Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Felix Francis

BloedlijnBloedlijn
Felix Francis


Sportverslaggever Mark Shillingford was liever jockey geworden maar de pubertijd gooide roet in het eten. Zijn slungelige jongenslijf veranderde in een groot en stevig mannenlichaam. Mark zag zijn droombaan in rook opgaan en neemt nu genoegen met een baan als verslaggever van paardenraces. Ook praat hij uitzendingen aan elkaar en neemt hij interviews af. Hij is redelijk tevreden met zijn leven maar zijn tweelingzus Clare vindt juist dat hij niet alles uit het leven haalt. Ze vindt het de hoogste tijd dat Mark het schamele appartementje dat hij huurt verruilt voor een gedegen koopwoning. Ook is Clare niet tevreden over zijn partnerkeuze. Mark heeft weliswaar al vijf jaar een relatie maar de dame in kwestie, Sarah, is getrouwd. Met een invloedrijk figuur binnen de paardensportwereld nog wel.


Clare heeft het beter voor elkaar. Ze woont in een leuke cottage, is verliefd en als klap op de vuurpijl is ze een succesvol jockey. Clare is populair en het leven heeft ongetwijfeld nog heel wat moois voor haar in petto. Toch heeft Mark onlangs iets gezien wat niet bij zijn zus past. Tijdens haar meest recente wedstrijd werd Clare tweede terwijl ze met gemak als eerste had kunnen eindigen. Mark kent zijn zus en haar rijstijl door en door en daarom heeft hij opgemerkt dat Clare haar paard inhield, iets wat uiteraard streng verboden is. Heeft Clare de uitslag van de wedstrijd beïnvloed? Het heeft er alle schijn van.


Wanneer Mark zijn zus met zijn bevinding confronteert, ontsteekt ze in woede. Hun gezellige etentje eindigt in een ruzie en Clare vertrekt. Later op de avond probeert ze Mark nog te bellen maar Mark neemt niet op. Hij moet alles eerst even laten bezinken. Waarom heeft Clare de uitslag van de race gemanipuleerd? In Engeland wordt fanatiek op renpaarden gewed dus misschien is er geld mee gemoeid. Toch begrijpt Mark niet dat Clare haar carrière op het spel zet voor geld. Zo is Clare niet. Nooit geweest in ieder geval. Mark besluit te gaan slapen, hij heeft zijn nachtrust hard nodig. Om drie uur in de ochtend wordt er echter op de deur gebonsd. Er staat een politieman voor de deur. Clare is dood.


Volgens de politie heeft Clare zelfmoord gepleegd. Na het etentje met Mark heeft ze onverwacht ingecheckt bij het Hilton Hotel in Londen. Niet veel later is ze van het balkon van haar hotelkamer gesprongen.


Mark is met stomheid geslagen. Na de eerste schrik overheerst vooral een gevoel van ongeloof. Waarom is Clare naar het Hilton gegaan en waarom is ze van het balkon gesprongen? Mark kan niet geloven dat zijn zus zichzelf van het leven heeft beroofd en neemt de gebeurtenissen die mogelijk tot haar dood hebben geleid onder de loep. Het speurwerk van Mark zet een aaneenschakeling van bizarre gebeurtenissen in werking. Kan hij de waarheid achterhalen?


Felix Francis is de zoon van jockey en auteur Dick Francis die in 2010 overleed. Nadat in 1957, na een valpartij, een einde aan Dicks carrière als jockey kwam, schreef hij een autobiografie. Daarna volgden heel wat thrillers waarin het thema paarden de boventoon voerde. In 2006 verscheen de eerste thriller die hij samen met zijn zoon Felix schreef. Ze schreven samen drie thrillers. Felix Francis heeft nu het stokje van zijn vader overgenomen. Bloedlijn is de tweede thriller die Felix zonder zijn vader heeft geschreven.


Op de achterkant van het boek staat dat de boeken van Felix Francis in dezelfde stijl als die van zijn vader Dick zijn geschreven. Ik heb nog nooit een boek van Dick Francis gelezen maar ik ga ervanuit dat het klopt. In ieder geval staat ook in dit boek de paardensport centraal. Persoonlijk ben ik niet erg in het paardenrennen geïnteresseerd maar Felix Francis zet het wel en wee op en om de renbaan zo natuurgetrouw en enthousiast neer dat het verhaal me toch wist te boeien. De auteur gunt de lezer een boeiend kijkje achter de schermen.


Het verhaal is spannend maar niet bloedstollend. Ondanks alle schokkende gebeurtenissen leest deze thriller vooral als een prettige detective. Luchtig, vlot, smeuïg en niet al te diepgaand. Her en der had de uitwerking wat beter gekund. Bloedlijn is een fijn boek voor de broodnodige ontspanning.


ISBN 9789021457529 | paperback | 320 pagina's| Uitgeverij Q | april 2015
Vertaald door Waldemar Noë

© Annemarie, 16 mei 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven