Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altLeerling Tovenaar Vader & Zoon
Thomas Olde Heuvelt


Aan de westkust van de Verenigde Staten ten zuiden van San Diego ligt een populair surfgebied: de Tijuana Sloughs. Vele bekende surfers hebben hun naam verbonden aan deze baai met zijn verraderlijke golven. Travis Lauper is een fictieve surfheld, die in de voetsporen van zijn nog beroemder vader treedt. Die vader is in dezelfde golven om het leven gekomen toen Travis een jaar of dertien was.
Soms maakt het de jongen roekeloos: hij moet ook die golven kunnen berijden! Maar net zo vaak is hij moedeloos: het lukt hem toch niet... en daar speelt ook nog een schuldgevoel mee.


‘Hij wilde niet vooruit, hij wilde niet verouderen zoals al het andere en regelrecht op een zinloze dood afstevenen.’


Dan ontmoet hij Buster  Chavez, ook een surflegende. Buster leert Travis zo te surfen dat hij kampioen wordt. Maar Buster is niet wie hij lijkt. Hij praat over andere bewustzijnsniveaus, over de energieconstellaties van het universum. Hij noemt zich een sjamaan, een ‘doodtarter.’


‘met het uitspreken van je eerste wens heb je je keuze al gemaakt, zei Buster Chavez scherp, en zijn ogen werden donker als de oceaan in december. ‘Ik sta onder jouw bevel, indiaan, maar mijn lessen zijn niet gratis, als je dat soms dacht.’


Wat de man met die onheilspellende woorden bedoelt, daar komt Travis pas jaren later achter, als hij gelukkig getrouwd is met  Sharon en met haar een zoon heeft: Luke. Doordat Sharon ziek wordt en ze in geldnood komen te verkeren gaat Travis, die werkt in een mortuarium, in op de zeer lonende voostellen van een handelaar in lijken.
Dan blijkt dat Travis zelf aan iets vreemds lijdt, en ook zoon Luke baart zijn ouders zorgen. Om hemzelf, maar ook vanwege het feit dat hij straks als een wees zou achterblijven.
Als Buster weer op duikt, in een andere gedaante, is dat misschien de oplossing. Hij herinnert Travis aan de andere twee wensen. Wensen waaraan de sjamaan gebonden is, of hij wil of niet. En Travis weet niet of hij de gevolgen wel aan kan.. Een duizelingwekkend boek. Het gaat over de relatie tussen vader en zoon, in een wereld die hopelijk niet bestaat. Wat begint als een psychologische roman, eindigt in een horrorstory.
Op de achterflap staat een foto van de schrijver, die je onwillekeurig af en toe ziet als je dit boek aan het lezen bent. En steeds dacht ik weer: hoe komt zo’n lieve zachte jongen aan een dergelijke morbide fantasie. Toch: zijn fantasie is fascinerend, zodat je tot de laatste pagina geboeid blijft.


ISBN 9789024528189 | paperback| 320 pagina's | Luitingh | april 2008

© Marjo, 3 juli 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven