Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bernice Berkleef

BloedsteenBloedsteen
Bernice Berkleef

Ella, ik-verteller, woont in Amsterdam met haar vriend Jord. Ze worden om half zeven ruw uit hun slaap gehaald door gebel en gebons op de deur. Als Ella in haar ochtendjas de deur opendoet stormt de politie naar binnen. Haar wordt toegesnauwd: ‘U wordt aangehouden voor het illegaal exporteren van goederen.’

Ze moet mee voor een verhoor en heeft geen idee wat er aan de hand is. Ja, ze werkt op een transport- en distributiekantoor. Ja, ze is verantwoordelijk voor het hele transportproces. Ja, ook naar België. Maar wat is er aan de hand?
Dan beginnen ze over haar vader. Die is zesentachtig nu, en niet meer zo gezond. Maar wat Ella nu hoort, daar weet ze niets van. Niet dat de politie haar gelooft, want inderdaad heeft haar vader haar altijd financieel gesteund. Maar dat hij juwelen en edelstenen gesmokkeld zou hebben? En een bankrekening heeft in Zwitserland?


De bodem valt onder haar rustige leventje vandaan, want al wordt ze zelf vrijgelaten, haar vader overlijdt niet lang na zijn arrestatie en Jord verlaat haar. Ook wordt ze ontslagen en ziet het er naar uit dat er beslag gelegd gaat worden op haar huis.


Haar vader had een huis op Java, dat verhuurd werd en ze besluit daar heen te reizen na een telefoontje van de vermogensbeheerder die haar vaders belangenbehartiger was in Djakarta. Ella weet wel dat haar vader in een jappenkamp heeft gezeten, maar dat hij ieder jaar naar Java reisde en dat maar voor een paar dagen, wist ze niet. Waarom deed hij dat?


De huisbewaarder Depoh vangt haar op. Ze vindt het vreselijk als hij het slachtoffer wordt van een overval in haar huis: terwijl zij een dagje op stap was met nieuwe kennissen wordt er ingebroken. Depoh wordt neergeslagen, en haar geld en paspoort zijn verdwenen.
Op dat uitstapje leerde ze het Chinese echtpaar Soong en Ling kennen, zeer rijke en machtige mensen. Misschien kunnen zij haar helpen om aan een nieuw paspoort te komen?


Ook is er de Engelsman Stan, een journalist die een artikel schrijft over Soong. Ze worden vrienden.
Maar ook al lijkt alles goed te komen, als Ella eenmaal weet wat het geheim van haar vader was, blijkt ze helemaal niet veilig te zijn.

We lezen terloops en in geringe mate over de geschiedenis van Indonesië en het grootste jappenkamp, waar vooral Nederlandse vrouwen en kinderen opgesloten waren. Af en toe zijn er cursieve stukjes tekst waarin verteld wordt over het verleden van haar vader. Maar vooral is het een spannend verhaal rondom een schat die door meerdere aasgieren gewenst is. Sommigen daarvan gaan daarin heel ver. Er vallen dan ook nog slachtoffers.


Het verhaal heeft een paar zwakke plekken, maar die verklappen neemt een deel van de spanning weg. Want die is er zeker ook. Het is een spannend actieverhaal.
Bernice Berkleef (1986, Amstelveen) studeerde toerisme en rechten, die ze beide voltooide. Ze schreef een Young Adultserie. Haar thrillerdebuut in 2018 was Cody.


ISBN 9789044354928 | Paperback | 256 pagina’s | Uitgeverij House of the Books | april 2020

© Marjo, 8 juni 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven