Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Geen spat veranderdGeen spat veranderd
Sophie Hannah


Een kleine, felblauwe rugzak tuimelt uit de auto op de grond. Ik zie een been verschijnen, daarna een jongen.
Een heel jong kereltje.
Wat is dit?
‘Kom op, Emily,’ zegt Flora. ‘Thomas, raap je rugzak op.’
Een klein meisje rolt uit de auto. Ze pakt de blauwe rugzak op en geeft hem aan het jongetje.’


De ik-figuur, Beth, heeft genoemde Flora twaalf jaar niet gezien, en ook haar kinderen niet. Maar die kinderen moeten nu dus 15 en 17 jaar zijn. Niet zoals deze kinderen 5 en 3. Maar ze hebben hetzelfde uiterlijk, dus ook dezelfde ouders! En… dezelfde namen!
Dat kan niet. Je noemt je jongere kinderen niet hetzelfde als je oudere kinderen!
Flora is overigens wel verouderd.


Flora en Beth waren ooit dikke vriendinnen, maar om voorlopig niet vermelde redenen is die vriendschap verbroken. Dat zou misschien toch wel gebeurd zijn, want volgens Dominic, de echtgenoot van Flora, is het gezin verhuisd naar Florida. Het dorp waar Beth hen nu gezien heeft is vlakbij Cambridge, Engeland.
Beth begrijpt niet wat ze nu eigenlijk gezien heeft. Er klopt niets van. En ze is wel zo nieuwsgierig dat ze op onderzoek uit gaat.
Inderdaad wonen Lewis, Flora en hun twee tienerkinderen in Florida, dat bewijs wordt geleverd door social media. Maar wie zijn dan die kinderen die Beth gezien heeft? En waar is het derde kind dat Flora en Lewis hadden gebleven?


Beth duikt in haar herinnering, stelt vragen: aan haar man, aan Flora’s ouders, aan de buren. Ze gaat naar school, en belt Lewis en later ook Flora. Ze schakelt zelfs de politie in. Maar duidelijk wordt het allemaal niet.

Ook voor de lezer niet. Is hier iets ‘onmogelijks’ aan de hand? Dat is helemaal niet de stijl van Sophie Hannah. Het verhaal wijst ook niet echt in die richting, het enige eigenaardige is dat er zowel in Amerika als in Engeland twee kinderen wonen van dezelfde ouders, met dezelfde namen, maar met twaalf jaar leeftijdsverschil…
De ontknoping is tot op het laatst een puzzel, die onmogelijk lijkt. Maar het niet is.


Beth is niet de enige die puzzelt. Haar dochter Zannah denkt graag mee, en heeft soms verrassende ideeën. Maar ook geen verklaring. Hun gesprekken en de gedachtegang van Beth vormen een mooie basis voor een ingewikkeld maar goed te volgen psychologisch raadsel dat op het einde dan toch een thriller wordt.
Ongetwijfeld haar meesterwerk, dit Ingenieuze plot!


Sophie Hannah (Manchester, 1971) is een Britse auteur van thrillers, kinderboeken, romans en poëzie. Zij is vooral bekend om haar psychologische thrillers, die in meer dan 24 landen worden uitgegeven. Ze woont met haar man en twee kinderen in West Yorkshire.


ISBN 9789044360486| paperback | 352 pagina's | Uitgeverij The House of Books| mei 2021
Vertaald uit het Engels door Joost van der Meer en Bill Oostendorp

© Marjo, 2 september 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven