Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Koen D’haene

http://koendhaene.skynetblogs.be

Zie ook de Leestafelrecensies over de boeken van Koen D'haene in de categorieën jeugd 6-9 jaar en jeugd 10-12 jaar.

ZandZand
Koen D’Haene


In de proloog lezen we over een man die in een gletsjerkloof is gevallen en in spanning wacht op hulp. Hij was immers niet alleen? Hij noemt namen: Yvonne. Sarah.
Wie is deze man, en wat is er gebeurd?


Wie het debuut van Koen D’Haene heeft gelezen - IJs, een  misdaadroman (2016) - heeft wel een idee, maar ook als je dat niet hebt, is het geen probleem om verder te lezen. De roman Zand speelt zich af op Schiermonnikoog, het eiland waar IJs eindigde. Het is twaalf jaar later.


De ik-verteller is Sarah. Zij is met Tom op vakantie op het eiland Schiermonnikoog. Beiden zijn leraar op een school in Oostende. Sarah heeft Tom lang op afstand gehouden maar onlangs besloten dat ze definitief voor hem kiest. Ze is er dan ook niet zo blij mee dat ze al snel in contact komen met een Nederlands stel, Michael en Ingrid, die duidelijk aangeven dat ze hun gezelschap zoeken om van alles samen te gaan ondernemen.
Als Michael steeds opdringeriger wordt, staat het voor Sarah vast: kappen met dat stel!
Dat blijkt nog niet zo eenvoudig. Is Tom intussen al vreemd gegaan met Ingrid? Dat zou blijken uit wat Michael insinueert, gewoon hardop, maar ook in appjes.


Sarah is overigens wel in trek bij de mannen: er is er nog een die meer van haar wil: ene Mories, die haar kent van vroeger. Dat is ook zeer onwelkom: want Sarah blijkt niet te zijn wie ze zegt dat ze is…


Ze doet haar best die mannen van zich af te houden en zich alleen om haar Tom te bekommeren, maar het loopt allemaal niet zo soepel.
Ze heeft ook het idee dat ze in de gaten gehouden wordt. Waanzin, zegt ze tegen zichzelf. Het eiland is gewoon klein, je komt steeds dezelfde mensen tegen.

Vanwege haar verleden is ze er niet gerust op. En ze heeft gelijk over haar gevoel. Want Mats, de man die 12 jaar geleden in de gletsjer gevallen is, is inderdaad ook op Schiermonnikoog. Hij weet niet veel meer van zijn verleden, maar herinnerde zich wel een Sarah. In Brussel kwamen er al flitsen terug uit zijn verleden, en toen hij in Oostende was herinnerde hij zich nog meer. Hij ontdekt de school waarvan hij wist dat zij er werkte. Hij deed navraag, ze werkt er nog steeds! En hij reist haar achterna. Misschien kan hij via haar zijn geheugen terugkrijgen…


Het loopt allemaal anders… heel anders zelfs.
Want wie is Sarah eigenlijk? Wat wil Michael? En waarom laat Mories haar niet met rust? En ook: waarom zegt Sarah niet gewoon tegen die mannen dat ze haar met rust moeten laten? Daar zit inderdaad meer achter, zoals we ook niet weten wat precies het oogmerk is van Michael en Ingrid als ze zich opdringen aan Sarah en Tom.

Een verhaal in wisselend vertelperspectief dat slechts langzaam spannend wordt, maar je dan ook niet meer loslaat.
D’Haene tovert steeds een ander duiveltje uit het doosje, waardoor de lezer verrast wordt. Je wilt steeds sneller gaan lezen, maar dat moet je eigenlijk niet doen, dan mis je details en fraaie volzinnen. Hij heeft zich duidelijk verdiept in de achtergrond – vooral toeristisch – van Schiermonnikoog, zodat we als het ware mee lopen en fietsen over het eiland.
Een spannende psychologische roman met ook nog een bijzonder einde - als het dat al is?


Koen D’haene (1964, Wevelgem) was leraar Nederlands. Later behaalde hij het diploma bibliotheekwetenschappen en werd hij stafmedewerker in de bibliotheek van Wevelgem. Hij schreef romans en verhalen voor kinderen, jongeren en volwassenen, o.m. Gek van een eiland (2010) en Ketters van de Kemmelberg (2017).


ISBN 9789491875991 | hardcover | 250 pagina's | Uitgeverij Letterrijn | maart 2020

© Marjo, 18 mei 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

IJsIJs
Koen D’haene


Mats was nog altijd haar grote liefde. Ook al heeft hij haar vijftien jaar geleden op brute wijze gedumpt, ze is nog steeds niet helemaal over hem heen. Met hem wilde ze oud worden. Een gezin stichten. Maar Mats liet zich door niemand strikken. Ook niet door Sarah. Ook niet na wat ze samen hebben meegemaakt. Sindsdien fladdert Sarah schijnbaar onverschillig door het leven. Vaste relaties zijn niet langer aan haar besteed.


Sarah dacht dat ze de man van haar dromen nooit meer zou zien. Hij had haar op duidelijke wijze te verstaan gegeven dat de liefde over was. Hij had zelfs al een ander. Toch staat Mats nu onverwacht voor haar deur. Sarah is volledig overrompeld en laat hem binnen. Wat wil hij van haar? Hij ziet er ouder uit maar verder is hij niets veranderd. Zijn aanwezigheid verwart haar. Mats windt er geen doekjes om en vertelt haar vrijwel direct waar het op staat. Ze moeten terug naar Zwitserland. Terug naar de plek waar hun leven achttien jaar geleden ingrijpend veranderde. Terug naar de plek waar ze nooit meer voet wilden zetten.


Sarah begrijpt het niet. Waarom wil Mats terug naar de Dent Blanche, de ijzige berg waaraan ze allesbehalve warme gevoelens koesteren? Mats komt gestrest over. Hij vertelt haar dat het gletsjerijs van de berg door een hittegolf in razendsnel tempo smelt. De berg geeft al zijn geheimen bloot, ook het geheim van Sarah en Mats. Ze moeten terug om het bewijsmateriaal te vernietigen dat onherroepelijk uit het ijs tevoorschijn zal komen. Ze moeten het vinden voor de speciaal ingezette zoekploegen dat zullen doen.


Onderweg naar de berg denkt Sarah met weemoed terug aan de mooiste tijd van haar leven. De wandeltocht op de Dent Blanche zou hun liefde alleen maar versterken. Dat het een zware tocht was en ze het soms nauwelijks volhield, maakte Sarah niets uit. Ze was bereid Mats naar het einde van de wereld te volgen. Toch verdween de verliefde glimlach steeds vaker van haar gezicht. Waarom was Mats toch zo ongeduldig en soms zelfs bot tegen haar? Hij leek zich regelmatig aan haar te ergeren. Maar ach, op de momenten dat Mats lief naar haar keek, voelde ze hoe een warme gloed haar lijf vulde en de winterse kou op de berg verdreef. Hij hield van haar, ze wist het zeker. Samen gingen ze een geweldige toekomst tegemoet.


Toch ging het mis. Mats verliet haar drie jaar na hun onvergetelijke uitje. Hun onverwachte samenzijn na vijftien jaar heeft enkel een praktische reden. Ze hebben elkaar nodig. Alleen samen zullen ze het bewijsmateriaal kunnen bemachtigen. Mats gedraagt zich botter dan ooit en Sarah weet zich geen raad met haar gevoelens. Op de berg is de zoektocht naar de “schatten” die de smeltende gletsjer prijsgeeft al in volle gang. Zullen Mats en Sarah op tijd zijn of zal hun gruwelijk geheim aan het licht komen?


De Vlaamse auteur Koen D’haene (1964) schreef eerder al zes kinderboeken en de theatertekst Mensen in uniform. Ook verschenen er twee biografieën van zijn hand. IJs is zijn eerste misdaadroman voor volwassenen.


Het verhaal is origineel en kent meerdere verrassende verhaalwendingen. De nieuwsgierigheid wordt continue geprikkeld. Hoofdpersoon Sarah is een onzeker type. Ze heeft zich volledig door Mats in laten pakken en ook na zijn terugkeer doet ze braaf wat hij haar opdraagt. Zal ze ooit inzien dat hij een vreselijke hork is? Als lezer ergerde ik me soms aan Sarahs passiviteit. Van mij mocht ze Mats weleens goed de waarheid vertellen.


Of de ontwikkelingen in dit verhaal in het echte leven ook mogelijk zijn? Daar moet je als lezer maar niet al te diep over nadenken. Dit prettig geschreven verhaal is om van te genieten en om bij te ontspannen, niet om volledig te analyseren. Wie het verhaal te serieus neemt, zal her en der wat fronsen. IJs vormt verkwikkend leesvoer voor de warme zomerdagen die komen gaan. De schrijver heeft bovendien voor een sterk einde gekozen. Wat mij betreft mag Koen D’haene alvast aan misdaadroman nummer twee beginnen.


ISBN 9789491875267 | hardcover met leeslint | 254 pagina's| LetterRijn | juni 2016

© Annemarie, 9 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven