Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Tammy Cohen

De nieuwe collegaDe nieuwe collega
Tammy Cohen


Het ontslag van Gill slaat in als een bom op het uitzendbureau waar ze al lange tijd de leiding op zich nam. Haar collega’s Paula, Sarah, Charlie, Chloe, Ewan en Amira zijn ontsteld. Voor ze van de schrik kunnen bekomen, heeft hun nieuwe bazin haar intrek in het kantoor van Gill genomen. Het is meteen duidelijk dat Rachel Masters in niets op de moederlijke Gill lijkt. De ijskoude blik in haar ogen past goed bij de harde trek om haar mond. Rachel Masters is aangesteld om orde op zaken te stellen op het rommelige uitzendbureau en ze is niet van plan ook maar een seconde te verspillen.


Rachel weet de sfeer op het eens zo gezellige kantoor onmiddellijk ingrijpend te veranderen. Wanneer het Sarah, die twee jonge kinderen heeft, niet lukt om ’s ochtends precies op tijd op kantoor te zijn, wordt ze onmiddellijk berispt. Ook wordt niet langer met een kopje koffie en een praatje aan de dag begonnen. Iedereen moet voortaan vliegensvlug een kopje koffie halen en stipt op tijd achter het bureau zitten. Nee, het is niet langer gemoedelijk op kantoor. Nadat Rachel zich heeft laten ontvallen dat ontslagen onvermijdelijk zijn, is de sfeer om te snijden.


Het groepje collega’s heeft altijd een hechte kliek gevormd maar nu Rachel de scepter zwaait, komt daar langzaam verandering in. Zo maakt ze een aantal van hen duidelijk dat ze vijftiger Paula, de oudste van het stel, de laan uit zal sturen. Paula zelf weet nog van niets. Vooral Amira wordt heen en weer geslingerd tussen gevoelens van loyaliteit en ambitie. Aanvankelijk weigert ze te solliciteren naar Paula’s baan maar hoe langer ze onder haar torenhoge hypotheek gebukt gaat, hoe meer ze gaat twijfelen. Zonder aarzelen speelt Rachel iedereen tegen elkaar uit. De vriendelijke blikken die regelmatig uitgewisseld werden, hebben plaatsgemaakt voor afgewende gezichten.


Tot overmaat van ramp leveren vreemde voorvallen problemen met belangrijke klanten op. Is het domme pech of saboteert iemand de boel? Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, organiseert het uitzendbureau een teambuildingweekend in de natuur. De inmiddels zeer onzekere collega’s moeten “gezellig” met Rachel op pad. Er wordt allesbehalve reikhalzend naar het uitje uitgekeken.


Iets verder in de toekomst, volgt de Amerikaanse universitair docent Anne Cater de berichtgeving over een drama dat zich in Engeland heeft afgespeeld op de voet. Ze heeft de verantwoordelijke voor het drama meteen herkend, ook al hebben ze elkaar al heel wat jaren geleden voor het laatst gezien. Anne denkt terug aan de tijd dat ze als piepjonge psychiatrisch onderzoeker mocht meewerken aan een opzienbarende zaak. De vierjarige Laurie en haar tweejarige broertje David waren door de kinderbescherming uit huis gehaald. De leefomstandigheden van de twee kinderen waren zo schokkend dat hun ouders in de boeien werden geslagen. Onder begeleiding van professor Kowalsky moest Anne beoordelen of de kleine Laurie in staat zou zijn om, in een nieuw land, een normaal leven op te kunnen bouwen. Was het meisje te zeer beschadigd of zou ze opbloeien in een liefdevol adoptiegezin?


In De nieuwe collega is meteen een onderhuidse spanning voelbaar. De lezer heeft meteen door dat de komst van Rachel tot een gruwelijke gebeurtenis zal leiden. Een drama dat het wereldnieuws zal halen. Wat de lezer niet weet, is wat er gaat gebeuren en wie daar verantwoordelijk voor is. Wie zal uiteindelijk doordraaien? Omdat het niet precies duidelijk is hoe oud Anne is en hoe lang geleden ze met Laurie kennismaakte, kan het iedereen zijn. Is het Paula die zich oud en afgedankt voelt of toch Sarah die door het moederschap overweldigd wordt en nooit meer tijd voor haar goede vriend Charlie heeft? Zondagskind Chloe wordt afgewezen door haar collega Ewan en Amira gaat ten onder aan haar koopzucht. En dan is er natuurlijk nog Rachel. Als iemand over een onaangenaam karakter beschikt, is zij het wel.


Het lukt schrijfster Tammy Cohen niet om de spanning doorlopend vast te houden. Omdat de voorvallen op kantoor niet bijster schokkend zijn en ook persoonlijke problemen van de groep collega’s vrij alledaags zijn, zakt het verhaal af en toe wat in. Toch bleef ik nieuwgierig naar de ontknoping en gelukkig wist de schrijfster me, ook al had ik al zo mijn vermoedens, te verrassen met een bijzondere onthulling. De nieuwe collega is geen ijzingwekkende thriller maar wel een goed uitgedacht verhaal dat me zeker bij zal blijven.


ISBN 9789022579886 | paperback | 351 pagina's | Boekerij | maart 2017
Vertaald door Els Franci-Ekeler

© Annemarie, 9 april 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven