Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kluis 21
Roslund & Hellström

 

In het boek spelen 2 verhaallijnen.
De eerste betreft een Litouwse prostituee in Stockholm die in het ziekenhuis belandt nadat zij door haar pooier is mishandeld. Zij slaagt erin om met een pistool en springstof vijf mensen te gijzelen die zij ruilt tegen een politieman, Bengt Nordwall, die zij vervolgens doodschiet om daarna zichzelf van het leven te beroven.
De 2e verhaallijn gaat over een gewelddadige crimineel, Jochum Lang, die weer uit de gevangenis komt na een veel te korte straf. Meteen na zijn vrijlating brengt hij, op verzoek van een Joegoslavische drugsbende, lichamelijk letsel toe aan een drugsverslaafde die hun drugs vermengd heeft met waspoeder en daarna verhandelde. De drugsverslaafde verbleef op dat moment in het ziekenhuis en wordt dood in zijn rolstoel, halverwege een trap, aangetroffen.
Beide verhaallijnen komen samen bij politieman Ewert Grens. Bij beide zaken voelt hij veel emotie en machteloze woede.
Jochum Lang is de misdadiger die 25 jaar geleden zijn leven verwoestte bij een voorval waarbij zijn vriendin en collega zodanig verwond werd dat zij de rest van haar leven in een rolstoel, in een kliniek moet doorbrengen. Ewert zint nog steeds op wraak.
Politieman Ewert Grens heeft er ook weinig moeite mee om een onthullende videotape van de Litouwse prostituee te laten verdwijnen als hij daarmee de weduwe van zijn vermoorde collega, Bengt Nordwall, een dienst kan bewijzen.


Kluis 21 is een misdaadroman die belangrijke maatschappelijke thema’s zoals vrouwenhandel en gedwongen prostitutie belicht. Jonge vrouwen worden vanuit de Baltische staten verhandeld. Er wordt hen een gouden toekomst in het rijke Zweden voorgespiegeld. De realiteit is anders. Er wacht ze een bestaan vol vernedering, verlies en schaamte.
In dit boek gaat het niet om wie het gedaan heeft, maar om de vragen die daar omheen spelen. Je wordt van begin tot eind meegesleept in het verhaal, zeker als je beseft dat dit soort zaken de alledaagse realiteit is. Een goed geschreven, spannende en aangrijpende thriller.


ISBN: 90 445 0766 4 Paperback / 377 pagina’s / Uitgever: De Geus /
Vertaling: Edith Sybesma / Oorspronkelijke titel: Box 21

© Wandelaartje, oktober 2007

Reageren? Klik hier!


Recensies

Boven