Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

In de misosoepIn de misosoep
Ryu Murakami

 

Kenji, een Japanse jongen van twintig, gidst buitenlanders door het doolhof van Tokyo's sex-etablishementen. Hij adverteert in de pink-gids, de bekende japanse gids voor de sex-tourist. Op een keer ontmoet hij Frank, een Amerikaanse zakenman, die eens goed wil neuken, zoals hij zichzelf uitdrukt. Nietsvermoedend begint Kenji hem rond te leiden, maar gaandeweg merkt hij dat er iets met Frank loos is. Hij grossiert in extreme gelaatsuitdrukkingen, zijn lichaam is hard als staal en steeds vaker mist Kenij een menselijk gevoel bij deze vreemde. Ondanks dat Kenij vermoedt dat Frank niet normaal is, komt hij onder de betovering van deze kleine, fors gebouwde man. Hij laat zelfs zijn vriendin Jun aan haar lot over, zo is hij in de ban van de Amerikaan.
In de buurt waart een seriemoordenaar rond, die het heeft voorzien op jonge meisjes. Kenij krijgt een vermoeden dat Frank misschien wel deze seriemoordenaar is. Frank gaat zo geroutineerd te werk, dat hij niet te traceren valt. Op de tweede avond van het gidsen gaat het mis. Ze bezoeken een bepaalde bar en er volgt een ware slachtpartij, waarbij alle aanwezigen op gruwelijke wijze het leven verliezen, waarvan Kenji getuige is. Deze gebeurtenis laat hem niet los en de vraag die in Kenij's hoofd op rijst is of hij het volgende slachtoffer van Frank wordt...


Murakami heeft met dit boek een echte thriller geschreven. Zijn stijl is sober, realistisch en direct; maar dat niet alleen, Murakami observeert met een gecalculeerde precisie van een chirurg; zoek hier geen gevoel; de scenes waarin hij het bloedbad beschrijft zijn schokkend, maar op een klinisch, koude manier. Ik moest hier aan Mo Hayder denken, je kunt ook denken aan de films van David Cronenberg.
Murakami strooit ook wat bespiegelingen over de moderne Japanse samenleving door verhaal, op ogenblikken dat Kenij even bevrijd is van de druk van Frank. Het gaat dan over de eenzaamheid van de moderne mens, die wordt veroorzaakt aan het gebrek aan liefde en de teloorgang van de eeuwenoude cultuur met zijn tradities. Een vraag die Murakami bij de lezer laat opkomen is: in hoeverre verschillen Frank en Kenji nou van elkaar? Ieder mens is een potentiële moordenaar, je moet alleen in de “juiste” geestelijke gesteldheid bevinden, in de “juiste” situatie en het kan gebeuren. Kenij is een goed voorbeeld van de gedegeneerde jeugd in Japan; jongeren die ondanks het bezoeken van universiteiten, niet meer kritisch kunnen denken en in handen vallen van de eerste de beste sekte . Ook zijn vriendin is een losgeslagen projectiel; hun liefde is alleen een liefde voor het verdrijven van de eenzaamheid.
Het is een spannend boek, maar door de klinische benadering van beschrijven van personages, dingen etc, voor mij ook een beetje teleurstellend. Toch is het zo indringend, dat het boek de dagen erna door je hoofd blijft spoken.


Hardcover | 199 Pagina's | Arbeiderspers | 1ste Druk ISBN: 9029562323

© Roel, mei 2007

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven