Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Blijf waar je bentBlijf waar je bent
Sharon Bolton


Ook al kan de elfjarige Barney zich niet meer herinneren hoe zijn moeder eruitziet, hij hoopt nog elke dag vurig dat ze terug zal komen. Hij was nog maar vier jaar oud toen ze uit zijn leven verdween. Barney en zijn vader redden het prima samen maar het gemis blijft steken. Er wordt nooit meer gepraat over de vrouw die hen eens zo lief had. Waarom is ze vertrokken?


Barney probeert zijn moeder al een tijdje op te sporen. Van het geld dat hij met zijn krantenwijkje verdient, plaatst hij stiekem advertenties in allerlei verschillende kranten. Elke ochtend logt hij in op zijn geheime e-mailaccount. Elke ochtend is de in-box leeg. Zijn moeder reageert maar niet. Heeft ze de advertenties niet gelezen? Heeft ze niet door dat ze aan haar zijn gericht?


Barneys zoektocht wordt doorbroken door een nieuwe interesse. Er waart een moordenaar door Zuid-Londen. Een moordenaar die het op tien- en elfjarige jongens heeft voorzien. Jongens als Barney. Wie door het monster ontvoerd wordt, wordt uiteindelijk met een doorgesneden keel teruggevonden. De moordenaar laat zijn slachtoffertjes leegbloeden. Kinderen in Zuid-Londen worden door hun ouders angstvallig in de gaten gehouden. Uiteraard wil niemand dat zijn of haar zoon het volgende slachtoffer wordt.


Barney en zijn vrienden zijn bang en nieuwsgierig tegelijk. Ze verzinnen smoesjes om de spiedende ogen van hun ouders te kunnen ontvluchten. Samen analyseren ze de gebeurtenissen en proberen ze zo veel mogelijk informatie te bemachtigen. De jongens zijn nog jong maar het is niet moeilijk om op Facebook in te loggen of een zoekopdracht in een zoekmachine in te tikken. Hoe meer details er boven water komen, hoe banger ze worden. Toch blijven ze het gevaar opzoeken en dwalen ze meer dan eens door de duisternis. Onbezonnen maar toch ook op hun hoede. De moordenaar kan elk moment weer toeslaan.


Ook Barneys buurvrouw volgt de moordzaken op de voet. Lacey Flint werkt bij de politie maar ze zit al een tijdje thuis. Er is haar iets afschuwelijks overkomen en Lacey is voorlopig niet in staat te werken. Het gaat niet goed met haar. Lacey snijdt zichzelf om haar innerlijke pijn te overstemmen. Het bloed dat uit haar snijwonden opwelt, fascineert haar. ’s-Avonds zwerft Lacey op straat rond. Ze houdt Barney en zijn vrienden in de gaten. Wanneer een expert de aandacht van de media opzoekt, beseft Lacey dat er overeenkomsten tussen haar en de moordenaar zijn. Volgens de deskundige heeft de dader een ongezonde interesse in bloed.


Barney en zijn vrienden blijven zich in de moordzaken verdiepen. Vooral Barney blijft naar nieuwe informatie zoeken. De slimme jongen ontdekt dat de moordenaar uitsluitend op dinsdagen en donderdagen toeslaat. Toevalligerwijs precies op de avonden dat zijn eigen vader van huis is. Barney stuit op nog meer toevalligheden en maakt zich steeds meer zorgen. Zijn vader liegt tegen hem. Hij zal toch niet…?


Al op de eerste bladzijde van Blijf waar je bent sijpelt de spanning het verhaal binnen.Het is een boek waarvan je onmiddellijk weet dat je pas weg zult leggen als het uit is. Barney is een intelligente maar kwetsbare jongen. De verdwijning van zijn moeder overschaduwt zijn leven. Als lezer “kijk” je weerloos toe hoe hij steeds weer het gevaar opzoekt. Barney en zijn vrienden horen ’s-avonds veilig binnen te zijn maar glippen steeds weer de duistere nacht in. Dat kan niet goed aflopen.


Op het moment dat ik een serieuze verdachte op het oog kreeg, steeg de spanning tot een haast ondragelijke hoogte. Het vermoeden is te vreselijk. Ik wilde niet dat het waar zou zijn en ging steeds naarstiger lezen. De uren gingen ongemerkt voorbij.


Blijf waar je bent is het derde deel in de Lacey Flint-reeks. Hoewel er in het boek verwezen wordt naar gebeurtenissen uit vorige boeken, is dit boek prima als standalone te lezen. Lacey Flint is een beschadigde vrouw met een duistere kant. Zo onderhoudt ze een innig contact met een veroordeelde moordenares. Haar fascinatie voor bloed bezorgde me kippenvel.


Lees Blijf waar je bent alleen als je tegen een fikse dosis spanning opgewassen bent en niet al te erg op een goede nachtrust bent gesteld. Deze ijzersterk geschreven thriller zal je volledig overrompelen. Sharon Bolton, je hebt er een fan bij.  


ISBN 9789400505148 | paperback | 448 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | januari 2016
Vertaald door Anda Witsenburg

© Annemarie, 18 januari 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven