Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Enckels & Dewit


De mayonaisemoorden
Enckels & Dewit


Dit boek is het eerste deel van een serie rond de half-Tunesische hoofdinspecteur Kareem Zeiz, die in het Limburgse Hasselt werkt.

Het verhaal begint met de vondst van het lichaam van Yusuf Hallil op de vijfde verdieping van het gerechtshof in aanbouw. Het slachtoffer is voor z'n dood flink gemarteld en blijkt niet bepaald een lieverdje geweest te zijn. Zo heeft hij samen met een medeleerling een lerares verkracht, een zaak waarvan uiteindelijk geen aangifte is gedaan om de school niet in de problemen te brengen, daar de sportdocent in had gegrepen wat niet bepaald zachtzinnig gegaan is.

Kareem Zeiz heeft geen goede verhouding met z'n meerdere, commissaris Vannuffel, die bij deze zaak onmiddellijk laat blijken dat hij z'n meerdere is en dat Kareem Zeiz naar hem moet luisteren. Er ontstaan bij deze zaak al snel de nodige conflicten.
Vannuffel denkt dat de moord met racisme te maken heeft, terwijl Kareem Zeiz eerder denkt aan wraak in het criminele milieu, waar het slachtoffer deel van uit maakte. De verhoudingen stonden toch al op scherp, omdat er ook nog een tuchtzaak tegen Karem Zeiz loopt. Het resultaat van dit alles is dat Kareem Zeiz steeds meer op eigen houtje gaat opereren. Als de moord wordt opgeëist door 'White Revenge', ziet Vannuffel dit als bewijs van zijn gelijk, terwijl Kareem Zeiz stug volhard in z'n eigen theorie.

Op gegeven moment wordt het lichaam van een tweede slachtoffer gevonden. Dit is een vriend van het eerste slachtoffer. Er volgt een politie-inval bij degene waarvan men meent dat hij de e-mail waarin de moord wordt opgeëist geschreven heeft en in z'n studententijd lid is geweest van een verboden extreemrechtse organistatie. Hierbij schiet commissaris Vannuffel een goudvis dood. Verder zijn er de nodige raciale spanningen, compleet met rellen en worden problemen als racisme en zelfmedelijden van sommige allochtonen niet verdonkeremaand.

Kareem Zeiz worstelt in z'n privéleven met de nodige problemen. Zo heeft z'n vader kanker en is z'n relatie pas beëindigd. De problemen van Kareem Zeiz komen ruim aan bod in dit boek en halen misschien een beetje de vaart uit het verhaal, hoewel ze het karakter van de hoofdpersoon wel wat meer diepte geven.
Het boek is grotendeels vanuit Kareem Zeiz geschreven, al zijn er wel wat cursieve stukjes over de moordenaar. Hierdoor is het boek wel gemakkelijk te lezen, omdat je nu niet geconfronteerd wordt met allerlei verhaallijnen, die pas later bij elkaar komen.

ISBN 9789490382636 | Paperback | 316 pagina's| Witsand Uitgevers Bvba | februari 2012
Vertaald door Tineke Jorissen-Wedzinga

© Renate, 18 november 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven