Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Marianne Vogel

Brecht gaat voor rechtBrecht gaat voor recht
Berlijnse thriller
Marianne Vogel


Wie de Dreigroschenoper van Bertold Brecht kent en de Berlijnse thrillers van Marianne Vogel tot nu toe heeft gelezen begrijpt wel dat dit voor de schrijfster een onderwerp is dat absoluut aan de orde moest komen. Is Berthold Brecht zelf al een omstreden figuur, zijn werk is dat nog meer.


In deze spannende thriller draait alles om dat toneelstuk dat over zes dagen in première moet gaan in het Berlijnse Spreetheater. Er is een nieuw lied gevonden, dat Brecht pas geschreven zou hebben na de eerste opvoeringen. Door dat nieuwe lied is er veel belangstelling voor deze opvoering. En de regisseur heeft spannende plannen!
Er moet eveneens een première komen in Groningen, waar de Groningse rederijkerskamer Concordia toestemming heeft om het stuk op te voeren, met als voorwaarde dat het pas gebeurt na die première in Berlijn.Maar dan sterft de hoofdrolspeler - dat is een ramp, want gaat de opvoering nu niet door? - en het blijkt ook nog dat hij vermoord is!


De detectives Sofie Bank en Frits Arends zijn toevallig in Berlijn, voor een korte vakantie. Dat kunnen ze wel vergeten dus, het wordt hard werken, nauwelijks slapen en nog in gevaar verkeren ook! Hen wordt dringend verzocht de zaak incognito te onderzoeken.
Als de première in Berlijn niet door gaat, is dat ook voor Groningen een ramp.


Frits en Sofie kunnen zich backstage begeven als de Nederlandse vertalers van het toneelstuk, waardoor de spelers en andere betrokkenen vrij open met hen praten.  Wat zij constateren is wat de spelers ook weten: het stuk (gebaseerd op een Engelse opera uit 1728, de Beggar’s Opera) speelt dan wel in Londen, in de 18e eeuw, het is vertaalbaar naar de huidige tijd. Brecht had er in 1928 al een maatschappijkritisch stuk van gemaakt dat speelde in zijn eigen tijd. Verwarrende tijden, politiek en sociaal gezien, met een enorme kloof tussen arm en rijk.
Het stuk trekt dan ook veel aandacht, des te meer nu er iemand vermoord is.


Waarom is Martin Bodenfeld om het leven gebracht? Wie is degene die pamfletten plakt op het standbeeld van Brecht? Zijn er verkeerde groeperingenactief?
Er vallen nog meer slachtoffers, en er wordt chantage gepleegd. Hebben al deze zaken met elkaar te maken?


Het is voor Sofie en Frits een hachelijke zaak, ze raken verstrikt in het web van de theaterwereld, waar toneelspel dagelijkse realiteit is. Is iedereen wel degene voor wie men zich uitgeeft?
Thema’s die door de jaren, door de eeuwen heen, gelijk blijven… niet alleen de ongelijkheid wat geld betreft, ook het machtsverschil tussen man en vrouw komt aan de orde.


Deze thriller is toepasselijk opgebouwd als een toneelstuk – in bedrijven. Het is de vijfde thriller in de serie Berlijnse thrillers. Het is niet nodig om die allemaal op volgorde te lezen, maar er wordt wel voortgeborduurd op een persoonlijk probleem van Sofie, die gaat over het Stasiverleden. En… er is een duidelijke verwijzing naar een volgend deel!


Behalve dat ze de lezer een onderhoudende en spannende thriller voorschotelt, geeft Marianne Vogel ook een rondreisje door Berlijn, waarbij de geschiedenis een flinke rol speelt en, de wereld van Brecht, en van zijn toneelstuk: als je dat nog niet gelezen hebt, bekruipt je vast en zeker de behoefte dat snel te doen!
Achterin wordt verteld wat er fictief is en wat niet. Ook is er informatie over geraadpleegde boeken en films. 

Marianne Vogel (Rotterdam, 1958) is een Nederlandse schrijver, germanist, literair vertaler en persoonlijk coach.


ISBN 9789464247893 | paperback | 428 pagina's | Uitgeverij Aspekt | september 2021

© Marjo, 23 januari 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Geest & BeestGeest & Beest
Wie over Goethe spreekt, kan over Buchenwald niet zwijgen

Marianne Vogel

Sofie Bank en Frits Arends vormen niet alleen qua relatie een stel, ze zijn ook allebei als speurders in dienst van een Amsterdams detectivebureau, dat geleid wordt door Alice. Als daar een opdracht binnenkomt om een verdwenen inktstel op te sporen voert het onderzoek het tweetal naar Berlijn, waar ze allebei goed bekend zijn.
Het inktstel behoorde ooit toe aan Goethe, was in bezit van de universiteit van Leiden. Na de oorlog bleek het verdwenen. Maar onlangs werden in de archieven notities ontdekt waaruit bleek dat een SS-er – Hans Stock – het inktstel had meegenomen. De officier leeft niet meer, maar bij navraag geeft zijn dochter, woonachtig in Berlijn, aan dat het inktstel verkocht is. Het verhaal is vaag, zodat de curator van de universiteit naar het detectivebureau is gestapt.

Sofie en Frits gaan naar deze Sigrid, onder valse voorwendsels, om er achter te komen of haar verhaal waar is, en aan wie ze het dan heeft verkocht. Er zijn nog twee broers, Leo en Emil, die niet echt een goede relatie hebben met met hun zus. Ook de broers worden geïnterviewd, maar het valt niet mee voor onze speurders om er achter te komen wat nu eigenlijk de waarheid is. Ze willen hun vader - Hans Stock alias Schall – beschermen: het inktstel teruggeven zou een erkenning inhouding dat de vader het inderdaad gestolen heeft.
Ze hebben ieder op een eigen manier moeite met het
verleden van hun vader. Was hij slecht in de oorlog? Of was hij slachtoffer van de omstandigheden? Had hij zijn leven gebeterd?

Terwijl Sofie en Frits kriskras door Berlijn fietsen, op zoek naar antwoorden op hun vragen, worden de nazaten van de SS-er gevolgd en bedreigd. Leo krijgt een ongeluk, maar is het wel een ongeluk? En is dat dan vanwege het inktstel? Of vanwege hun vader?

De twee kanten van de mens is het thema in dit boek: het dubbelleven van de oud-SS-er, die zelf ook een boek schreef een boek over Faust, de geleerde die een pakt met de duivel sloot.
Geest en Beest: de speurtocht leidt naar Weimar en het nabij gelegen Buchenwald, waar een mens eveneens niet altijd duidelijk zwart of wit kan worden afgeschilderd. Marianne Vogel laat de directeur van de Gedenkplaats Buchenwald, die in het boek Vera Knecht spreken:

‘Het nazisme wilde zoiets absurds als een zuivere volksgemeenschap. Dan moet je voortdurend gewelddadig zijn en alle 'onzuivere' personen vernietigen, bijvoorbeeld door middel van concentratiekampen. Daar stonden ze in Weimar achter. [...] Het beest komt juist uit de geest tevoorschijn. Bij ons is dat vandaag de dag ook zo. Het hoogstaande westen wil zoiets absurds als een groeiende economie en zo goedkoop mogelijke producten. Ook dan moet je voortdurend gewelddadig zijn’

Ook Sofie zelf, ook zij weet niet wat ze met haar vaders verleden moet. Hij spioneerde voor de Stasi.

‘Ik bedoel – mijn vader heeft de West-Berlijnse overheid op een afschuwelijke manier bedrogen. Zijn moeder wist het, maar ze heeft er geen klap aan gedaan,. En naar buiten toe deden mijn ouders maar alsof ze zo fatsoenlijk en principieel waren. Dat…dat moet toch ook op impact op mij hebben gehad? Want ik ben door dat verknipte stelletje opgevoed! Dat moet me toch eh…moreel hebben aangetast? Ik – misschien ben ik zelf ook wel verknipt, zonder het te beseffen.’

Nog een stuk moeilijke thematiek: in hoeverre wordt de tweede generatie beïnvloed door het leven van hun ouders?
Dit boek is eigenlijk meer een roman dan een thriller doordat deze belangrijke thema’s aangestipt worden in het verhaal rond Sofie en Frits. Het thrillergedeelte is een kleiner deel van het verhaal, en speelt zich af rond de kinderen van de SS-er. Er vallen doden, er zijn achtervolgingen,(met een kaart van Berlijn in het boek) hetgeen zorgt voor een lichte spanningsboog. Veel belangrijker is de thematiek, en het feit dat het verhaal gestoeld is op ware feiten. Niet alleen de oorlog en de verschrikkingen van Buchenwald, maar ook het verhaal dat gebaseerd is op
het dubbelleven van Hans Schneider alias Hans Schwerte, in 1995 door het Nederlandse tv-programma Brandpunt ontmaskerd werd. 

Geest & Beest is het vierde deel van een serie, die Marianne Vogel onder de verzamelnaam Berlijnse thrillers heeft geschreven. Afgezien van wat verwijzingen is dit boek evenwel goed alleenstaand te lezen.
Marianne Vogel (Rotterdam, 1958) is een Nederlandse schrijver, germanist, literair vertaler en persoonlijk coach.

ISBN 9789463385008 | Paperback | 380 pagina’s | Uitgeverij Aspekt | november 2018

© Marjo, 18 maart 2019

Lees de reactie op het forum en/of reageer. Klik HIER

Recensies

Boven