Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altOnschuldig verleden
Viveca Sten

Inspecteur Thomas Andreasson onderzoekt een vermissing op het Zweedse vakantie-eiland Sandhamn. De twintigjarige Lina Rosén is verdwenen nadat ze ’s-avonds van een vriendin naar huis fietste. Haar fiets is gevonden maar Lina zelf is al maanden spoorloos. Het ziet ernaar uit dat de zaak onopgelost zal blijven.

Nora Linde, de beste vriendin van Thomas, vertrekt halsoverkop met haar kinderen Simon en Adam naar haar vakantiehuis op Sandhamn. Ze heeft zojuist ontdekt dat haar man Henrik een affaire heeft met een verpleegster. Nora walgt van Henrik en wil van hem scheiden. Op Sandhamn hoopt ze tot rust te komen. Het is voorjaarsvakantie en ijzig koud op het nog rustige eiland.

Simon en Adam hebben geen erg in de huwelijksproblemen van hun ouders. Henrik is arts en vaak van huis dus zijn afwezigheid valt hun niet op. De twee jongens spelen naar hartenlust in het bos maar tijdens het spelen van verstoppertje met hun vrienden doen ze een afschuwelijke ontdekking. Ze vinden een arm. Geschrokken door hun vondst durven de kinderen het aan niemand te vertellen maar al snel is het geheim te groot en lichten Adam en Simon hun moeder in. Nora aanschouwt de lugubere vondst met eigen ogen en licht daarna onmiddellijk de politie in.

Officieel is nog niet vastgesteld dat het om Lina Rosén gaat maar de moeder van Lina heeft het horloge dat om de pols van de arm zat herkend. De totaal ontredderde moeder hoopt nog steeds dat haar dochter in leven is maar de lijkschouwer stelt al snel vast dat de arm na de dood van het slachtoffer is verwijderd. En dan komt het moment dat de testresultaten binnen zijn en er geen twijfel meer mogelijk is: Lina Rosén is dood. Waarom is de jonge vrouw vermoord en door wie? En waar is de rest van haar lichaam?  

Het intrigerende verhaal wordt afgewisseld met de geschiedenis van Thorwald. Hij werd geboren in 1914 op Sandhamn en leerde al vroeg dat zijn vader niet van hem hield. Zijn moeder was passief en slaagde er niet in haar zoon te beschermen tegen de losse handen van haar echtgenoot. Keer op keer stelde de magere Thorwald zijn veeleisende vader teleur en wachtte hem een afranseling. Toen Thorwald verliefd werd gloorde een sprankje hoop op een gelukkige toekomst. Zou hij aan zijn meedogenloze vader ontsnapt zijn?

Van Viveca Sten las ik eerder al haar thrillerdebuut Stille wateren. Ik schreef vol lof over dat boek en ook over Onschuldig verleden, het derde deel in de Sandhamn-reeks, ben ik zeer enthousiast. De boeken zijn prima los van elkaar te lezen maar vloeien zo mooi in elkaar over dat het aan te raden is om ze allemaal te lezen. Deel twee - Hogere kringen – wil ik alsnog gaan lezen. De auteur schrijft met souplesse en de personages hebben iets vertrouwds. Het eiland Sandhamn wordt liefdevol beschreven. Het feit dat de misdaden in deze serie allemaal op het kleine eiland geschieden, geeft de reeks iets kneuterigs zonder dat het afbreuk doet aan de spanning. Deze serie is spannend maar niet te gruwelijk. Onschuldig verleden is indringend en hartverscheurend. Wanneer komt het volgende deel uit?

ISBN 9789021447476 | paperback |384 pagina's| Uitgeverij Q | juni 2013
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Annemarie, 16 juni 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


 

Recensies

Boven