Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De vrouw die niet opgaf
Val McDermid


Als in een oud gebouw in Edinburgh een skelet wordt gevonden, dat verborgen is in een torentje, moet Karen Pirie, rechercheur cold cases aan de slag. Dit is overigens niet de enige verhaallijn in het boek, want in de proloog wordt op Kreta een man vermoord. Deze zaak is niet zo prettig voor de mensen van het Joegoslavië-tribunaal, want het gaat om iemand die gezocht wordt voor oorlogsmisdaden. Er zijn al meer mensen vermoord voor ze voor dit tribunaal kunnen verschijnen en er moet een moordenaar zijn, die op de een of andere manier toegang heeft tot de dossiers van het Joegoslavië-tribunaal.
Alan Macanespie en z’n collega Proctor worden met deze zaak belast.


Dan is er ook nog het verhaal van Professor Maggie Blake, die ooit in Kroatië verliefd is geworden op Dimitar Petrovic, een generaal in het Kroatische leger, die later onder andere adviseur voor de NAVO is geweest. Ze is met de man getrouwd, maar 8 jaar geleden is hij plotseling verdwenen. Maggie is er van uit gegaan dat hij heimwee had naar Kroatië en dat hij daar misschien nog een vrouw en kinderen had, waar hij naar terug is gekeerd.
Zo nu en dan lezen we in een stuk in een ander lettertype het een en ander over de gebeurtenissen in Dubrovnik, als deze stad door de Serviërs belegerd wordt. Hier ontmoet Maggie Dimitar, die iedereen Mitja noemt.


Het spoor van de zaak van Karen leidt naar Kroatië, in een gebied waar wraak een gerecht is, dat koud geserveerd wordt en de geschiedenis altijd deel blijft van het heden. Hier ontmoet ze Maggie, die naar het dorp wil waar haar man vandaan komt.


Het is een spannend verhaal geworden, dat geen deel uitmaakt van een grotere serie, hoewel Karen Pirie ook al in een ander boek van de schrijfster voorkomt. Het is een psychologische thriller en dat klopt ook wel. Er is weinig echt speurwerk en de afloop is tragisch.


ISBN 978 90 245 6842 0 | Paperback | 317 pagina’s | Luitingh Sijthoff | augustus 2015
Vertaald door Yvonne de Swart

© Renate 14 juli 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven