Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Het meisje in het rietHet meisje in het riet
Ronald van Assen


De zestienjarige Sanne is een vrolijk, lief meisje. Ze helpt ijverig mee op de boerderij van haar ouders en doet goed haar best op school. Voor de vier jaar jongere Lotte is ze een lieve zus. Sannes beste vriendin heet Judith. Met haar fietst ze elke dag naar school. Een kilometerslange rit die benut wordt om honderduit te kletsen. Sanne is een gelukkige tiener.


Judith is een leuke meid. Wel vindt Sanne het jammer dat ze met Marja omgaat. Sanne vindt haar maar raar. Marja en haar moeder zijn een soort moderne heksen die zich met allerlei kruidenmengsels en rituelen bezighouden. Het is niks voor Sanne die op zondag keurig naar de kerk gaat. Judith is echter dolenthousiast over haar laatste bezoekje aan Marja en Sanne laat zich overhalen de volgende keer mee te gaan.


Tijdens het bezoekje aan Marja stelt Sanne zich enigszins afwerend op. Ze keurt de levensstijl van Marja en haar moeder af en laat dat duidelijk merken. Achter het huis bevindt zich een grote kruidentuin. Er staan zelfs giftige planten in. Volgens Marja is dat niet gevaarlijk als je precies weet hoe je de kruiden en planten toe moet passen. Bovendien worden zij en haar moeder door “de godin” beschermd.


Marja laat zien welke planten er in vliegzalf gaan. Het zijn doornappel, bilzekruid en alruin. Als de zalf op de juiste manier bereid wordt, kan het gebruikt worden om buiten het lichaam te treden en een kijkje in de toekomst te nemen. Het is vrij gevaarlijk en alleen voor ingewijden, aldus Marja. Sanne vindt het allemaal maar belachelijk en wanneer Judith en Marja op zolder een speciale heksencirkel maken, weigert ze in de cirkel te gaan staan. Ze heeft genoeg van het rare gedoe en uit dwarsheid smeert ze zomaar ineens wat vliegzalf op haar pols. Marja schrikt ervan maar er gebeurt gelukkig niks.


Die nacht heeft Sanne een nachtmerrie die overgaat in een heerlijke droom. Ze ontmoet Abyssia, een meisje dat haar ontvangt op een vredige plek in het riet waar alle zorgen in het niets lijken te verdwijnen. Sanne voelt zich fantastisch bij Abyssia. Ze wil haar terugzien. Ze wil terug naar de heerlijke plek in het riet. Met een list haalt ze Marja over haar wat doornappel te geven. Ze gebruikt de hallucinerende werking van de plant om Abyssia nogmaals te zien.


Abyssia straalt een en al liefde uit en Sanne voelt zich heerlijk in haar nabijheid. Dan verandert er iets. Sanne heeft de doornappel niet meer nodig. Abyssia zit permanent in haar hoofd en fluistert haar liefdevolle dingen toe. Dan veranderen de liefdevolle dingen langzaam in hatelijke opmerkingen. In nare opmerkingen over haar vriendinnen, haar ouders en haar zusje. Over iedereen in haar omgeving. Ook gebeuren er vreemde dingen. Sanne hallucineert maar dat beseft ze zelf niet. Voor haar gevoel raakt ze steeds meer in de ban van Abyssia. Abyssia is de enige die echt van haar houdt. De gedachten van Abyssia worden de hare. Sanne denkt niet alleen aan vreselijke daden, ze voert haar gedachten ook uit.


In het voorwoord van dit boek waarschuwt Ronald van Assen, die op therapeutische basis met schrijven begon, de lezer al. Dit boek is anders dan zijn andere boeken. Hij wil zich niet beperken tot een bepaald genre. Het meisje in het riet begint als een lieflijke roman over een gezin uit Overijssel en eindigt als een thriller vol gruwelijkheden. De auteur hanteert zijn gebruikelijke, gemoedelijk schrijfstijl maar verder valt dit verhaal niet te vergelijken met zijn vorige boeken. Hoewel ik regelmatig heftige thrillers lees, verlangde ik tijdens het lezen van deze thriller toch stiekem naar de sympathieke personages uit de vorige boeken van deze schrijver.


Het meisje in het riet gaat over de gevolgen van het gebruik van hallucinerende middelen. Iets wat aanvankelijk onschuldig en zelfs goed lijkt, kan vreselijke gevolgen hebben. Hoewel het boekje maar 120 bladzijden telt, heb ik het toch regelmatig even weggelegd om op adem te komen. De gedachten die door het hoofd van Sanne spoken zijn we erg heftig! Wanneer ze ook nog eens de daad bij het woord voegt, is er niets meer over van de vrolijkheid waar het verhaal mee begon. De boodschap in deze thriller is duidelijk: experimenteer niet zomaar met onbekende middelen of mengsels. Gaat het toch mis, zoek dan hulp. Sanne heeft dat niet gedaan…


ISBN  9789048439072 | paperback | 120 pagina's| Free Musketeers | maart 2016

© Annemarie, 13 maart 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven