Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een dader evenmin.


Tess Hjalmarsson, inspecteur bij de politie van Malmö, is het hoofd van de Zweedse coldcasesafdeling. Zij heeft zich vastgebeten in de zaak van Annika, omdat ze de familie die al die tijd in onzekerheid verkeert, wil helpen duidelijkheid te krijgen. Maar als een verkrachter die actief is in Malmö nu ook een dodelijk slachtoffer heeft gemaakt, krijgt ze de opdracht van haar meerderen om de cold cases te laten zitten.
Tess is daar niet blij mee, en blijft toch onderzoek doen.
En dan verwijst het onderzoek naar de verkrachter ook naar het dorpje Simrishamn. Hij zou daar geweest moeten zijn in de tijd dat Annika verdween. Het onderzoek is toen nogal knullig uitgevoerd, het is lastig voor Tess om duidelijke aanwijzingen te vinden, laat staan bewijzen. Ze praat met de vrienden van Annika. Er waren getuigen, die geschreeuw hebben gehoord.
Maar als de man die bekend staat als de Vasby-man (omdat hij ook toegeslagen heeft in die plaats in Denemarken) inderdaad in diezelfde tijd daar was, weet hij dan meer?

Is hij misschien ook de moordenaar van Annika?

Een spannende zoektocht volgt. Tess wordt geholpen door een profiler die handige tips geeft, en een zwangere collega met een heel eigen stijl. Er is ook iemand die steeds voortijdig feiten lekt naar de pers. Dat vinden ze heel vervelend, maar het blijkt wel te helpen. De dader leest namelijk ook kranten en doordat hij zich aangesproken voelt reageert hij. Want het is een man met een missie, met speciale voorkeuren en ideeën.

Zoals dat vaak het geval is bij Zweedse thrillerschrijvers zal ook
Tess Hjalmarsson vaker de hoofdpersoon zijn in een thriller. Dus lezen we meer over haar privébesognes, die als een rode draad door de verschillende boeken zullen gaan lopen.
De zaak waar zij in dit eerste deel mee bezig is wordt verteld vanuit meerdere perspectieven. De slachtoffers, getuigen, en verdachten, van beide zaken, de verkrachtingen en de verdwijning van Annika. Die afwisseling werkt de spanning in de hand, zodat er zeker belangstelling gewekt wordt voor een volgend verhaal.

Helaas zitten er in de tekst nogal wat slordigheden, tik- of vertaalfoutjes, die hopelijk voorkomen worden bij de vervolgdelen.

De Zweedse Tina Frennstedt is misdaadverslaggever met een fascinatie voor Cold cases. Het is duidelijk dat haar werk haar inspiratie geeft!
Verdwenen is haar eerste thriller, en we kunnen er wel van uit gaan dat er een nieuwe schrijfster is opgestaan die de lezer een succesvolle serie zal gaan voorschotelen.
Zij won alvast de Winnaar Crimetime Award 2019 voor het Debuut van het jaar.

ISBN 9789402704228 | paperback | 400 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | november 2019

Vertaald uit het Zweeds door Neeltje Wiersma

© Marjo, 27 februari 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven