Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe informationist
Taylor Stevens

Vanessa Munroe is een expert in het verzamelen van informatie. Als geen ander weet ze zich onder te dompelen in welke cultuur dan ook om vervolgens met gedegen en uitgebreide gegevens op de proppen te komen. Door haar androgyne uiterlijk is Munroe in staat om zich zowel als man of als vrouw aan de buitenwereld te presenteren. Haar acteertalent helpt haar vervolgens om de juiste snaren te raken en zo gevoelige informatie los te peuteren. Het maken van de juiste beslissing wordt vergemakkelijkt door het inhuren van Munroe. Degenen die van haar expertise gebruik willen maken dienen wel over een goedgevulde portemonnee te beschikken want aan de onderzoeksresultaten van Munroe hangt een flink prijskaartje.

Via haar tussenpersoon Kate Breeden wordt Munroe benaderd door de steenrijke Richard Burbank. Vier jaar geleden raakte Burbanks dochter Emily vermist in Afrika. Eerdere pogingen om haar op te sporen zijn mislukt en Burbank vreest dat Emily niet meer in leven is. Hij is ervan overtuigd dat Munroe de enige persoon ter wereld is die de waarheid kan achterhalen. Hij wil weten wat er met zijn dochter is gebeurd. Munroe heeft zich nog nooit beziggehouden met het opsporen van vermiste mensen maar gedreven door nieuwsgierigheid – en het exorbitante bedrag dat haar geboden wordt – stemt ze uiteindelijk toe. Afrika, het werelddeel waar ze opgroeide, lonkt.

Burbanks geeft Munroe de vrije hand maar stelt wel als voorwaarde dat zijn medewerker Miles Bradford haar tijdens de zoektocht vergezelt. Munroe baalt, ze werkt het liefst solo. Samen met haar “oppasser” reist Munroe af naar de Republiek Equatoriaal Guinea. Ze vermoedt dat Emily in dat land is verdwenen. Er is nog nooit eerder in Equatoriaal Guinea naar Emily gezocht en al snel blijkt dat niemand blij is met hun komst. Machtige figuren doen hun uiterste best om hen tegen te werken. Zelf geweld wordt niet geschuwd. Voor het eerst in jaren werkt Munroe nauw met anderen samen. Ze voelt zich er hoogst ongemakkelijk bij. Wie kan ze haar vertrouwen schenken en wie beslist niet?

Munroe groeide op in Kameroen als dochter van missionarissen. Als tiener verzette ze zich tegen haar ouders en toen ze veertien was bemachtigde ze een baantje bij de dubieuze zakenman Francisco Beyard. Beyard behandelde haar goed maar had niet door dat een andere medewerker Munroe vreselijk toetakelde. Munroe liep een groot psychisch trauma op en ontvluchtte Afrika. Munroe heeft door de traumatische gebeurtenissen een duistere kant ontwikkeld. Ze vreest de demonen in haar hoofd en is bang dat ze, net als haar belager, een monster zal worden. En nu is ze terug in Afrika, waar het allemaal begon.

De informationist is een spannend en meeslepend verhaal dat zich afspeelt in een grimmig, broeierig Afrika. Corruptie is aan de orde van de dag en Munroe en Bradford zijn vogelvrij.  Munroe doet denken aan Lisbeth Salander uit de Millenium-reeks van Stieg Larsson. Allebei halen ze kracht uit hun traumatische verleden en zijn ze goed in het vergaren van informatie. Ze werken allebei het liefst solo, zien er niet doorsnee uit en schenken hun liefde aan vrijwel niemand.

Auteur Taylor Stevens heeft zelf ook een ongewone achtergrond. Ze groeide op bij de Children of God, een sekte die er onder andere ongewone ideeën over seksualiteit op na hield. Op haar twaalfde werd ze bij haar familie weggehaald en overgeleverd aan sadistische individuen. Op haar veertiende had ze al in meer dan tien landen op drie continenten gewoond. Ze ging niet langer naar school maar werd de straat op gestuurd om te bedelen. Ook moest ze zwaar huishoudelijk werk voor de communes verrichten. Het was niet toegestaan om boeken te lezen en televisie te kijken. Toen ze ergens in de twintig was heeft ze de sekte weten te verlaten. Tegenwoordig woont ze in Texas en werkt ze aan haar vierde Munroe-thriller.

De informationist is een duistere, spannende thriller die kracht uitstraalt. Actie, spanning en complottheorieën zijn goed in balans met het ontluisterende levensverhaal van Munroe. Ik vermoed dat auteur Taylor Stevens en het personage Vanessa Munroe een aantal raakvlakken hebben. De veerkracht van Taylor Stevens is bewonderingswaardig en dat geldt ook voor haar schrijftalent. Lees dit boek!

ISBN 9789022567005 | paperback | 352 pagina's | Boekerij | januari 2014
Vertaald door Marcel Rouwé

© Annemarie, 16 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven