Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Publiek geheimPubliek geheim
Nora Roberts


Londen, 1967: Voor de driejarige Emma hoort angst bij het leven. Ze weet feilloos wanneer ze uit de buurt van haar moeder Jane moet blijven. Jane is een labiele vrouw die drinkt en drugs gebruikt. Ze is prikkelbaar en reageert haar frustraties af op haar schattige dochtertje. Emma krijgt regelmatig een pak slaag en ook een scheldkanonnade is doornormaal. Emma is een schuw, bang meisje.


Emma’s vader, Brian McAvoy, is beroemd. Hij is de leadzanger van de rockband Devastation. Emma heeft haar vader nog nooit ontmoet maar ze weet precies hoe hij eruitziet en hoe zijn stem klinkt. Het kleine, smoezelige driekamerflatje waar ze met Jane woont hangt vol met foto’s van de stoere zanger. Ook worden zijn platen doorlopend gedraaid. Jane gelooft nog altijd dat zij en Brian uiteindelijk weer samen zullen zijn.


Jane valt Brian lastig. Hij is een obsessie voor haar geworden. Normaliter negeert hij haar dreigementen maar dit keer heeft hij aangekondigd bij haar langs te komen. Jane is in de wolken. Nu komt alles eindelijk goed! Haar droomprins zal zich weer bij haar voegen en zijn voorgenomen huwelijk met een ander afblazen. Ze propt zichzelf in een iets te krappe jurk en besteedt zelfs aandacht aan het uiterlijk van Emma. Vandaag zal Emma haar vader voor het eerst ontmoeten.


Het bezoekje loopt niet helemaal zoals Jane heeft gepland. Brian eist dat Jane hem voorgoed met rust laat en gelooft niet dat ze samen een kind hebben. Jane vertelt hem maar niet waarom het haar in eerste instantie wel uitkwam het kind voor hem verborgen te houden. Emma zelf heeft zich in het kastje onder de gootsteen verstopt. Dat leek haar het beste. Emma weet immers niet dat er ook vriendelijke mensen bestaan.


Uiteindelijk komt het meisje uit het vieze kastje tevoorschijn. Wanneer Brian haar ziet, weet hij onmiddellijk dat Jane de waarheid spreekt. Dit meisje is zijn kind. Ze lijkt als twee druppels water op hem. Jane eist dat hij bij haar terugkomt. Brian weigert. Dan zegt Jane iets dat Brian met grote angst vervult. Ze dreigt Emma te doden. Na een uitgebreid gesprek is er een regeling getroffen. In ruil voor een flinke som geld doet Jane afstand van haar dochter.


Emma weet niet wat haar overkomt. Ze belandt in een prachtig huis waar niemand haar slaat. Lange tijd is ze op haar hoede maar Brian en zijn nieuwe vrouw Bev zijn zo lief voor haar dat Emma haar behoedzaamheid uiteindelijk laat varen. Haar nieuwe leven lijkt in niets op het treurige leven in het vieze flatje. Brian leidt een jetsetleven en het huis is regelmatig met beroemdheden gevuld. Emma wordt als een prinses behandeld. Wanneer Bev van een zoontje bevalt, is Emma’s geluk compleet. Ze aanbidt haar broertje Darren.


Tijdens een feest waarbij de drank rijkelijk vloeit, gaat het mis. Op de rustige bovenverdieping, waar het kindermeisje regeert,  is Emma diep in slaap. Wanneer ze wakker schrikt, denkt ze in eerste instantie dat het van de dreunende muziek is. Dan hoort ze Darren huilen. Op de overloop schrikt ze. Het licht is uit. Emma is bang in het donker en het licht is daarom altijd aan. Wie heeft het uitgedaan? Op de drempel van Darrens slaapkamer blijft ze staan. Haar hersenen verdringen abrupt wat haar ogen zien. Aan haar grote geluk is een eind gekomen.


Wat is er die avond in Darrens slaapkamer gebeurd? In de jaren die volgen, blijft Emma’s geheugen weigeren de waarheid te onthullen. Ze groeit op tot een beeldschone, bevoorrechte vrouw. De populariteit van de band Devastation blijft maar groeien. Ogenschijnlijk zijn ze te benijden. Op privégebied is het leven echter minder rooskleurig. Het verdriet om Darren heeft Brian en Bev uit elkaar gedreven en ook de andere bandleden kampen met problemen. Zo verzwijgt een stoere rockzanger zijn seksuele geaardheid en grijpt een ander iets te vaak naar drugs. Dan wordt Emma verliefd. Schenkt ze haar hart aan de juiste persoon of haalt het verleden haar opnieuw in?


Publiek geheim leest als een trein. Het verhaal is smeuïg maar ook gevoelig en zelfs emotioneel. Het uitgebreide verhaal beslaat ruim twintig jaar waardoor de lezer Emma en de bandleden goed leert kennen. Ze vormen een grote familie met alle ups en downs die daarbij horen. Nora Roberts weet heel goed hoe ze een zwaar verhaal toch luchtigheid én een tikje erotiek mee kan geven. Publiek geheim is een heerlijk vakantieboek. Een verhaal met een lach en een traan.


ISBN 9789022569931 | paperback | 524 pagina's | Boekerij | juli 2016
Vertaald door Floor Houtgever

© Annemarie, 11 augustus 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven