), die heen en weer wordt geslingerd tussen z'n ouders. Jonna, die hem bemoedert en Hein, die hem verwent en zo veel mogelijk vrij laat. Chris ontdekt dat z'n vader ook z'n minder prettige kanten heeft, als hij spaghetti heeft gemaakt, die hij later op wil eten en z'n vader dit soldaat gemaakt blijkt te hebben.


Het boek is wel spannend, maar kent niet erg veel diepgang, terwijl het soms toch wel ongeloofwaardig is. Een rechercheur die onmiddellijk een potentiële verdachte tracht te verleiden, past wat mij betreft toch niet echt in een geloofwaardig verhaal. Als een bevriende privédetective ook maar even aan een avontuurtje met een getuige begint, dan raakt de geloofwaardigheid toch wel erg ver uit beeld.


ISBN 978 94 91884 67 2 | Paperback | 159 pagina’s | Scelta Publishing | november 2017

© Renate 1 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

ParadijsofferParadijsoffer
Kristina Ohlsson

 

Eigenlijk is dit een wat andere thriller dan de vorige boeken van deze auteur. Het is ook meer gebaseerd op haar eigen werk voor de veiligheidsdienst. Het team van Alex Recht is uit elkaar gevallen. Frederika Bergman heeft een jaar in New York gewoond met haar man en werkt nu voor het Ministerie van Justitie en Peder Rydh is, nadat hij de moordenaar van z'n geestelijk gehandicapte broer, heeft gedood, ontslagen en we lezen in een gesprek tussen Alex en Frederika dat het slecht met hem gaat. Hij komt verder niet voor in het boek.


Het boek begint met een Zweeds vliegtuig, dat op het punt staat het Amerikaanse luchtruim binnen te gaan. De passagiers zijn gegijzeld en het vliegtuig krijgt geen toestemming het Amerikaanse luchtruim binnen te gaan. Doet men dit toch, dan zal het vliegtuig neer worden geschoten.
Hierna gaan we een dag terug in de tijd. Er komen 4 bommeldingen binnen, die natuurlijk onderzocht moeten worden. Hier is Alex Recht bij betrokken. Er worden uiteindelijk geen bommen gevonden en de vraag is wat nu eigenlijk de bedoeling van de bommeldingen was.
Dan wordt er in een Zweeds vliegtuig op het toilet een brief gevonden, waarin gedreigd wordt het vliegtuig op te blazen als men niet op de eisen in wil gaan. Die eisen zijn de sluiting van een geheime Amerikaanse gevangenis op de grens van Afghanistan en Pakistan en het afblazen van de uitzetting van een asielzoeker met een permanente verblijfsvergunning. Een van de piloten van het toestel is de zoon van Alex Recht, die een moeizame verhouding met z'n vader heeft.


Het boek springt heen en weer tussen de gebeurtenissen op de grond en de situatie in het vliegtuig. Natuurlijk is de veiligheidsdienst bij het een en ander betrokken en we maken kennis met Eden Lundell, die bij de veiligheidsdienst werkt. Het is een spannend boek geworden, waarin ook wel de nodige kritiek is op het idee dat martelen een goede manier is om informatie te krijgen. Je kunt wel zien dat de auteur weet waarover ze schrijft. Helaas zorgde het een en ander er niet voor dat ik op het puntje van m'n stoel zat en dat ik niet kon wachten om te weten hoe de zaak afliep.


ISBN 978 90 443 4044 0 | Paperback| 335 pagina’s | House Of Books (House Of Crime) | november 2013
vertaald door Ron Bezemer

© Renate 1 augustus 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven