Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Jacob Vis

Veenlijk
Jacob Vis

Dit boek is eerder in 1998 verschenen onder de titel Wetland (dat staat in ieder geval op het kaartje van de bibliotheek). Op de voorkant staat: ‘Een fascinerende crimi met politieman Ben van Arkel in de hoofdrol’. Dit klopt niet helemaal, want hoewel Ben van Arkel wel een rol speelt in het verhaal, wordt het verteld door advocaat Maurits Wieland, die in De Kragge in het gehucht Kerkdorp in woont. Kerkdorp is op m’n kaarten nog wel te vinden in Gelderland bij Overijssel, maar het ook genoemde IJsselmonde lijkt fictief te zijn. Er is natuurlijk wel een deel van Rotterdam met die naam, maar dat ligt toch wel erg ver uit de buurt. In de omgeving van Kerkdorp ligt wel IJsselmuiden, maar dat ligt dan weer ten noorden van Kerkdorp, terwijl volgens de achterflap De Kragge ten noorden van IJsselmonde ligt.

Als Wieland met z’n hond Joe in z’n boot weer onderweg is naar huis, ziet hij een otter zwemmen, een dier, dat natuurbeschermers graag weer in het gebied uit zouden willen zetten. Sinds de laatste otter onder verdachte omstandigheden is verdwenen is er echter nooit meer een otter gezien. Een tijdje later ziet hij de boot van Otto Berends, de opzichter bij de stichting Wetlands Overijssel. Hij is de beheerder van De Kragge en een fanatieke natuurbeschermer voor wie alles moet wijken. Dat maakt hem natuurlijk niet zo populair bij de rietsnijders en vissers. De boot is leeg en Otto is nergens te zien. Even later ziet Wieland de beheerder voorover in het water liggen. Hij trekt het lichaam aan boord van de boot en er zit een stok in een van de ogen. Deze trekt hij er uit en het oog komt mee. Vervolgens belt hij een politieagent uit z’n bed, die daar natuurlijk niet echt blij mee is, omdat het pas half 6 is.

De beschuldigende vinger wijst al snel naar Arthur Romkes, omdat iemand hem met Otto ruzie heeft zien maken. De familie Romkes is niet bepaald populair in het dorp. Het zijn rietsnijders die het niet zo nauw nemen met de regels. Bovendien zijn ze niet vies van geweld en bedreigingen. Wieland maakt zich niet populair in het dorp, als hij de verdediging van Arnold Romkes op zich neemt, die er van wordt beschuldigd dat hij geweld tegen de politie heeft gebruikt. Wieland heeft op het moment dat Arnold gearresteerd wordt piketdienst en hij is van mening dat hij de opdracht niet kan weigeren. Bovendien is hij van mening dat ieder mens recht heeft op een advocaat.
Het is een spannend verhaal geworden, dat een zeer verrassende ontknoping heeft. Onder het veen ligt namelijk een gruwelijk geheim verborgen.


ISBN 97890 8975 740 1 | Paperback | 256 pagina’s | Just Publishers | juni 2015

© Renate 6 maart 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven