Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altEen wolf in schaapskleren
De Waal & Baantjer

Om kwart over drie ’s-nachts wordt rechercheur Peter van Opperdoes uit bed gebeld. Voor zijn deur staat een barman, en goede kennis, die op weg naar huis iets verontrustends in de gracht zag drijven. Van Opperdoes loopt met de man mee naar de Prinsengracht waar de barman aanwijst wat hij heeft gezien. Het tweetal ziet al snel dat de deinende massa een mens is. Een dood mens.

De dode wordt uit het water gehaald en het lijk wordt na enige moeite geïdentificeerd als Jan Willem van Deventer, een student. Hij is verdronken. Van Opperdoes brengt samen met zijn trouwe politiepartner Jacob een bezoekje aan de moeder van Jan Willem. De vrouw reageert verslagen op het verdrietige nieuws en gaat er onmiddellijk vanuit dat Jan Willem vermoord is. Een jonge knul verdrinkt toch zeker niet zomaar, aldus de emotionele moeder.

Wim, de vader van Jan Willem moet op een andere locatie ingelicht worden. Enkele weken geleden heeft hij zijn huis verlaten omdat hij een relatie met een jongere vrouw heeft. Wim denkt niet aan moord. Hij  weet zeker dat Jan Willem zelfmoord heeft gepleegd. Volgens Wim is het allemaal zijn schuld. Hij heeft zijn kind tot zelfmoord gedreven want hij is immers bij zijn vrouw weggegaan. Van Opperdoes en Jacob laten een verslagen man achter.

Heeft Jan Willem zelfmoord gepleegd, is hij vermoord of is Jan Willem door een ongeluk gestorven? Jan Willem bracht zijn laatste avond in een café door en er vallen immers wel vaker mensen na een avondje stappen in de gracht. De huisgenoten van Jan Willem blijken al op de hoogte van zijn overlijden. De Social Media heeft de politie ingehaald. Ook Frits van Munster, de scriptiebegeleider van de dode student, heeft het slechte nieuws al gehoord en haast zich naar het ouderlijk huis van Jan Willem. De man is wel erg betrokken. Is dat normaal? Wanneer Van Opperdoes en Jacob hem enige tijd later in de studentenkamer van Jan Willem aantreffen neemt de twijfel over deze zenuwachtige figuur toe. Het lijkt wel alsof de man ergens naarstig naar op zoek is.

En dan, terwijl het onderzoek vast dreigt te lopen, komt er een nieuwe aanwijzing. Jan Willem scheen klusjes op te knappen voor een onbekende figuur die “De Regelaar” wordt genoemd. Wie is deze onbekende en waaruit bestonden de werkzaamheden van Jan Willem precies? Heeft De Regelaar iets te maken met de dood van Jan Willem?

Opnieuw heb ik genoten van een heerlijk verhaal met in de hoofdrollen Van Opperdoes en Jacob. Ook dit verhaal leest gemoedelijk weg en is goed uitgedacht. Leuk detail is dat Van Opperdoes vertelt over Appie Baantjer en Piet Römer. Hij haalt herinneringen op en dat levert een paar vermakelijke anekdotes op. Naast een boeiende politieroman is Een wolf in schaapskleren ook, net als de andere boeken in deze reeks, een ode aan een hechte vriendschap. Ik hoop dat Simon de Waal nog lang kan putten uit de verhaallijnen die hij destijds samen met Appie Baantjer heeft bedacht.

ISBN 9789048816927 | paperback |160 pagina's| Lebowski | april 2013

© Annemarie, 3 mei 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven