Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altEen mooie dag om te sterven
R.J. Ellory

1984: John Costello en zijn vriendinnetje Nadia worden tijdens een afspraakje op brute wijze aangevallen door een seriemoordenaar. De moordenaar noemt zichzelf De Hamer van God. John, nog maar zestien jaar oud, raakt zwaar gewond maar overleeft de aanval. Nadia sterft.

2006: Ray Irving van de afdeling moordzaken krijgt een artikel van de New York City Herald onder ogen. Dankzij connecties tussen de politie en de krant is het artikel nog niet geplaatst. In het artikel wordt een verband gelegd tussen een aantal moordzaken. De moorden zijn in verschillende politiedistricten van New York gepleegd en worden zodoende afzonderlijk van elkaar onderzocht. Volgens de auteur van het artikel, Karen Langley, zijn de moorden imitaties van eerder gepleegde moorden. Iemand bootst het werk van meerdere seriemoordenaars na en doet dit zeer accuraat. Feiten als datum, leeftijd, kleding en moordwijze komen uiterst precies overeen. Irving benadert Karen Langley omdat hij wil weten hoe zij aan deze informatie is gekomen. Al snel komt de aap uit de mouw: Karen heeft het artikel geschreven maar het onderzoek is door iemand anders gedaan. De onderzoeker blijkt niemand minder dan John Costello te zijn Hij werkt al jaren voor de krant.

John Costello is na de aanslag op zijn leven een ander mens geworden. Zijn lichamelijke wonden zijn hersteld maar psychisch heeft hij onherstelbaar letsel opgelopen. Hij leeft een teruggetrokken leven en heeft een aantal vreemde eigenschappen ontwikkeld. Deze geven een beetje houvast aan zijn wankele bestaan. Veel sociale contacten heeft hij niet. Zijn contact met Karen Langley komt het dichtst in de buurt van een vriendschap. Verder bezoekt John maandelijks een bijeenkomst van mensen die een moordaanslag hebben overleefd.

Het is al snel duidelijk dat de veronderstellingen van John Costello juist zijn. Er is een zeer geraffineerde seriemoordenaar aan het werk. Ray Irving wordt op de zaak gezet en hij houdt nauw contact met de eigenaardige John. John beschikt over een indrukwekkende hoeveelheid informatie over seriemoordenaars. Het is op het griezelige af, hij zal toch niet zelf de moordenaar zijn? Hoewel Ray soms de kriebels van John krijgt heeft hij de kennis van de zeer intelligente man hard nodig. Toch blijft de moordenaar hen telkens een stap voor. Sterker nog: Ze hebben geen idee wie hij is en in welke richting ze moeten zoeken. Ray slaapt er slecht van. Voor John is het onvoorstelbaar zwaar en angstig om bij het onderzoek betrokken te zijn. Of valt dat wel mee?

Bij dit boek maakte ik de fout het te lezen in bed wat me op een slapeloze nacht kwam te staan. Ook al wist ik dat ik, ten behoeve van mijn nachtrust, moest stoppen met lezen, ik kon mezelf er niet toe zetten. De spanning in deze thriller bouwt zich meer en meer op totdat het uiteindelijk tot een ontlading komt in een ijzingwekkende ontknoping. Ik vergat bijna om adem te halen.

R.J. Ellory komt op mijn lijstje van zeer begenadigde thrillerauteurs. Het verhaal is uiterst solide en overtuigend. Wat ook erg bij mij in de smaak is gevallen, is de uitgebreide research die voor dit boek is verricht. Hoewel dit verhaal fictief is bevat het vele waargebeurde feiten wat duidelijk te merken is tijdens het lezen. Het versterkt de geloofwaardigheid, de spanning en de kwaliteit van het verhaal. Een dag om te sterven is een thriller van zeer hoog niveau.

ISBN 9789026132599 | Paperback |  464 pagina's | mid-price editie | De Fontein | januari 2012
Vertaald door Ineke van den Elskamp

© Annemarie, 21 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

 

Recensies

Boven