Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ron Hartman

Het narrenmatHet narrenmat
De Jager Variant 1
Ron Hartman


Erik de Jager is zich als AIVD-agent echt wel bewust van de risico’s die hij loopt. Ook weet hij dat zijn gezin evenmin veilig is. Toch dacht hij alles goed onder controle te hebben. Er zijn er maar weinig – misschien wel niemand – die kunnen tippen aan zijn kennis en handigheid wat betreft ICT en technologische snufjes. Hij had een uitstekende beveiliging geregeld, en toch wist hij dat hij beter weg kon blijven bij zijn vrouw en kinderen. Maar het hart was sterker: hij kondigde een bezoekje aan.

‘Een oorverdovende explosie verscheurde de nachtelijke stilte. De villa veranderde in een vuurbal; het demonische geel, rood en zwart als de alles omvattende belichaming van dood en verderf.’


Erik overleeft de aanslag, zijn gezin niet.


Erik is undercover bij de Nederlandse vestiging van het BRI (Amerikaanse Business Relations Incorporated) om te achterhalen wie er achter de diefstal zat van ultra-geheime innovaties van Nederlandse topbedrijven. SCI-CLOPS heet de operatie waar hij mee bezig is, waarbij hij gestuit is op informatie die hij niet had mogen vinden.


‘Hij vermoedde in B.R.I Europe de link naar complotten die vele malen groter waren dan SCI-CLOPS.
Openbaring van die informatie zou funest zijn voor B.R.I. , vermoedelijk ook voor de organisatie die hij daar achter vermoedde.
En niet alleen dat. Over de wereld zouden zeer waarschijnlijk politici op alle niveaus’, groot-industriëlen en topmensen uit het bank – en verzekeringswezen de tol gaan betalen voor hun keuze. De gevolgen voor landen en economieën waren niet te overzien. De jacht op hem zou zijn gelijke niet kennen, kwam bovenop de jacht die de vele andere partijen al op hem maakten.’


Wie kan hij nog vertrouwen? Hij duikt onder en werkt aan een vermomming. En zint op wraak.
De moord op vrouw en kinderen kan hij natuurlijk niet ongewroken laten.
Terwijl zoals hij verwachtte binnenlandse en buitenlandse veiligheidsdiensten op zijn spoor zitten, gebruikt hij alle middelen die hij kan aanwenden.
Zijn voornaamste tegenspeler is een vrouw. Alexandra is net zo verbeten om Erik te pakken te krijgen als hij dat is om haar in zijn handen te krijgen.


Voor niet-schakers:
Het narrenmat is in een schaakpartij het kortste openingsmat: zwart zet de witte speler al op de tweede zet mat.
Wie in dit geval de spelers zijn, dat weet je wel, maar wie speelt met wit? En wie met zwart?


Dat wordt uit de doeken gedaan in een superspannende jacht, waarbij veel personages hun opwachting maken, die niet altijd zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Maar dat is Erik ook niet, ten opzichte van zijn tegenstanders. Als lezer kan je af en toe denken dat je weet wie te vertrouwen is, wie wèl eerlijk is, maar Erik is precies degene die in de eerste alinea genoemd is: hij is slim, weet niet alleen veel van ICT, maar is op de hoogte van de werking van wapens. En hij beschikt over kennis van technologische snufjes of vertrouwelingen die dat voor hem kunnen regelen.


Het is een uitdaging dit boek. Het is absoluut voorzien van een goede spanningsboog en je leeft ademloos mee met Erik, maar de schrijver ‘verwent’ de lezer met veel details, en als je geen benul heb van computers en technologie, is dat best pittig.
Heb je als lezer wel verstand van deze zaken en wil je alles begrijpen, dan is dit een erg geslaagd boek. Heb je minder last van de behoefte om alles te doorgronden om wat voor reden ook, dan blijft er nog altijd een spannend verhaal over, dat je tot het einde toe geboeid leest.
En omdat je bepaalde dingen weet, die Erik (nog) niet weet, is er gelukkig het vooruitzicht op het tweede deel.


Ron Hartman, (Haarlem, 1954) woont met zijn zoon in Almere. In 2008 schreef Hartman –onder het pseudoniem Ronald van Haarlem- Koerier tegen wil en dank.

ISBN 9789081275033 | Paperback | 404 pagina's | Uitgever RH Publishing| januari 2021
Als e-book verkrijgbaar bij RH-publishing

© Marjo, 1 april 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven