Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een schim in de nachtEen schim in de nacht
De Waal & Baantjer


Rechercheur Peter van Opperdoes geniet van een lange, lichte zomerdag. Na het eten van een goed gelukte, zelfgemaakte pasta maakt hij een ommetje. Al snel strijkt hij bij café Papeneiland neer waar Carlo hem van een lekkere kop koffie voorziet en er ongevraagd een warme punt appeltaart bij serveert. Van Opperdoes stribbelt alleen voor de vorm tegen. Op het moment dat de eerste hap appeltaart in de mond van Van Opperdoes verdwijnt, wordt de rust door vuurwerk verstoord. Van Opperdoes beseft echter meteen dat de knalgeluiden in werkelijkheid pistoolschoten zijn.


Met zijn mond nog vol appeltaart spoedt Van Opperdoes zich in de richting van de schoten. Vlak bij de ingang van de Noorderkerk, op de Noordermarkt, ligt iemand op de grond. Het slachtoffer, een man, is nog bij kennis maar maakt het niet goed. Zodra de ambulance is gebeld vraagt Van Opperdoes aan de man wie op hem heeft geschoten. De man kan nauwelijks praten van de pijn maar weet, voor hij zijn ogen definitief sluit, uit te brengen dat hij zelf de dader is. “Ik was het zelf”, zegt de man.


De woorden van de man blijven door het hoofd van Van Opperdoes spoken. Hoe kan de man zichzelf doodgeschoten hebben? Het moordwapen is gevonden, het lag 40 meter verderop. Daar kan het niet beland zijn als de man zichzelf daadwerkelijk heeft doodgeschoten. Waarom deed het slachtoffer de opmerkelijke uitspraak? Een onverwachte bezoeker zaait nog meer verwarring. Of licht hij juist een tipje van de sluier op? Van Opperdoes en zijn politiepartner Jacob staren vol verbazing naar de man die zojuist het politiebureau is binnengewandeld. Is het slachtoffer soms weer tot leven gekomen?


De bezoeker stelt zich voor als James Holten. Hij maakt zich zorgen om zijn broer Freddy. Zijn tweelingbroer. Freddy is afgelopen nacht niet thuisgekomen en James zag overal politie. Hij wil weten of er soms iets gebeurd is. Van Opperdoes en Jacob wachten nog op de uitslag van het DNA-onderzoek maar twijfelen niet langer aan de identiteit van het slachtoffer. Ze vertellen James dat zijn broer vermoord is. James reageert ietwat vreemd. Is hij wel ontdaan door de dood van zijn broer? Is zijn reactie verdacht of is hij gewoon iemand die zijn emoties moeilijk toont? En dan spookt de uitspraak van Freddy weer door het hoofd van Van Opperdoes. Bedoelde het slachtoffer soms dat hij naar zijn eigen spiegelbeeld keek toen hij neergeschoten werd?


James gedraagt zich verdacht. Hij beweert dat hij en Freddy een goede band met elkaar hadden maar Freddy’s vriendin vertelt aan Van Opperdoes en Jacob dat de twee broers ruzie om een erfenis hadden. Er was een grote geldsom verdwenen en de broers verdachten elkaar. Is geld het motief voor de moord op Freddy? Heeft James zijn eigen tweelingbroer vermoord?


Freddy was een handelaar. Samen met zijn maatje Henkie, een simpele ziel, verkocht hij spulletjes op het Waterlooplein. Is Freddy soms in het criminele circuit verzeild geraakt? Is hij als kruimeldiefje met de grote jongens in zee gegaan of is het toch James die achter de tralies thuishoort? Van Opperdoes twijfelt. Er klopt iets niet. Zijn gevoel en jarenlange ervaring vertellen hem dat er meer aan de hand is. Maar wat? Wat ziet Van Opperdoes over het hoofd?


Wat de boeken over Van Opperdoes en Jacob zo aantrekkelijk maakt, is dat de verhalen altijd een verrassende maar geloofwaardige ontknoping kennen. De verhalen zijn luchtig van toon maar absoluut niet voorspelbaar. Ook met Een schim in de nacht weet Simon de Waal de lezer van begin tot eind te boeien.


Van Opperdoes is een schat van een man. Door zijn jarenlange ervaring als politieman laat hij zich niet snel intimideren of voor de gek houden maar ondanks alles wat hij heeft meegemaakt, blijft hij de verdachten die op zijn pad komen met respect behandelen. Hij beseft dat mensen door emoties overmand kunnen raken en dat mensen die fouten maken niet per definitie uitschot zijn. In de ogen van Van Opperdoes is iedereen gelijk en dat maakt de boeken in deze reeks zo hartverwarmend. Ook in Een schim in de nacht gaan een goed politieverhaal en compassie hand in hand.


ISBN 9789048827633 | paperback | 172 pagina's| Lebowski | mei 2015

© Annemarie, 26 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven