Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

StormwachtStormwacht
Deel 1. August Strindberg serie
Kristina Ohlsson


Het plaatsje Kungshamn ligt aan de Zweedse westkust, zo’n beetje tussen Oslo en Gotenburg. Op de dag dat er een man uit Stockholm arriveert, gaan de praatjes al rond: hij heeft het failliete uitvaartcentrum gekocht en hij schijnt niet eens een begrafenisondernemer te zijn!
Hij gaat ook niet in het pand wonen, maar hij heeft het huis gehuurd van de Janssons in Hovenäset, een plaatsje verderop. En iedereen weet dat niemand in dat huis wil wonen!
De timing is ook slecht: juist op de dag dat hij naar Hovenäset komt, is het dorp in rep en roer: er is een vrouw verdwenen!
Agnes Eriksson is geliefd in haar woonplaats. Iedereen kent haar, ze heeft de meeste inwoners les gegeven. Wat is er met haar gebeurd?

De Stockholmer is August Strindberg, hij is van plan een winkel met tweedehandse spullen te openen in het pand in Kungshamn. En omdat daar nog het een en ander moet gebeuren, huurt hij elders. Hij is er niet van op de hoogte dat het betreffende huis een een slechte naam heeft.


Tegen wil en dank raakt hij betrokken bij de gebeurtenissen, niet bepaald een gunstig begin van zijn nieuwe leven. Maar één ding maakt veel goed: hij leert door alle verwikkelingen Maria Martinsson kennen. Zij leidt de plaatselijke boekenclub maar ook het politieonderzoek. Als de tijd verstrijkt en er geen spoor van Agnes gevonden wordt, neemt de angst toe dat Agnes niet meer in leven is.

Het verhaal loopt van 25 augustus tot 7 september, met daarna een enkele sprong in de tijd. De vrij korte hoofdstukken worden vanuit wisselende personages verteld, zodat de lezer goed kan volgen wat er gebeurd is, en wat de gevolgen zijn.
Maria is een van die personages. Zij blijkt in haar privéleven de nodige problemen te hebben, die de gebeurtenissen extra ingewikkeld maken. Natuurlijk vormt ook de relatie met Augustus een deel van het verhaal, het is tenslotte deel een van een serie rondom Augustus Strindberg.

In ‘Stormwacht’ gebeurt nogal veel; ook het verleden is belangrijk, er is bijvoorbeeld het dagboek van Agnes, waardoor er bij de lezer begrip groeit over wat er aan de hand is/ was. Maar de politie en de inwoners van de dorpjes kennen die feiten niet.


Het is het eerste boek van de Zweedse misdaadauteur Kristina Ohlsson, die al eerder een vijfdelige serie schreef rond Fredrika Bergman.
Het is een prima boek, en daardoor jammer dat er nogal eens wat schort aan de vertaling. 'Hij beveelde' dat is ronduit fout.
Maar ook constructies als ‘hij kijkt onbegrijpelijk’ en' ik vervloek mijn vergetelheid’, dat loopt niet lekker.
Als je je daar niet aan stoort, is het zeker een boek om van te genieten!

Kristina Ohlsson is een van Zwedens succesvolste misdaadauteurs. Zij werkte voor de OSCE (Organisation for Security and Cooperation Europe), de Zweedse Veiligheidsdienst en het ministerie van Buitenlandse Zaken, voordat ze in 2009 fulltime schrijfster werd.

ISBN 9789044364767 | Paperback| 512 pagina's | Uitgeverij de House of Books | mei 2023
Vertaald uit het Zweeds door Elisabeth Van Houtte

© Marjo, 1 augustus 2023

lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven