Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Kathleen McGowan


Het Medici Mysterie
Kathleen McGowan


In een fascinerende wisselwerking wordt het verhaal verteld van een geschiedenis die zich herhaalt, al sinds Jezus en Maria Magdalena elkaar kenden. En beminden. Jezus schreef het ‘Libro rosso’, het boek der liefde, dat bewaard wordt door de Orde van het Heilige Graf. Daarin wordt een heel ander soort christendom uit de doeken gedaan dan de Pauselijke Kerk ons door de eeuwen heen heeft laten belijden. Niet een Eva die uit een rib van Adam gemaakt werd, maar een vrouw en een man gevormd naar de twee-eenheid die God in zichzelf was: Asherah en El die ook niet alleen een hoofse vorm van liefde beleefden, maar vooral ook genoten van een ’grootse en heilige liefde in een expressieve, fysieke vorm’. Uit deze relatie werden kinderen geboren, die allemaal hun eigen specifieke wederhelft hadden. Deze wederhelften vormden hun eigen ‘hieros gamos, het heilige huwelijk tussen vertrouwen en bewustzijn dat de geliefden verenigd tot ‘Eén’.
In het heden is het Maureen Paschal die vurig gelooft in deze leer. Ze zoekt naar de waarheid en schrijft er boeken over. Ze reist af naar Italië, naar Destino, een oude vriend. Ook haar wederhelft, Berenger Sinclair zal daar zijn.
Maar door de publicatie van haar boek ‘De tijd keert weder’ (een zinsnede uit het Libro Rosso)  is de aandacht gewekt van de tegenstanders van de leer van de ware liefde: de broederschap van de Heilige Verschijning, die kuisheid en martelaarschap prediken. Felicity de Pazzi is vast van plan om Maureen en haar vriendenkring uit te schakelen.


Tammy Wisdom, een goede vriendin van Maureen, ontdekt dat de ‘Primavera’ van Sandro Botticelli, oorspronkelijk ’le temps revient’ (de tijd keert weder) heette. Dat vormt de link naar het verhaal van de Medici’s, die in de vijftiende eeuw, eenzelfde tegenwerking ondervonden. Ook zij waren aanhangers van de leer van de ware heilige liefde. Lorenzo de Medici en Colombina Donati waren net als voor hen Asherah en El, Salomo en Seba, en in het heden Maureen en Berenger het ideale paar, wederhelften. Het verhaal over de Medici’s, met niet alleen Bottivcelli, maar ook Leonardo Da Vinci, en Savonarola en anderen als bijfiguren is als een fascinerend herschrijven van de geschiedenis. Het blijft fictie, maar de schrijfster heeft terdege onderzoek verricht en gebruik gemaakt van de feiten zoals die bekend zijn.


Als een ketting grijpen de verhaallijnen steeds in elkaar, en op deze manier heeft Kathleen McGowan weer een indrukwekkende thriller geschreven. Ik zou een lezer wel aanraden om eerst het nawoord te lezen, dat leidt tot een beter begrip van alles wat aan de orde komt. Ook als je de eerste twee boeken, het Magdalena Mysterie en het Jezus Mysterie gelezen hebt.  Dan wordt lezen van de 395 pagina’s een genot: geschiedenis, liefde en verraad, en vooral veel spanning!


ISBN 9789022992975 | paperback | 396 pagina's | A.W. Bruna | april 2011
Vertaald door Erica Feberwee

© Marjo, 17 mei 2011

Lees de reacties op het Leestafelforum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven