Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Simo Hiltunen

In wolfsklerenIn wolfskleren
Simo Hiltunen


Lauri Kivi is misdaadverslaggever geworden om aan de juiste kant van het kwaad te kunnen staan. Hij weet maar al te goed dat ook hij tot vreselijke daden in staat is. Er huist iets duisters in hem. Iets dat hij vreest. Lauri weet dat hij geen goed mens is maar hij weet ook dat hij zijn slechte persoonlijkheid niet de vrije hand wil geven. Hij houdt zichzelf in toom. Met moeite.


In het verleden is het Lauri niet altijd gelukt zijn slechte kant te onderdrukken. Zo heeft hij na een onvergeeflijk voorval afstand van zijn vrouw Paula en dochtertje Aava genomen. Het meisje, dat tegenwoordig een popster is, weet niet eens hij haar vader is. Aava denkt dat haar vader jaren geleden is overleden. Het is moeilijk maar het is beter zo. Lauri is een slechte vader, net zoals zijn eigen vader een slechte vader is geweest. Lauri heeft een vreselijke jeugd gehad en dat heeft hij Aava willen besparen.


Dat Lauri zo goed in zijn werk is, komt misschien wel omdat hij doorziet hoe misdadigers denken. Hij herkent iets van zichzelf in hen. In tegenstelling tot Lauri hebben ze er echter niet voor gekozen zich tegen het kwaad te verzetten. De moordenaars over wie Lauri schrijft, scheppen juist genoegen in het voeden van hun slechte gedachtes. Lauri verafschuwt deze mensen, net zoals hij zichzelf vaak verafschuwt. Hij is geen goed mens en dat weet hij.


Wanneer een wrede gezinsmoord de gemoederen in Helsinki opschrikt, neemt Lauri de zaak uiteraard onder de loep. Hij heeft al meerdere artikelen over gezinsmoorden geschreven. Dit keer heeft een politieagent zijn twee dochters en vrouw vermoord. Daarna heeft hij de hand aan zichzelf geslagen. Iedereen is verbijsterd. De agent stond als vriendelijk en betrouwbaar bekend. Hij hield van zijn gezin. Lauri heeft het allemaal al eerder gehoord. Hij weet uit ervaring dat veel gezinsmoorden uit het niets lijken te worden gepleegd. Als donderslag bij heldere hemel.


Lauri twijfelt niet aan de toedracht van de gezinsmoord. Toch raakt het telefoontje van de onbekende hem. De al wat oudere man is hevig geëmotioneerd. Hij verzekert Lauri dat de politieagent de moorden absoluut niet gepleegd heeft. Lauri beseft dat het om de vader van de dader moet gaan. Natuurlijk kan de man niet geloven dat zijn eigen zoon tot zoiets verschrikkelijks in staat is. Toch laat het telefoontje Lauri niet los. De emoties van de man gingen door merg en been.


Lauri krijgt toestemming een aantal nieuwe artikelen over gezinsmoorden te schrijven. De afgelopen tijd zijn er in Finland immers meerdere gezinnen op deze wijze om het leven gekomen. Lauri besluit familieleden van de omgekomen gezinnen te interviewen. Hij benadert alle betrokkenen zo meelevend mogelijk. Lauri wil goede artikelen schrijven maar hij wil de nabestaanden beslist geen trap na geven. Wanneer Lauri op onverwachte informatie stuit, krijgt hij het vermoeden dat de gezinsmoorden met elkaar in verband staan. Wat als de moorden in werkelijkheid door een buitenstaander zijn gepleegd? Wat als de vaders van de omgekomen gezinnen onschuldig zijn? Helaas voor Lauri, deelt een ijverige politieman zijn vermoeden. De man heeft zelfs al een verdachte op het oog. Hij denkt dat Lauri achter de misdaden zit.


In wolfskleren is het debuut van de Finse journalist en producent Simo Hiltunen (1977). Het is uitstekend geschreven en ik was meteen verkocht. Lauri Kivi is niet zo slecht als hij zelf denkt. Hij verzet zich immers met man en macht tegen zijn slechte inborst. Juist het feit dat hij beslist geen brave burger is, maakt deze thriller zo boeiend. Zal het Lauri lukken zijn immer opborrelende woede in toom te houden? Wanneer de politie hem als verdachte aanmerkt, wordt de zaak persoonlijk. Lauri wil niet langer enkel goede artikelen schrijven, hij wil de moordenaar ontmaskeren. Ook hij heeft een verdachte op het oog. Lauri hoopt met heel zijn hart dat zijn gevoel hem voorliegt.


In wolfskleren is een ijzingwekkend spannende, goed opgebouwde én knap onderbouwde psychologische thriller.  Simo Hiltunens debuut straalt ervarenheid uit. Het is alsof het schrijven van thrillers al jaren dagelijkse kost voor hem is. Het personage Lauri Kivi heeft iets heel authentieks. Ik hoop dan ook dat dit boek het begin van een serie over Lauri Kivi vormt. Ik wil absoluut meer over deze bijzonder journalist lezen!


ISBN 9789022569412 | paperback | 470 pagina's | Boekerij | oktober 2016
Vertaald door Annemarie Raas

© Annemarie, 8 november 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven