Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Passagier 23Passagier 23
Sebastian Fitzek


Het leven van politiepsycholoog Martin Schwartz stelt weinig meer voor. Zonder zijn vrouw Nadja en zijn zoon Timmy heeft het alle glans verloren. Vijf jaar geleden kwamen ze om. Martin werkt tegenwoordig regelmatig mee aan undercoveracties die bijzonder risicovol zijn. Zo heeft hij zich voor zijn laatste actie met een goedje laten injecteren waardoor een hiv-test een positief resultaat zal opleveren. Het is de enige manier om binnen te kunnen dringen bij een bug party, een feest waarbij hiv-geïnfecteerden bewust anderen met hiv besmetten. Vreemd genoeg gebeurt dit vaak vrijwillig maar tegenwoordig is het ook een trend om weerloze mensen te verkrachten en te besmetten tijdens een ‘event’. Het slachtoffer in kwestie is de twaalfjarige Liam die door jeugdzorg aan de organisator van het ‘event’ is toevertrouwd.


De undercoveractie slaagt maar Martin heeft op het laatste moment een tand bij zichzelf moeten trekken en bovendien moet hij voor de zekerheid hiv-remmers slikken waarvan de bijwerkingen voor hem haast ondragelijk zijn. Het boeit Martin niet. Hij voelt zich nog altijd verdoofd door het verlies van zijn gezin. Een onverwacht telefoontje verandert alles. Ene Gerlinde Dobkowitz, een excentrieke dame van achtenzeventig, meldt hem dat ze belangrijke informatie over zijn gezin heeft. Ze beweert dat ze mogelijk nog in leven zijn. Ze nodigt Martin uit voor een bezoekje op een plek die hij voor geen goud wil bezoeken: het cruiseschip The Sultan of the Seas.


Vijf jaar geleden zou Martin stoppen met zijn undercoverwerkzaamheden. Tijdens zijn laatste opdracht maakten Nadja en Timmy een cruise. Martin hoopte zijn gezin op die manier wat broodnodige afleiding te bezorgen. De luxe cruise eindigde in een nachtmerrie. Nadja verdoofde haar zoon met chloroform en gooide hem overboord, de oceaan in. Daarna sprong ze achter haar zoon aan waarna het tweetal voorgoed uit het leven van Martin verdween. Vreemd genoeg had Nadja, een fanatiek briefschrijfster, geen afscheidsbriefje achtergelaten. Toch was een zelfmoord de enige verklaring voor de verdwijning van Nadja en Timmy.


Martin boekt een peperdure reis om het schip op te komen. Hij is niet van plan mee te varen maar wil enkel aanhoren wat de oude dame hem te zeggen heeft. Gerlinde overhandigt hem echter iets verbazingwekkends. Het is Luke, de teddybeer van Timmy. Gerlinde vertelt dat een klein meisje de beer bij zich droeg. Het meisje was een passagier 23. Een passagier 23 die vreemd genoeg weer opgedoken was.


Jaarlijks verdwijnen er gemiddeld 23 mensen van cruiseschepen. Deze mensen gaan aan het begin van de reis aan boord maar zijn op het eindpunt verdwenen. De algemene verklaring voor hun verdwijning is dat ze zelfmoord hebben gepleegd. Nooit eerder dook een passagier 23 weer op maar nu is de elfjarige Anouk Lamar na een afwezigheid van weken zomaar weer opgedoken. Ze is hevig getraumatiseerd en weigert te praten. Waar is ze al die tijd geweest? Wat is haar overkomen? Haar verwondingen doen het ergste vermoeden.


Martin blijft aan boord van het imposante schip. Hij kan het verzoek om Anouk bij te staan niet weigeren. Hoe is het meisje aan de teddybeer van Timmy gekomen en waar is haar moeder Naomi? Gerlinde komt met allerlei complottheorieën op de proppen maar Martin heeft al snel genoeg van de bizarre uitspraken van de bejaarde dame. Toch beseft ook hij dat er iets vreemds op het schip gaande is. Heeft iemand Anouk al die tijd gevangengehouden? Maar wie dan en… met welk doel?


De lezer weet dat Naomi Lamar nog in leven is maar dat daar snel verandering in kan komen. Ze wordt gevangengehouden in een soort ronde put. Bevindt ze zich nog op het schip? Haar ontvoerder heeft haar zo uitgeput dat Naomi alleen nog maar naar de dood verlangt. Naomi zal snel sterven maar alleen als ze al haar geheimen opbiecht. Naomi begrijpt het niet. Welk geheim wil het monster dat haar gevangenhoudt toch van haar horen?


Dat Duitser Sebastian Fitzek kan schrijven wist ik al maar met Passagier 23 heeft hij me toch weer verrast. Het verhaal is heftig en gruwelijk maar bovenal intrigerend. Fitzek weet precies waar de grens ligt en zorgt ervoor dat de gruwelheden niet afschrikken maar juist nieuwsgierig naar de afloop maken. Zo hoort een thriller te zijn, spannend van begin tot eind. Er zijn meer verhaallijnen die allemaal naadloos op de hoofdverhaallijn aansluiten.


Passagier 23 is taboedoorbrekend, bloedstollend en meeslepend. De briljant getimede verhaalwendingen zorgen ervoor dat je als lezer hopeloos aan het verhaal overgeleverd bent. Sebastian Fitzek heeft wederom een topthriller afgeleverd.


ISBN 9789048825271 | paperback | 383 pagina's| The House of Books | april 2015
Vertaald door Lucienne Pruijs

© Annemarie, 19 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven