Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Anders de la Motte


Game[game]
A.R.G. (Alternate Reality Game): deel een
Anders de la Motte


Henrik Petterson, ook wel HP genoemd, vindt het zijn lucky day als hij in de trein naar Stockholm een mobiele telefoon vindt, en de eigenaar is niet meer in beeld.
Hij zit altijd in geldnood, zijn beste – enige – vriend zit in de telefoonhandel, dus daar kan hij wel wat mee. Maar het is wel een vreemde telefoon: er staat een boodschap op voor hem zelf! ”Wanna play a game Henrik Petterson?”
Hoe kan dat nou? Nieuwsgierig als hij is gaat hij mee in de aanwijzingen die hem gegeven worden en voor hij het weet zit hij tot over zijn oren in een of ander spel.
Zeker: iedere keer wordt hem de keuze geboden; hij kan nee zeggen, maar de verlokking naar erkenning voor zijn prestaties en bovendien het geld maken dat hij steeds ja zegt. Tot hij beseft dat er toch wel vreemde dingen van hem gevraagd worden! Als hij een aanslag moet plegen op een politiewagen waar zijn eigen zus in blijkt te zitten, begint hij na te denken.


Die zus is  Rebecca Normen. Ze werkt bij een beveiligingsdienst, en is het tegenbeeld van haar broer: zij zorgt dat haar conditie en kracht op peil blijven, geld is geen verlokking, maar ze is wel dol op haar broertje. Ze hebben alleen elkaar, en delen een niet helemaal normaal verlopen verleden. Er is maar één vervelend iets: iemand laat briefjes achter die haar steeds herinneren aan dat verleden. Als Henrik haar vertelt waar hij mee bezig is, moeten er maatregelen genomen worden.
Wie of wat zit er achter het Spel? Gaat het om geld? Macht? Is het politiek?
Er vallen doden, en Henrik heeft al zijn vindingrijkheid nodig. En zijn zus.


Het is een boek dat vanaf het begin tot het einde boeit, en je nieuwsgierig maakt naar een tweede deel dat overigens al verschenen is. De tekst wordt doorspekt met Engelse termen, en is niet echt geschreven voor digibeten. Als je niet thuis bent met de terminologie rondom computers en telefoons, dan begrijp je er niet veel van.
Het verhaal wisselt steeds in soms hele korte hoofdstukken van Henrik naar Rebecca, er zijn een paar expliciete seksscènes, maar het is vooral de nieuwsgierigheid naar wat hier achter steekt dat je door doet lezen tot het uit is. Met een fraaie cliffhanger rondt Anders de la Motte het verhaal af.


Anders de la Motte (1971) werkte acht jaar als politieagent in Stockholm voordat hij veiligheidsfunctionaris op IT-gebied werd. Tegenwoordig is hij Security Manager bij Dell voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika.
Het boek werd in 2010 verkozen tot beste Zweedse thrillerdebuut. [Buzz] en [Bubble]  volgen.


ISBN 9789044519167 |paperback|349 pagina's |uitgeverij de Geus|mei 2012
Vertaald uit het Zweeds door Clementine Luijten

© Marjo, 1 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

alt[buzz]
A.R.G. (Alternate Reality Game): deel twee

Anders de la Motte

Buzz is het tweede boek in een trilogie over de razendsnelle wereld van het internet. In het eerste boek in deze reeks – Game – vond hoofdpersoon Henrik Petterson, alias HP, een mobiele telefoon in een trein waarop een bericht verscheen dat aan hem persoonlijk gericht was. Deze telefoon was het begin van iets groots. HP ontving via het mobieltje opdrachten die hij bovendien moest filmen. Hij genoot in eerste instantie van de kick, het geld en alle aandacht maar het Spel ging overheersen en de gevolgen werden te groot. Op slinkse wijze heeft HP een grote som geld aan De Spelleider weten te ontfutselen en aan het begin van het tweede boek heeft hij Zweden verlaten en houdt hij zich schuil in het buitenland.

In eerste instantie geniet HP van zijn nieuwe leven. Hij heeft achtereenvolgens Thailand, de Filippijnen, Singapore, Bali en Australië bezocht en is nu in Dubai belandt. De verveling slaat echter toe en bovendien is er altijd een kans aanwezig dat hij gevonden wordt. HP heeft tal van valse paspoorten want de macht van de Spelleider is groot. Zodra zijn echte naam ergens geregistreerd wordt, zal hij gevonden worden en moeten boeten. Is HP paranoïde? Hij weet zeker dat hij dat niet is.

In Dubai gaat hij met de fransman Vincent en een aantal van diens vrienden mee op een tocht door de woestijn. Anna Argos gaat ook mee. Hij heeft haar in het hotel ontmoet en een nacht vol passie volgde. Maar nu schenkt Anna nauwelijks aandacht aan hem. HP baalt en wanneer ze bij het bedoeïnenkamp  aankomen waar ze zullen feesten en slapen, giet hij zich vol. Dan gaat alles mis. Wanneer HP wakker wordt, zit hij onder het bloed en wordt hij opgepakt op verdenking van moord. De beeldschone Anna is om het leven gebracht en HP is moordverdachte nummer één!

Terwijl HP in de gevangenis gemarteld wordt, maakt ook zijn zus Rebecca een zware tijd door. Op een missie in Darfur heeft ze in haar hoedanigheid als persoonsbeveiliger van een Zweedse minister een aanslag weten te verijdelen en ze besluit de rest van het bezoek af te blazen. Het gezelschap keert terug naar Zweden en daar wacht Rebecca een onaangename verrassing. Er wordt een intern onderzoek naar haar ingesteld omdat niemand haar verhaal over de gewapende man die ze zag kan bevestigen. Heeft ze het zich verbeeld? Rebecca wordt in afwachting van het onderzoek met betaald verlof gestuurd. Zal ze haar baan kwijt gaan raken?

Alsof Rebecca nog niet genoeg aan haar hoofd heeft, worden er vreemde berichten geplaatst op het “Dragers van de samenleving forum”. Eerst gaan de berichten over het politiewerk in het algemeen maar zodra de schrijver voldoende sympathie heeft gewonnen, keert deze persoon zich tegen Rebecca en met hem of haar ook alle aanhangers. Wie is deze persoon? En waarom heeft hij of zij het op haar voorzien? Wat is de bedoeling?

Spil in dit verhaal is ArgosEye, het bedrijf van de knappe Anna Argos en haar ex-man Philip. ArgosEye is gehuld in geheimzinnigheid evenals hun klantenkring. Het bedrijf blijkt op slinkse wijze zoekresultaten op internet te beïnvloeden. In dit boek komt de lezer erachter hoe dat in zijn werk gaat. De invloed van het internet is groot en degene die hier een stempel op weet te drukken is oppermachtig.

Omdat ik het boek Game (nog) niet gelezen heb, had ik in eerste instantie moeite om grip op het verhaal te krijgen. Ineens was dat over en ging het verhaal er in sneltreinvaart met me vandoor. Het is spannend en omdat de ervaringen van HP en Rebecca elkaar vliegensvlug afwisselen, zit het boek vol vaart. Is de angst van HP terecht? En kan het werkelijk zo zijn dat de meningen van mensen via het internet op zo’n uitgekookte wijze beïnvloed worden? Het is een griezelig idee want in feite worden grote groepen mensen op deze manier gehersenspoeld. Een mening wordt in hun hoofd geplant. Wie hier misbruik van maakt kan grote onrust ontketenen.

Buzz is een vernieuwende, snelle en meeslepende thriller. Het is messcherp geschreven. Het slot van Buzz stelt een flinke dosis nieuwe spanning in het vooruitzicht en dat belooft heel wat voor het derde en laatste boek in deze serie: Bubble.

ISBN 9789044519150 | paperback |443 pagina's| De Geus | februari 2013
Vertaald door Clementine Luijten

© Annemarie, 5 februari 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven