Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Lidewij Martens

Ondergronds

Ondergronds
Lidewij Martens


Over de Amsterdamse metrolijn Noord/Zuid is al heel wat te doen geweest, maar plaats delict voor een seriemoordenaar?
Lidewij Martens durft het aan een thriller te schrijven waardoor je geen ondergrondse metrolijn meer durft te betreden, waar dan ook.
Haar hoofdpersoon is Flo Berge. Zoals bij de meeste boekenspeurders gaat het in haar privéleven niet zo soepel, maar is ze daarentegen een slimme en gedreven inspecteur. Doordat ze klein van stuk is heeft ze al vroeg geleerd om van zich af te bijten, zij laat zich niet op haar kop zitten.

Het eerste slachtoffer is een vrouw die gevonden wordt in metrostation Noord. De metro rijdt daar nog niet, maar de opening is binnenkort. Al snel is duidelijk dat het niet om zelfmoord gaat, maar verder zijn er nauwelijks aanwijzingen. Flo heeft de kans nog niet gehad om gedegen onderzoek te gaan doen als er een tweede dode gevonden wordt: in het volgende metrostation, Noorderpark.
Het enige wat de twee casussen gemeen hebben is dat de slachtoffers gevonden zijn in een metrostation. Er is geen enkele aanwijzing dat het een en dezelfde moordenaar is. Toch moet het onderzoek in die richting gaan denkt Flo.


De pers, in de persoon van Vanessa, hijgt in haar nek:


‘Aan de opeenvolging van moorden op de nog net niet operationele Noord/Zuidlijn in Amsterdam is weer een slachtoffer toegevoegd. Het ligt hier recht achter mij, onderaan de roltrap die toegang verschaft tot…’


Als Vanessa op dit punt gekomen is, snoert Flo haar de mond. Ze vraagt zich af hoe het kan dat deze journalist iedere keer zo snel op de locatie is. Is er een lek op het bureau? Is Vanessa op een andere manier betrokken bij de zaak?
De zaak wordt nog gecompliceerder als Flo ook persoonlijk bedreigd wordt. Ze weet niet of dat ook verband houdt met de zaak, maar ze wordt wel voorzichtiger, vooral ten aanzien van haar geliefde hond Hunter. En haar zoon natuurlijk.
Toch lijkt de moordenaar – het moet er wel eentje zijn – haar steeds een stap voor te blijven. En er zijn nog meer stations op de Noord/Zuidljn...


De plot is origineel en zit goed in elkaar. Martens volgt het geijkte patroon: natuurlijk is er onenigheid op het politiebureau, is er een meerdere die zich wil profileren ten koste van zijn ondergeschikte. Net als het feit dat Flo de stereotype speurder is, met de haast gebruikelijke vermenging van privé en werk.
Maar de spanning wordt rustig opgebouwd tot een bijzondere ontknoping. Martens schrijft zo beeldend dat je de scenes voor je ziet, met als gevolg dat je wel twee keer nadenkt voor je de metro weer instapt!


Lidewij Martens is roman- en scenarioschrijver. Zij schrijft voor televisieseries als Baantjer, IC, Spangen, Flikken Maastricht, SpangaS en Mees Kees, de serie. Martens heeft al diverse boeken op haar naam staan, zoals: Een plek om te schuilen, Tot je valt, een roman die eerder uitkwam onder de naam Dubbel rood en Steigereiland.


ISBN 9789402704914 | paperback | 436 pagina's | Uitgeverij Harper Collins | februari 2020

© Marjo, 8 april 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Steigereiland
Lidewij Martens
 
Lin is rechercheur in de regio Rijnmond en een soort officieuze ordebewaakster op Steigereiland, een kleine gemeenschap van woonbootbewoners, waar zij al haar hele leven deel van uitmaakt. Dat betekent dat ze soms moet schipperen, want de woonbootbewoners zijn niet zo gek op de autoriteiten en Lin heeft dus wel eens gevoel dat ze in moet springen als een soort bemiddelaar, bijvoorbeeld als een van de bewoners in een kraan is geklommen. Dan laat ze haar werk als rechercheur liggen en probeert ze de zaken tot een goed einde te brengen.

Als een jongen een pakje met drugs in een stoel bij het afval vindt, krijgt deze zaak natuurlijk de prioriteit. En dan verdwijnt de vijftienjarige Sabine, Lins buurmeisje, waarmee ze vaak gaat zwemmen. Dit brengt Lin terug naar haar eigen herinneringen aan haar zusje Lem dat verdronken is. Haar andere zus, Nina, duikt ook ineens op en brengt ook haar eigen problemen met zich mee.

De verdwijning van Sabine zorgt ook voor problemen bij de woonbootbewoners, zeker als de ex van Lin hiermee in verband wordt gebracht, dan is ook Lin de gebeten hond.


Al met al is het wel een spannende thriller geworden, met hoofdpersonen waar ik graag een hele serie over zou willen lezen. Het is misschien geen verhaal met veel diepgang, maar gewoon een lekkere thriller om in de vakantie te ontspannen.


ISBN 978 94 027 0352 8 | Paperback | 302 pagina’s | Harper Collins | juni 2019

© Renate 29 juni 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven